הטפטים, הפורמייקה והטרצו הם דוגמאות לחומרים שעשו בשנים האחרונות קאמבק והאופן שבו הם נתפסים על ידי מעצבי הפנים, האדריכלים ולקוחותיהם המשפצים והבונים השתנה לחלוטין. עד לא מזמן הם נחשבו מיושנים – והיום הם חומרים טרנדיים בעלי ערך נוסטלגי המככבים בעיצובי פנים. והנה יש חומר חדש שעושה קאמבק כזה: הלינוליאום. החומר אולי מזכיר לרובכם בתי חולים ומרפאות, אבל היום הוא שוב פתרון פונקציונלי, נגיש ורב גוני בעיצוב רהיטים וחללי פנים.

הלינולאום הוא חומר ידידותי לסביבה, המורכב מחומרים שמקורם מהצומח המתחדשים בקלות ובמהירות יחסית. יישומו מאפשר יצירת משטח אחיד והמשכי, ללא רווחים או מחברים וכך מסייע בטשטוש גבולות החלל וביצירת אשליה של חדרים גדולים ומרווחים. רבים מבלבלים את הלינולאום עם אחיו הצעיר, חיפוי ה-PVC, אך מדובר בשתי תרכובות שונות, וה-PVC מיוצר מתרכובת של חומרים מלאכותיים. למרות ההבדלים ביניהם, הרכבתם דומה והם מתאימים לריצוף חללים, לחיפוי חזיתות עץ ולתוספת צבעונית ומשמחת בבתים, משרדים, גני ילדים ועוד.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מדובר באובססיה: חשבון האינסטגרם הכי שווה ברשת 

>> לא צריך מגהץ: השיטה הגאונית ליישור בגדים

פשוט יותר מחיפוי קיר בבטון

בעלי הדירה בראשון לציון רצו לשדרג את דירתם בסגנון מודרני ונקי שיתאים גם לאירוח של הילדים והנכדים בסופי השבוע. לשם כך נבחרה פלטת גוונים המתבססת על אפור בתוספת נקודות צבע צהוב וכחול. קיר בחלל המגורים חופה ב-PVC דמוי בטון ועליו מנורה צהובה שהוזמנה במיוחד. "בניגוד לחיפוי קיר בבטון, חיפוי ב-PVC הוא פשוט בזכות גמישות החומר וקלות ההרכבה שנעשית בקליק של זכר-נקבה, ממש כמו בהרכבת פרקט למינציה", אומרת המעצבת והסטייליסטית לימור אורן שעיצבה את הדירה. "מלבד התוצאה המרשימה והדרמטית שהוא מוסיף לחלל, יש לו יתרון נוסף - הוא קל מאוד לניקוי".

לינוליאום 1, ג, חומר גמיש וקל להרכבה, עיצוב לימור אורן (צילום: סוזי לוינסון)
חומר גמיש וקל להרכבה. עיצוב: לימור אורן | צילום: סוזי לוינסון
לינוליאום 1, חיפוי קיר בגימור דמוי בטון, עיצוב-לימור אורן (צילום: סוזי לוינסון)
חיפוי קיר בגימור דמוי בטון. עיצוב: לימור אורן | צילום: סוזי לוינסון

ליצירת סגנון מודרני עם נגיעות רטרו

שרה הלסטרום, עיתונאית בעבר ומעצבת פנים בהווה, משתפת בחשבון האינסטגרם שלה תמונות מתהליך השיפוץ של ביתה. המטבח הקיים שודרג וקיבל מראה מודרני עם קריצה לכיוון הרטרו בהשראת העיצוב המקורי של הבית, שנבנה בשנות ה-60. הלסטרום חיפתה את חזיתות הארונות בלינוליאום בגוון תכול-אפור והוסיפה ידיות ניקל מבריקות. אחד מקירות המטבח ופנים התאים הפתוחים מחופים בטפט עם דוגמה בגוני אפור. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sara Hellström (@saragram.hellstrom) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sara Hellström (@saragram.hellstrom) on

חלוקה ויזואלית של החלל

בחלל התצוגה התל אביבי של Simon Ergonomic Workspaces, חברה לייצור ושיווק רהיטים ופתרונות לעיצוב המשרד, בחר מעצב הפנים ליעד יוסף לחלק את החלל למספר אזורים. כך נוצרה תחושת עומק בחלל וכן אווירה שונה לרהיטים מסוגים שונים. חיפויי הקיר במקרה הזה מסייעים בחלוקת החלל. בעומק חלל התצוגה הוא בחר בלינולאום בהדפסה של עץ אורן בהיר המאזן את יתר הצבעים והחומרים בחלל ויוצר אווירה קלילה ונקייה ויחד עם זאת חמימות ביתית.

לינוליאום 3, לינולאום בהדפסה של עץ אורן בהיר, עיצוב ליעד יוסף - 2 (צילום: אלעד גונן)
לינולאום בהדפס עץ אורן בהיר. עיצוב: ליעד יוסף | צילום: אלעד גונן

פונץ' בננה

בחברת Forbo ההולנדית מייצרים מגוון פתרונות ריצוף ידידותיים לסביבה לחללים ביתיים ומסחריים. בחדר הארונות הזה חופתה הרצפה בלינוליאום של החברה ונוצר שילוב צבעים מרענן של ורוד בהיר וצהוב. במקום קיר כבד יש מחיצת עץ והחיפוי הצהוב זולג החוצה כדי לטשטש את הגבול בין שני החדרים וליצור תחושה מרעננת, צעירה וקלילה, שעושה חשק לקום ולהתארגן כל בוקר. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Forbo Flooring Systems (@forboflooringsystems) on

 פרשנות חדשה לדימוי ישן

הדימוי הראשון שמעלה בפנינו חיפוי הלינולאום הוא של מרפאות ובתי חולים. מיטל אשכנזי-פומרנץ, שחיפשה את החומר המושלם לחיפוי ריצוף קיים במכון לאולטרסאונד ומרפאת נשים שתכננה, החליטה להשתמש בדימוי הזה וליצור ממנו חלל מקצועי ועמיד ויחד עם זאת מודרני ואטרקטיבי. "חיפשתי חומר רך, חם ובעיקר עמיד, משום שזוהי מרפאה שעוברים בה אנשים רבים מדי יום ויש צורך ברמת ניקיון גבוהה. לריצוף ה-PVC שנבחר, כמו לחיפויי גומי ולינוליאום, יתרונות רבים, למשל שהם עומדים בתקני שחיקה מחמירים ועמידים בפני כימיקליים", היא מסבירה. " במשך שנים הם שימשו כחומרים אידיאליים בבתי חולים, מעבדות, חנויות ועוד, והיום הם עושים קאמבק עכשווי במחיר נגיש, איכות גבוהה ועיצוב מתחדש. הבנתי שיש לי כאן הזדמנות להכניס חומר חדשני שיענה על כל הצרכים ובחרתי בגמר דמוי פרקט. כיום, שש שנים מאז השלמת הפרויקט, התוצאה בשטח מדברת בעד עצמה".

לינוליאום 5, ריצוף במכון אולטרסאונד ומרפאת נשים, עיצוב מיטל אשכנזי (צילום: סיון מויאל)
ריצוף במכון אולטרסאונד ומרפאת נשים. עיצוב: מיטל אשכנזי-פומרנץ | צילום: סיון מויאל
לינוליאום 5, ריצוף במכון אולטרסאונד ומרפאת נשים, עיצוב מיטל אשכנזי (צילום: סיון מויאל)
עיצוב: מיטל אשכנזי-פומרנץ | צילום: סיון מויאל

שחקן חיזוק

לינוליאום מתאים מאוד לחיפוי של משטחים רחבי ידיים ולריצוף של חללים גדולים, אבל יכול לשמש גם לחיפוי פריטים קטנים ולהדגשת קוויהם. יצרן הרהיטים ג'ייסון ג'נקינס חיפה את משטח שולחן הכתיבה שיצר בלינוליאום בגון תכלת המשתלב נהדר עם גון עץ האגוז הכהה. בנוסף למראה המיוחד ללינוליאום יש גם תפקיד פונקציונלי - בזכותו משטח השולחן יחזיק מעמד לאורך זמן בלי להישרט או להפגע. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jason Jenkins (@jenkins_furniture) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jason Jenkins (@jenkins_furniture) on

ים-יבשה

גן הילדים בראשון לציון מחולק למספר חללים אכל אחד מהם מותאם לקבוצת גיל שונה. בהתאם, בחרה המעצבת דנה שקד קונספט ייחודי לכל חלל וריצוף לינוליאום בגוון ובטקסטורה שונה. אחד מהחללים עוצב בקונספט של ים ויבשה ומחפה בלינוליאום בשני גוונים. הקו המעוקל שנוצר בין המשטח הירוק לכחול מהווה מעין גבול בין "הים ליבשה" ובין אזור הלמידה לאזור המשחק. "חללי הגן והתינוקייה צריכים לאפשר מגוון של פעילויות לאורך שעות היום, מהתכנסות ושיחה, דרך משחק ויצירה ועד שינה ומנוחה. לכן היה חשוב ליצור משטח רך ונעים למגע ובמקביל גם פרקטי, פונקציונלי וקל לניקוי", היא מסבירה.

לינוליאום 7, שני גוונים מחלקים את  הכיתה לאזורים, עיצוב דנה שקד -2 (צילום: תומר רובנס)
שני גוונים מחלקים את הכיתה לאזורים. עיצוב: דנה שקד | צילום: תומר רובנס
לינוליאום 7, שני גוונים מחלקים את  הכיתה לאזורים, עיצוב דנה שקד -1 (צילום: תומר רובנס)
עיצוב: דנה שקד | צילום: תומר רובנס

יצירת אמנות

מתינוקייה וגן ילדים נעבור למוסד אקדמי שגם בו מככב ריצוף לינוליאום עם אמירה עיצובית. האדריכל, היוצר והאמן מיכאל גרצזיאק (Michael Grzesiak) והאמן כריסטוף רוקהברלה (Christoph Ruckhäberle) תכננו יצירת אמנות גרפית וצבעונית באוניברסיטה של העיר לייפציג שבגרמניה. שטחה של היצירה יותר מ-500 מ"ר והיא משתרעת על פני שלוש קומות. קירות החלל נשארו לבנים ומשקופי הדלתות נצבעו בשחור כדי לאזן את הצבעוניות החזקה של הריצוף. שילובי צורות, צבעים ודימויים מופשטים מלווים את הסטודנטים, המרצים, העובדים והמבקרים בין המסדרונות ומספקים להם חוויה ייחודית. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by thezimmer (@thezimmer_de) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by thezimmer (@thezimmer_de) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by thezimmer (@thezimmer_de) on

 תחליף לשטיח

גם כאן אנו נשארים בתחום החינוכי -  אורית לוי עיצבה חדר של יועצת בבית ספר כמקום ביתי ומזמין לילדים. היא ידעה שהיא מעוניינת ביצירת אווירה חמימה ומכילה בחדר וכן לאפשר לילדים לשחק על הרצפה, ולכן חיפשה תחליף לשטיח, שלא יחזיק מעמד במרחב שכזה. היא היתה זקוקה לפתרון פונקציונלי, עמיד וקל לתחזוקה ולניקיון ובחרה בלינוליאום בהדפס גיאומטרי בגוני אפור ולבן.

לינוליאום 9, ג, תחליף לשטיח בחדר של יועצת בית הספר,עיצוב אורית לוי (צילום: אורית לוי)
תחליף לשטיח בחדר של יועצת בית הספר. עיצוב: אורית לוי | צילום: אורית לוי
לינוליאום 9, ג, תחליף לשטיח בחדר של יועצת בית הספר,עיצוב אורית לוי (צילום: אורית לוי)
עיצוב: אורית לוי | צילום: אורית לוי

סטנדרט גבוה

חברת Reform משדרגת ארונות בגדים ומטבחים של איקאה, ובעזרת עיצוב מינימליסטי, חשיבה מעמיקה על פרטים ובחירה מושכלת של חומרי גמר יוצרת מראה יוקרתי וייחודי לארונות הסטנדרטיים. כאן חופו ארונות קיר מהסדרה המודולרית של איקאה בלינוליאום בגוון כחול עמוק ושולבו עם ידיות שקועות ומעוגלות, והתוצאה - מעוררת קנאה. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FRIDAY (@friday_comm) on

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

תוספת צבע

רבים מעדיפים לעצב את הבית בצבעוניות נקייה המתבססת על שחור, לבן, אפור ועץ ולשדרג אותה בעזרת פריטים קטנים ובלתי מחייבים, המוסיפים קריצה ועניין לעיצוב החלל. כעת אל הצבע, הטפט ופריטי הטקסטיל מצטרף הלינוליאום שבו אפשר לחפות משטחי רהיטים ואביזרים וכך להוסיף נגיעות של צבע לחדרי הבית. הנה לדוגמה מתלה מעץ אלון מחופה בלינוליאום כחול וקיצי. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by a+b furniture (@aandbfurniture) on

מתכון מנצח

בדיוק כמו מתכון מוצלח, גם שילובי חומרים מפתיעים יכולים לעשות את כל ההבדל בין פרויקט סטנדרטי לבין יצירה ייחודית. גרם המדרגות הזה משלב ארבעה חומרים - מדרגות פלדה ובטון לסירוגין, מעקה כבלים וחיפוי לינוליאום שחור. הקונסטרוקציה כולה מסתירה את מערכות המדיה והרשת של הבית וכוללת גם מקומות אחסון, והעיצוב הגיאומטרי יחד עם בחירת החומרים המונוכרומטית יוצרים מעין פסל מעניין במרכז החלל.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jürgen Lehmeier (@real._jl) on