אמנות היא זרז עוצמתי מוכר בתהליך ריפוי, ומאז אירועי התופת של ה-7 באוקטובר נראה שנזקקים לה יותר ויותר אנשים. האמנות עוזרת לבטא תהליכים פנימיים ומועילה בעיבוד מתחים וטראומות, והתהליך היצירתי עוזר לשחרר סיפורים שאצורים בתוך הנפש. הקורבנות הרבים של אותה שבת ארורה, ושבועות הלחימה שהגיעו בעקבותיה, הותירו מדינה שלמה בהלם ובצורך לסייע כמה שניתן, כל אחד בתחומו. אמנים מכל הארץ הרימו את כפפת ההנצחה של מי שכבר אינם איתנו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> כמה חדרי רחצה צריכה משפחה? בווילה הזאת יש 5.5

>> הקלפה במטבח נפלה: "מזל שלא היינו בבית"

 

צליל רווה מחדרה, בעלת המותג story in lines, אוצרת רגעים של אנשים באיור והופכת אותם לפריט נוי ומזכרת לתלייה. לאחר ה-7 באוקטובר היא החלה להנציח נרצחים וחיילים כמחווה, ואיירה כבר מעל 30 איורים לפי בקשות של מי שפונה אליה. זה התחיל כשדמותה של שני לוק ז"ל, שהשתתפה במסיבה ברעים ונחטפה בידי מחבלים לרצועה, שבתה את ליבה. ביום שבו הגיעה הבשורה על הירצחה, היא נשברה והחליטה לאייר אותה. "עקבתי אחרי הסיפור שלה כאילו אני מכירה אותה. הרגשתי חובה להשיג את הכתובת של המשפחה ולמסור להם את האיור ממוסגר". אחותה של שני כתבה לה והאיור נשלח לדרום הארץ, שם ישבה המשפחה שבעה. 

"זו זכות ענקית בשבילי"

רווה הצטרפה לקבוצת מאיירים שעטפו את המשפחות הנפגעות באיורים. אחרי שהעלתה לעמוד שלה מספר איורים, פנו אליה משפחות נוספות ומאז היא מאיירת להן ללא עלות. מי שרוצה, ממשיך עם האיור להדפסה, מסגור או הפיכה לפריט נוי. "אדם רואה את היצירה במלואה, אבל כשאני מאיירת ידנית, אני עוברת על כל שערה וקמט קטן בפנים, מאיירת ובוכה. האיורים הראשונים היו לי קשים במיוחד, אבל התודות והפידבקים מהמשפחות מבהירים לי שזו זכות ענקית בשבילי שאני לא יכולה לתאר במילים. זה גם מה שנותן לי את הכוח להמשיך".

איור לזכר שני לוק, שנרצחה במסיבה ברעים: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Story In Lines ® (@story_in_lines)

 

איור לזכרו של רס״ל אוראל שלום אלון, שנפל בקרב בקיבוץ בארי: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Story In Lines ® (@story_in_lines)

 

אמנים במלחמה ג צליל רווה מנורה בחריטה להנצחה (צילום: צליל רווה)
איור של צליל רווה להנצחת סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל, שהפך למנורה בחריטה | צילום: צליל רווה

האומנית קרן פרגו מקיבוץ מעיין צבי מצאה עצמה בשבועיים הראשונים לאירועים מתנדבת בקטיף, תורמת עוגות שהיא מכינה, אבל לא מסוגלת עדיין ליצור. תמונות שראתה ברשתות החברתיות לא הפסיקו לזרום והיא שמרה אותן לעצמה בטלפון. "אנשים חיפשו נעדרים או שראיתי תמונה של השוטר שהגן על תחנת שדרות, תמונת זוגות שנהרגו יחד, כולם אנשים טהורים ויפים", היא מספרת על האוסף שיצרה.

חמ"ל רוקמות

רק מקץ שבועיים אספה כוחות וציירה את רס"ן אברהם חובלאשוילי, שנפל בקרב מול מחבלים. היא הרגישה שהיא מתייחדת איתו בפעולה לעילוי נשמתו, וכשהעלתה בחשש את התמונה לרשת, תויגה אלמנתו והגיבה בהתרגשות גדולה. "גיליתי שהיצירה עזרה לי והרימה אותי, והזמנתי נשים לרקום איתי על פורטרטים שהכנתי, בתקווה שזה יעזור גם להן", מספרת פרגו. "היינו מעין חמ"ל רוקמות והרגשתי שיש עוד ידיים מלטפות לפרויקט". את סרן רון צרפתי ז"ל, שנרצחה סמוך לקיבוץ רעים, ציירה פרגו על קנבס בדיו ואקריליק והוסיפה טקסט רקום שמעניק ליצירה עוד רובד. לאחר שביקשה עזרה לאיתור בני המשפחה, היצירה תעשה אליהם את דרכה. 

איור לזכרו של רס״ן אבי חובלאשוילי ז״ל שנפל בקרב בבארי: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Keren Farago קרן פרגו (@art_by_keren_farago)

 איור לזכרה של סרן רון צרפתי שנרצחה במסיבה ברעים: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Keren Farago קרן פרגו (@art_by_keren_farago)

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Keren Farago קרן פרגו (@art_by_keren_farago)

 

לייה נייידיץ' מתל אביב היא מעצבת בוגרת בצלאל, בעלת המותג Floral Art By Liya, ויוצרת איורי קו ומוצרים מעוצבים בשילוב עם פרחים מיובשים בעבודת יד. ב-8 באוקטובר היא הייתה אמורה להתחתן וכשהבינה שחתונה כבר לא תהיה, רצתה לתרום ולעשות משהו טוב ומאיר למען המשפחות האבלות. ניידיץ' יצרה את פרויקט ההנצחה המאויר "והחיים עוד ישובו לפרוח" לזכר הנופלים מה-7 לאוקטובר, בו היא מאיירת על פי בקשה דיוקנאות של החללים ומשלבת פרחים מיובשים בצבעים אופטימיים לזכרם. פוסט אחד שהעלתה הביא לעשרות פניות. "משהו בטכניקה של איור בקו בשילוב פרחים הרגיש לי מדויק להנצחה - שימור הפרחים כשהם בשיא יופיים, לצד שימור האהובים. כמו רגע שקפא בזמן", היא אומרת. 

"הלב נשבר עם כל איור מחדש"

כדי להתחבר ולהרגיש את הדמויות ביקשה מכל מי שפנה אליה טקסטים וחומרים על אותו אדם. "זה היה מאוד מרגש עבורי. כשאיירתי אותם קו אחר קו, הרגשתי כאילו אני ממש נוגעת בהם, מלטפת את פניהם ומחבקת אותם. הלב שלי נשבר עם כל איור כל פעם מחדש, אבל הרגשתי שזו התרומה שלי ואני צריכה להיות חזקה". ניידיץ' מקווה שהיצירה שלה תצליח להכניס קצת אור ואופטימיות באפלה, ויוצרת קשר עם כל משפחה כדי להביע את תנחומיה. "הפידבקים מרגשים ונותנים לי את הכוח להמשיך ליצור ולהפיץ את האור". היא ממשיכה בפרויקט ובהמשך מקווה לקים תערוכה מכל הדיוקנאות שיצרה. 

איור לזכרן של האחיות שהם ושנהב יעקב שנרצחו במסיבה ברעים: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Liya Naidich (@liya_naidich)

איור לזכרו של גלעד כפיר שנרצח בקיבוץ נתיב העשרה: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Liya Naidich (@liya_naidich)

 

הצייר והמאייר הדיגיטלי איתי מרדכי הנציח את רס"ל אופק רוסו בעקבות תמונה שהגיעה אליו מעמותת "מציירים את הגיבורים", המנציחה את החיילים ואת הנרצחים. מביתו בכפר מעש, וכשהוא לא במילואים, מרדכי מצייר בעזרת העיפרון הדיגיטלי בתוכנות שהוא עובד איתן ומוסיף נגיעות אישיות כדי לייחד כל ציור. כדי לייצר קרבה עם האדם שאותו הוא מצייר הוא מבקש לדעת עליו פרטים כמו מי היה וכיצד נפל ובונה דיוקן בראשו. "אין דבר מרגש יותר מאשר להתחבר לדמות ולהוציא בדרך הזאת את הטוב ולגרום לה בדרך מסוימת לחיות לנצח. כשאני מסיים לצייר כעבור כמה שעות, האובדן מכה בי". הוא ממשיך לצייר ולהנציח עבור עמותות וגם למי שפונה באופן פרטי בהתנדבות מלאה ללא עלות.

איור לזכרו של אופק רוסו שנפל בקרב בבארי: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by מציירים את הגיבורים (@giborim_is)