אנחנו מבלים כשליש מחיינו בשינה. בזמן הזה הגוף אמור לנוח, להיטען באנרגיה, להתחדש לקראת היום הבא. אנחנו בוחרים את המזרן שלנו לפי כל מיני שיקולים, ומקווים שיהיה בסדר. לפעמים זה מצליח, לפעמים פחות. התחרות על תואר מערכת השינה הטובה בעולם היא אינסופית, ובישראל היא עלתה שלב עם פתיחת החנות הראשונה של המותג השבדי הסטנס. הסיפור של הסטנס מתחיל לפני כמעט 200 שנה, ב-1852. פר אדולף יאנסן, יצרן אוכפים, מיטות ומזרנים קיבל תואר מיוחד ממלך שבדיה על עבודתו המצוינת. השנים עברו, ושישה דורות של משפחת יאנסן ממשיכים לעשות את מה שהם יודעים הכי טוב, על גבול האובססיה: מיטות.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
"העולם מלא במזרנים מסוכנים"
את הבעלים יאן ריד, הדור החמישי למשפחה, שנכנס לתפקידו ב-1988, פגשתי במסגרת שבוע העיצוב במילאנו. הוא מדבר בקול שקט, על גבול הלחישה. הוא מספר על מזרן ששוקל 100 ק"ג, על קפיצים שלכל אחד מהם כיס משלו, על מפעל שבו אין רעש של מכונות מכיוון שרוב הייצור מתבצע בעבודת יד. אבל כשהוא מדבר על מה שהוא רוצה לעשות עבור העולם, משהו נדרך בתווי הפנים הנינוחים. "אנחנו רוצים שאנשים יישנו טוב יותר", הוא אומר בטון נחוש של מתבגר בתנועת נוער, שעדיין מאמין שיצליח לשנות את העולם. "אנחנו משתמשים בחומרים טבעיים בלבד, בלי דבק ובלי ברגים, ואנחנו מייצרים את המיטות הטובות בעולם כי אנחנו רוצים לעשות טוב לאנשים על כדור הארץ. העולם מלא במזרנים מחורבנים, סליחה על השפה", הוא מחייך, "אפילו מסוכנים".
כשאני שואלת למה הוא מתכוון כשהוא אומר מסוכנים הוא מסביר כמה שינה גרועה לא טובה לנו. כמה מזרנים ששכבת הנוחות שלהם היא ספוג סינתטי הופכים למעשה לערסל שלא תומך בגוף אלא מזיק לו. מזרנים מחומרים סינתטיים, הוא טוען, מייצרים חשמל סטטי שמייבש את הגוף, עד כדי כאבי ראש ומיגרנות. החומרים מן הטבע מתאימים לגוף האנושי ומסייעים בוויסות טמפרטורה מכיוון שזהו ייעודם המקורי. ואם זה טוב לבית המלוכה השבדי, שהסטנס מספקים לו מזרנים באופן בלעדי, זה כנראה טוב גם לנו.
חצי קשה, חצי רך
ואחרי שישה דורות של ייצור מיטות שמבטיחות להיות הכי טובות בעולם, אחרי שהמשבצות הכחולות הפכו לסימן ההיכר של המותג השבדי ברחבי העולם, הושקו השנה שני דגמים חדשים של המיטה. "אנחנו בררנים", אמר יאן, "אבל הבנו שצריך להיות אמיצים". האומץ הזה, כשבודקים לעומק, נוגע לעיצוב החיצוני של המיטה בלבד. את המזרן עצמו מייצרים באותה השיטה זה דורות. שכבות של צמר, כותנה ושיער סוס מונחות ביד זו על גבי זו, ויוצרות מזרן שמבטיח לעטוף את הגוף ולתמוך בו. לשיער הסוסים, מתברר, יש תכונה מיוחדת: הוא סופג זיעה ומנדף אותה באופן מושלם. מבנה השערה החלול יודע לספוג לתוכו את הלחות שהגוף מאבד בזמן השינה, ולנדף אותה במהירות.
הסדר והצפיפות של שכבות הצמר, הכותנה ושיער הסוס קובעים את מידת הקושי של המזרן. חמש דרגות קושי שונות מוצעות, והיתרון – שעבורו תשלמו לא מעט, תכף נגיע לשם – הוא שאפשר ליצור דרגות קושי שונות באותו המזרן. מכיוון שכל מזרן מיוצר לפי הזמנה, ההתאמה לכל אחד משני בני הזוג החולקים אותו היא מקסימלית. רק תשמרו על הצד שלכם והכל יהיה בסדר. לא רק את דרגות הקושי אפשר לבחור: צבעי הבד, גב המיטה, סוג הרגליים וגובהן ועוד אפשרויות ירכיבו את מיטת החלומות שלכם. וכן, יש גם מיטה עגולה, גם מיטה לתינוקות וילדים ואפילו מיטה יהודית.
והתענוג הזה עולה. הדגם הזול ביותר שנמכר בישראל מתחיל ב-28 אלף שקלים. אבל יאן לא מתרגש כשהוא נשאל מי קהל היעד שלו: "עשי את החשבון. את המזרן הזה לא מחליפים, וזו הסיבה שאנחנו נותנים 25 שנות אחריות. אם תחלקי את המחיר ל-25 שנים, תקבלי מחיר ללילה שדומה לכוס קפה". אז חילקתי. המיטה היקרה ביותר, מדגם T2000, עולה בישראל 136,755 שקלים. נשמע הרבה. אבל אחרי שחילקתי ל-9,125 לילות קיבלתי 14.9 שקלים ללילה. "את מבינה", יאן מתעקש, "זה רק עניין של סדר עדיפויות. כל אחד יכול לקנות מיטה של הסטנס".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
הכותבת היתה אורחת קבוצת קאופמן, יבואנית הסטנס, בשבוע העיצוב במילאנו