ריאה ירוקה ומשגעת בתל אביב: בין רחובות המסגר, יצחק שדה, דרך מנחם בגין וישראל טל צמחו לאחרונה לא רק מגדלים גבוהים, אלא גם פארק אורבני ירוק עם בריכה אקולוגית במרכזו, פרגולות, מתקני כושר ומשחק. הפארק מכיל כ-200 עצים בוגרים, מדשאות רחבות והרבה פינות חמד שקטות.
"רק לפני ארבע שנים חווינו הגבלה של יציאה עד 100 מטר בסביבת הבית והבנו את חשיבות הטבע מסביבנו", מסביר אדריכל הנוף ליאור לוֹוינגר מסטודיו אורבנוף, שתכנן את הפארק. "המלחמה הנוראית והחיים שאנו חיים בימים אלה הגבירו את הצורך הזה. במשך השבוע אין אפשרות לצאת ממרכזי הערים לטבע, ומקומות כאלה תומכים בנו ונותנים לנפש איכות שחשובה לנו כחברה כדי להיות רגועים יותר. הפארקים במרכזי ערים הם בעיניי שליחות לייצר חדר בריחה ממציאות קשה שאנו חווים". פארק באמצע העיר הוא צורך היסטורי, כפי שהסנטרל פארק נולד כמפלט מהעיר שנבנתה סביבו. "בתל אביב יש מחסור בפארקים, ואזור הפארק מוכר כאזור תעסוקה שפניו משתנים. יש בו מלון ומגורים ובעתיד יהיו בו מגורים נוספים, בית ספר וגני ילדים. ככל שנצטופף בערים, נצטרך את המרחב הציבורי התומך ואת המגע עם הטבע".
>> לכל הכתבות בערוץ living
מקום לחלום: מקומות מפלט ברחבי הארץ
10 דונם של שטח פתוח עם עצי חורש ארץ ישראלי
תכנון פארק יצחק שדה החל לפני 12 שנה על בסיס תב"ע שהגדירה מתחם עם 14 מגדלים ושטח פתוח בן 20 דונם במרכזם. לוֹוינגר, שחזר מלימודי תואר שני בעיצוב אורבני מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, היה בין המועמדים לתכנון ותיאר את מה שראה בעיני רוחו - פארק טבע בלב העיר בסגנון הסנטרל פארק בניו יורק, שדיירי המגדלים סביבו ועובדיו יחיו, יטיילו ויאכלו בו את ארוחות הצהריים שלהם. בערך מה שקורה שם היום, כשעובדי המגדלים עוזבים את המסכים ואת התאורה המשרדית ומגיעים לשבת בטבע בקבוצות. "אני עובר במתחם, רואה אותם, וזה מחמם את הלב", הוא אומר.
ביצוע הפארק ארך כשנתיים ו-14 המגדלים עתידים להיבנות בשטח כולל של 80 דונם. הפארק, שגודלו כרגע 8 דונם, יורחב ב-2 דונם נוספים בשלבים הבאים ועם המשך מימוש שאר מגדלי המתחם. "התוצאה בשטח משקפת תהליך עם קבוצת היזמים והעירייה, שתמכו בכל המהלכים, כולל רכישה של עצים בתקציב של קרוב למיליון שקלים. היה צריך לאפשר להרבה אנשים לשהות בפארק בו זמנית, להתחשב בהיקף הבריכה, לתכנן ספסלים באורך של 17 או 20 מטר בסגנון הספסלים בפארקים של ניו יורק ובטיימס סקוור. חלק מהם הם בולי עץ באזור מתקני המשחקים לילדים ומתחת לעצים, כדי לאפשר חוויה שונה", הוא אומר. על מנת לייצר תחושת טבע בחרו במשרד אורבנוף עצי חורש ארץ ישראלי כמו אלונים, צאלות ועצי פרי רבים כעצי רימון בני 100 שנה או עצי תות. מעל אחד הספסלים שלושה עצי מקדמיה כבר נותנים פרי. בריכה אקולוגית בת 900 מ"ר, המוקפת עצי פרי ובר, מזמינה בעלי חיים וציפורים. לווינגר מעיד שבפארק מקננות היום 4-3 אנפות לילה, שאותן רואים בדרך כלל בבריכות טבעיות. "בבריכה האקולוגית כבר יש דגים וצפרדעים, שמעידים על בריאות הבריכה".
אילו חידושים הטמעתם בפארק?
"אזור מתקני כושר הוא מהחדישים בעולם, עם סריקה של מתקני הכושר ושימוש באפליקציה. בגן המשחקים מתקנים מעץ טבעי מגרמניה. ויתרנו על מתקן הצללה סטנדרטי, משום שהקפנו את המקום בצמחייה ובעצי בר, ואנחנו משתמשים בצל שבין המגדלים לאלונים. מלון הג'ורג נמצא בצד הדרומי, ורוב השמש בשעות הצהריים עוברת מדרום למערב ויש הצללה יפה. גם העצים שהבאנו, שגובהם 12-10 מטר, נותנים כיסוי צל. מעבר לכך, יש בפארק פרגולה ראשונה מסוגה. במקום להתקין פרגולה מעץ, התקנו מסגרת מתכת, ובה הותקנו 14 עצי תות שגודלו לגובה 3.5 מטר ונפרסים כמו סוכה. הם נותנים צל מלא לאזור הישיבה וחוויה אחרת של טבע".
חידוש ראשון מסוגו בתל אביב הוא מאגר תת קרקעי לאיגום מי גשמים, הממוקם מתחת למדשאה בפארק. במקום לזרום לכל עבר, מי הגשמים והמים מהמגדלים נאספים בצנרת ומובלים למאגר התת קרקעי, שיושב על רכס כורכר ומאפשר למים לחלחל למטה. "בשיטה הזו תורמים לסביבה שכן מפחיתים מהעומסים על מערכת הניקוז העירונית, מונעים את זיהום נחל איילון והים ומונעים הצפות". את המדשאה בת שני הדונמים מקיפים חמישה עצי צאלון גדולים, שקוטר הגזע שלהם 20 ס"מ ואפשר לשבת בצילם או להשתזף לצידם. לווינגר מתאר את המראה כמחווה לעיר תל אביב, שברחובותיה, למשל בשדרות רוטשילד, שדרות בן גוריון ושאול המלך, מרובים הצאלונים ומהווים סמל אייקוני עם פריחה עזה באדום, נוף רחב והרבה צל.
השפה המיוחדת שפותחה לפארק מתבטאת בעצים לא שגרתיים. מתוך 200 העצים בפארק, כ-25 עצים הם "אקזמפלרים", כמו עץ אלה בת 70 שנה שמצאה את דרכה לכאן. לווינגר מסביר כי האקזמפלרים נכרתים ממקומות שבהם מבוצעים פרויקטי תשתיות כגון סלילת כבישים, לאחר שחברות הבנייה מתחייבות להעביר אותם למשתלות של עצים מיוחדים. "בחורף, כשהעץ בתרדמת, מעתיקים אותו למשתלה למשך שנה. כשרואים שהוא נקלט ומתחיל ללבלב, מוכרים אותו בכ-30 אלף שקלים, והוא מוכן לנטיעה, לצל ולציוצי ציפורים". עצים אלה, שנראו כאילו צמחו עם העיר ולא "יצאו מהניילון" זה הרגע, מסייעים להתמודד עם שינויי האקלים בהורדת הטמפרטורות וקליטת מי גשם. גם שאר העצים בפארק גדולים משמעותית מהמקובל – קוטרם כ-15-10 ס"מ, לעומת קוטר מקובל של 10-9 ס"מ. הם גדלים באין מפריע, שכן שהם נטועים במקומות שיאפשרו לשורשים להתפתח. "בבית גידול של 1X1 מטר לא יתפתח עץ בקוטר העצים בשדרות רוטשילד. הפיקוסים נראים כך משום שהם נטועים ברצועות ארוכות עם הרבה אדמה לשורשים", מסביר לווינגר.
הפארק מיועד לקהל צעיר מתינוקות ועד אחרון המבוגרים. צמחי תבלין מזמינים את הצעירים להריח ולהכיר אותם, שוחרי היוגה מגיעים להתאמן בשעות הבוקר, ואחר הצהריים תושבים יורדים עם כלבים, יושבים או מבלים. "השאיפה שלנו הייתה להעניק לקהילה פארק שהיה בו צורך, משאב איכותי ליד הבית, ואנחנו שמחים שבאים גם אנשים מחוץ לתל אביב". תושבים מקומיים שמכירים את הסביבה הגיבו בפוסט שפרסמה העירייה, כי מדובר במיקום עם אוכלוסייה מקומית מאתגרת, בחלקם גם נרקומנים. "מדובר באזור שהיו בו מוסכים והיה קצת 'חצר אחורית', אבל הוא משנה את פניו, והפארק הוא חלק מהשינוי שילך וישפר אותו", מציין לווינגר. חנייה אפשר למצוא מתחת לבניינים, אולם החזון מייעד את המקום להולכי רגל, רוכבי אופניים ומשתמשי הרכבת הקלה שתחנה שלה נמצאת במתחם.
עם השלמת הפרויקט יגדל הפארק, כאמור, ל-10 דונם. גם הוא יתבסס על עקרונות של הגדרת אזורי חורש וטבע ומרחבים לישיבה בצל. הוא יתבצע בשיתוף העירייה ומשרד החינוך כדי לתמוך בפעילות בית הספר שיוקם, עם כיתות חוץ ומרחבים נוספים. "זהו מהלך מאתגר לכולנו עם הכרה שבתי ספר כבר אינם מגודרים ונפרדים מהסביבה ושהילדים הם חלק מהפארק".
הסטודיו נעזר ביחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, שהעבירו הנחיות תכנון כלליות לפארק ולנטיעת ערכי טבע. לווינגר מעיד שהחברה להגנת הטבע שותפה גם בפארקים אחרים שתכננו, כמו גן הבוסתן במוזיאון ארץ ישראל והטיילת בין חוף תל-ברוך לחוף הצוק, ולא מעט מההצלחה נזקפת לזכות שיתוף הפעולה הזה.