עד כמה יכולה התאורה להשפיע על עיצוב החלל? היא מסוגלת להפוך חדר ליער מסתורי או לחלל שיצא מסרט סוריאליסטי. אמנות הפיסול בגופי תאורה היא ז'אנר שתמיד מעורר השתאות ומשלב משחק עם צללים, צורות, חומרים וקרני השמש וכולל מגוון של טכניקות. הנה כמה דוגמאות לתאורה מפוסלת שתשאיר אתכם מסונוורים.
שדה של אור
המיצג CD Sea נולד באוסטרליה על ידי האמן הבריטי ברוס מונרו (Bruce Munro) בעת שחי ביבשת. מיצג התאורה המרשים, שמדמה חוף ים, ממוקם למעשה בשדה והוא מורכב מ-600 אלף דיסקים שנתרמו על ידי הציבור לאמן, שמימן את הפרויקט בעצמו ובחר לעשות שימוש רק בחומרים ממוחזרים. ההשראה למיצג נחתה על מונרו בזמן שביקר ברצועת חוף מועדפת עליו בסידני, "חזרתי מהחוף בתחושה מאוד חיובית, הרגשתי אחד עם העולם", הוא כותב באתרו ומסביר שנדהם מעוצמת הכוח של קרני השמש שהשתקפו על גלי הים.
שמונה שנים של מחקר הובילו בסופו של דבר לסוף שבוע בחודש יוני, שנת 2010, במהלכו הגיע האמו לשדה מלווה ב-140 חברים וקולגות שעזרו להניח את הדיסקים. לאחר מכן המיצג היה פתוח לציבור. מאז הועתק המיצג מספר פעמים והוא נודד, ניתן להתעדכן באתר של האמן אם והיכן ימוקם בעתיד. רבים מהמשתתפים בהקמת המיצג דיווחו שזה היה סוף שבוע בלתי נשכח עבורם. הנה הצצה לתהליך.
צלליות של יער
גוף התאורה המכונה Forms in Nature נעשה בהשראת רישומיו של חוקר הטבע Ernst Haeckel’s שחי בסוף המאה ה-19, על ידי צמד האמנים Hilden&Diaz’. כאשר נדלק האור משתקפות מגוף התאורה הדוגמאות המיניאטרויות של שורשי העצים, מהם הוא בנוי, ב-360 מעלות על הקירות והתקרה והופכים כל חדר לסט של סרט פנטזיה מסתורי וקסום.
עבודה נוספת של צמד האמנים היא גוף תאורה בדמות בועת סבון בצבעי הקשת. המיצג, שכונה Bubble, נוצר בשנת 2011 והאתגר האמנותי, לדברי האמנים, היה להצליח להקפיא רגע שברירי שנעלם כמו שבא, ומה עונה על ההגדרה יותר טוב מבועת סבון? לשם כך התייעצו עם מומחים לנושא ופיזיקאים ויצרו בועת סבון מרחפת שמוארת על ידי גופי תאורה בצבעי הקשת.
עיר האורות
דוגמא נוספות, קצת יותר פשוטה ומובנת למתבונן, ממחישה את האפשרויות הגלומות בגופי התאורה הביתיים. האמן האוסטרלי ניקולס וייט (Nicholas Wright) הפך מנורה עומדת פשוטה עם אהיל לבן לגוף תאורה שמציג צלליות של עיר.
באתר המעצבים והאמנות Behace מפורט תהליך העבודה על המנורה המפוסלת וניתן ללמוד איך היא נעשתה על ידי האמן בחדרו באמצעות טכניקה של גזרי נייר.
צלליות רוקדות
האמן ההולנדי Diet Wiegman הפך לשם דבר בתחום אמנות הפיסול בתאורה ויצר לאורך השנים 38 גופי תאורה שמציגים צלליות מרקדות על הקירות, כמו למשל הפסל של דוד או פסל בדמותו של מייקל ג'קסון.
את הפסלים יוצר האמן משאריות מתכת ומג'אנק. באתרו ניתן להתרשם מתהליך העבודה ולהציץ בעבודות מוקדמות ועכשוויות. בסרטון הבא ניתן לחזות בצלליות המרקדות שהוא יוצר.
מקבץ של גופי תאורה מרשימים שגם אפשר לתלות בסלון
וכמה טיפים לתאורה נכונה בחדר השינה