20 שנה אחרי שבני הזוג בנו את הבית במושב הארץ – כשבמהלך השנים עשו שני שיפוצים, האחרון שבהם לפני כחמש שנים בתכנונה של אדריכלית נגה אהרונסון – הם החליטו לשפץ גם את השטח סביבו. השטח, שגודלו כחצי דונם, כלל חצר עם פרגולה ומדשאה המוקפת עצים, שחלקה הייתה סגורה. הסיבה: שניים משלושת ילדיהם כבר עזבו את הבית, וגינה עם בריכה היא גורם משיכה מצוין לביקורים תכופים אצל אמא ואבא. התקציב עמד על כמיליון שקל, כולל פיתוח שטח החוץ והוספת פינת בישול, פינות ישיבה, צמחייה והקמת הבריכה, ללא גמרים.
בדרך כלל עיצוב הגינה נלווה לשיפוץ הבית, ועיקר התקציב מושקע במבנה, אבל במקרה הזה בעלי הבית התייחסו לגינה כאל פרויקט בפני עצמו. "בריכה הייתה תמיד על הפרק", מספר בעל הבית, "ובתקופת הקורונה ישבנו בבית והתבשלנו. רצינו לאפשר לשלושת הילדים – באוניברסיטה, בצבא ובת בתיכון – להזמין חברים, ואם יוצא ששניים מביאים חברים במקביל, הם יוכלו לשבת איתם במקומות נפרדים ברחבי החצר". לצורך כך ביקשו לתכנן בריכה מזמינה וגינה שאפשר יהיה לארח בה מספר רב של אנשים ותכלול גם פינות אינטימיות. תהליך קבלת האישורים נמשך שנה, הוא מוסיף.
האתגר של אדריכל הנוף אליק אבידן היה למקסם מגרש ארוך וצר. מכיוון שהבית כבר קיים ושופץ לפני שנים אחדות, לא הייתה כוונה לשנות את מבנה הגינה, ולכן אבידן החליט לחלק אותה לאזורים: מהבית, דרך אזור ישיבה ומטבח חוץ מחודש, שמהם ניתן לצאת לבריכה, ועד פינת אש עם אזור ישיבה אינטימי בהמשך החצר. "הבריכה משמשת לרוב את הזוג ואת הילדה שגרה בבית, והיה אתגר ליצור אזורים אינטימיים למעט אנשים. לצד זאת, בסופי שבוע כל המשפחה נמצאת ומגיעים יותר אנשים, ורצינו שתהיה אפשרות לארח את כולם, כמו חופשת בצימר", אומר אבידן.
כדי ליצור תחושה אינטימית בגינה הוקמה פרגולה ומתחתיה קיר משרבייה החוצץ בין הכניסה לבית והבריכה, והוצבו מדרגות מרחפות בשילוב אדניות. מצידו השני של קיר המשרבייה מוקמו כיסאות שיזוף. בצד הגובל במגרש השכן הוגבה הקיר ונשתלו לאורכו צמחים. "הרחקנו את מערכת החימום של הבריכה כדי שהיא לא תרעיש", מוסיף אבידן. "הוספנו מערכת סאונד בין השיחים מסביב לבריכה ומערכת הצללה לישיבה בנוסף לעצים. הבריכה נותרת חשופה לשחייה בשמש וסביבה קובעו שמשיות בבטון שמאפשרות צל. מסביב לבריכה הותקן מעקה לבטיחות".
הבריכה תוכננה בצורת רי"ש וגודלה 3X11 מטר. "כדי שהבריכה תהיה בשטח המקסימלי שלה ועם מקסימום מעברים, יצרנו מפרט מיוחד שבו המים מגיעים עד קצה הבריכה ונעלמים מתחת לריצוף", מספר אבנר צדוק, מנכ"ל חברת "פלגים". הבריכה כוללת מערכת שחייה נגד הזרם ומערכות בקרה ששומרות על תחזוקה, ג'טים לעיסוי בגב, ובצלע הקצרה יש מפל לכיוון הנוף וספסל לישיבה שלא מפריעים לשחייה ומאפשרים לשבת ולהביט על הגינה. הבריכה עצמה מחופה באבן בלוסטון אפורה ובנויה מבטון משפר איטום המכיל קריסטלים. תריס PVC מוקצף מאפשר לסגור את הבריכה כשהיא לא בשימוש, הן כאמצעי בטיחות והן למניעת לכלוך, וכשמחממים את המים, הוא עוזר לשמור על החום.
בהמשך הגינה מול מפל הבריכה הוקמו פינת אש וגינת ירק ונשתלו עצים. אבידן: "מטבח החוץ ליד הסלון שודרג ונוספו גם מכונת קרח, מגירות חימום, כיור ובר. הוא מצוין לחבר'ה צעירים שלא רוצים ללכלך את הבית. הם לוקחים בשר, שתייה, והכל מטופל בחוץ, בלי להיכנס לבית. ביום-יום אפשר לשתות כוסית על הבר מול הנוף, לעבוד עם לפטופ, להיפגש או לשבת לבד. זו תחושה שונה ממערכת סלון לשישה אנשים ומעלה".
אחרי שנוספה הבריכה שונו חזית הבית והכניסה. "את הבריכה ואת הנוף רואים מהסלון בזכות קירות זכוכית ענקיים שהחליפו את קירות הבטון הקודמים. כעת החוץ הוא חלק בלתי נפרד ממרחב המגורים, שעוצב בקווים מודרניים כמו ריצוף בטון, המאוזנים בריהוט קלאסי ושימוש בעץ", אומר בעל הבית.
מה מתוכנן בשיפוץ הבא?
בעל הבית: "שיפצנו בפנים ועכשיו התמקדנו בחוץ. נראה לי שסיימנו".