אין חומר שיוצר אווירה של חופש נטול דאגות כמו במבוק, כך שזה לא מפליא שהוא פופולרי במיוחד בקיץ. במבוק לא רק יוצר תחושה של ריזורט תאילנדי גם בדירה עירונית, יש לו גם כוחות על נוספים: הוא צומח במהירות (אפילו מטר ביום!), ולכן השימוש בו מזיק פחות לסביבה; הוא חזק ולא מתרחב או מתכווץ, ולכן מתאים גם לפרויקטים גדולים (כמו בתים שלמים ואפילו גשרים); הוא קל משקל ולכן מתאים לרהיטים, והוא קל לתחזוקה - מספיק לנקות אותו בסמרטוט לח.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
"בשנות ה-70 וה-80 ריהוט מבמבוק היה להיט והביאו אותו מעזה", מספרת גליה גדליהו, בעלת החנות התל אביבית המיתולוגית "קש קלוע". "היו קונים אותם בצידי הדרכים, אבל אנחנו כחנות שנוסדה על ידי אבי אהרון עוד בשנת 1945, התמודדנו מולם באיכות העבודה ובטיב המוצרים שאצלנו לא התפרקו".
אביה הגיע לארץ והחל ללמוד לקלוע נצרים, עד שקיבל תעודה רשמית כ"בעל מקצוע" ופתח חנות ומפעל יצרני בשדרות בן ציון בתל אביב. החנות עדיין מתמודדת בהצלחה מול מוצרים מיובאים מסין, ובתקופה האחרונה הביקוש אפילו גבר. "הבמבוק חזר כטרנד עולמי ולדעתי גם הקורונה השפיעה על הביקוש. אנשים נשארו בבית, הפסיקו את מרוץ החיים והתחילו להעריך את הגינה ואת הבית ולסדר אותם. יש בבמבוק משהו פרשי והוא מחבר לטבע, לבסיס, ולכן אנשים אוהבים אותו", אומרת גדליהו.
ב"קש קלוע" מייצרים רהיטים לפי דרישה, מבצעים תיקונים וגם מוכרים פריטים מיובאים. "בשנות ה-80 הייתה אופנה לצבוע את הבמבוק בחום ולבן, אבל עכשיו אוהבים אותו טבעי, עם פרקי הגבעול, היופי והחיות של החומר", מספרת גדליהו. "אנחנו היחידים כמעט שמייצרים רהיטים בארץ ועובדים עם במבוק מלא ולא חלול, שנוטה להישבר". המוצרים הכי מבוקשים בחנות הם שרפרפים, ספסלים, לוחות ראש למיטה ולאחרונה גם שידות החתלה לתינוקות.
לפני חודשיים עזבה גדליהו את החנות בשדרות בן ציון ועברה לרחוב בן יהודה. "הוציאו אותנו לאחר 76 שנה, כי החנות הייתה בדמי מפתח ובעל הבניין החליט לבנות בניין חדש. נפרדתי מהחנות של אבי, אבל אני עדיין עובדת עם הפטיש והמסמרים שלו. השכנים נפרדו מאיתנו בדמעות ואמרו שהרחוב לא יהיה אותו דבר בלעדינו. למזלי, מכירים אותנו ומגיעים גם למקום החדש", היא מספרת.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> אסתר עשתה מהפך בשירותי האורחים בדירה השכורה
>> רעננה: ויתרה על שני חדרי שינה והרוויחה בענק
בפנים או בחוץ: לשלב במבוק בבית
הבמבוק יוצר תחושה רגועה ואוורירית, צנועה וטרופית אך גם מסוגננת. החומר האוורירי והקלות מתאים לעיצוב חם (ולמקומות עם אקלים חם), וגם מוסיף חמימות לעיצוב קר יותר. אפשר גם לשלב פריטים בודדים, כמו כיסאות אוכל, בסגנון מודרני. החיבור לטבע ותחושות הרוגע והשלווה שהוא משרה הופכים את הבמבוק לבחירה פופולרית לחדרי שינה וחדרי תינוקות. עמידות החומר מאפשרת להשתמש בו מחוץ לבית ואף בחדרי רחצה.
"באופן כללי לא מומלץ לשלב יותר משני סוגי עצים, ולכן אם בוחרים ריהוט מבמבוק, שהוא בעל מראה של עץ, כדאי להתמקד בו", אומרת מעצבת הפנים מאיה שינברגר". אם רוצים לשלב עץ נוסף, הייתי בוחרת בעץ בעל גוון מנוגד, כהה או בהיר יותר". היא מזכירה שבזכות משקלו הקל של החומר הוא רהיטים גדולים מבמבוק - כמו שולחנות, ספסלים וארונות – ניתנים להזזה בקלות.
המעצבת אורית כהן יבלונקה הציבה במרפסת ספת רביצה מבמבוק בתוספת כריות לבנות ומזרן לבן. "עם כל הקושי בתחזוקה של הלבן, הם משלימים את האווירה, והספה עצמה כמעט לא צריכה תחזוקה למרות השמש הישירה. כל המשפחה יכולה לשבת על ספה יחד בזכות הגודל והעומק, והיא הדבר הכי מפנק בבית", היא אומרת.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
בבית שתכנן אדריכל אהד יחיאלי בחרה המעצבת ענבר קרפר סרנוביץ רצפת במבוק שנעימה במיוחד לרגליים יחפות. "החומר חזק אבל מראהו עדין. במבוק אוהב מים ולכן הרצפה מתנקה היטב עם מים ולא צריך תחזוקה בשמן כמו ברצפות עץ רגילות. גם רצפת הדק בחוץ עשויה מבמבוק ולא מצריכה תחזוקה", היא מספרת.
בזכות הפופולריות הנוכחית של החומר יש בחנויות מבחר גדול של פריטי במבוק, מרהיטים, דרך כלי אוכל ועד מסגרות ופריטי נוי. רק תבחרו איך אתם רוצים להוסיף תחושת נופש לבית הפרטי שלכם.