1. לגדל צמחי תבלין במרפסת או על גג הבית זה פשוט וקל; תחילה הגדירו את האזור שבו אתם מעוניינים לגדל את הצמחים, על פי הצרכים המשתנים של כל צמח וצמח. אחר כך עליכם למצוא כלי גידול כלשהו - אדנית או עציץ הם האופציות הקונבנציונאליות, ואפשר לבחור גם באסלה ישנה, בדוד מתמוטט, בכובע פלדה הפוך או בפחית שימורים. רק דאגו לחורי ניקוז בכלי, אשר יאפשרו למים לצאת בעת השקיה.
2. אלו צמחי תבלין נשתול? אפשר לבחור על פי הטעם או הריח – למשל, יש שיימנעו משתילת כוסברה בעלת הריח הדומיננטי – ואפשר לבחור בצמח תבלין גם על פי השימושים שלו, שכן כידוע כל תבלין ניחן בסגולות ריפוי ספציפיות; מרווה רפואית משמשת בין השאר לחיטוי פצעים ולמניעת קשקשים; לעיסת עלי טרגון טריים משכחת כאבי שיניים ומרעננת את הנשימה; הנענע מחטא, מונע נדודי שינה וריח רע מהפה; אורגנו מסייע לטיפול בצרבות ובכאבי שיניים וראש; כוסברה ממריצה את זרימת הדם ומסייעת לתהליך העיכול; פטרוזיליה מנקה את הכבד והכליות, מסלקת אבני מרה ומנקה את מערכת הדם; רוזמרין מרגיע את מערכת העצבים ומסייע בהרחקת כינים משיער הראש; צמח הלבנדר (אזוביון רפואי) מומלץ לריפוי בעיות עור ומשמש להרחקת כינים.
תה לבנדר משמש להרגעה; צמח הלואיזה מרגיע את מערכת העצבים, מקל על כאבי בטן, הקאות ולחץ דם גבוה; צמח המליסה מטפל בכאבי בטן, בדיכאון ובהפרעות במחזור החודשי; עירית יעילה לחיטוי ולטיפול בהצטננות; שמיר מפיג ריח רע מהפה ומקל על כאבי בטן אצל תינוקות.
3. לא כל קרקע טובה לגידול צמחים. כדאי לקנות במשתלה קרקע מתאימה שתשמש מצע לגידול. מומלץ לגדל את התבלינים לצד גדר או קיר כדי לספק להם הגנה מפני רוחות.
4. שתילת צמחי התבלין יכולה להיעשות לכל אורך השנה, אך יש צמחים שגדלים בעונות מסוימות; בקיץ מומלץ לשתול בזיליקום, נענע, לואיזה, מרווה, אורגנו, קורנית (טימין) וטרגון; בסתיו כדאי לשתול פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, אורוגולה, גרגר הנחלים ושמיר.
ככלל, צמחי התבלין קלים לגידול, אבל כל צמח דורש תנאים שונים: הלואיזה היא שיח רב שנתי שיכול לגדול לגובה שני מטרים, מיועד לשתילה בקרקעות מנוקזות היטב ובמיקום מוגן מרוח ישירה; הבזיליקום (בזיל) זקוק להגנה מקור וגדל בתנאי שמש מלאה; מרווה רפואית ניתן לשלב בכל ערוגה פורחת; טרגון רגיש לקור; פטרוזיליה זקוקה להשקיה סדירה; צמח המליסה דורש השקיה מרובה והצללה מפני שמש חזקה; רוקט זקוק לשמש ישירה, לשתילה בערוגות מנוקזות היטב; אורגנו רגיש לקור ומעדיף קרקע מנוקזת; נענע הוא צמח חזק מאוד שמשתרש בקרקע, חשוב לספק לו הרבה שמש והרבה מאוד מים; קורנית (טימין) זקוק לתנאי שמש מלאה; כוסברה יש לשתול תחת שמש ישירה ולעירית יש לספק צל חלקי.
5. כדאי להקפיד על הפרדה בין צמחי תבלין חזקים ושתלטניים כמו מרווה, מליסה ונענע, שעלולים להתפשט על מצע הגידול, להשתרש באדמה ולגדול לכל הכיוונים - לבין צמחי תבלין אחרים שצמיחתם עלולה להיפגע מכך.
6. אין להגזים בכמויות השקיית צמחי התבלין שכן עודף מים עלול להזיק. איך תדעו שהצמח מקבל מספיק מים?
פטנט: קחו שיפוד עץ כמד השקיה מאולתר ונעצו אותו בתוך קרקע העציץ. אם הוא יוצא מלוכלך, אין צורך להשקות; אם יוצא חלק וללא גושי אדמה, כדאי להשקות ובכמות גדולה, עד שהמים ייצאו מחורי הניקוז.
7. את צמחי התבלין כדאי לטפח באמצעות דשנים מיוחדים לצמחים ירוקים שניתן לקנות במשתלות. יש למלא אחר ההוראות שעל גב האריזה.
8. עלי צמחי התבלין נועדו לקטיפה, וגם את הענפים מותר לגזום, אך כדאי לשים לב שלא לגזום למעלה משליש מהצמח, כדי לאפשר לו לגדול מחדש.
9. ישנם צמחי תבלין שבנוסף לשימושיהם הרבים, הם גם בעלי ערך דקורטיבי ומתהדרים בעלים נאים למראה, כמו סוגים שונים של מרווה וקורנית, בזיל סגול ואורגנו. צמחים בעלי פריחה מרשימה במיוחד הם הלבנדר, הקורנית והמרווה.
10. גם בעלי חצר או גינה קטנה יעדיפו בדרך כלל לשתול תבלינים בעציץ ולא ישירות על הקרקע, משיקולים אסתטיים ואחרים: צמחי התבלין לא משתלבים יפה בגינה בשל צבעם או גודלם, ופעמים רבות קיימת מערכת השקיה מסוימת שמתאימה לצמחים ולפרחים לגינה, אבל אינה מתאימה לצמחי התבלין. אם בכל זאת בוחרים לשתול את הצמחים בקרקע, המיקום נתון לבחירה - אפשר לגדל אותם באזור נפרד בקצה בגינה, למשל, ואפשר לשתול אותם בקרבת צמחים אחרים תוך שמירה על כללי הטיפול הספציפיים לכל צמח וצמח.
סייע בהכנת הכתבה: מני שדמי מ"חישתיל"