אחד התחביבים המענגים והמספקים ביותר זה גינון ונראה שמספר האנשים שמאמצים אותו הולך וגדל, בעיקר מאז הסגרים של הקורונה. אם גם אתם גננים חובבים ואתם נרתעים משימוש בכימיקלים לטיפול בצמחייה שלכם, אולי כבר הצטיידתם בבקבוק ספריי עם תערובת שמבוססת על סבון קסטיליה – חומר ניקוי רב-תכליתי ויעיל במיוחד שעשוי משמנים צמחיים, בד"כ שילוב של שמן זית ושמן קוקוס; מוצר טבעי וידידותי לסביבה, נקי מפרבנים או סולפטים מזיקים.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> שתי מכולות ובריכה טבעית: כך נראה הבית המושלם
>> מוכנה לכל תרחיש: תראו את הממ"ד של הבלוגרית הזו
סבון קסטיליה מוכר היטב בגינון בר קיימא ומשווק ע"י לא מעט מותגים, רובם מציעים אותו בנוסחה בטוחה לבני אדם ולצמחים (בכל זאת מומלץ לבדוק את רשימת המרכיבים לפני שקונים). לעתים קרובות יצרנים מוסיפים שמנים צמחיים אחרים כדי לחזק את תכונות הסבון, למשל שמן קוקוס שמקציף, שמן המפ שמוסיף אפקט מרגיע או שמנים אתריים כמו לבנדר או עץ התה לניחוח. תכל'ס, את סבון הקסטיליה אפשר גם להכין לבד, ואפילו בקלות: מערבבים שמן זית עם אַלְקָלִי (חומר מסיס בסיסי), בדרך כלל סודה קאוסטית, ומקבלים סבון עדין, מלא לחות וחומצה שומנית בלתי-רוויה. אתם אולי מכירים את יכולתו המרשימה לנקות את העלים של צמחי הבית מאבק ובכך להקל על תהליך הפוטוסינתזה של הצמח, אבל סבון הקסטיליה לגמרי יכול להיות הפתרון הירוק שלכם לעוד כמה בעיות.
קוטל מזיקים ועשבים לא רצויים
חרקים כמו כנימות, אקרית אדומה וכנימות עש מזיקים מאוד לצמחים בגינה וגם ידועים בהעברת מחלות לצמחים, ולכן חיוני להיפטר מהם. חומצות השומן של הסבון הקסטילי נכנסות מתחת לעור של המזיקים האלה ומפרקות את השלדים החיצוניים שלהם, מה שמוביל להתייבשות קטלנית. רססו את הצמחים בתערובת של כף אחת של סבון קסטיליה עם מים ולאחר מכן שטפו מהם את שאריות הסבון, כדי לא לפגוע בעלים.
גם עשבים שוטים יכולים להיות סיוט של גנן, כשהם צצים ללא הזמנה ומתחרים עם הצמחים על משאבים כמו חומרי הזנה ואור שמש. מעבר לפגיעה בצמחים הרצויים, הם גם גורמים לגינה להיראות מוזנחת. כדי לייצר קוטל עשבים שלבו קצת חומץ עם כוס אחת של מלח וכפית אחת של סבון קסטיליה. שופכים את התערובת לבקבוק ספריי ומרססים. אם יש לכם קוטל עשבים מבוסס חומץ, סבון הקסטיליה יהפוך אותו ליעיל יותר: חומץ משבש את הפעילות התאית של הצמח ובכך מעכב צמיחה עתידית, אך הוא יושב לרוב על עלי העשב, ומצמצם את הספיגה. הוספת סבון קסטיליה משנה את הדינמיקה הזו, מחליש את ההגנות של הצמח וחודר בצורה יעילה יותר. המלח מייבש את הצמחים, מנתק את אספקת המים שלהם ומעכב את הצמיחה. כדי להבטיח שהחומץ, המלח והסבון הקסטילי נצמדים לעשב, רססו אותו כשאין סיכוי לגשם, וחזרו שוב על הריסוס בהמשך.
משפר את אספקת המים לצמחים
אדמה עלולה להתייבש מסיבות רבות - החום הלוהט של הקיץ, לחות נמוכה, או סוג האדמה שבה משתמשים. כמה תערובות לעציצים ידועות לשמצה בכך שהן הופכות להידרופוביות (דוחות מים) כשהן מתייבשות, ולא סופגות מים ביעילות. סבון קסטיליה מפתיע גם כפתרון לזה, כי ברמה המולקולרית, כשחומרים פעילים בסבון מתחברים עם מולקולות מים הם מפחיתים את מתח הפנים של המים - כלומר שוברים ביעילות את המחסום הקטן שבדרך כלל מונע את חלחול המים לאדמה, ובכך מאפשרים למים לחדור לאדמה ביתר קלות. המשמעות היא שהשורשים מקבלים יותר מים ולכן זקוקים לפחות השקיה ופחות זמן. בנוסף, פיזור אחיד יותר של מים באדמה יאפשר לשורשי הצמח לספוג לחות וחומרי הזנה בצורה יעילה יותר.
מסיר טחב אבקתי
הטחב האבקתי (powdery mildew) הוא אויבם של גננים וגננות ברחבי העולם – נפוץ, מחליש ומזיק ומתפשט במהירות מהעלים לכל חלקי הצמח. זוהי מחלה פטרייתית שקיבלה את שמה מהכתמים הבהירים דמויי אבקה המופיעים בחלק העליון של העלים בצמחים נגועים. דרך יעילה לטפל בצמח נגוע היא לרסס את האזורים שנפגעו בסבון קסטיליה נוזלי מדולל. טיימינג זה הכל בחיים וגם פה לתזמון יש חשיבות מכרעת בטיפול: יש לרסס את הצמחים בשעות הבוקר המוקדמות כדי למנוע צמיחה של נבגי פטריות הקשורים להשקיית ערב.
לפני שמרססים את כל הצמחייה, חשוב לעשות ניסוי מקדים על עלה קטן, להמתין בין 24-48 שעות כדי לוודא שאין תגובות שליליות כמו שינוי צבע העלים או נבילה. אם מדובר בהתפרצות רצינית של המחלה, אפשר להוסיף לתמיסה עוד אשלגן ביקרבונט וסבון קסטילי. רצוי גם לזרוק את החלקים הנגועים של הצמחים הרחק מאזור הגינה כדי לבלום את הפטרייה.
פועל כתרופה נגד צמחים רעילים
יודע כל מי שעוסק בגינון ונחשף לצמחים שונים, שחלקם עלולים להיות רעילים ולגרום לתגובות אלרגיות על העור. אחד האשמים בפריחות מגרדות ומציקות הוא אורושיול – שמן צהבהב חיוור שנמצא על צמחים כמו אלון, קיסוס רעיל ואוג. בדיוק בגלל זה חשוב להשתמש בקביעות בלבישת ציוד בטיחות כמו כפפות ושרוולים ארוכים, אבל תאונות קורות. אם העור שלכם בא במגע עם צמח שאתם חושדים שהוא רעיל, שטיפת האזור עם סבון קסטיליה יכולה למתן את ההשפעות של שמן האורושיול. הסבון הזה יעיל במיוחד כיוון שהוא חומר ניקוי עדין אך יסודי שלא יגרה עוד יותר את העור, וכשמדובר בסבון שמשולב בו שמן עץ התה, יש לו תכונות חיטוי נוספות שמועילות במצבים כאלה.
מנקה את כלי הגינה והעציצים
לבסוף, הגיע הזמן לתת קצת תשומת לב להיבט של גינון שרובנו נוטים להתעלם ממנו – כלי העבודה, במיוחד אלה המשמשים לגיזום. מסתבר שהם יכולים לאחסן עליהם חיידקים שגורמים למחלות של צמחים וגם עלולים להחליד עם הזמן (והלחות) ולהיות הרבה פחות יעילים, ומסתבר שסבון קסטיליה – בשילוב מים חמים, יכול לשמש גם כחומר ניקוי מעולה עבורם וידידותי לסביבה. אם מדובר בלכלוך עיקש במיוחד, טבלו את הכלים בתערובת הזו ותנו להם להיספג במשך זמן מה. זה יצליח לשחרר כל חומר קשה להסרה.
גם על עציצים - בין אם עשויים מפלסטיק, קרמיקה או טרקוטה – יכולות להצטבר מחלות ופטריות, ואם שותלים בהם צמחים חדשים הם עלולים להעביר אליהם פתוגנים לא רצויים. הדרך לנקות אותם היא למלא גיגית במים חמים, להוסיף כמה טיפות סבון קסטיליה ולהשרות בזה את העציצים עד 20 דקות, כשהם מכוסים במלואם (חשוב במיוחד בכלים מעוטרים עם פינות נסתרות שבהן יכול להצטבר לכלוך), ולאחר מכן לשפשף אותם עם מברשת כדי להסיר את כל השאריות. אפשר לחזק את התמיסה בתוספת קטנה של חומץ לבן, שיעזור להמיס הצטברות מינרלים בצורה יעילה יותר ולנטרל חיידקים.