יש מסעדות שחוזרים אליהן כדי לשוב וליהנות ממנה טעימה ואהובה, יש מסעדות שיש בהן אווירה נעימה, ויש כאלו בעיצוב מעורר ומרהיב - אבל כשאוכל טוב, עיצוב טוב ואנרגיות טובות נפגשים יחד במסעדה אחת, זה כבר מתכון מנצח שהופך לא פעם מסעדה ללוהטת ואטרקטיבית במיוחד. על כך, יש מי שחושבים שמגיע להן פרס.
670 מסעדות וברים נחשבים מרחבי העולם השתתפו בחודש שעבר בתחרות עיצוב בינלאומית שנערכה בלונדון, זו השנה החמישית ברציפות. 27 מתוכם אף זכו בתארים מחמיאים בקטגוריות שונות בטקס חגיגי שנערך ב-12 בספטמבר. על צוות השופטים נמנו גם עורכי מגזיני העיצוב המובילים "WALLPAPER" ו-"FRAME" ומעצב העל קארים ראשיד. בין המועמדים, בלטו מספר מסעדות ישראליות אבל רק אחת מהן חזרה התואר הנכסף. קבלו טעימות מחללי האירוח המנצחים בארץ ובעולם.
המסעדה הזוכה בקטגוריית המזרח התיכון ואפריקה: "LITTLE ITALY", ירושלים
בין מאות המסעדות שהשתתפו בתחרות, היו מספר נציגות ישראליות, בהן מסעדת 'בויה' בנמל תל אביב, בית הקפה 'לאביט' ביפו, וסניף של 'שומיס פיצה' בראשון לציון. מי שהעפילה עליהן ועל חללי אירוח נוספים מקטאר, לבנון ודרום אפריקה, בקטגוריית המסעדה המעוצבת במזרח התיכון היא המסעדה האיטלקית הירושלמית הוותיקה 'איטליה הקטנה'. מסעדה שמתקיימת לה מזה כ-20 שנה באזור המלונות התוסס בירושלים.
לבקשת היזמים החדשים שרכשו אותה, המסעדה עברה מתיחת פנים בשנה האחרונה. כחלק מהשינוי, ביקשו הבעלים להעניק למקום אווירה צעירה ומעודכנת. "אנחנו לא עובדים לפי פרוגרמה", מסביר גלעד זעפרני מסטודיו OPA שאחראי ביחד עם שותפתו, לוטן זינגר, על העיצוב המחודש. "העיקרון שמנחה את הסטודיו שלנו הוא ליצור לכל פרויקט שפה משלו מבלי לנסות להעניק לו את חתימת ידינו".
העיצוב הנבחר למסעדה משלב חומרים טבעיים עם צבעוניות מונוכרומטית, שיוצרים יחד אווירה רגועה והרמונית. שילוב של קונסטרוקצית מתכתית שמחברת את לוחות העץ בזוויות שונות, יוצרת חלל מקורי ומרשים. על גבי קורות עץ אורן מוצגים בקבוקי היין לראווה.
הבקשה לבטא בעיצוב המסעדה את סדרות היין, הפך לחלק מהותי מהסגנון. "מבחינתנו, עיצוב זו הליכה על קו דק. היה לנו חשוב שהוא לא יהווה רק תפאורה", מסביר זעפרני, "חשוב שהוא יהיה פונקציונלי וישאר בהקשר הסביבתי. שלא יהיה מצב שמי שמתארח בחלל ירגיש שהוא בסצנה מבוימת". ולכן הפך מעמד היינות גם לאלמנט מעוצב שמשמש כתאורת אווירה. "השימוש בחומרים נעשה בצורתם הראשונית ולמעט שני גופי תאורה, כל הריהוט נוצר במיוחד עבור הפרויקט: ממעמדי הדיספליי של היינות, התאורה, המדפים, הבר ועד אחרון הספסלים", מפרט זעפרני.
בסטודיו הקטן שלהם שממוקם ביפו וכולל מלבדם, עוד שני עובדים, העדיפו עד כה לשמור על פרופיל נמוך. לדברי זעפרני, הם בכלל הגיעו לתחרות בעקבות פניה של אחד מיזמי התחרות שראה את עבודותיהם באתרים בחו"ל, וביקש מהם להגיש מועמדות."אחרי שנרשמנו לתחרות, התפרסמה כחודשיים לפני הטקס רשימה מצומצמת של המועמדים שעלו לגמר, וכך גילינו שאנחנו מתחרים על הפרס עם פרויקטים מרשימים ביותר מהמזרח התיכון ומאפריקה. חבר השופטים לא מנה את הסיבות לבחירתו, אבל כשמסתכלים על החזון הממומש, אפשר בהחלט להבין אותם.
אדריכלות: סטודיו OPA: המעצב התעשייתי, גלעד זעפרני, ומעצבת הפנים, לוטן זינגר
מה בתפריט: אוכל איטלקי כשר של השף דניאל אומן
כתובת: קרן היסוד 38, ירושלים
המסעדה הזוכה במקום הראשון: Höst, קופנהגן
על פי מיטב המסורת הסקנדיבית עוצבה מסעדת "Höst" שבקופנהגן, דנמרק, במראה אורבני מודרני, עם נגיעות רומנטיות וכפריות. הרעיון היה לשלב בין תחושה של סעודה בחצר של משק סקנדינבי לבין אווירה מודרנית, עירונית ומינימליסטית. לצורך כך בחרו המעצבים למזג חומרים כמו לוחות עץ ומשטחים ממוחזרים, גופי תאורה תעשייתיים, בדי צמר וחלונות מבית חולים ישן והרבה צמחייה ירוקה. המעצבים אף ייצרו ליין של כלים במיוחד עבור המסעדה, שכוללים צלחות וכלים לבנים, ביחד עם כלים כחולים ואפורים ולוחות של גרניט.
אדריכלות: Norm Architects, עיצוב: MENU
מה בתפריט: אוכל נורדי מסורתי בתרגום עכשווי
כתובת: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København K
הבר הזוכה במקום הראשון: Atrium Champagne, לונדון
בר השמפניה "Atrium Champagne", שממוקם במלון "ME LONDON" שבלונדון, אנגליה, מזמין את אורחיו לעבור דרך הלובי של המלון אל הבר שבקומה הראשונה. הבר ששוכן במרחב המרכזי של המלון מעוצב כפירמידה המתנשאת לגובה של תשע קומות. המבנה המשופע הולבש בשיש לבן ומבריק המזכיר מראה עם רצפה מבריקה מגרניט שחורה. חלונות "סקי לייט" בתקרת הפירמידה שמתנוססת לגובה של כ-25 מטר, מחדירות אור שמיימי.
אדריכלות: Foster + Partners
מה בתפריט: שתייה קלה, חריפה ושמפניה משובחת
כתובת: 336-337 the strand ,London WC2R
פרס מסעדת המזנון המהיר: Burgers & Cocktails, יורקשייר
חברת המזון המהיר האנגלית "ג'ירף", עיצבה את סניפה החדש "Burgers & Cocktails" שביורקשייר, אנגליה, כשילוב בין דיינר אמריקני לחלל תעשייתי. מסביב לבר המרכזי, מגוון מקומות ישיבה כמו שולחנות, בוטים וכיסאות ישיבה גבוהים.
קומה נוספת מאפשרת להשקיף על המסעדה, וליהנות מאווירה יותר אינטימית. החומרים השלטים במרחב הם חומרים ממוחזרים שעברו עיצוב מחדש כמו חלונות ישנים, לוחות פח שנצבעו ומחפים את חלקי הקירות או עץ ממוחזר שעוטף את הריהוט והעמודים התומכים. העיצוב הצבעוני, המפתיע והמקפיץ יוצר חלל דינמי שמשקף את רוחה הצעיר והשובב של הרשת.
אדריכל: Harrison
מה בתפריט: המבורגרים וקוקטיילים
כתובת: ,Xscape Castleford, West Yorkshire
WF10 4TA
המסעדה עם הזהות הייחודית eyescream and friends, ברצלונה
הזוכה בקטגורית המסעדה עם הזהות והמיתוג הכי בולטים היא הגלידריה "eyescream and friends" שבברצלונה, ספרד, שמעצביה הוכיחו שיופי ואישיות כובשת הם שם המשחק. האדריכל Merche Alcalá והמעצב הגרפי Marion Dönneweg, חברו לעבודה משותפת וחשבו כיצד ניתן לגרום לקהל הספרדי לחוש את הקסם וההנאה שבאכילת גלידה שמקורה בטיוואן, וכיצד מעצבים גלידריה שתהפוך למותג.
לצורך המשימה הוחלט שתהליך היצירה וההרכבה של מנות הגלידה ייעשו דרך עגלות שמעוצבות כחנויות קטנות בפני עצמן. כל מבקר מצויד במגש שבו הוא מרכיב את הגלידה האישית שלו, עם התוספות האהובות עליו עד לקבלת פרצוף חמוד וצבעוני, שהפך להיות מזוהה כל כך עם הגלידרה.
אדריכלות: Estudio m Barcelona, עיצוב גרפי: Marion Dönneweg
מה בתפריט: גלידות נוסח טיוואן
כתובת: Barcelona, Paseo Joan de Borbo 30
הבר שאנחנו אהבנו: le nid, צרפת
הוא אמנם לא זכה בפרס יוקרתי בתחרות (אך היה בין המועמדים), אבל אנחנו לא הצלחנו להישאר אדישים למראה הבר "Le Nid" הידוע בעיר נאנט במעשרב צרפת. המקום הידוע בעיצובו המקורי, עוצב על ידי המעצב הגרפי הצרפתי, ג'אן גוליאן, והוא שוכן בקומה העליונה של בניין המתנשא לגובה של 144 מטר, ומשקיף על כל העיר. בר המשקאות בנוי בצורת צוואר ארוך (40 מטר) של חסידה, שמתפתל לאורכו של החלל ומסתיים בראשה. שתי עיניים נפקחות ונעצמות לפרקים, וכיסאות הבר מעוצבים כביצים.
אדריכל: Jean Jullien
מה בתפריט: אלכוהול
כתובת: Place Bretagne, 44000 Nantes, France
8 מסעדות בעיצוב מעורר ברחבי ישראל
טאיזו: 8 מיליון שקלים הושקעו רק בעיצוב המסעדה