גם אתם מנהלים יחסי אהבה-שנאה עם העציצים שלכם? גם לכם הם מסבים שמחה כשהם ירוקים, פרחוניים ויפים ומפח נפש גדול כשהעלים מצהיבים והפרח נובל? אז נכון שמעבר לתכונותיהם המרגיעות, העציצים תורמים חן, נועם וצבע יפה בכל חלל בו הם מונחים. אבל המינוס הוא, שבשביל להמשיך ולהוריק את סביבתנו, הם דורשים טיפול מוקפד ומתמיד, וגם אז הם לא תמיד שורדים.
בעשר השנים האחרונות הומצאו כמה וכמה פטנטים שנועדו להאריך את משך חיי העציצים ולשחרר אותנו מעול הטיפול הצמוד. כאלו הם קורא מים דיגיטלי המתחבר לאפליקציה באייפון ומודיע מתי צריך להשקות את העציץ, מיני השקיות אוטומטיות וכמובן אדניות חכמות המתגברות את כמות המים בכל פעם שהצמח צמא. מסתבר שכל "מקלי החיים" הללו הם רק קצה הקרחון, ושבעתיד הלא רחוק, העציצים שלנו הולכים להיות מעורבים בחיינו הרבה יותר- בין אם בתור אמצעי דקורטיבי ובין אם בתור פתרון אקולוגי וידידותי לסביבה. יצאנו בעקבות הדור החכם ובדרך פגשנו כמה וכמה שילובים יצירתיים בין עציצים לאביזרים שונים.
דירה להשכיר: עציץ אקווריום
בקומה הראשונה מתגורר דג ובקומה השנייה עציץ. האקווריום-עציץ החכם הזה שעוצב על ידי הצמד Sheng-Zhe Feng ו-Ling-Yuan Chou, מנצל את החומרים שנפלטים מהדג החוצה והופך את הדשן האורגני למצע לח שעליו גדל העציץ. מערכת הסינון עוזרת לשמור על רמת PH בריאה עבור הדג ובו בעת להאריך את חיי העציץ באמצעות השקייה מבוקרת, הפועלת תמיד.
החיים בעיר: אדנית אורבנית
האדנית האורבנית היפה הזאת, שעוצבה על ידי Xavier Calluaud, מותאמת למגורים בדירות קטנות וצפופות המאפיינות את אורח החיים העירוני. כל אחד מהתאים הוא למעשה מגירה שבתוכה ניתן לגדל עשבי תבלין ומרפא. בבסיס האדנית מובנית מערכת להשקייה אוטומטית שדואגת ללחך את הצמחים. את היצירה המודולרית הירוקה הזו, ניתן למקם באזורים שונים בבית וליהנות מאביזר קישוטי מקורי ויצירתי.
רב שימושי: לאכול מכלי ששת או לדרוך על השטיח
ההמצאה הזאת כל כך פשוטה, שמפתיע איך לא חשבו עליה קודם. אב הטיפוס הוא ככל הנראה "ראש הדשא" האלמותי, והרעיון הוא לצפות כלי או משטח באדמה עם דשן, ועליה לגדל דשא, טחב ואפילו עשבי תבלין. את האביזרים הירוקים האלה עיצב La Chanh Nguyen, מתוך מחשבה על שימוש דקורטיבי ופונקציונאלי בו זמנית: הכלי שיצר משמש מצד אחד מצע יצירתי לנבטוטים שאפשר לאכול, ומצד שני כלי לאחסון כלי ששת. ויש גם את שטיח האמבטיה האלטרנטיבי העשוי מטחב, כשהלחות הנוצרת באמבטיה מאפשרת לו לצמוח כהלכה. הבונוס, מסאז' נעים לכפות הרגליים בסוף המקלחת ושטיח עם ערך אקולוגי מוסף.
תמונה אכילה: ירקות, פירות או צמחי תבלין
צוות המעצבים Daniele Adamo ו-Ravel Casela לקחו צעד אחד קדימה את הרעיון של גינת ירק ביתית. הם בנו מסגרת, בתוכה הטמינו אדמה, זרעו זרעים, השקו ותלו על הקיר. כך נוצרה לה הגינה האנכית: יצירה גאונית המשמשת גם כתמונה מרהיבה המשתנה על בסיס יומי, וגם גינה בה אפשר לגדל ירקות, פירות וצמחי תבלין. בסיסה של הגינה האנכית עשוי מצלחות שטוחות ממוחזרות, ועליהן מונחים האדמה והדשן. היצירה האכילה הזאת דורשת כעשרים דקות השקעה ביום כדי להשקות ולקצור את הצמחים, ואת האדמה צריך להחליף רק אחת לשנה. כדי לתלות תמונה שכזו בבית, צריך אומנם ליצור נישת גבס בת שלושה מטרים, אבל היבול הכולל עירית, פטרוזיליה, עגבנייה, בזיליקום, נענע, תות שדה ורוזמרין, בהחלט שווה את ההשקעה.
מהווילון יוצא אזוביון
הווילון היצירתי והרומנטי הזה שעוצב על ידי Laura Boffi, עשוי מצמר ונועד לא רק לשמש אביזר דקורטיבי, אלא גם לצנן את הבית בצורה ידידותית לסביבה. על הדרך הוא גם משמש מצע לעציץ. הוא מוזן באמצעות מים המוזרמים לתוכו על ידי צינורית, והאוויר החם הנכנס מבחוץ מאדה את המים הספוגים בצמר ויוצר אפקט קריר. בנוסף למעלותיו הפונקציונאליות והדקורטביות של הווילון, ישנו בונוס ירוק נוסף: תערובת הצמר הלחה משמשת מצע גידול לשלל צמחי נוי או עשבי תבלין.
ירוק בעיר: קומפוסט מטפס
העציץ העתידני הזה הוא חלק מפרויקט הסברה שנועד לעודד מיחזור עירוני. הרעיון החביב הזה שעוצב על ידי Julien Bergignat, הוא מעין פח שניתן להציב ברחבי העיר, כשבתוכו מותקנת מערכת המבצעת קומפוסט. הפסולת המתכלה הנזרקת לתוך הפח, נרקבת, הופכת לדשן ומשמשת מצע לגידול שלל צמחים ומטפסים שמייפים את הסביבה העירונית ומלמדים את כל העובר ושב שיעור חשוב במחזור.
שלום לחיידקים: ריאה ירוקה בבית
ההמצאה המקורית הזאת, Andrea שמה, היא פרי מוחם היצירתי של Mathieu Lehanneur ו-David Edwards, והיא נועדה למקסם את כל יתרונותיו של העציץ בכל הקשור לניקיון וסינון האוויר בבית. הכלי העתידני מצויד בטכנולוגיה חדשנית המסננת את החיידקים הנמצאים באוויר, יחד עם גזים רעילים. העציץ השתול בתוך המיכל השקוף משמש כ"סוכן" הסופג לתוכו את האוויר המוזהם, מסנן ופולט אותו החוצה. הסינון מועצם באמצעות פילטר פחמן הידוע ביעילותו כסנן גזים רעילים. הצמחים האפקטיביים ביותר עבור Andrea הם ספטיפילום, אלוורה וצמח העכביש. את העציץ הזה ניתן לרכוש ב-amazon ומחירו 228 דולר.
.
חממה: המקרר הירוק ביותר בעיר
שיתוף פעולה בין המעצבת Hanna Sandström לחברת ווירלפול, הניב מקרר שמתפקד על תקן חממה. לצד מדפי ומגירות האחסנה, ניצב בחזית תא שקוף ובו עציץ הצומח בזכות "אור התמיד" שמספק המקרר, הלחות והטמפרטורה המתאימה לגידול עשבים וירקות. מטרת ממציאי המקרר הגאוני היא להביא את הגינה האורגנית אל תוך הבית, כדי שכולם - גם אלו שאין ברשותם שטח אדמה, יוכלו ליהנות מגידול גינה אכילה, ומצמחי תבלין טריים ורעננים.
בונזאי שמגדיר מחדש את איכות הסאונד
הרמקולים השובבים האלה של חברת JVC שיוצרו בטוקיו, הם דוגמה ומופת לעירוב של ישן וחדש. הבסיס הוא רמקולים מודולריים, איכותיים ורבי עוצמה הכוללים סאבוופר ומגבר פנימי, ומעליהם גדל בצנעה בונזאי המזוהה עם תרבותה של יפן המסורתית. כל חלקי הרמקול עשויים מחומרים ממוחזרים וברי קיימא וכל רמקול ניתן לחיבור לרמקול אחר, ליצירת שרשרת סאונד איכותית, ועל הדרך גם אדנית מרשימה.
כך אוכלים השותלים: עציצים מיוחדים
לכבוד החג: לימון ננסי או פלפל לוהט?