לצבעים שונים יש השפעה שונה על מצב הרוח, האווירה, המחשבות והרגשות שלנו, ויש להם גם השפעה על התיאבון והרגלי האכילה שלנו. הביטו למשל בכוסות ודמיינו יום קיץ לוהט ותחושת צמא משתלטת. באיזו כוס תעדיפו לשתות?
במחקר של צ'רלס ספנס מאוניברסיטת אוקספורד ובטינה פיקורז פיסמן מהאוניברסיטה הפוליטכנית בוולנסיה נמצא ששתייה נתפסת כמרווה יותר בכלי כחול. עם זאת, בכל הנוגע למזון כחול וסגול נתפסים כמפחיתי תיאבון. ייתכן שהסיבה היא שאין הרבה מאכלים טבעיים בגוונים אלו, והם מופיעים דווקא כשמזון טבעי מתקלקל (הם נפוצים, לעומת זאת, במוצרים מעובדים כמו סוכריות ומסטיקים). הדיאטנית הקלינית נאוה רוזנפלד מסכימה. צלחות כחולות מעודדות לאכול פחות מצלחות ירוקות, שמשדרות רעננות וטריות, היא אמרה בראיון עם מנחם הורוביץ ברדיו 102FM. "העיניים הן האיבר הראשון שנחשף למזון, עוד לפני שמגיע לפה וללשון שאחראית לתחושת הטעם", אמרה רוזנפלד. לכו היא ממליצה להתייחס גם לסביבה שבה מוגש המזון, כולל לצבע כלי ההגשה והחלל כולו.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- הטעות המביכה של איקאה: "כל הפריטים נאספים מהסניפים"
- הזוג הצעיר שיפץ דירה בהרצליה ב-300 אלף שקל
אולי אין זה מפתיע שבתקופה שבה רבים מנסים לאכול פחות, מטבחים ביתיים בגוני כחול וסגול – שמפחיתים תיאבון, כאמור – פופולריים כל כך. לעומת זאת, במסעדות גוונים אלה נדירים יותר, מכיוון ששם רוצים לעודד את האכילה. לכן כדאי גם במטבח הביתי לאזן את גוני הכחול בגוונים חמים באלמנטים כמו החיפוי, הריצוף או התאורה.
למשל, אם צובעים את קירות המטבח בתכלת, בוחרים גוונים חמים לשאר האלמנטים ומוסיפים תאורה חמה - צבע התכלת ישמש רקע לשאר ויבליט אותם ואת החמימות שלהם. כך ייווצר איזון והחוויה תהיה בעיקר של חמימות.
גם לצבע התאורה יש השפעה על החוויה. לפי יועצת התאורה סימונה בנטולילה מחברת א.ב אדיסון, אור לבן-כחול יוצר תחושה פחות בריאה ומעוות את מראה המזון. לעומת זאת, במסעדות רבות יש תאורה חמה, המדמה את אור הנרות ויוצרת תחושה רומנטית. התאורה העמומה גורמת לנו להאריך את הישיבה במסעדה. בנוסף, לטענת בנטולילה, תאורה עמומה מאפשרת להוסיף אור ממוקד על האוכל וכך להבליט אותו.
הנה דוגמאות להשפעה שיוצרים צבעים שונים במטבח:
כתום
בבית הזה, שבו תכננתי את הצבע, גרים בני זוג בני יותר מ-90 ולכן בחרתי למטבח צבע כתום המעורר תיאבון ויוצר אווירה חמימה. בשילוב התאורה החמה נוצרה פינת אוכל מזמינה שמעודדת להאריך את זמן השהות בה וכך גם עשויה להשפיע על האכילה והעונג ממנה. השולחן הלבן מחזיר את האור החם והכתמתם מהקירות וכך מגביר את השפעתו.
לבן
על פי מחקרים שונים, אוכל המוגש על צלחת לבנה נתפס כטעים יותר. הצבע הלבן מעצים את צבע המזון, וצ’רלס ספנס מאוניברסיטת אוקספורד מצא במחקריו שצבע עז של מזון או שתייה מגביר את תחושת הטעם. כך, למשל, מוס תותים שמוגש על צלחת לבנה נתפס כטעים ומתוק יותר ממוס זהה המוגש על צלחת שחורה. ייתכן, אם כך, שנאכל פחות מקינוח המוגש על צלחת לבנה. לבן או צבע בהיר אחר באזור האוכל יכול ליצור תחושה של חלל גדול ומואר יותר, גם כשבפועל החלל מצומצם. עם זאת, כשבוחרים בלבן למטבח חשוב להקפיד שלא תיווצר תחושה קרה מדי.
ירוק
הצבע הירוק מתקשר לרוב לטבע ולתחושת רעננות ובריאות. ממחקר שהתפרסם בכתב העת הבינלאומי לגסטרונומיה ומדע המזון, עלה כי אנשים קישרו צבע ירוק לארוחה בה שהוגש סלט וכן לתחושות רוגע ושלווה. ואכן, מסעדות המגישות מזון בריאות לרוב יבחרו בגוונים ירוקים. כשמשלבים ירוק עם גוני אדמה נוצרת אווירה נינוחה ורגועה המעודדת ישיבה ממושכת. המטבח הזה יצר תחושה של עומס וכובד שהמאיסו את הישיבה והשהות בחלל. בחרנו בירוק כדי לתת תחושה קלילה יותר ולאזן את הגוונים האדמדמים.
צהוב
במסעדות מזון מהיר משתמשים לעתים קרובות בצהוב. הצבע יוצר מקום מואר ובולט המושך לקוחות ובו זמנית מעודד אכילה זריזה ותחלופה מהירה יותר של סועדים. עם זאת, צהוב יכול להיתפס גם כמטריד או מרגיז. ההשפעה תלויה בגוון הנבחר - צהוב רך עשוי ליצור תחושה חמימה ונעימה אבל בדרך כלל אלה צבעים אנרגטיים ומעוררים.
אדום
ההשפעה של הצבע שנויה במחלוקת. מצד אחד, הוא קשור בתשוקה, כוח ותאווה ולכן מעורר תיאבון. מצד שני, מחקרים שונים מראים שכשהמזון מוגש בכלים אדומים אנשים אוכלים פחות. בנוסף, מכיוון שנמצא שהצבע גורם לתגובות פיזיות מהירות יותר, הוא עשוי לגרום לאכילה מהירה. לעומת זאת, אורלי שפיר, ציירת ופסלת שעובדת גם כמאבחנת ומרפאת בצבע, טוענת שהאדום מגרה ומעורר תיאבון. לכן, כשמשתמשים באדום במטבח או בפינת האוכל כדאי ליצור איזונים, למשל על ידי שימוש בגוונים עמוקים ובשילוב גוונים.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אכילה ותיאבון מושפעים אם כן מצבעי המזון, הכלים והקירות שברקע ומהתאורה. צבעים משפיעים על היכולת שלנו ליהנות מאוכל ולאכול נכון. עם זאת, קיימות גם השפעות אישיות, תרבותיות, וחברתיות. כדי להשתמש בצבע נכון צריך להביא בחשבון את האספקטים המדעיים, התחושתיים והאישיים, לשקלל הן את הפרמטרים והן את החלומות והרצונות האישיים כדי ליצור את החלל המתאים ביותר.
הגר יואלי היא מומחית לשדרוג הבית בצבע, בעלת עסק בוטיק לצביעה אמנותית ידנית, מתמחה במתן ייעוץ ובניית תוכניות אדריכליות בצבע, מרצה ומלמדת תכנון צבע, מעבירה הדרכות וסדנאות לצביעה ושדרוג רהיטים