טבע הוא אחד ממחוללי הבריאות כשבאים איתו במגע. הוא מפחית לחץ, מתח ודיכאון, עוזר להתמודד עם אימפולסיביות ובגדול טוב לאדם לא פחות מאשר לחי, ולכן לא מפתיע עד כמה אוהבים להכניס נתח ממנו לתוך הבית. צמחי בית משפרים את מצב הרוח, במיוחד בחורף, מסננים אוויר, וכשהם משגשגים הם משרים אווירת רוגע ושלווה, בנוסף לאסתטיקה שלהם. כדי להרגיש הכי בטבע שאפשר גם באמצע העיר, מה שיעשיר וישמח את החלל אפילו יותר מפינת עציצים מטופחת הוא צמח מטפס.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> השימוש הגאוני לקופסאות הפלסטיק של הפירות והירקות

>> אל תשתמשו באבקת סודה לשתייה לניקוי הפריט הזה במטבח 

המטפסים מאוד פופולריים עכשיו, וקבוצות הגינון בפייסבוק עוסקות בהם ללא הרף. הם נראים טוב בתוך הבית כשהם מטיילים על הקיר, וקלים לטיפול. כמו בג'ונגל, כשהצמחים מטפסים מעלה מהחלק הצפוף והחשוך ומשתרגים על גזעים כדי ליהנות מאור טבעי שמגיע מחרכי צמרות העצים, כך גם בבית הטיפוס מעלה טוב בשבילם.

צמחים מטפסים פוטוס (צילום: גל עופר)
פוטוס כחלק מחדר עבודה בסלון בהרצליה | צילום: גל עופר

"פוטוס הוא הצמח האולטימטיבי לגידול כמטפס בבית, ונתחיל בזה שקשה להרוג אותו", אומרת רעות חן, מעצבת בית וצמחים בהתאמה אישית. "הוא צריך מקום מואר, אבל לא עם שמש ישירה. יש להשקות אותו מהתחתית ולשמור על אדמה לחה. השיטה שלי לדעת שהאדמה לחה היא להכניס קיסם וכמו בעוגה, אם הוא יוצא עם פירורים, זה רטוב מספיק. אגב, הרבה מגדלים פוטוס במקלחת וזו אכן פינה אידאלית אם יש חלון שאפשר להניח עליו את העציץ או לתלות". חן עיצבה ללקוחה שלה את המרפסת כפינה נוחה ונעימה, שתרגיש חלק מהבית, עם צמח מטפס אחר, קיסוס נשפך. "המרפסת היא המרחב האהוב עליה ושילבנו בה נדנדה מרחפת עם קיסוס נשפך. את הקיסוס מורידים פעם בשבועיים, משקים היטב ותולים חזרה". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eden Amsalem (@edenamsalem1_)

 

אלון בדיחי, עורך תוכניות דוקו וריאליטי, מגדל יחד עם בן זוגו, מתן שמר, רופא ילדים ואסתטיקה, פוטוס לתפארת על קירות הסלון. בדירה העורפית והשקטה שלהם בדיזנגוף יש קורה עם מדף מובנה, ושם החליטו למקם שלוש אדניות עם צמחים שקנו במשתלה און ליין. "המחשבה הייתה שבגלל שאין מרפסת בבית, נוכל  לייצר מהחלל מעין מרפסת זולה מרגיעה עם תחושת ג'ונגל וטבע ירוק שישתלבו עם העצים בחוץ", הוא מספר. "ידוע שמצב הרוח משתפר כשנמצאים בסביבת טבע, ונוצרת תחושה טובה. זה מה שרציתי לייצר בתוך הבית כשהכנסתי את הטבע לתוכו. זה הלב של הבית וכל מי שנכנס אליו, מתפעל". הוא מספר שמשלוש אדניות החלו הצמחים לצמוח לגובה רגיל ופתאום התפרצו לכל הצדדים, מפזרים לבבות ירוקים בכל פינה. בגלל שהקיר הוא בטקסטורה של שפריץ, הענפים נתפסים בו ומטפסים בלי סיוע. את המיקום בקורה העליונה הוא מתאר כצורה של פוני גדול שדורש תספורת מדי פעם, שגם ממתן את הדומיננטיות של רצפת הטראצו החומה. ההשקיה היא התזה של ספריי מים אחת לשבועיים, בלי להגזים עם כמויות. "הצמח הזה עצמאי מאוד ושורד. צריך למצוא לו את הפינה הנכונה בבית כדי שיצמח. היו לי צמחים בעוד כמה פינות בבית שלא הצליחו. יש משהו בזווית של האור מבחוץ שעשה לו טוב, והוא מוסיף לנו הרבה שמחה ואור לבית".

צמחים מטפסים (צילום: אלון בדיחי)
פוטוס על קורה בסלון | צילום: אלון בדיחי
צמחים מטפסים ג (צילום: אלון בדיחי)
פוטוס על קורה בסלון | צילום: אלון בדיחי
צמחים מטפסים ג (צילום: אלון בדיחי)
פוטוס על קורה בסלון | צילום: אלון בדיחי
 
צמחים מטפסים ג (צילום: אלון בדיחי)
פוטוס על קורה בסלון | צילום: אלון בדיחי

פוטוס מטפס הוצב על גשר מברזל כהפרדה בין המטבח לפינת אוכל. "לקח לו רק כמה חודשים להגיע לשלב הזה", מספרת מעצבת הפנים דנה מורן. "יחסית, לא משקים אותו הרבה ולכן הוא יכול להיות במקום שהוא לא מאוד נגיש", היא מספרת על מיקומו בבית שעוצב כג׳ונגל אורבני עם הרבה עציצים, חלקם במרפסת, חלקם על הרהיט שמתחת לטלוויזיה וחלקם מפוזרים בבית. "המקום הראשון שחושבים עליו לצמחים הוא המרפסת, כזו שהיא מאוד ירוקה עם הרבה עציצים. לטעמי, המרפסת היא כבר חלק מהחוץ ולכן החלטתי להוסיף הרבה מאוד ירוק גם בתוך הבית ובעיקר בדרכים מקוריות ולא שגרתיות. הרי עציצים לא חייבים להיות מונחים על הרצפה או על מדף. הם גם יכולים להיות תלויים מהתקרה. לשם כך הורכב מוט ברזל מיוחד שיוצר מסגרת באותו מעבר ועליו תלינו צמחים מטפסים. חלקם משתלשלים למטה וחלקם מתלפפים על המוט. נוצרה מסגרת ייחודית ומעניינת שמקטינה את המעבר למטבח והופכת אותו ליותר פרופורציונלי". 

צמחים מטפסים עיצוב דנה מורן הפרדה בין המטבח  (צילום: נויה שילוני חביב)
פוטוס על מוט ברזל, עיצוב דנה מורן | צילום: נויה שילוני חביב
צמחים מטפסים ג עיצוב דנה מורן הפרדה  (צילום: אינסטגרם נויה שילוני חביב)
פוטוס על מוט ברזל, עיצוב דנה מורן | צילום: אינסטגרם נויה שילוני חביב

מעצבת הפנים אסין קייטון מסטודיו דיאגונל בחרה למקם את עציץ הפוטוס ליד העלים הגדולים של ציפור גן עדן, במרכז קיר ארוך שמתוח מתחת לתקרה גבוהה, בין חלל הסלון לפינת העבודה שלה. כך הצמח יוכל לשלוח ענפים לשני הכיוונים ולמלא את הקיר הלבן בעלים ירוקים ומרעננים. מהרגע שקנתה אותו ועד שהגיע למצב הזה לקח קרוב לשנה. "כמעצבת פנים, אני מאמינה שצמחים תורמים רבות לעיצוב הבית, הם מוסיפים עניין, צבע ותחושת חיות לחלל. מעבר לכך, צמחים תורמים לבריאות ולתחושת רוגע, ובאופן אישי, הטיפול בהם מעניק לי שלווה. הסיפוק שבצמיחה ובלבלוב מתממש עם הזמן, ממלא ומרגש אותי". היא משקה אותו אחת לשבוע ברוטינת ההשקיה של שישי בצהריים, ובקיץ מוודאת שלא יבש מדי ומוסיפה קצת מים גם באמצע השבוע.

צמחים מטפסים ג (צילום: אסין קייטון סטודיו דיאגונל)
פוטוס על קיר לבן, עיצוב אסין קייטון, סטודיו דיאגונל | צילום: אסין קייטון סטודיו דיאגונל
צמחים מטפסים ג (צילום: אסין קייטון סטודיו דיאגונל)
פוטוס על קיר לבן, עיצוב אסין קייטון, סטודיו דיאגונל | צילום: אסין קייטון סטודיו דיאגונל

גם הצמח שמטפס על הקיר בביתה של מיטב ברק, מנהלת משרד שבקרוב תתחיל לעבוד במשתלה, הוא פוטוס, ולדבריה הוא כנראה צמח הבית שהכי קל לגידול. הוא מתחיל מהקיר המרכזי של הבית ומקיף את כל חלל המטבח, פינת האוכל והסלון. "אנחנו יחד כבר ארבע שנים וזה הזמן שלקח לו לגדול למצב הנוכחי. אני לא משקה לעולם לפי זמן, זו טעות. פוטוס משקים רק כשהאדמה יבשה לעומק. אני מכניסה את האצבע עמוק לאדמה. אם היא יוצאת יבשה, אני משקה. אם נדבקה אדמה לאצבע, אני לא משקה וחוזרת לבדוק אחרי יום יומיים. הפוטוס משתלב יפה בכל מקום ובכל צורה ואין לו ברירה אלא להשתלב עם כל שאר הצמחים בג'ונגל הביתי שלי". ברק מגדירה את הצמחים כחלק בלתי נפרד מהחיים שלה. היא התוודעה לעולם גידול צמחי הבית לפני שש שנים ונשבה בקסמם. היא מגדלת קרוב ל-100 סוגי צמחים שונים, גם במרפסת אך בעיקר בתוך הבית, ונהנית מכל רגע.

צמחים מטפסים מיטב ברק (צילום: מיטב ברק)
פוטוס שמקיף את החלל הציבורי, מיטב ברק | צילום: מיטב ברק
צמחים מטפסים ג מיטב ברק (צילום: מיטב ברק)
פוטוס שמקיף את החלל הציבורי, מיטב ברק | צילום: מיטב ברק
צמחים מטפסים ג מיטב ברק (צילום: מיטב ברק)
פוטוס שמקיף את החלל הציבורי, מיטב ברק | צילום: מיטב ברק
צמחים מטפסים ג מיטב ברק (צילום: מיטב ברק)
פוטוס שמקיף את החלל הציבורי, מיטב ברק | צילום: מיטב ברק

סתיו גולדשטיין מנוף הגליל מיקמה את הפוטוס שלה מול חלון גדול כך שהוא מקבל הרבה אור. כבר עשר שנים היא משקה אותו פעם בשבוע עד שבוע וחצי. "רוב הזמן הוא ישב על שרפרף עץ גבוה והענפים שלו השתרכו על הרצפה. בינואר האחרון חיברתי את הענפים לקיר בעזרת תופסים שקניתי, ומאז הוא מטפס ומתארך בכל שבוע", היא מספרת. "הבית מעוצב באווירה כפרית, וצמחים הם חלק בלתי נפרד מהעיצוב ובאופן כללי ממי שאני. אני אוהבת מאוד טבע, אדמה וצמחים, וחושבת שהם מכניסים חיים ואוויר לריאות, בדיוק כמו שטיול בטבע מכניס".

צמחים מטפסים ג (צילום: סתיו גולדשטיין)
פוטוס מסביב לטלוויזיה ומול חלון גדול | צילום: סתיו גולדשטיין
צמחים מטפסים ג (צילום: סתיו גולדשטיין)
פוטוס מסביב לטלוויזיה ומול חלון גדול | צילום: סתיו גולדשטיין

כך תעזרו לצמח שלכם להתפרש לכל כיוון: לא לכולם יש בבית קיר שפריץ שבו יכולים הצמחים להיתפס או מוט שסביבו הם יכולים להיכרך, אז איך גורמים לענפים הארוכים לא להיכנע לכוח המשיכה ולצנוח אל הרצפה בלי למלא את הקיר במסמרים? יש לא מעט שיטות, חלקן אלתורים בהתאם לצמח ולשטח וחלקן ייעודיות לתליית מטפסים; ברשת אפשר למצוא המלצות על סוגים של ווים (בתוספת ההסתייגות שאלה שצריך להדביק לקיר נופלים די מהר),  קליפסים למיניהם, תופסנים מיוחדים להצמדת כבלים לקיר, חוטי פשתן מתוחים בין שניים-שלושה מסמרים, ואפילו סוגרים של שקיות לחם. פה אפשר להיות יצירתיים במקסימום.