החורף כבר כאן וגם מי שמתנגד לשטיח בקיץ נהנה ממנו בעונה הקרה. אז מה קורה בעולם השטיחים ומה הם הטרנדים לחורף 2021-2020? בדקנו לעומק. "שטיח הוא פריט עיצובי ולא רק פונקציונלי לחימום הרגליים. אין מעצבת או מעצב שיעצבו בית בלי שטיח", אומר ניר פרץ, מנכ"ל Rugs & Co. לדבריו, בתקופה האחרונה, בעקבות הקורונה וההגבלות השונות, יש עלייה ברכישת שטיחים ברשת. "בעבר אנשים נרתעו לרכוש שטיח באינטרנט, אבל היום הכיוון אחר, בעיקר בשל ירידת מחירי השטיחים בזכות המעבר לשטיחים מודרניים, תעשייתיים, שהפכו נגישים. יש ירידה בביקוש לשטיחים הקלאסיים, כמו פרסיים, אפגניים ואוזבקיים, בעיקר בשל המחיר הגבוה והתחזוקה המורכבת".
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> האקס שלה נסע לחופשה עם החברה החדשה - וזה מה שהיא עשתה בבית שלו
>> נפלה לנו הלסת: 560 מ"ר של סטייל ונוף מדהים
"הלקוח השמרני התחיל להעז"
מכיוון שהקורונה גרמה גם לביטולן של תערוכות העיצוב הגדולות, פרץ מעריך שהשנה נראה בעיקר המשך של הטרנדים מהשנה הקודמת. "בחורף הקרוב השטיחים המודרניים שולטים. נראה שטיחים אבסטרקטיים, שטיחים בצבעים חלקים, שטיחים סופר מודרניים עם משחקים של טקסטורות, הדפסים וצבעים, בעיקר כחולים, זהב, בז'ים ומולטי-קולור".
"אנחנו רואים ירידה בשטיחים אוריינטליים לטובת שטיחים מודרניים, ויש נטייה יותר ויותר לכיוון עיצוב מודרני ופחות קלאסי", מסכים רותם גרנות, סמנכ"ל שיווק ומכירות של כרמל פלור דיזיין. "הלקוח השמרני התחיל להעז יותר בכל מה שקשור להלבשת הבית. אני מניח שהקורונה והישיבה בבית גרמו לכך שיש יותר רצון להכניס צבע, מעין תכשיט או אביזר שיקפיץ את המראה", הוא מוסיף. בשטיחי כרמל, מפעל השטיחים היחידי שנותר בארץ ופעיל כבר משנות ה-60, מייצרים כמה סדרות של שטיחים המיועדות לצרכנים פרטיים, בהן סדרות בסגנון אבסטרקטי וסוריאליסטי. "השנה פופולריות דוגמאות אבסטרקט עם נגיעות של צבע, למשל ירוק, זהוב, טורקיז וחרדל, שטיחים שנראים כמו יצירת אמנות. חשוב ללקוחות שיהיו גוונים של צבע, שהדוגמאות לא יהיו דומיננטיות מדי, עם משחקי אור וצל, משחקי צבעים. יש העדפה לצבעים שמעניקים תחושה נעימה ומכניסים קצת צבע", מסביר גרנות.
"שטיח כבר לא חייב להיות פיסת בד פונקציונלית לרצפה שלא מביטים בה, כיום הוא יכול לעמוד בפני עצמו כמוקד עיצובי מעניין", אומרת קרן וברמן דקל מעילית הלבשה לבית "המגמות שילוו אותנו בחורף הקרוב הן צבעים נועזים; טקסטורות שונות; רוך וצורות גאומטריות. יש גם טרנד של תבניות דמויות אריחים - בדומה לשטיחים מקיר לקיר, בעלי דירות רבים עושים שימוש בשטיחי אריחים בכדי ליצור צורות ועיצובים. נראה גם הרבה mix&match בצבעים ובתבניות שיוצרים מראה ייחודי ואינדיווידואלי".
לירון שוורץ גילת, סמנכ"לית עיצוב ומכירות ברשת טולמנ'ס מצביעה גם היא על כמה מגמות לחורף הקרוב: "השנה נראה שטיחים אוונגרדיים, לא בצורניות הסטנדרטית של מרובע או מלבן אלא א-סימטריים ואמורפיים. חברת השטיחים CC-tapis הציגה כמה שטיחים כאלה שנוצרו בשיתוף שורה של מעצבים בולטים, בהם ז'אן מארי מסעוד, פטרישה אורקיולה, רוברטו פלומבה ועוד. מצד שני, שטיחים עם צורות גיאומטריות ימשיכו ללוות אותנו בשל היכולת שלהם להעניק תחושה מאוזנת בחלל הבית".
מבחינת החומרים, אומרת שוורץ גילת, "יותר ויותר חברות שטיחים וטקסטיל לבית פונות לייצור שטיחים מחומרים טבעיים וממוחזרים ובטכניקות אריגה מסורתיות. חומרים טבעיים כמו צמר, סרפד, יוטה, פשתן, משי, עץ, צמר גולמי, כותנה גולמית וסיבים טבעיים של צמחים (למשל עשב ים) מבטאים, לפחות בעיני היצרנים, עיצוב מודע ואנושי. יש גם מגמה של 'שטיחי הייטק' - השילוב של ננוטכנולוגיה וטקסטיל הוא כיום אחד הנושאים החמים בעולם. המטרה היא ליצור מוצרי טקסטיל מעכבי בעירה, עמידים לשמש ופגעי מזג האוויר ועוד".
גם אלון בבג'ני, מבעלי רשת "השטיח האדום", מצביע על הפופולריות של שטיחים במראה טבעי: "נראה השנה שטיחי חבל הנחשבים גם אקולוגיים במראה ובהליך הייצור", הוא אומר, ומוסיף שנמשכת הפופולריות של שטיחים מרוקאיים. "אלה שטיחים ורסטיליים, בשלל טקסטורות וסגנונות עיצוב, בדרך כלל בצורות גיאומטריות בגוונים צבעוניים או בצבעי שחור לבן, כשטכניקות האריגה שלהם מושפעות מהאזור במרוקו שבו הם יוצרו", הוא מסביר.
את הצבעים הטבעיים נראה גם במבחר שטיחים באריגת יד מדנמרק, פינלנד ועוד יעדים באירופה הנמכרים ב-Prat Living. השטיחים משלבים צמר, ויסקוזה וכותנה, ורובם קלים ודקים. לעומת זאת, בחברת "האחים עיני", בה עוסקים כבר שלושה דורות בשטיחים, כולל שיחזור ותיקון, צופים שהחורף יחזרו שטיחי השאגי אבל עם טוויסט עדכני. שטיחי שאגי עשויים מאריג צפוף ורך במיוחד נחשבים רכים ומפנקים, במיוחד בחורף, אבל בגרסתם העכשווית הסיבים פחות ארוכים.
לא כמו של כולם
לצד שטיחים במחירים נגישים, שמחירם נע מכמה מאות ועד כ-2,000 שקלים, אפשר למצוא קולקציות ייחודיות יותר, ובהתאם גם יקרות יותר. מעצב העל מרסל וונדרס עיצב לחברת נטוצי איטליה קולקציה בהשראת הנופים היפים של אזור פוליה באיטליה, בדגש על צבעי אדמה ושמש ואורח חיים ים תיכוני. הקולקציה נקראת Dandy, ולדבריו של וונדרס, "דנדי הוא מישהו המכיר את מוצאו, נוסע ונודד בעולם אך יודע את מורשתו ותמיד יחזור".
במקביל השיקו בנטוצי דגם הנקרא SETI ועשוי ממשי במבוק לפי טכניקת האריגה המסורתית בטיבט. לדברי החברה, משי במבוק מקנה לשטיח עדינות וגמישות וגם חוזק ועמידות. בנוסף, מבטיחים שם, השטיח קל לטיפול וניקוי והוא בעל צבע נטרלי המשנה את הגוון בהתאם לאור.
ב-HeziBank השיקו את קולקציית השטיחים החדשה של המותג antoniolupi בשיתוף סטודיו gumdesign והיא כוללת מגוון שטיחים מודרניים לחללים עכשוויים בגוני שחור-לבן-אפור, המשלבים טקסטורות ואפקטים אופטיים יחד עם קווים מורכבים אופקיים, אנכיים ואלכסונים, היוצרים אשליה אופטית של תנועה מתמדת. לצדם הושקה קולקציית Flying Geometries בעיצוב פאולו פסטוריני של שטיחים א-סימטריים בסגנון תנועת ממפיס בצבעוניות נועזת המתבססת על שילוב דוגמאות גיאומטריות גדולות. השטיחים עשויים קטיפה דחוסה בטכניקת tufting (אריגת ציציות), ומתאימים לשימוש גם בחדרי רחצה וחללים רטובים.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
ב-iota, מיזם עיצוב חברתי שהוקם בארץ על ידי נשים ולמען נשים מוחלשות (בעיקר בחברה הבדואית ובקרב פליטות), השיקו קולקציית שטיחים חדשה בצבעים טבעיים ובעבודת יד. בשטיחים אפשר להשתמש גם מחוץ לבית, וכל אחד מהם חתום על ידי היוצרות.
למי שמחפש דגם חד פעמי, ב-Rugs & Co יש שירות המאפשר להזמין שטיח בהתאמה אישית. השירות מיועד בעיקר לאדריכלים ולמעצבים ומאפשר להתאים שטיח לעיצוב החלל, ללא מגבלות ובמידות לא שגרתיות. מיזם לא שגרתי נוסף של החברה הוא שיתוף פעולה עם מעצב האופנה אלון ליבנה, שהפך את השטיח למעין שילוב בין בגד ליצירת אמנות. "את הקולקציה יצרתי במטרה לחקור את החיים בעולם אחר", אומר ליבנה, "במסגרת החיפוש התבוננתי המון על עולם החי ובראשו על יצורים עם פרווה ועל יצורים ימיים. החלטתי ליצור שטיחים שהם מעין פרווה חדשה לבעלי חיים בעולם אחר, כמו שאין באמת בטבע. שיחקתי עם דוגמאות, גבהים של סיבים, צבעים וטקסטורות. נוצרה מעין קולקציית פנטזיה".