לא יודעים מה דעתכם, אבל לדעתנו ט"ו בשבט הוא החג הכי שמח ופורח בשנה. אתם גרים בדירה עירונית עם נוף אפרפר? זה לא תירוץ להתחמק מהחגיגה. גם בדירה אורבנית אפשר להרגיש בכפר ואף מומלץ לטפח צמחייה ירוקה ומשובבת נפש.
לכבוד חג האילנות התארחנו בדירתה של האדריכלית, ליד צור, המתגוררת עם בני משפחתה במרכז תל אביב, בצמוד למוזיאון, לספרייה ולהיכל התרבות. שם ביקשנו להדגים כיצד ניתן להכניס נגיעות של טבע וחמימות של כפר לחלל אורבני שמשקיף לרחובות הסואנים של העיר. אתם מוזמנים לקבל השראה ועצות טובות לגידול ותחזוק צמחים במרחב הביתי.
הסלון: אווירה כפרית אורבנית
הדירה של צור בשטח של כ-180 מ"ר המתפרשים בשני מפלסים. בקומת הכניסה מטבח, חדר אוכל, סלון ופואייה. בקומה השנייה, מבואה המשמשת כחדר עבודה, חדר רחצה מפנק, חדרי שינה של הבנות ומרפסת סגורה ואינטימית. הסקאלה הצבעונית הדומיננטית בדירה הם גווני חום ולבן. האדריכלית יצרה שפה מעניינת בבחירת הפריטים והחומרים בבית. "הדירה שופצה ולא נבנתה מחדש במקור", מספרת צור. "צבעוניות מונוכרומטית. הריצוף מעץ אלון מיושן, הוא בסיס שמייצר חום ונוחות מקסימלית. אותנטי, בסיסי ונטרלי".
צור שילבה טקסטורות ועבדה עם האור הטבעי בבית ובחרה לחפות חזית רועשת בווילון (רנבי) ולייצר חלל שקט ונעים. פינת הישיבה בסלון מהקטיפה נרכשה מרטרו שיק, השטיח מרנבי (שטיח שאגי), האוסף האישי של שטיחי הכילים מיובא מאירופה.
כדי לחמם את החלל ולהכניס שיק כפרי שילבנו בסלון כורסה כחולה, כריות וכרבוליות (אין אנד אווט); כרבולית (ביתילי); פירות יבשים (טיב טעם); חוצץ עץ, משרבייה (מרקו פולו). בפינת הישיבה: שידה כתומה פרחונית ופרגוד, שנבחר כדי לייצר תחושה של גובה בחלל (מרקו פולו); כורסה ומשקל (פלורוליס); סלים ושטיח (איי די דיזיין). צור הדגישה אזורים חשובים ואזורי ישיבה בתאורת פסי צבירה עם ספוטים (לוצ'ה תאורה).
טיפ: ליצירת אווירה כפרית אורבנית מומלץ להשתמש בעץ, בזכוכיות חומות, באבזור במבוק, וטקסטורות צבעוניות.
הצמחייה המשולבת בחלל המגורים: רוזמרין, מרסינה אפריקאית ולבנדר – מרסינה היא צמח עמיד מאוד, גם אם תדלגו על השקיה אחת הוא לא ינטור לכם. הוא אינו רגיש למחלות ומזיקים, מתאים לשתילה באדניות ועציצים בתנאי צל וחצי שמש או שמש מלאה. הרוזמרין הוא גם יפה, גם ריחני וגם טעים: אם אתם מגדלים אותו אתם חייבים לאכול ממנו ולשלב בתבשילים. הוא מתאים לגידול בגג, על אדן החלון או במרפסת. אם אתם מכניסים אותו לבית, חשפו אותו לאור השמש.
דקל חמדוריאה – צמח המתאים גם לתוך הבית וגם מחוצה לו. בבית יש להשקותו מעט, בתדירות השקיה אחת לשבוע עד ל-10 ימים, כי עודף מים יכול להזיק לו יותר מחוסר במים. יש להשתדל להציבו במקום מואר בבית, ובגינה מומלץ להציבו באזור מוצל.
פינת אוכל: עציצים ריחניים על השולחן
החוץ נכנס פנימה ומרגיש בנוח בפינת האוכל המרווחת. מכיוון שהאדריכלית מארחת בביתה וחובבת בישול, היא בחרה בשולחן גדול ונוח, אך כזה שאינו דומיננטי מדי בחלל ומשתלב בטבעיות במרחב. בגלל שהשולחן רחב ידיים, הכיסאות שקופים, אינם ממלאים את החלל ושומרים על המראה החם של רצפת העץ. עבודת הנגרות על השולחן בוצעה מעץ גושני שנועד לייצור פרגולות והוא זול מאוד. השולחן נצבע בצבע לבן אטום וחובר בשטח על ידי מתקין הפרקט ועליו הונחה זכוכית מחוסמת שמייצרת פרקטיות.
צמחייה על השולחן: תפוז סיני – מתאפיין בפריחה לבנה ריחנית ופרי תפוז קטן שנאכל עם הקליפה. ניתן לשתול בגינה או בעציץ, הוא אוהב השקיה מסודרת ודישון מסודר. מורן החורש והדס – אלו צמחים ארץ ישראלים המותאמים לאקלים המקומי ולכן גם חזקים. מומלץ לשתול אותם באזורים בגינה עם תנאים של שעתיים שמש ביום עד שמש מלאה. אפשר לגדלם גם בעציצים באזורים עם שמש ישירה. להדס עלווה ריחנית ולמורן פריחה ריחנית, כך הם משלימים זה את זה לבישום הגן או הבית.
להשלמת האווירה במטבח שילבנו גם שטיח פי וי סי (פייפר בלה); סלים, סלסילאות לשתילים וכסאות נוספים (איי די דיזיין); צלחת חרס של בעלת הבית (מפלורוליס); מזוודה/תיבה (אינדי, ביתילי). בפינת האוכל במטבח: פוסטר הדפס עלים, תמונת עץ (פייפר בלה); דלעות סינטטיות (ביתילי); פסלי עץ עיגול חרוט, שרפרף כתום (פלורליס); עוגה (איציק טאז׳ר); בקבוקוני זכוכית (קאסל); כד חרס כתום (איי די דיזיין).
טיפ: צאו מהסימטריה. השתמשו מצד אחד בפריטים חמים ומצד שני בפריטים אלגנטים וקרים. מצד אחד שימוש בעץ, בטקסטיל וצמחייה ומהצד השני שימוש בפלקסיגלאס – פרספקט, כמו הכיסאות השקופים של הביטאט בעיצוב פילפ סטרק. הכניסו למטבח את הגינה - וצרו לכם אדנית תבלינים ריחנית ושימושית.
חדר שינה: לבנדר ליד החלון
חדר השינה עוצב בסגנון כפרי-לבן ברקע מודרני רך ומזמין, בתור מעצבת היה חשוב לצור לייצר מעין מקדש פרטי בחלל הכי אינטימי שקיים מבחינתה בבית. גם בחדר הזה התקבלו טקסטורות חמות בצבע לבן. בחירת פרטי האמנות היא רכה ונשית כיאה לחדר שינה (טיפ: גם קווים לבנים ונקיים יהיו מאוד כפריים).
צמחייה בחדר: שתילי לבנדר פינטה - עונת הפריחה של הלבנדר היא בחורף עד לאביב. הצבתו בקיץ בגינות או בשטחים פתוחים כמרפסות וגגות גורמת לו לסבול מהחום ולהתייבש, לכן אפשרי לגידול בבית, צמוד לחלון. לא מומלץ לגזום את עליו היבשים בקיץ (זה יכול להזיק), פשוט לתת לו להתאושש לבד ובטבעיות כשמגיע הסתיו.
להשלמת האווירה הרומנטית בחדר השינה שילבנו שתי כרבוליות (אין אנד אווט); סלסלת קש בד (איי די דיזיין); נר עומד מעץ (קאסל); שולחן אדום עץ מלא (מרקו פולו); עציצים סגלגלים (פלורליס).
חדר רחצה: תחושת ספא וחופש
כדי לשוות לחדר הרחצה מראה של ספא ביתי ותחושה של חופש, נבחרו חומרים כמו קוריאן לבן שנותן תחושה של בנייה מיושנת, כפרית פסטורלית וטיח ונגה עמיד במים - חומר נעים ורך. השילוב של החומר הקר בעל הקווים נקיים (קוריאן) והחם (טיח ונגה), מייצר את המראה המבוקש. בחירת הצבעים היא לבן מונכומטי ועץ טבעי. הוספנו סבונים ונרות אווירה (קאסל).
טיפ: להאיר ישירות את הכלים הלבנים (אמבטיה, כיור ואסלה) כי הם זורקים אור החוצה. וגם: במקום לטפס לאמבטיה בתכנון שלה – יורדים אל האמבטיה כמו במקווה, כמו בבריכה, כמו בספא, וזה על ידי הגבהת חדר הרחצה כולו.
לוקיישיין לצילומים: הבית של האדריכלית ליד צור
צילום: לימור הרצוג אהרוני
קונספט, הפקה עיצוב וסטיילינג: אורנה מזור – עיצוב והלבשת הבית
עוזרת סטיילינג: ריבי אברג'יל לקורס ההום סטיילינג בשנקר
פריטים לצילומים: פייפר בלה – פריטים משלימים לבית; מרקו פולו; איי די דייזיין; ביתילי; כל הפירות היבשים בכתבה באדיבות "רוז טעמים וריחות" – טיב טעם רמת החייל; KASSEL נרות; פלורליס; אין אנד אואוט; כל הצמחייה בכתבה וסידורי הפרחים באדיבות משתלת הסוכה - בית ירוק בכפר אז"ר
שנת צמיחה: הצצה לדור העתיד של העציצים
איך לטפח גינה אורבנית בבניין משותף