לובי (צילום: עודד קרני)
מומלץ להתאים את העציץ לסוג הצמח | צילום: עודד קרני

כרטיס הביקור של בית משותף הוא הלובי שלו – חדר כניסה מטופח יזמין את האורחים להיכנס אליו וישרה אווירה טובה. בעזרת צמחייה ירוקה ובולטת ניתן לשדרג בקלות לובי או חדר מדרגות לחדר אסתטי שנעים לעבור בו. 

עם זאת, בהעדר תנאי גידול שגרתיים – אור מינימלי ובעיית ניקוז, נדרשת קפדנות יתרה בבחירת הצמח המתאים. יש לקחת בחשבון שלא כל צמח בית או מרפסת, ישרדו את החלל המוצל.

אז לאילו מדדים חשוב להתייחס כשבוחרים צמחייה לחדרי מדרגות וכיצד יש לטפל בה? אהוד מיכליס, מתכנן נוף וגיורא מגל, מנהל פורטל "בית משותף" מפרט:

תאורה – החיסרון העיקרי בכל מה שקשור בתכנון צמחייה בלובי הוא אור השמש הדל, ולכן כדאי לבחור צמחים שמסוגלים לגדול בצל. קיים מגוון גדול של צמחים מרשימים ועמידים, אבל כדאי לקחת בחשבון שרובם לא מצמיחים פרחים.

ניקוז – אם שותלים את הצמחים במיכלים, חייבים לדאוג לניקוז של המים; וודאו שבתחתית המיכל יש חורי ניקוז, והניחו מתחתן תחתיות. גם אותן רצוי לרוקן מדי פעם. עציצים ששוכבים בתוך שלולית מים לא ישרדו זמן רב. באמצעות צנרת מתאימה עם קידוח בקיר הלובי, ניתן גם לבצע ניקוז לגינת הבניין.

בחירת עציץ - כדאי להתאים את המיכל לסוג הצמח (כמה מקום הוא דורש), וכמובן לגודל חלל הלובי (העציצים צריכים להיות פרופורציונליים לשטח עצמו). קיימים סוגים שונים של מיכלים - מיכלים מגלזורה (זיגוג מסוים לכלי חרס), חרס מצופה או מצויר, חרס מעובד, מיכלים מפלסטיק פשוט או מפלסטיק מעוצב יותר במראה היי-טק. ישנם מיכלים מבטון, בטון צבוע או בטון מעוטר.

השקיה נכונה - הבעיה של צמחים בבתים משותפים או בנייני משרדים היא שלעתים קרובות אף אחד לא מקפיד להשקותם. צמחי צל אינם זקוקים לכמות גדולה של מים, וניתן להשקותן בממוצע פעם בעשרה ימים.

חשוב למנות מישהו שיהיה אחראי על ההשקיה. כשההשקיה היא אקראית (למשל על ידי המנקה או דייר שעובר שם במקרה) עלול להיווצר מצב של חוסר במים (יוביל להתייבשות הצמח) או עודף מים (יוביל לריקבון).

דישון – מומלץ לדשן מדי פעם (כל חצי שנה בערך) בדשן נוזלי או דשן איטי תמס (אוסמוקוט), שמתפרק לאט.

כששותלים את הצמחים חשוב להשתמש בתערובת של אדמה מועשרת ואדמה קלה. התערובת צריכה להיות כזו שמצד אחד "תחזיק" את המים, ומצד מצד לא תיתן להם להצטבר בעציץ. כדאי גם לנגב מדי פעם את העלים במים. 

במבני ציבור שונים לעתים קרובות משתמשים בשיטה ההידרופונית - גידול צמחים במצע מימי. בשיטה זו בוחרים אדניות אטומות, בגובה של כ-30 ס"מ שמלאות באבני טוף (אבנים טבעיות שמשמשות לחיפוי הקרקע ויוצרות שכבת בידוד). את הצמחים מדשנים מדי כמה חודשים בדשן הידרופוני בשם לבטיט. בעציץ טמון מדיד המורה במדויק ובאיזה כמות יש להשקות את הצמח.

יתרונות השיטה – ההשקיה מבוקרת יותר, המצע נקי מחומרים כימיים, והמיכלים אטומים כך שלא נוזלים מים החוצה.

חסרונות השיטה – העלות - הצמחים יקרים מצמחים רגילים בכ-30 אחוז. בנוסף, חייבים לבחור מראש צמחים שגדלו בשיטה זו. אי אפשר לשתול במצע הידרופוני צמחים שלא גדלו כך, משום שהם יירקבו.

תאורה קישוטים – כמובן שלשם הדגשת הצמחייה כדאי להוסיף בלובי או בחדר המדרגות אלמנטים מתאימים של תאורה. את העציצים אפשר לחפות בחומר אורגני כלשהו (כזה שיאפשר להם לגדול) כמו חלוקי נחל או אבני טוף.

להיעזר במומחים בתחום– בבחירת הצמחים (בייחוד בגידול בשיטה ההידרופונית) כדאי להתייעץ עם בעלי ידע מקצועי, במקום להסתפק באוסף מקרי ולא מתאים של צמחים, שלא יעשו את העבודה.

 

אילו צמחים מתאימים ללובי?

פוטוס מוס
שם בלועזית: Epipremnum aureum
תיאור כללי: צמח חזק ועמיד מאד. באופיו חצי מטפס. בעל עלים רחבים בצבע ירוק-צהוב.

פילודנדרון (קסנדו או דו נוצתי)
שם בלועזית: Philodendron Xanadu או Philodendron bipinnatifidum
תיאור כללי: צמח חזק מאד שתופס הרבה נפח. יכול להגיע לגובה 0.8 מטר (קסנדו) או עד 2 מטר (דו נוצתי). אוהב צל ומתאים לפטיו או פינה טרופית. זקוק למיכל גדול.

ספטיפיליום
שם בלועזית: Spathiphyllum
תיאור כללי: צמח חזק ועמיד. אחד הבודדים מבין צמחי הצל שיש להם פרחים. במקרה שלו – פרחים לבנים וגדולים. מגיע עד לגובה של קרוב למטר. אפשר להוסיף לו דישון במקרה בו הפריחה מידלדלת.

חדר מדרגות - המראה הנקי, עם מראה ועציץ גדול (צילום: עודד קרני)
מקדם את פניך בלובי ועושה שמח בלב | צילום: עודד קרני
מגינית גבוהה
שם בלועזית: Aspidistra elatior.
תיאור כללי: צמח בעל עלים גדולים, רחבים וירוקים. יכול לשרוד גם במינימום תאורה. מגיע עד לגובה חצי מטר.

כידונן גלילני (סנסוויריה)
שם בלועזית: Sanseveiria Cylindrica
תיאור כללי: צמח חזק שתופס נפח במשך הזמן, בעל יכולת הישרדות גבוהה מאד. הוא בעל צורה גיאומטרית מעניינת - עליו דקים וארוכים ונראים כמו כידונים.

ירקה (קיפחת או מצויצת)
שם בלועזית: Chlorophytum Comosum Variegatum
או Chlorophytum Elatum Variegatum
תיאור כללי: צמח משתרע, קל לגידול ועמיד מאד. בעל עלווה ירוקה-לבנה יפה. יכול להגיע עד לגובה של 0.3 מטר.

חמדוראה
שם בלועזית: Chamaedorea Elegans
תיאור כללי: צמח דמויי דקל, בעל עלים גדולים, שמגיע עד לגובה של 1.5 מטר.

כמדוריאה סאיפריצי
שם בלועזית: Chamaedorea seifrizii
תיאור כללי: צמח עמיד מאד, גבוה בעל עלים דקים, שידוע בכינויו דקל הבמבוק (מזכיר את צורת הבמבוק). הוא בעל גזעים דקים וירוקים וצורת העלים היא צורה של מניפה מוארכת. מגיע לגובה 2-3 מטר.

אגלאונמה
שם בלועזית: Aglaonema
תיאור כללי: צמח בעל עלווה צבעונית, שמגיע לגובה 0.3 מטר. יש לקחת בחשבון שהצמח רגיש במיוחד לקור.

קנטיה פורסריאנה
שם בלועזית: Howea Forsteriana
תיאור כללי: דקל גבוה מאד וחזק, בעל עלים נוצתיים בצבע ירוק כהה. יכול להגיע עד לגובה 8 מטר.