טרנדים שנתיים הם מהטריקים הכי ישנים בספרי העיצוב. מצד אחד, הם גורמים לנו לציפייה לעתיד, לסקרנות לגבי הבאות ולרצון לחדש. עם זאת, הם תמיד יביאו איתם שיירים של מגמות מוכרות, ימשיכו תנועות עיצוביות מוצלחות או יחזרו על אלמנטים מטרנדים שכבר ראינו או הכרנו בעבר. אז מה בכל זאת סוד קסמם של הטרנדים, אתם שואלים? ובכן, הסוד הוא בטוויסט או בזווית שאליה אנחנו בוחרים לכוון את הזרקור. הקסם שבטרנד טמון באותו דבר קטן שהופך גם משהו מוכר וידוע לכזה שפתאום העיניים מופנות כלפיו, לכזה שמעורר עניין ולאטרקטיבי לרגע או לתקופה ארוכה.
התחכום בטרנדים בעיצוב פנים הוא בכך שהם לא משולים לחוקים או לחוברת הוראות אלא שהשימוש הנכון בהם הוא כבהצעת הגשה למתכון שמרכיביו ידועים אבל המינון הוא לפי העין. החוכמה היא לאמץ את הטרנדים באפן חכם בשילוב מעט דמיון, טעם ואישיות ששמה את עצמה במרכז ולא הולכת לאיבוד.
למרות ששנת 2015 בקושי התחילה, אפשר כבר לזהות כיוונים של טרנדים ומגמות שילוו אותנו דרכה ולאורכה. קבלו כמה מהבולטים שבהם.
עוד באתר לעיצוב הבית:
חופשה באיים: כחול רויאל
הכחול המלכותי הזה, שרובנו מכירים גם כ"כחול יווני", יבלוט אולי דווקא בשל העובדה שהוא נחשב לגוון ההפוך מגוון המרסלה החום-אדמדם שנבחר כגוון השנה. על גלגל הצבעים הוא נמצא בדיוק מולו, ובעוד המרסלה ארצי, שורשי, מתוחכם ואלגנטי, הכחול הרבה יותר מפתיע ומרענן. בעוד המרסלה מקנה אווירה מסוימת של כובד וקרבה לאדמה, הרי שהכחול חופשי, קליל, מזכיר מים ושמים וחופשות באיים קרובים ורחוקים.
בכחול אפשר לעשות שימוש ללא פחד. החל בצביעת קיר נושא, דרך הדבקת טפט מעניין או שימוש בחיפוי כחול, דלתות כניסה או פנים, שימוש ברהיט גדול בכחול עז כמו ספה או כורסה, בשטיח גדול שתוחם פינת ישיבה או אפילו במכשירי חשמל כמו תנורי בישול ומדיחי כלים. המעזים פחות יכולים לשלב כחול בפריטים קטנים יותר כמו כלי הגשה, כריות נוי ופריטי אמנות.
פרא לא אציל: נחושת
גוני מתכות כמעט אף פעם לא יוצאים מהאופנה. אך בכל תקופה מתכת מסוימת מקבלת דגש והופכת לאופנתית ולנכונה מכולן. אם בשנים האחרונות הדגש היה על זהב וכסף יוקרתיים, הרי שעכשיו אנחנו מדגישים יותר מתכות פחות אציליות ומוצאים יופי גם בתכונותיהן של אלה. השנה הגיע תור הנחושת, שמזכירה את הזהב בבוהק שלה אבל משלבת בתוכה גוונים יותר חומים אדמדמים שמשתלבים נהדר עם גון המרסלה.
מעצבי פנים נוטים לשלב את גון הנחושת כמעט בכל מקום בבית, אם בחללים ציבוריים או פרטיים. הנטייה של הנחושת לכיוון החלודה מאפשרת שימוש בפריטים הן בהקשר של עיצוב מודרני ונקי והן בהקשר גס וכפרי יותר. מתאים במיוחד להשתמש בגוני נחושת עבור גופי תאורה, כלי סניטריים כמו ברזים וכלי אחסון והגשה. אבל אפשר למצוא את הנחושת גם בכל סוגי החיפויים, ברהיטים קטנים כמו שולחנות צד וכיסאות ואפילו בידיות לדלתות.
קשה מנשוא: בטון
הבטון הוא ללא ספק אחד הכוכבים של העת האחרונה, אבל ככל שהזמן עובר והטכנולוגיה מאפשרת, אנחנו רואים אותו, או את מבעיו, ביותר ויותר מוצרים נוספים ומפתיעים. האפשרות לייצר בטון בפלטות דקיקות ולשחק איתו כחומר גמיש, כמו הופכת אותו לפלסטלינה ביד היוצר. בעת האחרונה, ובניגוד לשנים קודמות שבהן היה הבטון מזוהה עם עיצוב קר והיי-טקי, מקובל לשלב את הבטון דווקא עם פריטי עץ בלתי מהוקצעים שנותנים לו איזון חם ומרגיע במטבחים, חדרי רחצה, משרדים ואפילו גינות.
היום ניתן לראות בטון לא רק כחיפוי או משטח במטבח אלא גם בדמות חיפויים דקיקים לארונות המטבח, אמבטיות וכיורים, רמקולים של מערכות שמע, גופי תאורה ושלל פריטי נוי שהפכו אופנתיים כמו פמוטים, אגרטלים וקישוטים אמנותיים.
שניים באחד: רב תכליתיות
טרנד שמתקשר באופן ישיר עם העיצוב הנקי שהולך ומשתלט יותר ויותר על הבתים של רבים מאיתנו. כחלק מהמגמה לעשות סדר בעיניים, להימנע מחפצים חסרי תכלית ולחסוך בהוצאות מיותרות, אפשר ורצוי לשלב בעיצוב הבית רהיטים שאפשר לעשות בהם שימושים שונים. הכרנו כבר בשנים האחרונות את הריהוט שמתאים גם לפנים וגם לחוץ הודות לחומרים חכמים, אבל עכשיו אנחנו מתקדמים עוד יותר ויכולים להרוויח שניים באחד.
שמעתם על שולחן שהוא גם מיטה? על ספה שהיא גם משטח משחקים? על ארון מגירות שהוא גם שרפרף? על הדום שהוא גם תיבת אחסון? על שולחן שהוא כיור? על כורסה שהיא מזרן? על וילון שאוטם אקוסטית ועל אסלה שהיא גם גוף חימום? אלו הכיוונים שאליהם הולכים המעצבים בימינו במטרה לחסוך מקום, משאבים ועומס עיצובי.
המהפכה מתחילה מהשטח: צילומים
דרך בולטת להקנות לעיצוב פן אישי היא לשלב צילומים של בני המשפחה, של נופים אהובים או של כל דבר אחר. עד כה הדבר נעשה בעדינות יחסית, בקיר מסגרות שמשלב צילומים משפחתיים, בספלים נחמדים שעליהם פרצופי בני המשפחה או אפילו בצילומים על גבי כריות או פדים לעכבר המחשב. עכשיו אנחנו מתחילים לחשוב בגדול ולעשות שימוש בטכניקות צילום על גבי קירות שלמים, חיפויים, רהיטים ומוצרי טקסטיל שמכסים פני שטח גדולים.
היום אנחנו רוצים להדגיש את אהבותינו, ואם כבר אז בגדול. הקדמה הטכנולוגית מאפשרת לנו להדפיס כל צילום על גבי חיפויים, ארונות קיר, וילונות, טפטים, מוצרי חשמל, מצעים ואפילו רהיטים. כמו המעבר האופנתי בין המילה הכתובה בפייסבוק לצילומי האינסטגרם, גם בעיצוב הפנים הדגש עובר לצילומים אם כי לא מזניח לחלוטין את הכיתובים, שימשיכו להופיע בעיצוב פנים גם השנה.
ביג בלגן: צבעים ודוגמאות
טרנד נוסף שהולך ומקבל דגש ככל שאנחנו מתכנסים לעולמות וחללים מסודרים ומאורגנים. זהו זרם שמבטא את הכמיהה לחום ולשמחה ותגובה לאפרוריות שסובבת אותנו מכל עבר. אבל כאן אי הסדר הולך צעד אחד קדימה ולא רק משלב גוונים עזים בחלל אלא מוסיף לו מרקמים ודוגמאות שכביכול אינם מתאימים זה לזה.
מי שאינו מקפיד על סידור המיטה בסט של מצעים, יכול לדמיין את הכיוון שאליו שואף הטרנד. מין בלגן מסודר של גוונים ודוגמאות שלכאורה נראה כאוטי אבל במבט נוסף יוצר הרמוניה מעניינת ומרתקת. את הטרנד הזה ניתן ליישם בעיקר באמצעות פריטי טקסטיל או רהיטים מרופדים אבל גם בחיפויים, אביזרי נוי וכלי אוכל ואירוח.
כבוד למסורת: אתני ועבודת יד
עוד טרנד שנותן מענה לעיצוב קר ומנוכר הוא שילובם של האלמנטים האתניים והמסורתיים ומראה עבודות היד. כאן מדובר כבר בצעד נוסף. לא רק שמעצבים מביאים פריטים אותנטיים ממקומות רחוקים או אפילו משתפים בני תרבויות מסורתיות בייצור הפריטים, עכשיו הפריטים עולים שלב, ובאמצעים חדשניים מיוצרים כך שהם נראים כאילו נעשו ידנית. פתרון זה בא לענות על הצורך לייצר בסדרות גדולות אבל יש בו גם מהחן שמשלב ישן וחדש, מסורת ומודרניזציה, עבר ועתיד.
האפשרות להדפיס דוגמאות ללא הגבלה, לעשות שימוש במכונות טווייה ורקמה והשימוש בפיגמנטים מלאכותיים מאפשרים גם להוזיל את הפריטים וגם להקנות להם מראה מרתק של ישן-חדש. כך, למשל, נראה השנה שטיחים ורהיטים עשויים טכניקת שתי וערב, רהיטים עם הדפסים גדולים, כריות עם רקמות צורניות ועוד פריטים שקשה להבחין אם יוצרו ביד או במכונה. כל זה אינו מבטל כמובן את הדבר האמיתי, שלא ימהר להיעלם מהשטח.
אז כמו שקראתם וראיתם, טרנדים, כמו באופנה, מתפתחים, מתחלפים, משתנים, נשכחים וחוזרים, ולכן על טרנד שאינו לטעמכם רצוי ועדיף פשוט לדלג, הוא בטוח ימצא לו ביטוי בבית של מישהו אחר.