חנות העיצוב Prat Living שנפתחה לפני קצת יותר משנה הפכה מהר מאוד למוקד עלייה לרגל לפיינשמקרים של תל אביב ומחוצה לה הודות לרהיטים ואקססוריז שנאספים בקפידה ממותגים ומעצבים סקנדינביים נחשקים. אדריכלים, מעצבי פנים וחובבי עיצוב באשר הם פקדו את החנות שהתחבאה ברחוב צדדי בשכונת מונטיפיורי והוסיפה משב רוח רענן לעיצוב הסקנדינבי שהישראלים כל כך אוהבים לאמץ.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> שוטפים כלים ביד? הטיפים שיגרמו להם להבריק בקלות
>> זה עובד: השיטה המפתיעה לניקוי תנורי אפייה
"אני חושבת שעיצוב סקנדינבי הפך כאן לתת כותרת לעיצוב פנים בכלל", אומרת כרמית רדליך (40), שהיא ובעלה דורי רדליך (40) הם בעלי החנות. "העיצוב הסקנדינבי כמו שאנחנו מגדירים אותו בישראל לא בהכרח יושב על אותם ערכים שהעיצוב הסקנדינבי באמת יושב עליו, והרבה דברים שאנחנו באמת קוראים להם עיצוב סקנדינבי קצת חוטאים למציאות".
מה למשל?
"הערך העליון של העיצוב הסקנדינבי הוא פונקציונליות, ואנחנו בארץ לא מתייחסים לזה. אנחנו מדינה מאוד צעירה ופרובינציאלית ואנחנו ככה. קצת זה נשמע רע, אבל אנחנו קצת חקיינים. זה גם נובע מכך שהישראלים חרוצים ופושרים ולומדים מהר דברים מהר. זה גורם לנו לעייפות החומר ולכך שדברים פה נורא דומים זה לזה וקצת נמאס ונשחק. זה גרם לנו לאמץ את העיצוב הסקנדינבי מהר, אבל אנחנו לא מדייקים עד הסוף".
מינימליזם הוא ערך נוסף בעיצוב הנורדי אבל גם כאן, לדברי כרמית, הישראלים מפספסים את הנקודה. "אסור לקחת את הדברים כפשוטם. בישראל לוקחים את זה לסגפנות, אבל זה לא סגפנות. מינימליזם לא אומר מעט פריטים, זה לא אומר מעט רהיטים וזה לא אומר סלון בלי שולחן. מינימליזם מתחבר לפונקציונליות. שימו רק את מה שאתם צריכים, את מה שישרת אתכם לאורך זמן, תשקיעו יותר כסף בפחות דברים, Buy less but better".
בני הזוג, הורים לאריאל בת ה-9, החליטו לפתוח את החנות בעקבות הניסיון של דורי, מעצב פנים בוגר סטודיו B6, שהתמחה בעיצוב דירות לתושבי חוץ. הדיירים המגיעים פעמיים-שלוש בשנה רצו דירות מאובזרות לחלוטין, מרהיטים ועד מברשת שיניים. "החנות בעצם נולדה מתוך צורך וקושי למצוא ריהוט ואבזור ללקוחות האלה", מספרת כרמית. "הם היו צריכים משהו אירופי שדומה למה שהם מכירים מבחינת ההקפדה, המותגים, הדגש על הדיטיילס והאיכות של הדברים, אבל – וזה משמעותי – זו דירה שנייה שלהם והם לא מוכנים להשקיע בסלון 120 אלף שקל. לכן היה צריך למצוא מותגים שיענו על הצורך הזה אבל ברמת מחירים בינונית, משהו שהוא מאוד שכיח באירופה אבל בארץ כמעט ואין אותו".
דווקא כרמית, בעלת תואר ראשון במתמטיקה וסטטיסטיקה ותואר שני באקטואריה ובמינהל עסקים, עם ניסיון של 12 שנה במשרדי פרסום, חששה מפתיחת עסק עצמאי. "אני הכי לא יזמית באופי שלי", הוא אומרת. "גדלתי בבית של פועלים חיפאיים שעובדים קשה, חיים טוב, אבל עובדים ממש קשה. אני יודעת לנהל עסקים מעולה ועשיתי את זה שנים בשביל אנשים אחרים, אבל אני הכי פחדנית בעולם. אמרתי לדורי, 'מה יהיה אם לא יבינו, וזה לא יעבוד. אנחנו מסתכנים פה, וזה המון כסף. חברות ועסקים גדולים נסגרים'. זה ממש ערער אותי. הוא אמר לי, 'די, בואי נלך אחרי החלומות שלנו, בואי נגשים את עצמנו, Better an oops than a what if'. וזהו, זה פשוט קרה".
בעקבות ההצלחה החנות עברה לאחרונה לחלל גדול בגן החשמל בתל אביב, בבניין לשימור מחמיר משנת 1934. את החלל עיצב דורי, והוא תכנן בו פינות ישיבה שונות המתוכננות בשלמותן, כולל מנורות ואקססוריז של מותגים מובילים כמו Kristina Dam, Please Wait To Be Seated ועוד. כך יכולים המבקרים בחנות לראות את התמונה הכוללת ולהבין איך ייראו הרהיטים ופריטים אחרים בביתם.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
בני הזוג כבר עבדו ביחד כשהיו שניהם מנהלים ברשת זארה. "נפגשנו כשהוכשרתי להיות מנהלת בסניף ברמת אביב בזמן שדורי ניהל את הסניף", היא מספרת. "היה לי אז חבר אבל אחרי שנתיים כשדורי עבר לנהל כמה סניפים אחרים ואני ניהלתי במלחה אז הקשר התהדק ובסופו של דבר את התפקיד האחרון עשינו יחד ברמת אביב. ואז זה ממש קרה והבנו שאי אפשר לעבוד יותר יחד".
ואיך זה לעבוד עכשיו ביחד?
"אנחנו זוג שמאוד משתף, מאוד מתייעץ ואנחנו מאוד מחוברים אחד לשנייה. אף פעם לא עבדנו כל כך קרוב כמו בשנה האחרונה, ובינתיים זה מצליח. אני מניחה שה לא ישאר ככה לנצח אבל בינתיים זה כיף וזה עובד".
איך הבית שלכם מעוצב?
"הסנדלר הולך יחף במקרה שלנו", צוחק דורי.
"בשנה האחרונה כל ההשקעה היא בחנות ובלקוחות ובפיתוח, וכל רגע נתון אנחנו במשא ומתן עם שניים-שלושה מותגים", מוסיפה כרמית. "התגייסנו בצורה קרבית כמעט, אז הבית הוא לא הכי מהמם ואנחנו כל הזמן זזים ועוברים".