"אל תסתכל על הקנקן אלא על מה שיש בו", אומר הפתגם, אבל יש מקרים שבהם גם הקנקן חשוב לא פחות. אחד מאותם מקרים הוא ליל הסדר. כל מארחת סדר שואפת שלא רק המאכלים שיוגשו יהיו ערבים לחיך, אלא שגם הכלים שבהם הם יוגשו יהיו נעימים לעין. כשם שאנחנו משקיעים ומתנסים בהכנת מאכלים מעוררי תיאבון, כך חשוב להגיש אותם באופן שלא יגרע מהם. מחקרים מצביעים על כך שאנחנו נוטים "לאכול עם העיניים", ואכן במקרה זה שווה להסתכל בקנקן. וגם על הצלחת. ועל הכוסות המעוצבות. ואל תשכחו את הפלייסמטים. ואת חבקי המפיות.
מכניסים צבע לשולחן
כאשר אתם עורכים שולחן, בין אם באופן חגיגי ומוקפד ובין אם לאירוח קליל, הקפידו על צבעוניות עזה וניגודית בין גוון הכלים לזה של המפה או הראנר, או על גוונים תואמים והרמוניים. תמר ורד הלוי, בעלת סטודיו TAMUK, ממליצה להשתמש במפות צבעוניות בשלל הדפסים על פני מפות בגוונים "בטוחים", בהירים וסולידיים. בחירה בכלי הגשה מודפסים בסגנון רטרו, פסים או נקודות תוסיף עניין לשולחן ותהפוך את האווירה לקלילה, זורמת ונעימה.
גם אם אתם מכבדים את האורחים שלכם בקפה ועוגה ומרבית ההשקעה שלכם מסתכמת בהרתחת המים, טוב יהיה אם תקפידו על כלי הגשה בוהקים ואסתטיים. גם עוגת הבית שקניתם מחברה איקס תוכל לגרום לכם להיראות אמינים, אם תוגש כראוי, כשהמשפט "זה סתם משהו שדחפתי לתנור", ייצא מפיכם.
1. קעריות צבעוניות מדגם "מון". 390 שקל, הביטאט.
2. קערה מבקבוקים ממוחזרים. 490 שקל, חנות מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב.
3. FrenchBall, כלי אחסון והגשה צבעוניים: צלחות, החל מ-32 שקל; קופסאות אחסון, החל מ-45 שקל; כפות הגשה, החל מ-54.90 שקל, רשת סוהו.
4. כלי מעוצב לשמפניה. 600 שקל, אקסלוסיב.
5. דלי פופקורן. קטן, 25 שקל; גדול, 35 שקל; רשת אנטר.
מרק עם טוויסט
עמית חדש, שף ומרצה קולינרי, ממליץ על שימוש בכלים לא קונבנציונליים כדי להעניק לאורחים חוויה שונה ומפתיעה. לדוגמה, קראף זכוכית וכוסות פורצלן ככלי הגשה מקוריים במיוחד למרק. כד הזכוכית יקל על המזיגה לתוך הכוסות המעוטרות, ואת המרק תוכלו לקשט בעירית קצוצה ובקוקוס קלוי. חדש מוסיף טיפ ליצירתיים שביניכם: קנו נייר ממוחזר ויפה, גזרו לריבועים וגלגלו לצורת קונוס. קבעו בעזרת סלוטייפ, והרי לכם כלי מקסים וחד פעמי להכלת צ'יפס או פופקורן.
לימור גורלי מבעלי Blue Bandana ממליצה אף היא להשתמש בפריטים שנמצאים בבית ולתת פרשנות חדשה לפריטים מסורתיים. היא מציעה, למשל, להחליף את מפיות השולחן או את הפלייסמטים בבנדנה צבעונית. תוכלו להשתמש באותה בנדנת פייזלי נוסטלגית גם כדי לעטוף את הסכו"ם באלגנטיות. גורלי מציעה בנוסף לערוך את השולחן בנחת לפני שהאורחים מגיעים, כדי לא לשכוח את הפריטים הקטנים, כמו מלח ופלפל, ולהיזכר בהם באמצע הארוחה.
וגם המעצבים הישראלים לא חסרים בפלפל. סטודיו קאהן מציע מלחייה ופלפליה בהן ניתן להשתמש בהם רק לאחר ששוברים אותם לשניים. המוצר זכה במקום הראשון בתחרות עיצוב בינלאומית במילאנו, ותוכלו לרכוש אותו בחנות "לעלא" במחיר של 150 שקלים.
1. Berlioz, סט למלח ופלפל בציפוי זהב. 385 שקל, ארמני קאזה.
2. סט כפות הגשה מדגם עץ החיים. 595 שקל, שלף כלים.
3. כלי הגשה מאלומיניום בעיצובו של אלון רזגור. החל מ-700 שקל, להשיג בסטודיו המעצב, שד"ל 7, תל אביב.
4. קנקן מים רקוע מניקל של חברת פלדינוקס. 379.99 שקל, המשביר לצרכן.
5. כלי הגשה לתה של חברת בוסה. החל מ-1,300 שקל, קמחי תאורה.
6. מטחנה כפולה למלח ופלפל. 89.90 שקל, קוק סטור.
תוציאו כבר את הסרוויס מהארון
ואם המילה "סרוויס" לא אומרת לכם כלום, זה בגלל שהמונח למערכת כלים רשמית וחגיגית נחשב ארכאי בימינו. כיום, לא צריך תירוץ מיוחד כדי להוציא את הכלים היפים ולהשתמש בהם הרבה ככל האפשר. ואם קרה משהו שחייב אתכם לומר מיד "מזל טוב!", אינכם צריכים להיפטר מהם, אלא תוכלו בהחלט לצוות כמה כלים ממערכות שונות, כמו כלים שקופים עם אטומים, מרובעים עם עגולים, צלחות בצבע אחיד עם צלחות מודפסות - וליצור אווירה צבעונית עליזה ומעוררת תיאבון. בגלריית "הומאז'" עשו הומאז' מיוחד לעליסה בארץ הפלאות והם מציעים כלים מעוצבים עם קריצה. לא רק למסיבות התה של הילדים.
קבלו עוד כמה טיפים שיעזרו לכם להיות מארחים יצירתיים ונחשקים:
- השתמשו בעשבי תיבול כדי ליצור אווירה כפרית וטבעית בשולחן. ענפי רוזמרין ובזיליקום יכולים לשמש כזר אלטרנטיבי במרכז השולחן, והאורחים יוכלו להשתמש בהם כדי לתבל את הפיצות האישיות. עשבי עירית יכולים לשמש כחבקי מפיות יצירתיים.
- זה הזמן לנצל את החופשה האקזוטית בצימר או את הטיול השגרתי בפארק, ולאסוף עלים גדולים ממטעי הבננה או מכל עץ אחר (כאלה שנשרו באופן טבעי, כן?). הם יכולים להחליף את הפלייסמטים (מצעיות) המסורתיות בחן רב.
- עלמה יעקובי שלף, מעצבת כלי ההגשה והאירוח של "שלף כלים", מציעה שלא לקפח את כפות ההגשה ולהתאימן לסוג המאכל המוגש: כפות הגשה עמוקות עבור התוספות, כפות הגשה צרות בתוך מגשים וכפות הגשה ארוכות לקערות עמוקות עם סלטים.
- שחקו עם הגבהים של כלי ההגשה כדי ליצור עניין בשולחן, גם אם אתם מארחים בקלילות בשולחן הסלון הנמוך: קערות מוגבהות ומגשים שטוחים מסייעים, בדרך כלל, במניעת תחושת עומס על השולחן.
- אלון רזגור, מעצב מוצר בינלאומי, מציע לרכוש בד פשוט מכותנה ארוגה ולפרוס אותו על השולחן. את הקצוות תוכלו לקשור ולהציג מצע נפלא עבור הכלים שיונחו בהמשך. מבד תואם תוכלו לתפור מפיות בד תואמות שאין להשיג בחנויות.
- מעצבי רשת איקאה מציעים לעצב את השולחן כמו הקו המנחה בעיצוב חדרי הבית: על פי נושא. מוטיב מרכזי מנחה יסייע היטב בגיבוש המראה הסופי, כמו צלחות פורצלן עדינות עם כוסות תואמות למראה בהשראת עולם האגדות, או הדפסים מנומרים, כלי עץ ואפילו פסלונים מהמזנון הביתי - ליצירת ג'ונגל שיהלום את תוצרי הבישול על המנגל.
- איריס רוזין, סטייליסטית ומעצבת הבית של "פלורליס", ממליצה על מראה תלת ממדי, בעזרת סידור הכלים בגבהים שונים על השולחן. תוכלו לפזר קרשי חיתוך או ספרים בעוביים שונים מתחת למפת השולחן, ועליהם להניח את המנות. ואיך תיצרו פלייסמט מקורי? קחו מסגרת תמונה ישנה והניחו עליה את הצלחת כמעין יצירת אמנות.