זו הפעם הראשונה שבה מתכנן הגינות איתי שלם עמד מול 15 דונמים ושמע שכל השטח הזה מופקד בידיו כדי לייצר גינה. לא מטע או כרם, לא אורווה או 100 מ"ר מרוצפים ולצידם גינה מטופחת וחתיכת דשא, אלא פארק פרטי כמו באחוזות אירופאיות, שכולו עצים וצמחייה ובהן הדשא הוא השביל. "כשמתמודדים עם שטח של נחלה במשק, בדרך כלל תוחמים אותו ויוצרים בו בוסתנים, מטעים ואזורי חיץ, אבל הפעם כל השטח יועד ליצירה של חלום", מספר שלם ומוסיף: "שטח ענק ופתוח עם אדמה בתולית שאפשר יהיה לשתול בו אלפי סוגים של עצים וצמחים בהרמוניה, בקצב ובמנגינה ייחודית. יכולתי להשתולל על הנייר, לוותר על הבנוי ולתת לצמחייה לייצר את המקום". מבחינתו זה היה מקום שאליו יוכל לחזור ולצפות בהתפתחות של כל עץ וצמח, להתלהב מפריחה, מלבלוב ומשלכת עונתית כמו טבע פרטי.
>> קלאס במאמץ: הדירה המעוצבת של עדן פינס במגדל התל אביבי
>> המעצבים קובעים: זה השילוב המנצח בעיצוב הבית
הנחלה נמצאת במושב בשרון ושייכת למשפחה תל אביבית עם ילדים בוגרים, המתגוררת בה לפרקים ואוהבת בעיקר לארח במקום בסופי שבוע או לציין אירועים מיוחדים. כדי לקלוע לטעמם של בעלי השטח חזר שלם לספרים באוסף הפרטי שלו ודלה משם ספר שהתווה את הקווים לעיצוב בהשראת בתי האחוזות והגנים הבוטניים של אנגליה ואירופה. "בגנים באנגליה, שם למדתי תכנון, עיצוב והקמת גינות, אפשר ללכת שעות בתוך צמחייה ללא אלמנטים בנויים, כי הטבע הוא האלמנט עצמו", הוא מסביר את הבחירה. "בספר מצאנו, למשל, נוכחות עדינה של ספסלי טיק בורמזיים, שמושכים אליהם את תשומת הלב וגורמים למטייל בגן להשתהות לידם, וכך לראות את הרקע מסביב במקום לחלוף על פניו". שלם יצר נישות עם ספסלים בתוך גן של ורדים, צמחייה עשבונית או גינת מרווֹת וצמחים שמושכים אליהם פרפרים ומעופפים. התפרחות שונות, הריחות מגוונים, ובכל עונה נגלה פרח עם ריח אחר, שמזמין לחזור לגן ולגלות אותו מחדש.
להרגיש בחו"ל בלי לצאת מהבית
הבית הצמוד לגינה הוא למעשה קומפלקס של מבנים שתוכנן בשלהי שנות התשעים על ידי האדריכלית אורלי שרם, ברוח המזרח הרחוק. הוא עמד ריק במשך שנים והמגרש נותר נטוש, עד שהנחלה נרכשה על ידי המשפחה בתקופת הקורונה. מאחר שבני הזוג אהבו את הבית, הם החליטו לרענן את התשתיות ולהשתמש בו כבית נופש, מקום שקט בכפר שייתן תחושה של חו"ל בלי לצאת מהארץ. הם ביקשו לייצר גן רחב כפיים עם מרחב פתוח, אופק, שקט ושלווה שבו יוכלו לעצור, להרהר ובבוא הזמן לארח.
המבנים בנויים במעין רי"ש והבריכה ששופצה סוגרת צלע נוספת, המציירת על המגרש חי"ת גדולה. בית המגורים ממוקם מול הבריכה וכולל סלון ומטבח. מרפסת דק מרחפת מעל השטח, וממנה רואים את בריכת האינפיניטי והמדשאות ממול. מימין לבית מסדרון לשני מבנים בודדים, העובר מעל רצפה שקופה ומתחתיה אלמנט מים הממשיך עד הבריכה. אחד המבנים הוא מאסטר הורים מעובה עצים, ובחזיתו מרפסת דק עם ג'קוזי. בצידו השני של הבית סלון אירוח קטן המוקף חלונות זכוכית ומשקיף לגינה קדמית שופעת צמחייה, ומבנה נוסף משמש כחדר כושר, סאונה ומטבח שירות לרוחצים בבריכה. "החלטנו לייצר גן עם זרימה, שמתבסס על הנוף והטופוגרפיה הקיימת, כך שיישמרו המבטים שנשקפים מהבית. כשפותחים את דלת היציאה ועומדים למעלה, נוצרת נקודת מגוז משמעותית (נקודת המפגש המדומה של שני קווים מקבילים הנראים ממרחק, בה נוצרת אשליה של עומק) שלוכדת נוף עד חלקו הנמוך של המגרש ומבט אינסופי עד הרי השומרון", מסביר שלם.
אזורי הפעילות של בני הבית, חלקם קיימים וחלקם שופצו ותוכננו מחדש, ממוקמים בסביבת בית המגורים - בריכת שחייה עם סף אינפיניטי שפונה לנוף, פינות ישיבה ואירוח עם שולחן אוכל רחב ולאונג', פינה פרטית לחדר ההורים עם ג'קוזי ופינת זולה על הדק. באזור נוסף מוקמה פינת מדורה מוסתרת המחוברת לנוף ולגינה. בצידי המגרש פינת הוט טאב בנוי מעץ ארד אדום, מיטת רביצה ומסלעות עם מיני תבלינים. בצד השני משטח דק מרחף שממשיך את קווי המבנה ומשלב מטבח חוץ ופינת אוכל נוספת. גן ירק נבנה על גג החנייה, קרוב למטבח ולפינות האירוח. ברחבי המגרש ולעומקו תוכננו פונקציות לפעילות לילדים כמו מגרש כדורסל עם ציורי גרפיטי, מגרש כדורגל עם שערים ופארק אתגרי עם בית עץ בתכנון המשרד וביצוע של סטודיו Metalo. בקצה המשק תוכננו חניון גדול וסככה חקלאית לכלי רכב וציוד. בעומק הגן הוכן גם משטח שיהווה בסיס לחדר עבודה עתידי מעץ וזכוכית. פינות ישיבה שונות בסגנון הגנים באירופה מפוזרות ברחבי הגן עם מקבץ ספסלים, פינות אש, ערסלים ושבילי אבן מדרך עבור המטיילים באזורי הגינון. המדשאה הרחבה, שחולשת על כל המדרון, מחברת בין כל קצוות הגן ומשמשת כשביל הראשי שמחבר את הבית עם הנוף.
"מבחינתנו אין כמו לדרוך על עלים שנשרו"
ליבת הגינה היא אזורי הגינון והצמחייה, שבהם ניטעו כ-220 עצים נשירים לצד עצים ירוקי עד ועצי פרי, בנוסף לכ-80 עצים קיימים שעברו תהליך שימור מקצועי. שלם: "אנחנו רואים חשיבות בשימור הנוף הקיים ככלל ושמירה על עצים בוגרים בפרט. הכי קל היה לפנות את כל העצים, אבל זיהיתי את הנוף. עצים במצב קשה לא הייתה ברירה אלא לוותר עליהם, אבל עבור מה שניתן היה להציל, הזמנו מומחי עצים. סידרנו וגזמנו אותם באופן מקצועי, וכיום הם עצים שמתנשאים לגובה של 30-20 מטרים שקיבלו חיים חדשים ומהווים חלק חשוב בגן".
בגינה נשתלו כ-12,000 שתילים ממשפחות שונות ובעלי צמיחה שונה. יש בה מגוון אדיר של שילובי צמחים ייחודים לנוף הישראלי, וצפונות בה הפתעות. "יש צמחים שלא ניתן להבחין בהם עד שיוציאו תפרחת ענקית וימשכו את העין, או כאלה שזמן הפריחה שלהם ממושך מאוד", הוא מסביר. "יש צמחים שנותנים תחושה של שדה בר לצד צמחי תרבות וצמחי תבלין. צמחים שמפיצים ריחות נעימים בשעות הערב או היום, ולפי עונות השנה. הגן מזמן חיים רבים ומקיים סימביוזה של צומח וחי. בשעות הערב הוא מתמלא בנצנוץ עדין ורך של גופי תאורה כמו כוכבים שפזורים בשמיים ומדגישים פינות חבויות לצד מרחבים פתוחים".
היום משמש שלם כיועץ לגינה ועוקב אחר הגן והתפתחותו, ושנה לאחר השתילה הוא עד לפרחים חדשים שצומחים ומפתיעים בפינות השונות. "הגן משמש לנו גם כבמת מחקר לצמחים ששתלנו ועדיין אין לנו ידע לגבי רמת האור והמים המדויקים להם. עבורי זה פרויקט מלמד, מאתגר ומעשיר בבחינת 'כשהתלמיד מוכן, המורה מגיע" – הגעתי אליו מוכן אחרי אינספור עבודות שעשינו, קטנות, גדולות ומסובכות. זהו פרויקט שבו יכולתי לממש חלום עם אלפי צמחים ועצים, בלי שום דומם שיפריע באמצע. אנחנו נלחמים על הטבע יום יום, על כל מטפס וכל עץ. לא מעט אנשים מעדיפים לרצף ולא להתמודד עם השקיה או 'לכלוך' של עצים וצמחים, אבל מבחינתנו אין כמו לדרוך על עלים שנשרו. הבאנו לגינה הזאת את כל מה שאנחנו מאמינים בו".