הקרירות החורפית שמלווה את הימים האחרונים נוסכת תחושה של אלגנטיות שקטה. פקעות של שמחה מלוות את הגינות והמשתלות שסביבנו, מכל כיוון צצות להן עדינות וצנועות, רקפות בשלל גוונים וגדלים. החורף הוא הממלכה שלהן, מלכות הקור, אך כיצד נשמור עליהן לאורך זמן? מה הקשר בין המקרר הביתי לרקפת נחמדת עם כתר ורוד? מה ההבדל בין רקפת בר לאחותה התרבותית ואיך להגן עליהן מפני נזקים אפשריים? הנה מקבץ טיפים לשמירה ולטיפוח חברותינו הרקפות באקלים הארצישראלי.
רקפות מתורבתות לבית: מתנה ססגונית
כשבאים לבחור רקפת עבור הבית, חשוב להקפיד על בחירת עציץ בעל מראה בריא ונטול עלים רקובים. עדיף לבחור אחד עם מספר גדול של ניצנים. יחד עם זאת, בתנאים טובים של גידול, מתחדשים ניצנים רבים נוספים, כך שגם עציץ פתוח יחסית יכול להוות מתנה ססגונית ויפה לבית חדש.
הגודל אינו קובע: הגודל, במקרה זה, אינו קובע. ישנן רקפות בגדלים שונים, החל מזנים שפותחו כגדולים במיוחד, וכלה ברקפות מיקרו, רקפות קטנטנות שמוציאות כמות מכובדת של פרחים וניתן למקם אותן בעציץ קטן כקישוט עדין לפינה שקטה בבית. הבחירה היא כמובן עניין של טעם אישי, וחשוב לקחת בחשבון את הפרופורציה של העציץ ביחס לגודל החדר.
אור או צל: מכיוון שבתוך הבית אין שמש חזקה, מומלץ למקם את הרקפת במקום המואר ביותר, אדן החלון לדוגמה, יכול להיות פתרון נהדר.
להשקות במידה. חשוב שהקרקע תהיה לחה אך לא רוויה. כדאי לשים את הרקפת בכלי חרס אשר מסייע בניקוז המים ומקרר את השורשים.
לשמור על קרירות: הרקפות זקוקות להרבה קור, ובבית בדרך כלל החום פוגע בהן. בניגוד למיתוס הכוזב שקוביות קרח הן הפתרון לקירורן (זה לא מזיק אך גם לא מועיל), פתרון אחד הוא להכניס את הרקפת בלילה למקרר. אפשרות נוספת היא להוציא אותן לטיול לילי אל מחוץ לבית ולהשיבן בבוקר חזרה פנימה.
קוטמים פרחים יבשים: את הפרחים היבשים מומלץ לקטום מלמטה. "ככל שקוטמים את הפרחים היבשים ככה הרקפת נפתחת יותר. הסיבה לכך נעוצה בכך שהקטימה מונעת צמיחה אפשרית של פירות אשר דורשים אנרגיה שבאה על חשבון פרחיה של הרקפת.
חלוקי נחל כחוצץ מהמים: לחות גבוהה, במיוחד בחורף, היא חיונית. מומלץ להניח את העציץ על חלוקי נחל הנחים על מגש מים. חשוב שלא להניח את העציץ ישירות בתוך המים, אלא להשתמש בחלוקים כחוצץ.
אבל גם אם הקפדתם על כל הכללים, קחו בחשבון שהרקפת לא תחיה לעד. רקפות תרבותיות מחזיקות לרוב עונה אחת, מדצמבר עד אפריל.
רקפות בר לגינה: הטבע עושה את שלו
"רקפות בר יכולות לחיות גם עשרות שנים ולהגיע למשקל של יותר מקילו", מספר אבינדב בגין, יועץ ומתכנן גינות ים תיכוניות, בעל הבלוג batha. חשוב לשמור על תנאי גידול נכונים שדורשים קמצוץ של תשומת לב והקפדה.
כיצד לבחור את הפקעת האידיאלית?
"חשוב לבחור פקעת קשה ושלמה, שמעידה על מצב בריא. אם הפקעת רכה או מחוררת ייתכן שמתרחש בה ריקבון קיים או עתידי".
באיזה אופן מומלץ לשתול?
"כששותלים את הפקעות יש לשים לב לכיוון הנכון. כשמסתכלים על הפקעת, חלק אחד עשוי בליטות קטנות, והחלק השני עם מעין שערות. הבליטות הקטנות הן הניצנים של הפרי ולא השורש כפי שסוברים בטעות לעיתים. כדאי לשתול את הפקעת כשהחלק בעל הבליטות פונה כלפי מעלה, לא עמוק מאוד באדמה, בעומק של שניים עד ארבעה ס"מ. את הפקעות כדאי למקם במרווחים של 15-20 ס"מ בין פקעת לפקעת".
ומה בדבר מיקום הפקעות?
"מחוץ לבית רצוי לשתול באזור המואר בשמש חלקית קלה או בשטח צל מואר מאוד. שמש ישירה אינה רצויה בקרב הרקפות חובבות הקור".
האם צריך לדשן את האדמה?
"ניתן להוסיף מעט מאוד דישון, קומפוסט, אבל זה לא הכרחי."
האם צריך להשקות אותן?
"בחורף, ממש כמו בטבע, הגשם דואג לבצע את מלאכת ההשקיה. בסוף העונה, אפשר להשקות פעם או פעמיים. בקיץ, ניתן להשקות מעט, בתדירות של פעם או פעמיים בשבוע".
הטיפים באדיבות אבינדב בגין, בעל הבלוג batha.
אתם לא מסתפקים ברקפות? כך תגדלו חמציצים בחורף