יולי-אוגוסט בפתח, בדיוק הזמן לטבילה מהנה בבריכה. אבל לפני שאתם קופצים ראש ונעלמים בתוך המים, כדאי שתדעו שמחקרים גילו שלכלור השפעה מדאיגה על גופנו - אקזמה, פריחות, נזק לעור, אסתמה, אלרגיות חריפות, בעיות נשימה ואפילו סרטן. זאת כנראה הסיבה המרכזית לכך שיותר ויותר אנשים ברחבי העולם ובשנים האחרונות גם בארץ ממירים את בריכות הכלור בבריכות אקולוגיות טבעיות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
הבריכה היא דבר חי
אז איך זה עובד? הבריכה האקולוגית מורכבת משני אזורים נפרדים, האחד לשחייה והשני לצמחייה. אזור הצמחייה אחראי לפלטר, לחמצן ולנקות את המים, ומכיל זנים שונים של צמחים המשמשים כפילטר לניקוי. חיות רבות וחרקים אמנם עשויים להגיע לאזור הצמחייה הפורח, אבל בתמורה ירחיקו ממנו חרקים מציקים כמו יתושים. "אזור השחייה נראה כמו בריכת שחייה רגילה ויכול לכלול מדרגות עם מעקה וגופי תאורה תת מימיים על קירות הבריכה", מסבירה סמדר יחיאלי, מבעלות חברת "מים שקטים", בריכות אקולוגיות בע"מ. "האזור השני הוא אזור הצמחייה, ולמעשה, לא שוחים עם הצמחים כי זהו אזור לגמרי מנותק. מעבר לזה יש פילטרים ביו-מכאניים באזור נסתר, שמשלימים את פעולת הפילטרים של הצמחייה. המים צלולים לחלוטין, ומה שירוק זה רק הקירות, וגם את זה אפשר להוריד אם דואגים להחזקה גבוהה".
יחיאלי אחראית לשבע בריכות אקולוגיות ברחבי הארץ, בעיקר באזור המרכז. ולטענתה בריכת שחייה אקולוגית מראש אינה כמו בריכת שחייה מוכלרת. "יותר טוב או פחות טוב זה עניין אישי, אבל היא גם לעולם לא תיראה ככה. איכות המים שלה גבוהה בשל הטיהור הביולוגי שהיא עוברת. מה שכן, מכיוון שאין בה כלור, קירות הבריכה ייצבעו בגוון ירוק. אי אפשר להגיע למים עם גוון תכלת פסיפס, כי בריכה אקולוגית היא דבר חי".
מבחינת הבנייה, אומרת יחיאלי, אין הבדל משמעותי בין בריכה רגילה לבריכה אקולוגית. "בבריכה אקולוגית גם אפשר להוסיף אלמנטים של בריכה עליונה ומפל ולהתפרע עם זה בלי גבול. ההבדל העיקרי הוא שבבריכה מוכלרת יש נטו מים. אם עשית בריכה של 50 מ"ר והיא בריכה מוכלרת רגילה, אז זאת הבריכה שלך. בבריכה אקולוגית יהיה מטראז' נוסף של פילטר ביולוגי שלא מצריך היתר בנייה משום שכולו מלא באגרגטים ובצמחיית מים מטהרת ששתולה בכולו, והמראה הוא של גינה, אבל המים בעצם עוברים בין הפילטר הביולוגי לבריכה עצמה וכך הבריכה מטוהרת. זו טכנולוגיה טבעית לחלוטין הפועלת באופן טבעי גם באגמים ובנחלים. בתוך שורשי הצמחים מתפתחת אוכלוסייה של בקטריות אירוביות ואנאירוביות - כאלה שניזונות מחמצן וכאלה שלא. כל התהליך הוא בקטיריאלי ומתרחש בשורשי הצמחים בין המצעים".
נראית ומרגישה טוב
יואב ארד פנקס, הבעלים של מתחם הסוויטות "חד נס 229", מסביר שאת המעבר לבריכות אקולוגיות שביצע לפני שנתיים החליט לעשות בשל בעיות רפואיות שנגרמו לבתו הקטנה כתוצאה מהכלור. "יש לנו תאומות בנות ארבע והן שוחות מגיל שלושה חודשים. לאחת מהן היו דלקות אוזניים חוזרות ונשנות, והבנו שהן קשורות לכלור ולחיידקים במים. עשינו בדיקה של התחום הזה ומאוד התלהבנו מהנושא של בריכות אקולוגיות ומים שהם באיכות יותר גבוהה. כיום אני שולח את המים לבדיקות מעבדה באופן סדיר והן יוצאות יותר נקיות מהירדן ומהכנרת. בארץ אין תקן לבריכות אקולוגיות, ואני עושה את זה לפי תקן אוסטרי וגרמני. מה שקורה בבריכות רגילות זה שאם מישהו עושה פיפי במים שופכים כלור, שהוא רעל, לתוך המים, והפיפי נשאר בפנים, ובבדיקות של בריכות רגילות בודקים כמה רעל יש במים. בבריכות אקולוגיות לא בודקים כמה רעל יש אלא כמה חיידקים יש, ואתה מצליח להגיע לזה שאתה נקי לחלוטין ואין בכלל חיידקים פתוגניים. אז אתה יודע שאתה שוחה במים שהם גם נקיים מדברים שמביאים מחלות וגם ממלחים אחרים מזיקים".
כמו כן, מוסיף ארד פנקס, "בבריכות אקולוגיות העור שלנו ובגדי הים שלנו לא מתקלקלים כמו בבריכות רגילות. אפשר לשתות מהמים הללו ומגיעות גם חיות לשתות מהם וכל הטבע שמסביב משתתף בחגיגה ואתה יכול לשחות בבריכה בין פרחי מים וכשהמים נכנסים לך לפה או לעיניים אין שום אי נעימות ואתה לא צריך ללכת להתקלח אחרי שיצאת מהבריכה. זה כמו לצאת מהמקלחת. ברמה האסתטית הבריכה משתלבת עם מה שקורה מסביבה. מה שמנקה אותה אצלנו זה שהמים זורמים לתוך נחל והצמחייה בתוך הנחל מנקה את המים. זו מערכת שנראית ומרגישה טוב".
יוקר הבריכה
מה שכן, מבחינה תקציבית בכל זאת יש הבדל. "הבעיה הגדולה בבריכה כזו היא שהיא עולה הרבה יותר", מסביר ארד פנקס, "כי בונים שטח כפול של בריכה - על כל מטר בריכה צריך לבנות עוד מטר בריכה כדי שיהיה מקום לצמחייה שמטהרת את הבריכה. צריך לשתול צמחייה מיוחדת ומצע עם בקטריות שבעצם ניזונות מהחמצן של שורשי הצמחים. הבקטריות מפרקות חומרים אורגניים וגם אנאורגניים ואת החיידקים השליליים והפתוגניים. מצד שני, המטרים הנוספים הללו הם של גינה יפהפייה, אתה בונה נחל".
"שטח הברוטו של בריכה אקולוגית גדול יותר ולכן היא יקרה יותר אבל לא משמעותית", אומרת יחיאלי, "מאוד תלוי איך בונים, כי גם בבנייה יש רזולוציות שמגדילות את המחיר. מדובר במשהו בנוי באדמה של הבעלים". לטענתה, בריכה ביולוגית ביתית בבנייה קלה יכולה להתחיל בסביבות 160 אלף שקל פלוס מע"מ ומתאימה למי שיש לו חצר בגודל של חצי דונם ומעלה. "כל מי שיש לו היתר למגרש שלו יכול למצוא את הדרך לשים בריכה אקולוגית בחצר. זה כמו עוד גינה מבחינה ויזואלית. לא רואים את המים, כל התהליך הוא מתחת למצעים ולצמחים".
תביאו את הרובוט
אבל מה שהופך את העניין ליקר הוא דווקא לא ההתקנה אלא ההחזקה. "הבריכות מצריכות תחזוקה והן פונקציה של כמה האנשים רוצים שזה יהיה נקי. במובן הזה יש הרבה אנשים שנוטלים את ההחזקה על עצמם. אם לוקחים חברה חיצונית, מחיר ההחזקה גבוה יותר מבריכה רגילה. בבריכת שחייה רגילה יש כלור ופה זו מערכת ביולוגית וזה גם חלק מהיופי. אני ממליצה על כיסוי לבריכה שיגן מפני עלים ולכלוכים. יש רובוט לבריכות הללו אבל הוא לא חובה. מי שזה לא מדבר אליו יראה בזה עול, אבל מי שאוהב את זה לא יחליף את זה לעולם. זה לא מתאים לכולם, רק לאוכלוסייה מסוימת. צריך לבוא עם ציפיות מתאימות ולראות בריכה אמיתית, לא מיד אחרי שנוקתה".
גם ארד אומר שיש לא מעט עבודת תחזוקה, בעיקר בשנים הראשונות. "בגלל שאנחנו לא בית פרטי אלא מקום תיירותי אנחנו מתחזקים את הבריכות פעמיים בשבוע והניקיון הוא באמת עבודה קשה. לאנשים פרטיים צריך להזכיר שהירוקת הזו אינה לכלוך אלא צמחי מים. בגלל שבאים אלינו אורחים ברמה של בית מלון, אנחנו דואגים שלא תהיה צמחייה. ככל שהבריכה יותר ותיקה כך היא דורשת פחות תחזוקה, כי ככל שהצמחייה ששתולה באזור ותיקה יותר כך היא אוכלת יותר מחומרי המזון שהירוקת צריכה. בריכות בנות חמש-שש שנים מצריכות פחות ניקוי כי הצמחייה מרעיבה את האצות".
עשה זאת בעצמך?
טרנד הבריכות האקולוגיות קיים בחו"ל זה 30-20 שנה, בעוד פה בארץ, אומרת יחיאלי, "לאנשים יש תפיסת ניקיון שאם זה טורקיז לא משנה שהעיניים שורפות והגוף משדר שזה לא נקי, זה בעיניהם נקי. בחו"ל זה משהו הרבה יותר מפותח ואנשים נוטים לכיוון הטבעי ואף בונים לעצמם. צריך לקחת כמה חודשים וללמוד איך לבנות דבר כזה. זאת עדיין לא המגמה פה".
הבריכות האקולוגיות, כאמור, לא מתאימות לכל אחד. "הן משהו חי וגרות בהן שפיריות, ציפורים מגיעות לשתות, צפרדעים יכולות להגיע אבל הן לא יכולות להטיל במים", מדגישה יחיאלי, "בחורף הבריכה נראית שונה מבקיץ, כי לצמחים יש עונה חזקה של פריחות ועונה של נשירה. זה דבר מדהים בניגוד לבריכת שחייה רגילה שבה הכל נראה אותו הדבר לאורך העונות. מה שאנחנו אוהבים לעשות בבריכות האלה זה לקחת אלמנטים מבריכות נוי כמו מפלים או קיר נביעות. אנחנו עובדים עם אדריכלים ואדריכלי נוף".
"יש כמה סוגי בריכות טבעיות", אומר ארד פנקס. "קל לבנות בריכת נוי לבד, אבל אם רוצים לבנות בריכת שחייה של ממש צריך לדעת לחפור בור עם טרקטורים ולבנות קירות ודפנות ואיטומים. אני לא מכיר אנשים פרטיים שיודעים לעשות את זה. אם מדברים על בריכת נוי אני חושב שאפשר להיכנס לאינטרנט ולקבל רעיונות לעשות זאת בעצמך".
אם אתם רוצים להתנסות בבניית בריכת נוי אקולוגית, תוכלו להיעזר בסרטון הבא: