1.

גינה  (צילום: rodho, Istock)
החדשה הטובה: רק 20% מהצמחים עתידים להיפגע. הרעה: המזיקים יופיעו גם בשנה הבאה | צילום: rodho, Istock
נפתח בנחמה קטנה: רק כ- 20 אחוז מהצמחים בגינתכם ייפגעו בסופו של דבר על ידי מזיקים. הנפגעים העיקריים הם שיחים ועצי פרי כמו ורדים, הדרים, גפן, מנגו, קיסוס והיביסקוס. חשוב להכיר את המחזוריות של הופעת המזיקים, ולהיערך לבואם בהתאם; בכל שנה יופיעו אותם המזיקים והמחלות, גם אם נפטרנו מהם בשנה הקודמת.

2. המזיקים פעילים בעיקר בעונות האביב, הקיץ והסתיו. בחורף הם שכיחים פחות, מאחר שהם אינם פועלים בטמפרטורות נמוכות.

3. אז מה עושים? לפני שיוצאים לחצר חמושים בתרסיסים, כדאי לאבחן תחילה האם וממה בדיוק סובל הצמח – האם מדובר במחלה או שהשתלט עליו מזיק כלשהו. צמח או עץ פגוע הוא כזה שהעלים שלו מעוותים או אכולים, הפירות נגועים או מחוררים, או שיש פגיעה בתפרחת או חור בגזע. מחלות או פטריות ייראו ככתמים לבנים על העלים.

4. מזיק נפוץ ביותר הוא הכנימה. כנימות העלה מופיעות בעיקר באביב ובסתיו. הן נטפלות לצמחים כמו מלפפון, אבטיח או מלון, לגידולי ירקות, לפרחים ולעצי פירות הדר, נצמדות בעיקר לעלים הצעירים, מוצצות את נוזלי הצמח מתוך הגבעולים או השורשים ומחלישות אותו. הן גם מפרישות נוזל דביק הקרוי "טל-דבש", שמהווה קרקע להיווצרות פטריות שחורות (פייחת), שמופיעות בדמות נקודות שחורות על העלים. הכנימות גורמות גם לעיוותם של העלים, ומפריעות לצמיחה התקינה של הצמח.


בקיץ נפוצות יותר כנימות המגן ובהן כנימה קמחית וכנימות אדומות ושחורות; אף הן מוצצות את נוזלי הצמח ומפרישות טל-דבש ואבקה לבנה מגינה שנצמדת לעלה או לגבעול. כנימות המגן נטפלות לעצים כמו הדר, אפרסמון, בננה, גפן ולצמחי נוי. כנימות עש הטבק, שמתעופפות מצמח לצמח, פוגעות בירקות, בצמחי נוי ובעצי פרי.

5. מזיקים נוספים הם אקרית הקורים – עכביש קטנטן שמתרבה במהירות בעלים, וניתן לזהותו על ידי הקורים שהוא טווה באזור. האקרית מופיעה בעיקר בתנאים של יובש ונפוצה בוורדים, מלונים, אבטיחים ועגבניות ובצמחי נוי.
גם זחלי העש נפוצים ופעילים בעיקר במדשאות, בגינות הירק ובגינות התבלינים. זחל הפודניה, למשל, תוקף את הדשא בחודשי הקיץ וגורם להתייבשות חלקים גדולים מהמדשאה.

6. את עצי הפרי שבגינה ובהם פירות הדר, תפוחים, אפרסקים, משמש וזיתים, עלולים לתקוף זבובים מסוגים שונים כמו זבוב הפירות הים-תיכוני. הזבובים מטילים את ביציהם בתוך הפירות, ומתפתחים בהם זחלים. עצי פירות כמו שסק, רימונים או גויאבה מהווים מוקד משיכה גם לציפורים שונים כמו דרורים ועפרונים.

7. אבל גם אם הצליחו הצמחים לחמוק מהפרזיטים, מצפות להם עוד מחלות שונות, אשר מתפתחות בדרך כלל כאשר הלחות באוויר גבוהה מאוד. בין המחלות: קימחון – מחלה שתוקפת בין השאר עצי מנגו, שיחי ורדים ופלפל, ומופיעה בצורת כתמים לבנים על העלים החדשים. החילדון היא מחלה שמופיעה גם היא בוורדים ובצמח העדעד. היא מתבטאת בסימנים בצורת חלודה על העלים.

8. לאחר שמזהים את מקור הנזק, משתדלים לבחור לא רק בטיפול המתאים והיעיל ביותר, אלא גם בזה הידידותי ביותר לסביבה. כדאי להסתובב בגינה, לעבור בין הצמחים ולסמן כל עץ או צמח חולה או ניזוק. לפעמים אין צורך בהדברה ומספיק לגזום את הענף. אם עוקבים אחר התפתחות הנגעים, ניתן לתפוס אותם בזמן. רצוי לרסס ולטפל בהם מיד, לפני שיתפשטו לכל חלקי הצמח.

9. כדאי להימנע משימוש בחומרי הדברה כימיים, אשר תורם להתפתחות מזיקים עמידים לחומרי הדברה ומגביר את הצורך בתוספת דישון ובטיפול אגרסיבי יותר בגינה; הדברה כימית מפרה את איזון המערכת הביולוגית הטבעית בגינה משום שהיא פוגעת לא רק במזיקים אלא גם בחרקים, שלשולים וחיידקים המספקים חומרי דשן לגינה.

גינה יפה מלאה בצמחייה בערוגות ודשא (צילום: akaplummer, Istock)
מלח גס מרחיק חלזונות ופרחי שום, עשים | צילום: akaplummer, Istock

כדאי להעדיף תרסיסים מחומרים טבעיים שמצויים בשוק כמו זהרנט, זהר נוי , נימגארד וטימורקס יעילים להדברת כנימות ומזיקים אחרים. ריסוס של מי סבון או סודה לשתייה יעילים נגד מחלות בצמחים ויכולים לעזור לחסל את הכנימות או לכל הפחות לצמצם את ההתרבות שלהם.
כדי למנוע מהזבובים להגיע לפירות העץ משתמשים בתכשירים שמכילים פרומונים - ריחות שמפתים את בן הזוג של הזבוב להגיע למקום, שם הוא נלכד בדבק או ברעל ונמנע מלהגיע לפרי. כדי להגן על עצי הפרי מפני ציפורים אפשר לכסות אותם ברשת מיוחדת. אפשר כמובן גם לעשות שימוש בדחליל הישן והטוב, אבל לקחת בחשבון שיעילותו מוגבלת.


אפשר להשתמש גם במלכודות, בפיתיונות ובתכשירי ריסוס אורגניים. מלח גס ירחיק חלזונות, פרחי שום ירחיקו מעופפים כמו עשים. אפשר להשתמש גם בחלב להדברת פטריות ומחלות עלים. רבים שותלים צמח בשם שיבא בין הערוגות, שמהווה צמח מלכודת ומושך אליו את הכנימות והחרקים. חיפושית משה רבנו, ארינמל וגמל שלמה הם כולם אויבים טבעיים, שטורפים את הכנימות והמעופפים. ומאפשרים איזון ביולוגי תקין, ועל כן חשוב לשמור על קיומם בגינה.


מהאחד בינואר 2008 אסור למכור חומרי הדברה עם זרחנים אורגניים לאחר שנמצא כי חשיפתם לנשים בהריון ולתינוקות עלולה לגרום לנזקים בהתפתחות.

10. אם בכל זאת בוחרים בחומרים כימיים, אפשר להשתמש במוצרים שמוטמעים דרך השורשים ולא דורשים ריסוס. לאחר ההדברה הראשונית יש לחזור על הטיפול כעבור עשרה עד 14 ימים, ולהמשיך בטיפול עד להיעלמות המזיק.

המידע באדיבותם של אהרון ברגר, אגרונום ויועץ לגינון ביתי; ועודד יפה, אגרונום ומומחה למחלות צמחים