עיצוב הבית
עיצוב הבית

החלל מצומצם, העיצוב גדול: בתים משגעים מ-25 ועד 65 מ"ר

גם בחלל מוגבל לא צריך להתפשר על העיצוב, וזה בדיוק מה שעשו ב-10 הבתים והדירות האלה: מבית מול הים, דרך משפחה שגרה בקרון רכבת עות'מאני ועד דירה שכורה בתל אביב. זה הזמן לחשוב בקטן

לימור קלר, LIVING | עיצוב הבית | פורסם 19/09/21 11:44  | עודכן 21/09/21 11:29
דירות קטנות, אדריכלית תמר קפלן - 3
מתחת למיטה יש מקום לאחסון. אדריכלית תמר קפלן |צילום: רון בלמס

 

ביתו של אדם הוא מבצרו, לא משנה עד כמה הוא גדול או קטן. בין אם מדובר בדירה עירונית או בבית במושב, במקום מגורים קבוע או כזה שמיועד לנופש - המטראז' המצומצם בדירות ובתים קטנים לא מחייב התפשרות על העיצוב והנוחות. הנה 10 דוגמאות משגעות של בתים ודירות, בחלקם מתגורר אדם אחד, באחרים זוג או משפחה, חלקם בשכירות וחלקם בבעלות הדיירים - וכולם פחות מ-70 מ"ר.    

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 

חיים בקרון רכבת: 25 מ"ר במושב כפר חיים

אדריכלית תמר קפלן ובן זוגה דניאל מתגוררים יחד עם בתם התינוקת וכלבה בקרון רכבת שעוצב בקו שקט ונקי ובמראה מתועש וגולמי, שלא מסווה את ייעודו המקורי של החלל ומשאיר חומרים כמו עץ וברזל חשופים. בני הזוג הכינו בעצמם רבים מהרהיטים בבית מחומרים נגישים וכלי עבודה זמינים, וגם בהם השתדלו לשמור על המאפיינים המקוריים של הקרון העות'מאני, למשל על ידי שימוש בברגים זהים לברגים המקוריים.

בני הזוג השאירו את התקרה והתריסים המקוריים, העשויים עץ, שייפו אותם וצבעו אותם בלבן שקוף. בזמן שיוף הברזל התגלו שכבות צבע שמעידות על גלגוליו של הקרון, ובני הזוג החליטו לשמור על הצבע השחור שנותן מראה מתועש.

לקרון חלונות רבים, שמאפשרים חדירת אור טבעי, וכשדלת ההזזה (הדלת המקורית של הקרון) פתוחה נוצרת תחושה שהמרפסת היא חלק מהבית. התכנון נועד למקסם את ניצול החלל ובו זמנית להשאיר מרחב תנועה: במטבח הותקן מתלה לסירים, ומתחת למיטה הגבוהה יש ארון בגדים נשלף (בני הזוג מחזיקים בבית רק בגדים המתאימים לעונה). חדר הרחצה בנוי בקובייה נפרדת שהוצמדה לקרון ומגיעים אליו בשתי מדרגות שגם בהן יש מקום לאחסון. "הכי חשוב למיין, למיין, למיין", אומרת קפלן. "אין צורך להחזיק חפצים מיותרים שלא בשימוש יומיומי. אם רוצים לחיות בקטן, צריך לוותר על חפצים כדי שיהיה נעים לנוע בחופשיות בבית".

דירות קטנות, אדריכלית תמר קפלן - 6
התקרה והתריסים המקוריים של הקרון שומרו. אדריכלית תמר קפלן |צילום: רון בלמס
דירות קטנות, אדריכלית תמר קפלן - 5
אדריכלית תמר קפלן |צילום: רון בלמס
דירות קטנות, אדריכלית תמר קפלן - 1
הדלת המקורית של הקרון. אדריכלית תמר קפלן |צילום: רון בלמס
דירות קטנות, אדריכלית תמר קפלן - 4
אדריכלית תמר קפלן |צילום: רון בלמס
 

בית שהופך לסטודיו: 55 מ"ר ביפו

בבית בכיכר קדומים ביפו העתיקה, כשמהחלונות נשקף הים, יש פריטים מכל העולם המשמשים את הדיירת, שמרית ביטון, העוסקת בארט וסטיילינג להפקות צילום. "במשך 13 שנה טיילתי בעולם בשבטים ובכפרים הכי נידחים שיש - מסעות שבהם קניתי פריטים ושלחתי למחסן מתוך כוונה שיום אחד יהיה לי בית ואשתמש בהם לצילומים", היא מספרת. כששכרה את הבית ביפו, הרגישה שהוא יוכל לשמש אותה למגורים וגם לשמש לצילומי פרסומות, קליפים והפקות אחרות. "כשזה קורה, הבית הופך לסטודיו ואי אפשר לראות שמישהו חי בו. הכל מתקפל לתוך ארון ואנשים לא מאמינים. כל פינה בבית יכולה להצטלם ומכוונת לכך באיזון ובדיוק שלה. אני חיה חלום יום יומי", היא אומרת.

דירות קטנות, עיצוב שמרית ביטון - 3
מהחלונות נשקף הים. עיצוב שמרית ביטון|צילום: רוני אשר
דירות קטנות, עיצוב שמרית ביטון - 1
פריטים מכל העולם. עיצוב שמרית ביטון|צילום: רוני אשר
דירות קטנות, עיצוב שמרית ביטון - 2
הכל מתקפל לארון. עיצוב שמרית ביטון|צילום: רוני אשר
דירות קטנות, עיצוב שמרית ביטון, ג - 4
עיצוב שמרית ביטון|צילום: רוני אשר
דירות קטנות, עיצוב שמרית ביטון
עיצוב שמרית ביטון|צילום: רוני אשר

הפרדה בצבע: 35 מ"ר בתל אביב

המעצבת מעיין פיינשטיין השתמשה בצבע כדי להפריד בין השימושים השונים בחלל הקטן: חלל השינה נצבע בגוון ורדרד, פינת הישיבה בתכלכל ופינת האוכל המינימליסטית במנטה. בין המיטה לפינת הישיבה מפריד חצי קיר ומעליו תלתה פיינשטיין מקרמה שיוצר הפרדה מבלי למנוע מעבר אור ואוויר. על הקירות תלויים מדפים קטנים לאביזרי נוי ובדים שעליהם הודפסו טקסטים. "האתגר בחלל קטן הוא לנצל כל פינה וכל קיר בחוכמה ועם זאת לא להעמיס", אומרת פיינשטיין, "לכן צריך לתכנן הכל על הסנטימטר ולוודא שכל הדברים החשובים קיימים, ועם זאת לא לוותר גם על היופי".

דירות קטנות, עיצוב מעיין פיינשטיין - 4
חצי קיר מפריד בין המיטה לפינת הישיבה. עיצוב מעיין פיינשטיין|צילום: מעיין פיינשטיין
דירות קטנות, עיצוב מעיין פיינשטיין - 5
אזור המיטה נצבע בוורדרד. עיצוב מעיין פיינשטיין|צילום: מעיין פיינשטיין
דירות קטנות, עיצוב מעיין פיינשטיין, ג - 3
עיצוב מעיין פיינשטיין|צילום: מעיין פיינשטיין
דירות קטנות, עיצוב מעיין פיינשטיין - 1
עיצוב מעיין פיינשטיין|צילום: מעיין פיינשטיין
דירות קטנות, עיצוב מעיין פיינשטיין - 2
פינת האוכל נצבעה בכחלחל. עיצוב מעיין פיינשטיין|צילום: מעיין פיינשטיין
 

אקלקטיות מול הים: 65 מ"ר בצוקי ארסוף

גבר בשנות ה-60 לחייו עבר ממגורים במגדל בתל אביב לבית קטן ליד הים שיאפשר לו להתמקד בדברים פשוטים כמו אוויר, ים, שקט וחיבור פנימה. כדי ליצור בבית תחושה של חיבור לשורשים השתמשה המעצבת נועם שוסטר ינאי בחומרים במראה גולמי כמו פרקט מעץ גושני, חיפוי לבנים מבתים שפורקו ולוח ראש למיטה מעץ ממוחזר.

בעקבות טיוליו בעולם הוא ביקש לעצב את הבית עם טאץ' איטלקי ומרוקאי, והמעצבת בחרה בספה לבנה ושטיח בז' בהיר, וילון לבן וחומרים אווריריים כמו בד פשתן. בין החלל הציבורי לחדר השינה מפרידה דלת בסגנון דלת מסבאה, שפתוחה מלמעלה ומלמטה ליצירת תחושה אוורירית. "הכי חשוב בעיניי זה אחסון, אחסון וכמה שיותר אחסון - מיטה מתקפלת לקיר, ארון שהוא חציצה בין חדרים ועוד. נגרות חכמה יכולה לחולל פלאים בדירות קטנות", אומרת המעצבת.

דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי - 2
ממגדל בתל אביב לבית קטן מול הים. עיצוב נועם שוסטר ינאי |צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי - 1
עיצוב נועם שוסטר ינאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי - 3
חיפוי לבני על קיר המטבח. עיצוב נועם שוסטר ינאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי - 3
דלת מסבאה לחדר השינה. עיצוב נועם שוסטר ינאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי - 5
עיצוב נועם שוסטר ינאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב נועם שוסטר ינאי, ג - 6
עיצוב נועם שוסטר ינאי|צילום: גדעון לוין

אדום ומקסימליסטי: 60 מ"ר בגבעתיים

בני זוג חובבי אמנות ועיצוב, שליקטו במהלך השנים פריטים רבים בשווקים ובשיטוטים בעולם, ביקשו אווירה אורבנית תעשייתית של גלריה בדירתם בגבעתיים. המעצבת דנה מורן תכננה מדפים רבים, הרצפה חופתה בחומר דמוי בטון ונעשה שימוש רב בברזל, למשל ביחידת המדפים הארוכה מתחת לטלוויזיה, העמודים התומכים ומדפי המטבח. פריטים רבים נבנו במיוחד, למשל את המדפים בפינת עבודה שמיועדים לאוסף ספרים.

בעל הבית, אופה לחם ובעל טור בנושא, ביקש מטבח אדום, ובהתאם לכך נבחרו שאר הצבעים, כמו האריחים הזהובים המחפים את הקיר. חדר הרחצה מחופה באריחים שחורים עם מדפים בצהוב וכיור בטון. בשירותי האורחים קיר מצויר עם כלים סניטריים בצבע תכלת.

דלפק המטבח משמש גם לאכילה במקום שולחן אוכל, ודלת זכוכית מפרידה בין הסלון לפינת העבודה ומאפשרת עבודה שקטה. "כל בית צריך לשקף את האופי של הדיירים, בין אם על ידי ריהוט שאוהבים, סגנון, אוספים או תחביבים ולא צריך לוותר עליהם בגלל שהחלל קטן. כשהתכנון והקומפוזיציה נכונים, אפשר לשלב את האישיות שלכם בדירה. זה דורש הרבה הקפדה וחשיבה מאוד יסודית לפרטים, אבל זה אפשרי. ואפילו רצוי", אומרת המעצבת. 

דירות קטנות, עיצוב דנה מורן - 1
בעל הבית ביקש מטבח אדום. עיצוב דנה מורן|צילום: נויה שילוני חביב
דירות קטנות, עיצוב דנה מורן - 4
שימוש רב בברזל. עיצוב דנה מורן|צילום: נויה שילוני חביב
דירות קטנות, עיצוב דנה מורן - 3
עיצוב דנה מורן|צילום: נויה שילוני חביב
דירות קטנות, עיצוב דנה מורן - 5
הרצפה מחופה אריחים דמויי בטון. עיצוב דנה מורן|צילום: נויה שילוני חביב
דירות קטנות, עיצוב דנה מורן - 2
מחיצת זכוכית מפרידה את חדר העבודה. עיצוב דנה מורן|צילום: נויה שילוני חביב
 

בית מעץ למשפחה צעירה: 65 מ"ר במושב גן הדרום

בני הזוג החליטו לבנות את ביתם מעץ מיובא בעזרת קבלנים מומחים בבניית בתי עץ, וביקשו מהמתכננות חן מיזינסקי וקלרה רגן תחושה של בית נופש. הבית נבנה על מגרש ששטחו 500 מ"ר והוא מוקף בשדות. בתוך הבית חופה גם הממ"ד בעץ, והתחושה  היא של בקתה כפרית קסומה ונעימה. העיצוב אינו עמוס והגוונים בהירים כדי להעניק תחושת מרחב בחלל הקטן, בתוספת פריטי עיצוב בגוונים דומיננטיים.

"הכי חשוב בעינינו הוא אור, אור ושוב פעם אור", אומרות מיזינסקי ורגן. "אם הבית או הדירה נמצאים בכיוונים שיכולים לתת המון אור טבעי, כדאי לפתוח או להגדיל פתחים לכיוונים אלו. רצוי גם לשלב אלמנטים מחזירי אור כגון רהיטים משולבי זכוכית, מראות ורצפה מבריקה. החזרת האור תורמת מאוד לתחושת מרחב גדולה מהמציאות. חשוב לשמור גם על הפרופורציה של החלל עם גובה תקרה מותאם לחללים קטנים. תקרה גבוהה עלולה לגרום לתחושה לא נעימה כאילו הקירות 'נופלים' עליך".

דירות קטנות, עיצוב רגן-מיזינסקי - 3
בית העץ מוקף שדות. עיצוב רגן-מיזינסקי, סטיילינג קרן אור|צילום: רגב כלף
דירות קטנות, עיצוב רגן-מיזינסקי - 4
עיצוב רגן-מיזינסקי, סטיילינג קרן אור|צילום: רגב כלף
דירות קטנות, רגן-מיזינסקי
עיצוב רגן-מיזינסקי, סטיילינג קרן אור|צילום: רגב כלף
דירות קטנות, עיצוב רגן-מיזינסקי - 2
תחושה של בקתה כפרית קסומה ונעימה. עיצוב רגן-מיזינסקי, סטיילינג קרן אור|צילום: רגב כלף
דירות קטנות, עיצוב רגן-מיזינסקי - 1
עיצוב רגן-מיזינסקי, סטיילינג קרן אור|צילום: רגב כלף

עבודת נגרות מדויקת: 62 מ"ר במרכז תל אביב

היזמית לי זיו ייעדה את הדירה, הכוללת גם מרפסת ששטחה 6 מ"ר, לדיירים מבוגרים תושבי חוץ עם ילדים בוגרים שבאים לבקר. בסטודיו XS עיצבו את הדירה בשיק אירופי מינימליסטי עם עבודת נגרות מדויקת. כך, ארון המתחיל בכניסה לבית ממשיך עד סוף המטבח וכולל גם מקום למכונת כביסה. גב המדפים במטבח הצר והארוך מחופה מראות היוצרות תחושה של חלל גדול יותר, והחלל הגבוה נוצל לבניית ארונות. "אנחנו מציעים לעשות פעולות גדולות, כלומר להכיל בפעולה אחת כמה פונקציות כמו דלתות כניסה, אחסון ומדפים, במקום הרבה אלמנטים קטנים שמעמיסים על החלל. כשיש אלמנט מארגן אחד, כלומר הרבה פונקציות במעט ריהוט, זה משחרר את שאר החלל", אומרים בסטודיו.

דירות קטנות, עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז - 3
שיק אירופי מינימליסטי. עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז|צילום: שירן כרמל
דירות קטנות, עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז - 4
גב המדפים במטבח הצר והארוך מחופה מראות. עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז|צילום: שירן כרמל
דירות קטנות, עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז - 1
עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז|צילום: שירן כרמל

דירות קטנות, עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז, ג - 2
עיצוב סטודיו XS, סטיילינג עפרי פז|צילום: שירן כרמל

התיבה בלב הדירה: 55 מ"ר בתל אביב

במקור הייתה דירתו של הגבר בבניין מודרניסטי בשכונת פלורנטין סגורה וחשוכה, אך בשיפוץ שתכנן אדריכל כפיר גלאטיה אזולאי היא התמלאה אור וחולקה לחלל פתוח הכולל סלון, מטבח ופינת אוכל, חדר שינה, חדר רחצה ומרפסת. גלאטיה אזולאי תכנן ארון עץ גדול, שאורכו כ-9.5 מטרים, המתחיל בכניסה לדירה, ממשיך למטבח וכולל גם ארון בגדים וארון שירות.

חדר השינה מופרד במחיצות זכוכית ודלתות הזזה ליצירת אשליה של חדר גדול ומרווח יותר, עם וילון פשתן המאפשר פרטיות. חדר הרחצה ממוקם במרכז הדירה במעין "תיבה" המחופה מבחוץ בלוחות שיש מסורק עם דלתות זכוכית גלית מחדר השינה ומחלל המגורים. בפנים מחופה חדר הרחצה באריחי שיש מאורכים בגוני חול ואבן.

רצפת הדירה חופתה באריחי אבן בגון חול, והרהיטים הקלילים עשויים עץ אשא בגוון אפרפר בתוספת נגיעות בד קורדרוי, שולחנות פליז ושידה מעץ שחור. "מקומות אחסון הם נכס לנכס. אל תתפשרו והשאירו תקציב לעבודת נגרות איכותית", אומר האדריכל.

דירות קטנות, עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי - 4
הארון נמשך מהכניסה למטבח. עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי - 1
רצפת הדירה חופתה באריחי אבן בגון חול. עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי - 2
חדר הרחצה מחופה מבחוץ בלוחות שיש מסורק עם דלתות זכוכית גלית. עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי - 5
עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי|צילום: גדעון לוין

דירות קטנות, עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי - 3
רהיטים קלילים. עיצוב כפיר גלאטיה אזולאי|צילום: גדעון לוין

ים תיכוני מינימליסטי: 60 מ"ר ביפו

דירת הפנטהאוז ביפו תוכננה לזוג תושבי חוץ בשנות ה-50 לחייהם שמגיעים לישראל לביקורים ארוכים כל מספר חודשים כדי ליהנות מהשמש הים תיכונית. זו הסיבה שהמרפסת, ששטחה 120 מ"ר, הפכה למוקד הדירה וצוידה במטבח חוץ, בשולחן אוכל ובפינת ישיבה. בפנים נצבעה הדירה בלבן, והרצפה חופתה באריחי טרצו בגון שנהב שיובאו מאיטליה. באמצעות גלריית ארטיג'יאני יצרו האדריכלים האדריכלים איציק עיני ונועה שובל רהיטים מודרניים מינימליסטיים: שילוב של מתכת צבועה בלבן ופליז מושחר לפנים הבית, ושולחנות עם בסיס מתכת שחורה ומשטח משיש למרפסת. לצד הספה ניצבים שולחנות מתכת בצורת קופסאות המשמשים לאחסון אלכוהול. "מעבר למקסום השטח על ידי יצירת נישות בנויות וכדומה, בחללים קטנים מומלץ להשתמש נכון באור הטבעי ונקפיד על בחירת חומרים מינימליסטית", אומרים האדריכלים.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

דירות קטנות, עיצוב עיני שובל אדריכלים - 3
הדיירים תושבי החוץ נהנים מהמרפסת הגדולה. עיצוב עיני שובל אדריכלים|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב עיני שובל אדריכלים - 1
עיצוב לבן עם רהיטים מודרניים מינימליסטיים. עיצוב עיני שובל אדריכלים|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב עיני שובל אדריכלים - 2
עיצוב עיני שובל אדריכלים|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב עיני שובל אדריכלים - 4
עיצוב עיני שובל אדריכלים|צילום: גדעון לוין
דירות קטנות, עיצוב עיני שובל אדריכלים - 5
עיצוב עיני שובל אדריכלים|צילום: גדעון לוין

בוהו שיק בנגיעה ירוקה: 45 מ"ר בגוש דן

הדירה בת שני החדרים במרכז משמשת בני זוג בשנות ה-50 לחייהם בסופי שבוע ובחגים. היא עוצבה על ידי שרה ונירית פרנקל בסגנון בוהו שיק בשילוב אלמנטים רומנטיים ונוסטלגיים. בשל מגבלות המקום הוחלט על עיצוב בהיר בתוספת ירוק דומיננטי.

הרצפה מחופה פרקט, ובפתחים, כולל במחיצה בין חדר השינה לחדר הרחצה, הותקן פרופיל בלגי דקיק. מקומות אחסון רבים הותקנו בפריטי העץ, כמו אי המטבח, ונבנו רהיטים קטנים יחסית, כמו שולחן הסלון, פינת העבודה והשולחנות לצד המיטה. "עדיף לעשות שימוש מושכל בחלל ולאחד פונקציות, כמו ישיבה סביב אי שישמש אותנו גם ביום יום וגם בשעת אירוח ולא להשתמש בריהוט מודולרי לצורך שוטף, כמו מיטה או שולחן נפתחים", אומרות שרה ונירית פרנקל.

דירות קטנות, עיצוב שרה ונירית פרנקל - 5
מטבח ירוק דומיננטי. עיצוב שרה ונירית פרנקל|צילום: איתי בנית
דירות קטנות, עיצוב שרה ונירית פרנקל - 3
הרצפה מחופה פרקט. עיצוב שרה ונירית פרנקל|צילום: איתי בנית
דירות קטנות, עיצוב שרה ונירית פרנקל - 2
עיצוב שרה ונירית פרנקל|צילום: איתי בנית
דירות קטנות, עיצוב שרה ונירית פרנקל - 1
עיצוב שרה ונירית פרנקל|צילום: איתי בנית
דירות קטנות, שרה ונירית פרנקל
עיצוב שרה ונירית פרנקל|צילום: איתי בנית

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן