לצבעים שונים יש השפעה שונה על מצב הרוח, האווירה, המחשבות והרגשות שלנו, ויש להם גם השפעה על התיאבון והרגלי האכילה שלנו. הביטו למשל בכוסות ודמיינו יום קיץ לוהט ותחושת צמא משתלטת. באיזו כוס תעדיפו לשתות?

השפעת הצבע, ג (צילום: autsawin uttisinshutterstock)
צילום: autsawin uttisinshutterstock

במחקר של צ'רלס ספנס מאוניברסיטת אוקספורד ובטינה פיקורז פיסמן מהאוניברסיטה הפוליטכנית בוולנסיה נמצא ששתייה נתפסת כמרווה יותר בכלי כחול. עם זאת, בכל הנוגע למזון כחול וסגול נתפסים כמפחיתי תיאבון. ייתכן שהסיבה היא שאין הרבה מאכלים טבעיים בגוונים אלו, והם מופיעים דווקא כשמזון טבעי מתקלקל (הם נפוצים, לעומת זאת, במוצרים מעובדים כמו סוכריות ומסטיקים). הדיאטנית הקלינית נאוה רוזנפלד מסכימה. צלחות כחולות מעודדות לאכול פחות  מצלחות ירוקות, שמשדרות רעננות וטריות, היא אמרה בראיון עם מנחם הורוביץ ברדיו 102FM. "העיניים הן האיבר הראשון שנחשף למזון, עוד לפני שמגיע לפה וללשון שאחראית לתחושת הטעם", אמרה רוזנפלד. לכו היא ממליצה להתייחס גם לסביבה שבה מוגש המזון, כולל לצבע כלי ההגשה והחלל כולו.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

אולי אין זה מפתיע שבתקופה שבה רבים מנסים לאכול פחות, מטבחים ביתיים בגוני כחול וסגול – שמפחיתים תיאבון, כאמור – פופולריים כל כך. לעומת זאת, במסעדות גוונים אלה נדירים יותר, מכיוון ששם רוצים לעודד את האכילה. לכן כדאי גם במטבח הביתי לאזן את גוני הכחול בגוונים חמים באלמנטים כמו החיפוי, הריצוף או התאורה.

השפעת הצבע, ג, צביעה הגר יואלי (צילום: מיכל יניב)
צביעה: הגר יואלי | צילום: מיכל יניב

למשל, אם צובעים את קירות המטבח בתכלת, בוחרים גוונים חמים לשאר האלמנטים ומוסיפים תאורה חמה - צבע התכלת ישמש רקע לשאר ויבליט אותם ואת החמימות שלהם. כך ייווצר איזון והחוויה תהיה בעיקר של חמימות.

השפעת הצבע, מטבח טורקיז לפני צביעה (צילום: ליליה פרנק)
המטבח לפני צביעה | צילום: ליליה פרנק
השפעת הצבע, מטבח טורקיז, צביעה הגר יואלי (צילום: ליליה פרנק)
אחרי הצביעה | צילום: ליליה פרנק
השפעת הצבע, מטבח טורקיז, צביעה הגר יואלי (צילום: ליליה פרנק)
צילום: ליליה פרנק
השפעת הצבע, לפני צביעה
המטבח לפני הצביעה
השפעת הצבע, ג, צביעת מטבח הגר יואלי (צילום: ליליה פרנק)
המטבח נצבע בלבן עם ארון כחול אחד | צילום: ליליה פרנק

השפעת הצבע, צביעת מטבח הגר יואלי (צילום: ליליה פרנק)
צילום: ליליה פרנק

גם לצבע התאורה יש השפעה על החוויה. לפי יועצת התאורה סימונה בנטולילה מחברת א.ב אדיסון, אור לבן-כחול יוצר תחושה פחות בריאה ומעוות את מראה המזון. לעומת זאת, במסעדות רבות יש תאורה חמה, המדמה את אור הנרות ויוצרת תחושה רומנטית. התאורה העמומה גורמת לנו להאריך את הישיבה במסעדה. בנוסף, לטענת בנטולילה, תאורה עמומה מאפשרת להוסיף אור ממוקד על האוכל וכך להבליט אותו.

השפעת הצבע, מטבח כחול, נגרות גיל בן טוב (צילום: אווה גז)
שילוב של כחול, לבן חם ועץ אלון. נגרות: גיל בן טוב | צילום: אווה גז
השפעת הצבע (צילום: Tr1sha, shutterstock)
פינת אוכל שממש מבקשת: אל תשבו כאן זמן ארוך. האור קר וכך גם גוני הכחול ואלה יוצרים אווירה צוננת | צילום: Tr1sha, shutterstock
השפעת הצבע (צילום: Alizada Studios, shutterstock)
את הקירות הכחולים מאזנים הפרקט ופלטת השולחן העשויים עץ, אבל השפעת הגוון הכחול-אפור עדיין משמעותית | צילום: Alizada Studios, shutterstock
השפעת הצבע (צילום: P_Art, shutterstock)
הכחול יוצר סגנון מודרני ונקי אבל מאוזן על ידי קיר הלבנים, פריטי הטקסטיל ופלטות העץ | צילום: P_Art, shutterstock

השפעת הצבע, ג, תכנון צבע הגר יואלי (צילום: יונתן בלום)
תכנון צבע: הגר יואלי | צילום: יונתן בלום

הנה דוגמאות להשפעה שיוצרים צבעים שונים במטבח:

כתום

בבית הזה, שבו תכננתי את הצבע, גרים בני זוג בני יותר מ-90 ולכן בחרתי למטבח צבע כתום המעורר תיאבון ויוצר אווירה חמימה. בשילוב התאורה החמה נוצרה פינת אוכל מזמינה שמעודדת להאריך את זמן השהות בה וכך גם עשויה להשפיע על האכילה והעונג ממנה. השולחן הלבן מחזיר את האור החם והכתמתם מהקירות וכך מגביר את השפעתו.

השפעת הצבע, פינת אוכל בכתום לפני (צילום: הגר יואלי)
המטבח לפני הצביעה | צילום: הגר יואלי

השפעת הצבע, פינת אוכל בכתום, תכנון צבע הגר יואלי (צילום: יונתן בלום)
תכנון צבע: הגר יואלי | צילום: יונתן בלום

לבן

על פי מחקרים שונים, אוכל המוגש על צלחת לבנה נתפס כטעים יותר. הצבע הלבן מעצים את צבע המזון, וצ’רלס ספנס מאוניברסיטת אוקספורד מצא במחקריו שצבע עז של מזון או שתייה מגביר את תחושת הטעם. כך, למשל, מוס תותים שמוגש על צלחת לבנה נתפס כטעים ומתוק יותר ממוס זהה המוגש על צלחת שחורה. ייתכן, אם כך, שנאכל פחות מקינוח המוגש על צלחת לבנה. לבן או צבע בהיר אחר באזור האוכל יכול ליצור תחושה של חלל גדול ומואר יותר, גם כשבפועל החלל מצומצם. עם זאת, כשבוחרים בלבן למטבח חשוב להקפיד שלא תיווצר תחושה קרה מדי.

השפעת הצבע, מטבח לבן, צביעת מטבח הגר יואלי (צילום: ליליה פרנק)
בחירה בגוון לבן מרוכך ובאלמנטים מחממים מעודדת אכילה מאוזנת ונינוחה. צביעת מטבח: הגר יואלי | צילום: ליליה פרנק
השפעת הצבע, מטבח לבן לפני (צילום: הגר יואלי)
המטבח לפני הצביעה | צילום: הגר יואלי

השפעת הצבע, מטבח לבן, צביעת מטבח הגר יואלי (צילום: נחום יואלי)
כדי למנוע את תחושת העומס והכבדות נבחרו צבע לבנים ואלמנטים קרים. צביעת המטבח: הגר יואלי | צילום: נחום יואלי

ירוק

הצבע הירוק מתקשר לרוב לטבע ולתחושת רעננות ובריאות. ממחקר שהתפרסם בכתב העת הבינלאומי לגסטרונומיה ומדע המזון, עלה כי אנשים קישרו צבע ירוק לארוחה בה שהוגש סלט וכן לתחושות רוגע ושלווה. ואכן, מסעדות המגישות מזון בריאות לרוב יבחרו בגוונים ירוקים. כשמשלבים ירוק עם גוני אדמה נוצרת אווירה נינוחה ורגועה המעודדת ישיבה ממושכת. המטבח הזה יצר תחושה של עומס וכובד שהמאיסו את הישיבה והשהות בחלל. בחרנו בירוק כדי לתת תחושה קלילה יותר ולאזן את הגוונים האדמדמים.

השפעת הצבע, מטבח ירוק לפני (צילום: הגר יואלי)
המטבח לפני הצביעה | צילום: הגר יואלי
השפעת הצבע, מטבח ירוק, צביעה הגר יואלי (צילום: מיכל יניב)
צביעה: הגר יואלי | צילום: מיכל יניב
השפעת הצבע, תכנון צבע הגר יואלי (צילום: יונתן בלום)
גוון ירוק ותאורה חמה יוצרים מרחב נעים יותר לישיבה ממושכת ולאכילה נעימה. תכנון צבע: הגר יואלי | צילום: יונתן בלום

השפעת הצבע, ג (צילום: Ume illus4289, shutterstock)
פינת אוכל קלילה ליד קיר בגוון ירוק | צילום: Ume illus4289, shutterstock

צהוב

במסעדות מזון מהיר משתמשים לעתים קרובות בצהוב. הצבע יוצר מקום מואר ובולט המושך לקוחות ובו זמנית מעודד אכילה זריזה ותחלופה מהירה יותר של סועדים. עם זאת, צהוב יכול להיתפס גם כמטריד או מרגיז. ההשפעה תלויה בגוון הנבחר - צהוב רך עשוי ליצור תחושה חמימה ונעימה אבל בדרך כלל אלה צבעים אנרגטיים ומעוררים.

השפעת הצבע, תכנון צבע הגר יואלי (צילום: שי אפשטיין)
קיר צהוב רך וארונות בצבע אפור-סגלגל יוצרים אווירה רכה ואוורירית. תכנון צבע: הגר יואלי | צילום: שי אפשטיין

השפעת הצבע (צילום: Artazum, shutterstock)
לא במקרה במסעדות מזון מהיר נפוצים גוני צהוב ואדום שמושכים את הסועדים וגם מזרזים אותם | צילום: Artazum, shutterstock

אדום

ההשפעה של הצבע שנויה במחלוקת. מצד אחד, הוא קשור בתשוקה, כוח ותאווה ולכן מעורר תיאבון. מצד שני, מחקרים שונים מראים שכשהמזון מוגש בכלים אדומים אנשים אוכלים פחות. בנוסף, מכיוון שנמצא שהצבע גורם לתגובות פיזיות מהירות יותר, הוא עשוי לגרום לאכילה מהירה. לעומת זאת, אורלי שפיר, ציירת ופסלת שעובדת גם כמאבחנת ומרפאת בצבע, טוענת שהאדום מגרה ומעורר תיאבון. לכן, כשמשתמשים באדום במטבח או בפינת האוכל כדאי ליצור איזונים, למשל על ידי שימוש בגוונים עמוקים ובשילוב גוונים.

View this post on Instagram

A post shared by салон "Твої меблі" (@tvoimebli) on

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

View this post on Instagram

A post shared by Liat.Evron:Interior.Design (@liat.evron.interiordesign) on

אכילה ותיאבון מושפעים אם כן מצבעי המזון, הכלים והקירות שברקע ומהתאורה. צבעים משפיעים על היכולת שלנו ליהנות מאוכל ולאכול נכון. עם זאת, קיימות גם השפעות אישיות, תרבותיות, וחברתיות. כדי להשתמש בצבע נכון צריך להביא בחשבון את האספקטים המדעיים, התחושתיים והאישיים, לשקלל הן את הפרמטרים והן את החלומות והרצונות האישיים כדי ליצור את החלל המתאים ביותר.

השפעת הצבע (צילום: תמר אלמוג)
צילום: תמר אלמוג

הגר יואלי היא מומחית לשדרוג הבית בצבע, בעלת עסק בוטיק לצביעה אמנותית ידנית, מתמחה במתן ייעוץ ובניית תוכניות אדריכליות בצבע, מרצה ומלמדת תכנון צבע, מעבירה הדרכות וסדנאות לצביעה ושדרוג רהיטים