שתי אמיתות מוחלטות לגבי ישראלים: ישראלים אוהבים חגים וישראלים אוהבים קניות. קניות בחגים - יתרון. הבעיה מתחילה במגוון העצום שקיים שם בחוץ ובקושי אפשר לקבל החלטה: סרוויס ירוק וסכו"ם מושחר או סרוויס ורוד וסכו"ם מוזהב? איזה גוון של מפה מתלכלך הכי פחות? ומה יותר פרקטי, הגשה לשולחן או בופה? כל כך הרבה שאלות והחג כבר בפתח. נפגשנו עם מאשה גביש, מנהלת תחום העיצוב בחנות איקאה נתניה, וקיבלנו שלל טיפים מקצועיים לעיצוב שולחן החג שלנו.
דרמה דרמה דרמה
בכניסה לחנות איקאה בנתניה אנחנו פוגשים שולחן ארוך ודרמטי במיוחד, חציו לבן וחציו שחור, כמו לקוח ממשתה מפואר מהאגדות. החצי הלבן משלב כלי כסף ויוצר תחושה קלילה ואוורירית בזמן שהחצי השחור משלב כלי זהב והוא רציני ורשמי יותר, אך שניהם מפתים ומזמינים. סטיילינג: גל קהלון.
שולחן החג היין-יאנגי מתהדר באלמנטים מיוחדים ותיאטרליים, כמו תאורת השולחן בצד הלבן שמשלימה את תאורת התקרה בצד השחור ופעמונים ("קלושים") שמפוזרים על השולחנות מעל הצלחות והכוסות. על כך אומרת גביש: "כדי ליצור אווירה חגיגית צריך בהכרח להשתמש בשפה שאינה יומיומית". אם כן קבלו טיפ ראשון: הרבו באקססוריז! אם לא עכשיו אימתי.
"כל פריט שנמצא על השולחן הוא בר קניה, כולל כמובן השולחן עצמו" אומרת גביש. "כל העריכות שמסודרות כרגע בחנות יכולות להיות מועתקות במלואן ובמדויק לבית של הקונה, או שהוא יכול לבחור מתוך המכלול רק את החלק שמתאים לו. את כלי האוכל ניתן למצוא במחלקת כלי הבית, מוצרי המזון נמצאים בחנות השוודית שממוקמת סמוך ליציאה מהחנות והריהוט במחלקת האיסוף העצמי והאקססוריז המיוחדים והחגיגיים ניצבים סמוך לתצוגה כדי להקל על הקונים לשחזר את המראה בבית הפרטי שלהם".
"אנחנו מציעים מגוון של מוצרים ברמות מחיר שונות, כך שאת הכיסא השחור או הצלחת הלבנה שרואים בשולחן החג שלנו, יכולים למעשה להחליף כל כיסא שחור וצלחת לבנה אחרים מהמגוון בחנות, אם הם נוחים יותר לתקציב הקיים".
סט חגיגי אאוט, מיקס אנד מאץ' אין
במחלקת פינות האוכל ניצב שולחן חג במראה נפוץ ומוכר במיוחד, המדמה סיטואציית חיים בה המטבח פתוח לסלון, ופינת האוכל משמשת אי הצף ביניהם. השולחן מעוצב בסגנון טבעי ונינוח באווירה ביתית ומשפחתית, תוך דגש אוהב על בני הבית הצעירים. סטיילינג: דניאלה מקמיל.
"השולחן גדול ונוכח ומכתיב אווירה בחלל גם כשהוא לא ערוך", מספרת גביש. "גוון העץ לוקח אותנו לסגנון כפרי אבל הקווים הנקיים משאירים אותנו בעיר, כך שאפשר לבחור בעת העריכה עם איזה מהכיוונים לזרום".
"בחירה בשולחן כזה מאפשרת לוותר על מפה ובמקומה להשתמש בראנרים, שנותנים לשולחן להציץ תחתיהם ויוצרים מראה יותר עשיר. שילוב הכלים שבחרנו כאן הוא אקלקטי-מודרני. במודע שילבנו כלים מסטים שונים כדי לשבור את השגרה וליצור שכבות של עניין". והרי טיפ מקצועי ממעצבת: שכבות שכבות שכבות. שכבות של אור, של בד, של כלי אוכל. זה הטריק שהופך את השולחן למעניין ומיוחד.
"בקצה השולחן הנחנו עריכה לפעוט, שגם היא מאד חגיגית ומדברת עם הצבעוניות והסגנון של שאר השולחן. על אף שהכלים הם מפלסטיק, זו גירסה חגיגית של כלי פלסטיק ולא צבעוניות ילדותית. התאורה שמעל השולחן גם היא ידידותית לילדים, תאורת לד שמאירה אור חזק, ויחד עם זאת בטיחותית ולא מתחממת".
"גם מי שאין לו בבית שולחן אוכל ענק יכול עדיין ליהנות מעריכה עשירה ולא לוותר עליה. הפתרון שאנחנו מציעים הוא תוספת של עגלות מטבח קטנות בקרבת השולחן, שעליהן יכולים לעמוד למשל בקבוקי שתיה או תוספות, ממש כמו בופה נייד, וכך בעצם להגדיל את מרחב ההגשה. העגלות האלה משמשות ביומיום לאחסון מוצרים יבשים, אבל הן בהחלט יכולות ללבוש חג ולהשתתף בארוחה".
חמישים גוונים של אפור וטורקיז
בכניסה למחלקת המטבחים אנחנו מתוודעים לשולחן חג אורבני ומתוחכם למראה, בגוונים מעושנים וטרנדיים של אפור וטורקיז. העריכה משלבת צמחייה רבה כחלק אינטגרלי מאיבזור השולחן, ונועדה עבור ארבעה סועדים באווירה אינטימית משהו, ובחלל קטן יחסית. סטיילינג: דניאלה מקמיל.
"גם כאן השתמשנו בראנרים ופלייסמנטים ולא במפה כדי לחשוף את הלובן של השולחן ולהשתמש בו כרקע. כולם זמינים לרכישה בחנות מלבד השכבה התחתונה שהיא למעשה שארית מהוילון".
טיפ מהמם: הוילונות של איקאה מגיעים באורך סטנדרטי של 3 מטרים. בית ממוצע בישראל זקוק לוילון באורך 2.5 מטרים בלבד. כשאתם מקצרים את הוילון, בקשו מהתופרת לייצר ראנר מהשארית והרשימו את האורחים בסט טקסטיל תואם שמאחד את החלל.
"כל הצמחיה בחלל מלאכותית אבל נראית מאד אמיתית, והיתרון הגדול הוא שהפרחים שקניתם בבוקר לא יראו עייפים עד הערב, וכמובן שאף עלה לא ינשור לתוך המרק. צמחיה מלאכותית מאפשרת גם יותר חופש עיצובי וניתן לראות שהשתמשנו בפמוטים ככלי קיבול. לא היעוד המקורי שלהם, אבל חג זה בדיוק הזמן לצאת מהקופסה ולהביט בחפצי הנוי שקיימים בבית במבט רענן. אגרטלים קטנים שמשמשים ביומיום כקישוט לספריה יכולים להפוך בקלות למחזיקי סכו"ם מצויינים".
"כיוון שמדובר בחלל קטן בחרנו פריטים שקופים, מבריקים ומנצנצים שמחזירים הבזקים של אור. גם הריהוט עצמו מעודן". טיפ חשוב: בחללים קטנים כדאי להשקיע בריהוט מינימליסטי. קווים מעוגלים ושקיפות יתרמו לתחושת המרווח בחלל.
"גם בחלל זה שילבנו עגלת מטבח עם אופי קצת שונה. סגנון העריכה פונה לאנשים שמבחינתם אלכוהול וגורמה הם חלק מתרבות האירוח והעגלה ממשיכה את הקו של האיכות והשפע".
אי של שפיות
במחלקת המטבחים ניתן גם למצוא ולהתרשם מעריכה עבור ארוחה המוגשת על גבי אי גדול שיכול להכיל שישה סועדים. מדובר באופציה הפחות קונבנציונלית מבין הארבע, אך היא לא פחות חגיגית. סטיילינג: דניאלה מקמיל.
"לאי במטבח יש יתרונות רבים, והגדול שבהם הוא תוספת אדירה של אחסון. לא מדובר רק על כלי מטבח אלא על כל מיני חפצים שמקומם בחלל הציבורי, כולל החפצים של הילדים, כיוון שמדובר באחסון נמוך ונגיש.
"האי הוא אלמנט רב שימושי שביומיום מהווה את מרכז החיים ומשמש את בני הבית לפעילויות שוטפות, אך בחג יכול לשנות את פניו ולתפקד כשולחן חג מצוין - הרי שטח ההגשה באי גדול משמעותית ביחס לשולחן, והמארח לא צריך להתנתק מהאורחים ולדלג למטבח וחזרה כי כולם נמצאים איתו".
"לצד זה יש לומר שישיבה על כסאות גבוהים נחשבת פחות פורמלית ומתאימה למשפחות יותר משוחררות ופחות מסורתיות, או לחילופין למשפחות שנוהגות לארח כמות גדולה של אורחים בבת אחת וזקוקות למגוון אפשרויות ישיבה".