אמנות מודרנית, אלמנטים אורבניים ועיצוב מינימליסטי - יותר ויותר מבני דת ברחבי העולם הולכים ונבנים ברוח סגנונות הבנייה העכשווים והמודרניים. כשכל אחת משלוש הדתות - יהדות, נצרות ואיסלם - מכניסה להיכלי הקודש שינויים חדשניים בהתאם לצביונה וערכיה. "בשנים האחרונות ישנה התפתחות גדולה בפרשנותם של מבני הדת", אומר האדריכל דוד קנפו, המתמחה בתכנון ובינוי ערים. "ככל שהחברה יותר פתוחה ושוויונית, כך הולך ואובד הפן המונומנטלי של הקדוש והנשגב".
לדברי קנפו, המאפיניים הבולטים כיום בתכנון מבני דת הוא היעדר הסימטריה שאפיינה את בניית היכלי הקודש בעבר, ושימוש במשחק בין חומר לאור - כאשר אלמנט האור נתפס כמחולל מיסטיות. ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבזמן שכנסיות ומסגדים רבים בעולם מקבלים גרסה חדשנית ואינטרפטציה מחודשת למבניהם, רוב בתי הכנסת עדיין דבקים במודלים ישנים וצנועים יותר. אבל יש גם כאלו שלא.
בית הכנסת soho synagogue, ארה"ב: אמנות עכשווית על הקיר
האדריכל הישראלי שמתגורר בניו יורק, דרור בן שטרית, הגה את בית הכנסת "soho synagogue", הממוקם ברחוב קרוסבי 43 ברובע הסוהו במנהטן והוקם ב-2009. החלל ששימש בעברו כחנות בגדים, קיבל עיצוב מחודש שהפך אותו לבית תפילה, לפי חזונו האמנותי של בן שטרית. חזית הכניסה הוסתרה ברצועות בד תלויות במגוון גבהים שנועדו להזכיר את הטלית מצד אחד ומהצד השני - מראה של ברקוד שממתחבר לפן האורבני. המתפללים נכנסים אל תוך אזור קבלה ארוך שמוביל אל אולם התפילה. על תקרת החלל ישנו פס שמלווה את הנכנסים והיוצאים ועליו מורכבת גם התאורה - מה שמזכיר את המנורה וגם את מפת הרכבת התחתית, כאיזכור לכך שבית התפילה ממוקם בלב העיר השוקקת. אולם התפילה, שהגישה אליו נעשית בירידה ממדרגות פלדה וזכוכית, מציג אמנות עכשווית על הקירות, שכולל משטחי עץ שיכולים להפוך לשולחנות קפה ולכיסאות. ספסלי בית הכנסת שאנו מורגלים אליהם, הפכו לספות נמוכות.
בית הכנסת Jewish Community Mainz, גרמניה: מתפתל סביב החצר
במשרד האדריכלות הגרמני Manuel Herz Architects, עיצבו את המרכז הקהילתי "Jewish Community Mainz", שבעיר מיינץ בגרמניה. המרכז, שגודלו 2,500 מ"ר ונבנה ב-2010, כולל בית כנסת אשר מחופה באריחי קרמיקה ירוקים מזוגגים. צורתו של הבניין מתפתלת סביב חצר ציבורית ומתבססת על המלה העברית "ברכה". הקירות הפנימיים של בית הכנסת מכוסים באותיות עבריות, כשבחלק מהאיזורים ישנה שירה של רבני המאה ה-10.
כנסיית Catholic Church of the Transfiguration, ניגריה: מבנה דבשתי
משרד האדריכלות הלונדוני DOS Architects, זכה בתחרות לתכנון כנסיית "Catholic Church of the Transfiguration" ל-2,000 מתפללים בלאגוס, ניגריה. הכנסייה, שבנייתה החלה ב-2011 והיא מתפרשת על פני שטח של 3,275 מ"ר, צפויה להסתיים השנה ומתוכננת כמבנה דבשתי שדומה לאוהל עצום אשר בנוי מקשתות בגדלים שונים במרווחים של כארבעה מטרים. על פי משרד האדריכלות, העיצוב אמנם נראה לא שגרתי, אך למעשה הוא מבוסס על עקרונות העיצוב המסורתיים של כנסייה קתולית: ישנו אולם מרכזי עם שני מעברים בכל צד וצלב שניצב מעל המזבח בנקודה הגבוהה ביותר של המבנה. המבנה מורכב ממעטפת אורגנית שעוטפת את הגג והקירות החיצוניים כמחווה שמסמלת את ההגנה על הקהילה. הכניסה הראשית ממוקמת בצד הנמוך של המבנה ומובילה אל הקשת הגדולה, ממנה נשקף הנוף מבחוץ ונגלית קומה נוספת שתלויה במרכז המבנה באופן פתוח לאולם התפילה המרכזי.
כנסיית NEW VALER: שתי הצעות שונות למבנה שנשרף
תושבי Valer, עיירה נורבגית שקטה ליד רחוק מאוסלו, צפו לפני כמה שנים, בכנסיית העץ העתיקה שלהם עולה באש. בשנה שעברה החליטו התושבים להזמין אדריכלים מכל העולם להתחרות על עיצוב כנסייה חדשה לקהילה - "NEW VALER CHURCH". הכנסייה היא בעל חשיבות רבה עבורם - הן כנקודת מפגש חברתית והן כאבן דרך אדריכלית. לכן, בעיצובה נדרשה רגישות מיוחדת ותשומת לב להקשר התרבות היסטורי של המקום בשילוב אלמנטים עכשוויים ומודרנים.
במשרד האדריכלות הדני CEBRA, הציעו מבנה, המתפרש על פני 2,500 מ"ר, בצורת צלב מוטה, שיוצר מבנה משופע. צורת המבנה חושפת את מוטיב הצלב רק בגובה עיניים, כמו גם מהאוויר, ויוצר את אותה תמונה משתי נקודות המבט. נפח הבניין נראה כמו חדר מדרגות לגן עדן - מטאפורה ציורית שניתן למצוא בכמה קטעים במקרא וכמלה נרדפת להכרה רוחנית. "הצלב מזכיר את ויה דלרוזה", מסביר קנפו, "את ישו שסוחב את הצלב ברחובות ירושלים וצועד לקראת ההצלבה. הקרבה לבית הקברות נותנת תחושה שכדי להגיע לאלוהים צריך לעבור דרך עיר המתים". חורבותיה של הכנסייה הישנה נהפכו לבריכה שבנויה לפי קווי המתאר של המבנה העתיק. על קירותיו החיצוניים של המבנה, מעין תבליט הצללות של עצים ואנשים. "הכנסייה מקבלת תבליט של השתקפויות אלוהיות", מוסיף קנפו, "ויוצרת מתח בין ארציות והרמוניה לבין טקס ההצלבה הקשה של המושיע".
בהצעה נוספת שקיבלו תושבי Valer, ממשרד האדריכלות הספרדי OOIIO, מציגה עיצוב חדשני: חזית ראשית המובילה אל גג המבנה, עליו כל התושבים יכולים להשתמש לרווחתם לטיול ולמפגש. במתחם הם מוזמנים להשקיף אל הנוף, למרכז העיר ולבית הקברות, היכל התפילה וחורבות הכנסייה העתיקה. פנים המבנה מאוד מואר ופתוח אל החוץ, הוא כולו עשוי מעץ כסמל לבנייה המקומית המסורתית ולעיקר עיסוקם של התושבים.
כנסיית MIAMI CHAPEL, פלורידה: מחווה לבתולה
משרד האדריכלות המקסיקני FREE, זכה בתחרות לתכנון כנסיית MIAMI CHAPEL במיאמי, פלורידה, כמחווה לבתולה המקסיקנית גואדלופה. בתוך המבנה המסקרן, המתפרש על פני 3,500 מ"ר, שתוכנן בהשראתה של הבתולה, ישנם כ-27 מיני מקדשים קטנים עבור כל אחת מהבתולות הקדושות. בתוך אולם התפילה מוקדש כל אחד מקיפולי המבנה לדמותה של בתולה אחרת, הקדושה לתרבות הלטינית. מעטפת הבניין שנפתחת כארובה אל השמים מציגה את דמותה של הבתולה גואדלופה אשר מצוירת על חלקו הפנימי של הפתח, הכי קרוב שאפשר לשמים. "יש כאן ניסיון לשחזר את אפקט המערה", מסביר קנפו, "אולם חשוך שחדירת האור מקנה לו אפקט אלוהי". בניית הכנסייה שהחלה בשנה שעברה צפויה להסתיים לקראת סוף השנה.
כנסיית Oasis – Pastoral Care Voestalpine, אוסטריה: בצלע ההר
משולשים בשחור לבן אשר מקופלים לתוך הקירות והתקרה של אולם כנסיית "Oasis – Pastoral Care Voestalpine" בלינץ, אוסטריה, אשר מתחפר בנוף משופע. חלקת אדמה נמצאת על שטח הפקר שבין הכביש ראשי לאזורי התעשייה והיתה זקוק לאופי חזק. היערות הקיימים שימשו כנקודת התחלה ליצירת המבנה שתוכנן על ידי משרד האדריכלות x architekten, ומוטבע בצלע ההר. הקונספט הנופי קובע גם את פנים המבנה, שמתפרש על 840 מ"ר, ובנייתו הסתיימה ב-2011. החלק הפנימי מחולק לאזורים תפקודיים, כאשר אולם התפילה תופס את מרבית הפוקוס ובצילו ישנם חדרי אירועים וסדנאות, משרדים ומלתחה. ישנה יציאה לחצר פנימית עם פעמון ענק שמונח במרכזה, כאזכור לפעמון בפיר הכרייה ובכנסיות.
מסגד The Vanishing Mosque, איחוד האמירויות הערביות: בלי דלתות וקירות
משרד האדריכלות הניו יורקי RUX Design, זכה בתחרות לעיצוב מסגד "The Vanishing Mosque", שגודלו 5,000 מ"ר, עבור איחוד האמירויות הערביות. לפי משרד האדריכלות, "המסגד הנעלם" תוכנן תחילה כמבנה רגיל אולם עם הזמן הוחלט על תכנון כיכר עירונית שתעניק למתפללים חוויה סמלית ורוחנית בין הבניינים העירוניים. במסגד אין דלתות או קירות - הוא פתוח לכולם וזולג אל הרחוב העירוני. הרעיון היה לשזור את המסורת אל תוך מרחב עירוני שיטפח זהות משותפת ויגרום לאנשים להתאהב בקהילות שלהם. מרחב התפילה ארוג בצורה מורכבת במרקם של העיר ההומה, בין מקומות קמעונאים, תרבותיים, בנייני דירות, בתי מלון ואולמות. שטח הרחבה משמש כחמש פעמים ביום כמקום תפילה, וביתר הזמן הוא פתוח לציבור כמרחב חברתי. חזיתות הבניינים שתוחמים את הכיכר יוצרים פרספקטיבה דרמטית שסוללת "דרך" לכיוון העיר מכה. "יש כאן הדגשה של חזון", מסביר קנפו, "אנשים נראים כמו עדר בחלל אינסופי".
מסגד Mosque Amir Al-Momenin, איראן: פרשנות חילונית
בטהרן, בירת איראן, מתוכנן להיבנות ממש בקרוב מסגד חדש בלב העיר. אחת ההצעות המעניינות שהוגשו היתה של משרד האדריכלות המקומי CAAT Architecture Studio, אשר ביקש לעצב מסגד בגודל 600 מ"ר, בהתאם למסורת העתיקה וגם להדגיש את מיקומו העירוני, הצפוף ושוקק החיים. כחלק ממגבלת השטח והסמיכות לבניינים השכנים והצורך לקיים דרישות פונקציונליות כמו: אולם תפילה, גישה וחללים נפרדים לגברים ונשים ועוד, נוצרה פרשנות חדשה לחלוטין לחללים המסורתיים. "העיצוב כאן מאוד חילוני", קובע קנפו, "בקרן רחוב עלוב ומזיע ישנו מעין קיפול, ממש מסגד כיס, בתוך המולת הכרך". העוברים והשבים נכנסים למעין מעבר שמסומן בעציצים צבועים בירוק ולבן כצבעי האיסלאם ומוזמנים להיכנס לתפילה ולהמשיך ללכת. הפרויקט מאוד תלוי וקשור לסביבה, שכן כל עונה של השנה מאירה אותו בתאורה שונה.
מסגד prishtina solar powered mosque, קוסובו: גג סולארי
משרד האדריכלות האיטלקי Paolo Venturella Architecture, הגיש הצעה לבניית מסגד "prishtina solar powered mosque" כמסגד סולארי שיהפוך לנקודת ציון אורבנית בעיר פרישטינה שבקוסבו, עם אלמנטים מהבנייה המסורתית, כמו: הכיפה, קיר המצביע על כיוון התפילה ואיזורים קהילתיים. הרעיון המרכזי הוא למזג את שני האלמנטים העיקריים, הכיפה, והקיר שמכוון את התפילה למכה. חלל התפילה מחולק לשני אולמות נפרדים: שטח קטן יותר מוקדש לתפילה בימי חול והאולם הגדול יותר נועד לתפילה במהלך ימי שישי וחגים. שני החללים מעוצבים במספר מפלסים כדי להפריד בין נשים וגברים. באיזורים התת קרקעיים של המבנה ישנם חדרים שמשמשים למטרות חברתיות ומנהלתיות. התכנון מנצל את צורתו העגולה של המבנה שמבטיח חדירה של אור במשך כל היום. דרך המעטפת שבנויה כשלבים, נכנס אור ישיר אל החלל הפנימי וניתן להשקיף אל הנוף העירוני. פהנלים סולארים על גג המבנה מאפשרים שימוש עצמאי בחשמל.
תפילה נושנה: בתי הכנסת המפוארים בארץ