בין שהגישה מסורתית או כזו שמחפשת להדהים ולרגש - כשזה נוגע לשולחנות חג נדמה שאצל כל אחת מאיתנו (סליחה גברים) מתחולל שיח פנימי מדי שנה בניסיון למקסם את חווית האירוח ולייצר אווירת חג בלתי נשכחת עבור האורחים שלנו. הבעיה היא ששולחן חג לא יכול לחזור על עצמו במדויק מדי שנה, נכון? קצת כמו ללבוש אותו הקרדיגן בכל ליל סדר. אז מוכרחים לחדש, ובין הסרוויס למפה לסנטר פיס - אוי, כמה החלטות.
בדיוק מהסיבה הזו התכנסנו השבוע עם לי רוסמן וגל קהלון, שניים ממעצביה המוכשרים של רשת איקאה, ושמענו מהם על האופציות האמנותיות, המרשימות, הפרקטיות והכלכליות ביותר בדרך אל שולחן חג מושלם. "כשעורכים שולחן לחג", מסבירה רוסמן, "צריך לזכור שלארוחת חג יש חשיבות משפחתית יותר מלכל ארוחה אחרת. המטרה היא להגיע לתוצאה שאומרת הוד והדר ולכן חשוב לשים לב לבחירות, לשים לב לפרטים".
עוד בערוץ עיצוב הבית:
שכבות, שחור והרבה דרמה
"שימוש בשכבות הוא אחד האלמנטים שיוצרים עושר ויזואלי. האפקט שונה לחלוטין אם מניחים צלחת על שולחן, לעומת ערימה של צלחות על פלייסמטים ומפיות ומפה. בסדר שותים ארבע כוסות וזו הזדמנות מעולה לערוך לכל סועד ארבע כוסות. שכבות של צלחות וריבוי של כוסות יוצרים תחושה של משתה ומשדרים לאורחים ברוכים הבאים, טוב שבאתם!
"אגב, גם השולחן עצמו יכול להיות חלק מהעריכה, בעיקר אם הוא יפה. שולחן בעל אופי כפרי יכול להיות מצע מתבקש לעריכה בעלת אופי כפרי, ויכול לספק גם ניגודיות מגניבה לעריכה נקייה ומודרנית. שולחנות שחורים פחות פופולריים בארץ, כי הצרכן הישראלי יעדיף לרוב גוון טבעי או לבן, אבל מכיוון שצלחות האוכל בדרך כלל לבנות, העריכה תראה יותר אסתטית על גבי שולחן שחור".
"אנשים חושבים שלבן זה חגיגי", מוסיף קהלון, "אבל לפעמים דווקא נגיעה של שחור היא מה שנחוץ כדי להקפיץ הכל למעלה. בסופו של דבר שולחן חג מוצלח הוא שולחן שיש בו דרמה ושואו, וכדי להגיע לתוצאה הרצויה כדאי לנסות חיבורים חדשים ולבדוק מה עובד, ולא לפחד משילובים נועזים".
ממש לא חייבים סט אחד
"ההצעה שלי היא לגשת לארונות, להוציא את כל הסטים, החגיגיים וגם היומיומיים, לפרוש אותם מולכם על השולחן ולשחק בשילובים יצירתיים", מציעה רוסמן. "הציוותים הכי מעניינים יכולים לקרות פתאום משילוב של סט קלאסי עם טוויסט של סט פשוט יותר. כמובן, זו גם הזדמנות מצוינת להבין אם משהו חסר וצריך לקנות". רוסמן וקהלון מסכימים שכדאי לפתוח את הראש ולא להתקבע על סט אחד, כי דווקא האקלקטיות היא מה שיוצר את הסיפור האישי, השונה מהתצוגה שראיתם בחנות.
גם בשילובי הצבעים נכון להעז ולשבור מוסכמות - כמובן בגבולות הטעם הטוב, כל עוד השולחן נשאר חגיגי ומזמין. "לפעמים עוזר להתייחס לחלל שבו נמצאים", מסביר קהלון, "אם שולחן האוכל נמצא במטבח או בסלון של הבית, אפשר לשאוב את ההשראה לעיצוב שלו מהצבעים והחומרים שכבר קיימים בחלל, ובעצם להתאים את השולחן לסביבה שלו בצורה הרמונית".
אם בחרתם עריכה מונוכרומטית יהיה נכון לשלב נגיעות צבע בפריטים המשלימים: הפלייסמטים, המפיות, הפרחים. "פרחים הם בדרך כלל הנגיעה האחרונה והדבר האחרון שקונים. נסו להבין איזה צבע חסר בשולחן ויכול לשדרג אותו ולכו לפי זה", מדגיש קהלון. "פרחים באמת מוסיפים חגיגיות", מחזקת רוסמן, "אבל בעיניי צריך להיזהר מזרים גדולים מדי שעלולים להסתיר לסועדים אחד את השני. אופציות אחרות לסנטר פיס הן נרות דקורטיביים או עציצים נמוכים. כדי לספק את נגיעת הצבע המשלימה אפשר להשתמש גם בפרחים אכילים כמו כובע הנזיר או אמנון ותמר, ולהניח אותם בצלחות האוכל לקישוט וגם למאכל".
סודות של מעצבים
ריבוי פריטים מזכוכית יוצר אפקט של "בלינג". כחולים וסגולים הם צבעים של מלוכה, הם תמיד יוסיפו לשולחן טון אריסטוקרטי. רבים נרתעים משילוב של זהב וכסף אבל הם נראים ממש טוב יחד ומשדרים יוקרה. בבחירת הסכו"ם היוקרה היא בניואנסים: בכובד של הסכין ובעומק הקשת של הכף. שימוש בטקסטיל הוא דרך נפלאה לפנות לאורחים באופן אישי יותר. על המפיות למשל אפשר לרקום שמות, לקשור בצורה מיוחדת, או כל דבר שיראה שהושקעה כאן מחשבה. רצוי לוותר על מפיות נייר, וזה בדיוק הזמן לשלוף את מפיות הבד.
"ובעיקר - פשוט לפתוח את הראש", מסכמים רוסמן וקהלון, "אפשר לראות שלא תמיד השתמשנו באלמנט לפי הכוונה המקורית שלו: לדוגמה - השתמשנו במחזיק מפיות כמעמד למצות ובכלים של נרות כמרקיות או קערות לקינוחים. את צלחת הפסח שדרגנו בכתיבה בטוש מתאים. אגוזים הם דרך נפלאה להוסיף עניין לשולחן. אם צובעים אגוזים בקליפתם בצבע אקרילי מקבלים אלמנט שולחני שגם מוסיף צבע וגם אפשר לשחק איתו".