הגשמים האמיתיים של החורף סוף סוף הגיעו, וההפוגה הקלה בממטרים מאפשרת לנו להתכונן לתקופות קרות יותר. הרי אין דבר מענג יותר מאשר לחזור הביתה ממזג אוויר גשום וחורפי לתוך מקום מפלט חמים, נעים ונינוח. הפתרון הרומנטי הוא הקמין, אשר פופולארי בעיקר בארצות אירופה ובצפון אמריקה, והולך ומקבל מקום של כבוד גם בבתים הישראליים, בעיקר בערי הצפון או ביישובים הרריים. מעבר לפתרון פונקציונאלי כאלמנט מחמם גוף ונפש, הקמין מהווה מוקד עיצובי בחלל, ויכול להציע אווירה רומנטית, נוסטלגית ונינוחה לבאי הבית, כעין מדורת שבט, פשוטו כמשמעו.
אלמנט יפה גם כשהוא לא דולק
אדריכלית הפנים איריס שמיר מציינת כי הפופולאריות לה זוכים הקמינים בשנים האחרונות נובעת משפע העיצובים, השכלולים והסוגים המוצעים לקהל הרחב, שהופך אותם לנגישים ומזמינים. לא עוד יציקות ברזל או פלדה מסורבלות, כי אם גרסאות אופנתיות וצבעוניות באינספור גדלים, צורות וסגנונות, אשר מעניקים מענה לכל סגנון אדריכלי או עיצובי. "מאחר שהאלמנטים העיקריים בעיניי כמעצבת הם הויזואליות ויצירת האווירה, הרי שגם כאשר הקמין אינו בשימוש הוא מהווה נקודת חן חמימה שמלכדת את כולם סביבה, ולכן הופכת לפינה מומלצת בכל בית", מדגישה שמיר.
הסוגים העיקריים המוצעים בשוק הם קמין עץ, קמין גז וקמין נפט. "יתרונם המרכזי הוא בפיזור חום אחיד, שאינו מייבש את האוויר כמו עזרי חימום אחרים", מציין אמיר ברפמן, סמנכ"ל תפעול בא. ברפמן, יבואני מותגי קמינים מובילים. למרות שבעבר הקמינים היו נחלתם הכמעט בלעדית של בעלי בתים פרטיים, ההתפתחות הטכנולוגית מציעה כיום קמינים מחממים גם עבור בעלי דירות. "הבחירה בסוג הבעירה תלויה, לבד מהעדפותיו של הלקוח, בסוג מקום המגורים, במבנה הארובה וברמת הבטיחות", הוא מוסיף.
קמין עץ: זול, רומנטי אבל מלכלך
קמין העץ, המוכר בשמו העברי "אח", הוא הקמין המסורתי המוכר והעתיק ביותר שצורתו כעין תא סגור ובתוכו מסיקים עצים. בדגמים המודרניים תוכלו למצוא שלל עיצובים ביניהם צורות שונות ומפתיעות, מעטפת צבעונית או שקופה לצד פתרונות בידוד ומערכות אוורור מתקדמות, אשר פולטות את העשן מחוץ לבית.
יתרונות: מחירם הזול יחסית, וכמובן מראה הבעירה שמשרה אווירה מרגיעה, רומנטית ונוסטלגית.
חסרונות: האש הבוערת שלה נוכחות יפה וקלאסית אינה ידידותית מכמה גורמים – החל ברמת השימוש והצורך באספקת עצים שוטפת וכלה בפגיעה במשאב יקר אשר "זולל" חמצן ויוצר לכלוך ופיח. כמו כן, קשה מאוד לשמור על רמה אחידה של חום לאורך זמן.
קמין גז: חסכוני באנרגיה
קמין זה מתחבר לרשת הגז הביתית, ככל תנור חימום שמשתמש באותה טכניקה. הוא מוצמד לקיר חיצוני ומופעל באמצעות מתג.
יתרונות: חיסכון יחסי באנרגיה, כמעט ואין צורך לבזבז זמן ומאמץ בתחזוקה שלו והוא מאוד קל ונוח לשימוש שכן ניתן לווסת את רמת הבערה. קמין הגז מתאים לבתים משותפים בזכות ארובה שמתחברת לקיר חיצוני ופולטת את הגזים מחוץ לדירה.
חסרונות: התקנת קמין מסוג זה מחייבת חיבור לקיר חיצוני.
קמין נפט או סולר: יקר אך נקי
כפי שוודאי שיערתם, זוהי האופציה היקרה יותר מבחינת הוצאות האחזקה (אלא אם כן אתם בקשרים טובים עם שייח' סעודי), אך גם הנקייה יותר.
יתרונות: הפעלה פשוטה יחסית לקמין העץ וחימום נוח של חללים גדולים.
חסרונות: התקנתו מחייבת ארובה וצנרת שמובילה למיכל הזנה מחוץ לבית. בנוסף, קיים צורך בתדלוק שוטף והחלפת מיכל הנפט מדי כמה ימים באזורים קרים במיוחד שבהם יש צורך בחימום במשך ימים שלמים. כמו כן, קשה יותר להדליק אותו מאשר קמין הגז.
קמין אתנול: ירוק ונייד
קמין אתנול ניזון מחומר דליק המופק מצמחים.
יתרונות: האתנול הוא חומר שנחשב לירוק, ויתרונו הוא בכך שאינו מצריך ארובה ומאפשר למקם את הקמין במקומות שונים בבית ואפילו לנייד אותו ממקום למקום.
חסרונות: מחלוקות רבות באשר לכך שהאתנול אכן ידידותי לסביבה. מתנגדיו מדגישים כי תהליך הייצור שלו כרוך בתופעת לוואי שמזהמת את האוויר. האתנול זמין פחות יחסית לחומרים הפופולאריים להסקת הבית, וגם עלותו גבוהה יחסית.
קבלו עוד כמה טיפים לבחירת קמין לבית:
- חשוב להתאים את הקמין לחלל הנתון. קמינים ניידים FREE STANDING יכולים להיות מוצבים כמעט בכל מקום בו תחפצו, אך מראם מודרני יותר, לעומת קמינים הבנויים בצמוד לקיר או כחלק ממנו. את אלה ניתן לשדרג ולהתאים לאופיו ולסגנונו של הבית בעזרת אריחי שיש או אבן ושלל עיטורים נוספים.
- מירן מלכה, מנכ"ל ובעלים של רשת "הרמוניה לבית", מציע לבחון את הצרכים ובהתאם לרכוש את אמצעי החימום הדרוש: לחימום מהיר וממוקד מומלץ להשתמש במפזרי חום, ואילו ולחימום חללים גדולים לאורך זמן מומלץ להשתמש בקמינים הפועלים על גז או אתנול, רדיאטורים או מזגנים.