בישראל, שבה החורף קצר והקור מתון למדי, רבים חושבים שאין צורך לטפל בגינה בתקופה זו, אבל מדובר בטעות. רגע לפני המערכת החורפית הבאה ליקטנו כמה טיפים חשובים.
תומר אקסט, בעל חברת נופים תכנון והקמת גנים, ממליץ לדאוג מראש לניקוז מי הגשמים. "חשוב מאוד לא לתת למי הגשמים ליצור מעין בריכה בגן, ולשם כך יש לפתוח פתחי ניקוז, ליצור ולסדר שיפועים נכונים מהבית כלפי חוץ, כבר בשלב התכנון. גינה מנוקזת ממי גשמים זו גינה בריאה שתמשיך להתפתח בחורף ולפרוץ בפריחה באביב המוקדם", הוא אומר.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> זרקתם את נייר הכסף המשומש לפח? אתם מפסידים
>> טוסקנה בשרון: הווילה של מנהלת הבנק ונהג המונית
עם זאת, אי אפשר לוותר על השקיה. "עונות הסתיו והחורף בישראל מאופיינות במזג אוויר הפכפך שעלול להטעות, ויש ימים רבים ללא גשמים", אומר אקסט. "אני ממליץ על שימוש במחשב השקיה. כיום רוב מחשבי ההשקיה נגישים ומופעלים באמצעות בלוטות' או וייפיי מאפליקציה מהטלפון הנייד, כך שאפשר לשלוט בכל רגע נתון בחלקי הגן. בחורף יש להגדיל את מרווחי ההשקיה ולהתחשב במשקעים שיורדים. אופציה שימושית, שנותנת לנו שקט היא תכנות מחשבי ההשקיה לפי חודשי השנה והפחתה באחוזים ממנת ההשקיה המקורית".
עמית שמר, מנכ"ל חברת ש.ונציה המייבאת ומשווקת כלי גינון, מזכיר לגזום את העצים לפני הרוחות והגשמים חשוב לגזום את העצים. "בחורף תנועת הענפים גדולה יותר ולכן חשוב לגזום נכון כדי למנוע את קריסתם. חשוב גם לוודא שהענפים לא מפריעים למעברים בגינה מה שיכול לסכן אותנו כשהקרקע רטובה". בהזדמנות זו הוא מזכיר לנקות ולפתוח את המרזבים כדי שהגשם יוכל לזרום בהם בחופשיות.
את הדשא חשוב לנקות מעלי השלכת כדי שקרני השמש יוכלו להגיע אליו, אומר עמית שמר, מנכ”ל חברת ש.ונציה יבואנית כלי הגינון של STIHL, "עלי השלכת גם עלולים 'לחנוק' את הדשא ולגרום לעובש הפוגע בגינה", הוא מוסיף. "מומלץ גם לנקות מדרכות ודקים מעלים שהצטברו עליהם מכיוון ששילוב של עלי השלכת והרטיבות מהגשם עלול לגרום להחלקה". הוא מציע לאסוף את העלים בעזרת מפוח עלים, או לעבור על הדשא במכסחת דשא במצב כיסוח גבוה של המכסחת. את העלים שנאספו הוא מציע לפזר על שטחים פתוחים בגינה. כיסוי הקרקע, הוא מסביר, מונע נביטת עשבים, עוזר לשמור על חום האדמה ומדשן את הקרקע כתוצאה מפירוק החומר האורגני. אפשרות אחרת היא להוסיף את העלים לערמת הקומפוסט.
אקסט מוסיף שהגיזום בחורף גם מועיל לעצים. "הגיזום העיקרי מתבצע כשהעץ נשיר וערום וכך אפשר לראות ענפים יבשים, ענפים שנוטים לכיוון לא רצוי וכך הלאה", הוא מסביר. "בעזרת הגיזום אפשר לפתוח את מרכז העץ לחדירה של קרני השמש ולאוורור הנחוץ לו. יש לגזום את העץ כך באופן של יפגע בפריחה ובפרי בעונת האביב. לאחר גיזום יש למרוח את הענפים במשחת גיזום ששומרת מפני ריקבון וחדירת מזיקים", הוא מוסיף.
גם ורדים, מזכיר אקסט, צריך לגזום בחורף, כשהצמח בתרדמה. גיזום הוורדים, הוא מסביר, מתבצע מלמעלה למטה תוך הרחקה של ענפים יבשים, שלא הניבו פריחה ולבלוב. "את גיזום הוורדים מבצעים תמיד במפרקי הגבעולים כדי לאפשר פריצה מנקודה זו. מומלץ להנמיך את הוורדים לגובה של 50 ס"מ מעל פני הקרקע, וגם כאן מומלץ להשתמש במשחת גיזום", הוא מוסיף.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אם אתם בשלב תכנון הגינה, אקסט ממליץ לבחור צמחים מתאימים כדי שהיא תישאר ירוקה כל השנה. "אישית אני אוהב את חודשי החורף, כשהגן לובש אינספור צבעים ומרקמים בעלוות הצמחייה. ככל שהטמפרטורות נמוכות, הצבעים נעשים עזים יותר. בתכנון הגן אני מקפיד שבחודשי החורף יהיו בו פריחה חורפית ובשלכת", הוא אומר. "עץ נשיר יוסיף מראה חורפי על ידי צבעי שלכת של העלים, יכניס את קרני השמש ויאיר חלקות בגן. עץ שמתאים לאקלים המקומי וגם לגודל גינה ממוצעת בישראל הוא לגרסטרמיה הודית".
אקסט מציע לשלב מספר צמחי בסיס שמשנים את עלוותם בחורף, למשל ננדינה קומפקטית (המוכרת גם בשם fire power) - שיח קטן שבתנאי קור צבעיו נעשים עזים במיוחד. לכך כדאי להוסיף נקודות צבע באמצעות פרחי חורף כמו אמנון ותמר, לוע הארי, נמסיה, לובליה וסלסלי כסף שיהפכו את הגן לצבעוני ולריחני. "שתילת פקעות ובצלים מעניקה תוצאות מרהיבות במינימום עבודה. יש להקפיד לשתול את הפקעות בחצי מגובהן מתחת לפני השטח, מיד לאחר הגשם הראשון. הקפדה על אדמה לחה באזור השתילות תביא גלי פריחה יפים", מוסיף אקסט.
בכלל, בחורף יש סיכוי גדול יותר שהצמחים ישגשגו, לכן גם למי שבדרך כלל נכשלים בטיפוח עציצים כדאי לנסות לגדל ירקות, עשבי תבלין או פרחים עונתיים. ולא חייבים גינה – עציצים ואדניות מאפשרים לגדל צמחים ופרחים גם במרפסת או בתוך הבית.
כשבוחרים ריהוט לגינה עדיף לבחור ברהיטים המתאימים לאקלים המקומי וגם לימי הגשם, מחומרים העמידים בפני חלודה ורקבון. אפשר גם להתקין בגינה מחסן כדי להגן על כלי הגינה וציוד יקר מפגעי מזג האוויר.