לארוז תיק פלסטיק ענק, לסחוב פירות מטפטפים, להעמיס את הילדים והציוד על האוטו ולנסוע לבריכה הציבורית? אוי, זה כל כך 2010. המרעננת הרשמית של קיץ 2013, עושה רושם, היא בריכת השחייה הפרטית. יותר ויותר משפחות בונות אחת כזו בחצר הפרטית – ולפי החברות הגדולות שעוסקות בבניית בריכות בארץ, מדובר ללא ספק בתופעה.
"בריכה פרטית היום היא ממש לא מוצר לעשירים בלבד", קובע אבנר צדוק, מנכ"ל חברת פלגים המתמחה בהקמת בריכות בעיצוב אישי. "העלייה במודעות לבריאות ולכושר, ההבנה שבריכה היא חסכונית ביחס לתחזוק של גינה מבחינת עלויות המים והעובדה שהמחירים אינם בשמיים הופכים את הבריכה הביתית לעניין בר-השגה גם עבור מעמד הביניים".
לא, אנחנו לא מדברים על בריכות פלסטיק קשיחות שמעמידים בחצר, אלא על בריכות קבועות, כאלה שבונים במיוחד בתוך דק עץ או רחבת חצר גדולה. משיחות עם מרכז הבנייה הישראלי, מספר אדריכלים וחברות נוספות העוסקות בבניית בריכות, עולה כי הגידול בביקוש לבריכות פרטיות ביחס לשנה הקודמת הוא עצום ועומד על כ-30 אחוזים. "לפני עשרים שנה היו בארץ בערך עשר חברות שהתעסקו בבניית בריכות - היום יש עשרות", מסכים ספק הבריכות והג'קוזי שרון בינוביץ'. יחד עם זאת, לדבריו, אנחנו עדיין לא אמריקה: "בארצות הברית יש מיליוני בריכות פרטיות, ונבנות שם מעל 100 אלף בריכות בשנה. רק באזור יוסטון, טקסס, לדוגמה, יש אלף חברות שבונות בריכות שחייה".
אז אצלנו עדיין מדובר באלפי בתים שמתקינים בריכה פרטית בשנה ולא במאות אלפים, ובכל זאת - נדמה שטבילת אחר הצהריים היא כבר לא עניין מופרך עבור המשפחה הישראלית הבורגנית הממוצעת.
סוגי בריכות: מפיברגלס ועד בטון
היצע הבריכות הפרטיות הוא גדול ומבלבל, כמו גם טווחי המחירים והאיכויות, אבל בשוק הישראלי יש כמה סוגים בולטים, וכל לקוח יכול להתאים אותם לצרכיו. אילו סוגי בריכות קיימים בשוק, איך עושים את זה נכון וכמה זה עולה? המדריך השלם לפניכם.
בריכות אינטקס: הבריכות הזמינות והזולות ביותר הן הבריכות העשויות יריעות, אותן תוכלו למצוא בקלות בחנויות ספורט - ואפילו בחנויות צעצועים מסוימות. ביחס לבריכות האחרות, הן נחשבות לנחותות: הן לא מאוד בטיחותיות, לא מאוד עמידות ולרוב לא יחזיקו מעמד מעל שתי עונות.
בריכות פיברגלס: הבריכות הנפוצות הללו מותאמות לבור שנחפר עבורן במיוחד, והן חלק מהחצר ולא מתקן חיצוני המונח על הדשא כמו בריכת האינטקס. יש להן חסרונות רבים: הפיברגלאס מחייב צביעה חוזרת מדי כמה שנים, הוא מתבקע ועשוי לחתוך את המתרחצים, ולעתים גם דורש תיקון מקיף ויקר. הבריכות האלה, לדברי המומחים, נוטות גם לשקוע לעתים בתור החלל החפור – מה שעשוי ליצור עיוות ולפעמים גם פגיעה בצנרת.
בריכות מתועשות: בנויות ממתקן שנבנה על בסיס לוחות מיוחדים, עליהם נמתחת יריעת ויניל שיוצרת את הקירות והתחתית של הבריכה. היתרונות הם המחיר הנוח, מהירות ההתקנה והגמישות העיצובית; החסרונות הם נטיית הבריכות האלה לשקוע והבלאי המהיר יחסית שלהן.
בריכות בטון: הבריכות האיכותיות והיקרות ביותר הן הבריכות שנבנות במיוחד לפי דרישה. לוקח זמן לתכנן ולבצע אותן, אבל ההשקעה משתלמת לטווח הארוך. בריכות אלה הן הבטיחותיות ביותר, שכן לרוב הן מתוכננות לנוחות המשתמשים ולפי צרכיהם, והגישה אליהן קלה ונוחה. יסודות הבטון מונעים שקיעה ותקלות, ויחסכו תיקונים יקרים.
מחירים: מאלף ועד 150,000 שקלים לבריכה
מסתבר שממש לא צריך לגור בסביון כדי להיות בעל בריכה פרטית. בריכות אינטקס של ילדים בגודל 2X3 מטר יכולות לעלות כאלף שקלים, והגדולות יותר, במידות 3X5 או 4X7 מטרים יעלו 7,000-10,000 שקלים. מחירה של בריכת פיברגלאס יתחיל מ-40,000 שקלים לגודל של 4X8 מטרים, כאשר בריכה מתועשת באותו הגודל תעלה 60 או 70 אלף שקלים, ובריכת בטון סטנדרטית 150,000 שקלים.
בעוד החומרים הזולים ביותר הם העץ והפיברגלאס, והיקרים הם הבטון, הפסיפס והקרמיקה, המומחים ממליצים על השקעה נבונה שתחסוך הרבה כאבי ראש בהמשך הדרך. ההשקעה הגדולה צריכה להיות בחיפוי של הבריכה ובאיטום שלה, כמו גם בצנרת באיכות טובה; מעל כל אלה חשובה בחירה נכונה של אנשי המקצוע, שכן אין חומר איטום שיכסה על עבודה רשלנית של קבלן הבטון.
עיצוב: להתאים את הבריכה לסגנון הבית
לא משנה איזו בריכה אתם בונים או קונים, המידות שלה הן עניין גמיש למדי. יש בריכות הנבנות במגרשים של 250 מ"ר, ויש משפחות הממקמות בריכה קטנה בחצר או אפילו במרפסת. 8X3 או 5X10 הם הגדלים הנפוצים ביותר.
אין ספק שפרט להיותה אביזר שימושי, בריכה היא מוקד עיצובי שתופס את העין ויכול לשדרג כל בית. עדיף לבנות את הבריכה במיקום שייתן לה את החשיפה שמגיעה לה, ויאפשר ממנה תצפית לנקודות אסטרטגיות כמו נוף חיצוני, הסלון או המטבח. גם בריכה על גג יכולה להיות שדרוג מרענן; היא דורשת קונסטרוקציה מתאימה, שתבטיח שהגג יוכל לשאת בכובד של בריכה מלאה במים – ועשויה לכלול עלויות נוספות ויקרות מאוד.
נורית גפן, אדריכלית ומעצבת פנים, מסבירה כיצד כדאי להתייחס לפן העיצובי של הבריכה. "עולם הבריכות כבר לא שייך לעשירים בלבד", היא מסכימה, "הרבה משפחות בונות בריכה להנאת הילדים, ובהיבט העיצובי, זה מעניק תחושה של חופש".
את הבריכה היא ממליצה להתאים לסגנון הבית שלכם: לבית כפרי עם קווים רכים ומעוגלים תתאים בריכה עגולה, ולבית המעוצב בסגנון מודרני תתאים בריכה בקווים ישרים. למרות שישנם חוקים משתנים בין רשות מקומית אחת לשנייה לגבי המרחק בין הבריכה למבנה המגורים – גפן ממליצה שהבריכה תהיה חלק מהנוף שלכם כאשר אתם נמצאים בתוך הבית. שווה להקצות מקום לפינת ישיבה בסמוך אליה, ולקחת בחשבון את תכנון הצמחייה סביבה – כולל חשיבה על צל.
בחירת הריצוף משמעותית מאוד גם בהיבט העיצובי וגם בהיבט הבטיחותי. מחוץ למים יש למקם אריחים מיוחדים נגד החלקה שאינם מתחממים במהירות: דקים של עץ טבעי, למשל, מתלהטים ולא מתאימים לקרבת הבריכה. לריצוף פנים הבריכה תוכלו לבחור בין פסיפסים בטווח אדיר של מחירים לאריחים מיוחדים שעמידים לאורך זמן במים. הצבעים הפופולריים הם ירוק וטורקיז, אבל אפשר לבחור חיפוי בכל צבע שתרצו. אריחים לבנים, לידיעתכם, ישקפו את השמיים על פני המים.
בטיחות קודמת לכל
למרות ההיצע המגוון, חשוב לשים לב לנושא הקריטי ביותר: הבטיחות. "לצערנו, למדנו כבר שילד יכול לטבוע גם במים רדודים", אומר צדוק. לכן, בין אם תבחרו באפשרות הזולה יותר ובין אם בזו היקרה, מומלץ שלא לחסוך בפתרונות הבטיחות. "ניתן ורצוי לשלב מעקות חיצוניים כמו מעקות זכוכית וברזל, שהם גם בטיחותיים וגם מוסיפים אלמנטים דקורטיביים לבריכה", מסבירה גפן. "כמו כן, ניתן גם להוסיף שער, כך שילד לא יצליח להיכנס בלי השגחה, או לכסות את הבריכה בתום השימוש בכיסויים שונים".