את הסוף של הקיץ הזה לא רואים אפילו באופק ונראה שהחרדה מהיתושים תלווה אותנו עוד הרבה זמן, מה שאומר שכל אמצעי להרתיע אותם שווה בדיקה. והחשש הוא לא רק בישראל, גם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב ((CDC הזהיר מפני עלייה במקרי קדחת וירוס מערב הנילוס במספר חלקים של המדינה. זה יכול להסביר את הוויראליות שלה זכה סרטון הדרכה של רשת משתלות ארמסטרונג בקליפורניה. בסרטון, שקיבל 2.4 מיליון צפיות, מומחית גינון הדגימה לעוקבי הרשת בטיקטוק כיצד לשתול 5 סוגים שונים של צמחים בכלי אחד ליצירת "עציץ דוחה יתושים".
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הטיפ הזה יציל את הצמחים שלכם כשאתם בחופשה
>> גם אתם מנגבים את הביצים לפני שמכניסים אותן למקרר?
העציץ המיקס הריחני מבוסס על לבנדר, שהוא גם יפה לעין, גם מרגיע כמו חופשה בטבע וגם מרתיע את היתושים, והוא הראשון שהמדריכה שותלת בעציץ הגדול (היא משתמשת בזן אנגלי בשם Lavendula Angustifolia). תערובת האדמה שבה היא משתמשת בעציץ נקראת cactus mix והיא מורכבת מגושים בגדלים שונים, המאפשרים מרווח וניקוז טוב יותר של המים.
הבא בתור בעציץ הוא פרח המריגולד, שזקוק לתנאי גידול דומים לאלה של הלבנדר, ומכיל תרכובת בשם Pyrethrins אותה אפשר למצוא בלא מעט חומרים דוחי חרקים. איתמר בן דור, מומחה לצמחים ובלוגר בחברת "גרין לייף", מסביר על היתרון הכפול של פרחי מריגולד בצבע כתום עז – הם יסלקו את החרקים הטורדניים אבל יזמינו את הסוג הנכון של חרקים, כמו דבורים ופרפרים.
השתיל הבא שהיא מוסיפה לעציץ הוא נפית החתולים (Catnip), צמח רב-שנתי בן משפחה של הנענע בניחוח לימון, המשמש גם כצמח מרפא. המדריכה משתמשת בשני סוגים שלו שלדבריה מוערכים כיעילים פי עשרה מ-DEET, כימיקל מעשה ידי אדם המשמש כמרכיב פעיל בחומרי דוחי חרקים רבים. להשלמת העציץ היא מוסיפה שני שתילים של פרחי בקופה שובביים המשמשים לעתים קרובות כצמח מילוי במיכלים מעורבים, "רק כי הם כל כך חמודים". מה לגבי צמח הנענע בעל ניחוח המנטה החזק, שגם מומלץ להרחקת יתושים? כיוון שמדובר בצמח אגרסיבי ושתלטן, מומחית הגינון ממליצה לצרף אותו בנפרד, לצד העציץ המשולב.
לבסוף, המומחית מסבירה כיצד שפשוף של העלים מפעיל מרכיב בצמח שנקרא "לינאלו", המפיץ ארומה עזה שאהובה על בני האדם אך שנואה על היתושים: קורעים את העלה ואז משפשפים אתו במרץ את השמן על הגוף כדי להרחיק את החרק. את ציפורני החתול אין צורך לקרוע כדי להגביר את האפקטיביות שהם, עצם הנוכחות שלהם בשטח מספיקה.
הדרך המפתיעה להרחקת חרקים: להחליף לנורות לד
המשיכה של חרקים כמו יתושים, זבובים ועשים לאור היא מוכרת, אך הסיבה לכך לא ודאית. באתר prevention.com מספקים מספר השערות, אחת מהן היא שקל להם יותר להימלט מטורפים, אחרת שהם נעזרים באור לניווט, והשערה נוספת היא שהם נמשכים דווקא לחום שיוצרים אורות מסוימים (אגב, לא כל החרקים נמשכים לאור. ג'וקים, למשל, מעדיפים חושך). כך או כך, ידוע שרוב החרקים נמשכים לקצה הכחול של ספקטרום הצבעים, ובעיקר לאור אולטרה סגול. ספקטרום האור של נורת להט (ליבון) רחב יחסית, והנורה מפיצה חום רב יחסית – ושני אלה מושכים חרקים. לעומת זאת, נורת לד מפיצה פחות אור אולטרה סגולי, ולכן אנטומטלגים (חוקרי חרקים) ממליצים להשתמש בנורות לד כדי שפחות חרקים יימשכו אל האור.