הוא אחד משבעת המינים, מסמל שפע, ברכה ויופי וגם אופטימיות של שנה חדשה. מעבר לטעם ולערכים התזונתיים שלו הוא יפהפה ומככב בבתים רבים כפריט דקורציה. מי שאוהב את הטעם המתוק-חמצמץ נהנה מהפרי גם בשאר השנה כתוספת לסלט, לשייק או כנשנוש כמו שהוא. אז למה לא לגדל אותו בבית, שיהיה נגיש לשימוש וגם יקפיץ את הלוק של הגינה או החלל?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> המחווה הישראלית למען הצעירה שהתפשטה בטהרן
>> הרצליה: וייב משפחתי בעיצוב מודרני בדירה של דודו ונטלי אהרון
הרימון, יליד המזרח התיכון, הוא עץ עמיד שמגיע במגוון רחב של זנים, שחלקם קטנים מספיק גם לגידול בעציצים. בפעם הבאה שתנשנשו את הזרעים האכילים שלו כאילו היו גרעינים, השאירו כמה לשתילה כדי שתוכלו ליהנות מהם בשנים הבאות. באתר homesandgardens ריכזו את ההנחיות איך לעשות את זה נכון.
"בדרך כלל שתילים נובטים תוך 30-40 יום", אומרת ולריה ניימן, מומחית גינון מאפליקציית הגינון Taim.io ומוסיפה: "עם זאת, הכינו את עצמכם למשחק ארוך – יבול ראשון של פירות יכול לקחת בין שלוש לחמש שנים". זני רימונים עמידים יכולים לסבול טמפרטורות נמוכות עד מינוס 10 מעלות צלזיוס; באקלים קר, עדיף לשקול לגדל זן ייחודי בעציץ שניתן להעביר לחממה בעונה הקרה, אבל זה פחות רלוונטי לנו בארץ. כך תהפכו גרעיני רימון מזרעים לשתיל משגשג:
זרעים
יש מספר דרכים לשתול זרעי רימון. אפשר להשתמש בזרעים שנרכשו בחנות, בעיקר למטרת מאכל, אבל ולריה מסבירה שזו דרך פחות מומלצת: "לא כל הרימונים בסופר יעשו את המעבר לצמח, כיוון שרבים מהם בני כלאיים. לקבלת תוצאות טובות יותר, נסו לאסוף זרעים מפרי אורגני, שיש סיכוי גבוה יותר שהם יהיו ברי קיימא", או לחלופין לרכוש זרעים ייעודיים לשתילה. לפני השתילה צריך לנקות את הזרעים מהמעטה של הגרגיר, כלומר הציפוי האדום הבשרני שלו. "תנו לזרעים המנוקים להתייבש כמה ימים לפני השתילה", מדגישה ולריה. בנוסף, לא משנה אילו זרעים תבחרו לשתול, תצטרכו כלי מתאים לזרוע אותם, כמו מגש הנבטה כלשהו.
אדמה
רימונים מסתדרים הכי טוב באדמה מנוקזת היטב שיש לה pH מעט חומצי (יש תערובות אדמת עציץ רימונים שניתן לרכוש). "שתלו את הזרעים בעומק של כחצי סנטימטר עד סנטימטר במצע שתילה לח", אומרת תמי סונס, גננת ומנכ"לית TN משתלות. "אחת הטעויות הנפוצות ביותר בזריעה היא צפיפות, כשהזרעים אינם מספיק רחוקים זה מזה. עבור זרעי רימון, ההמלצה היא שניים או שלושה זרעים בקטע אחד של מגש ההנבטה".
אור וטמפרטורה
סונס: "זרעי הרימון נובטים בצורה הטובה ביותר בטמפרטורות חמות של 24-30 מעלות צלזיוס. כדי לעזור לזרעים שלכם לנבוט, שמרו את מגש הזרעים במקום עם הרבה אור בהיר. גם מערכות גינון פנימיות הידרופוניות יכולות לסייע.
מים
לאחר השתילה יש להשקות היטב את הזרעים הטמונים במגש. ולריה: "וודאו שהאדמה נשארת לחה אך לא ספוגה במים". שימוש במד לחות יכול לסייע בזיהוי מתי האדמה מוכנה, בכל מקרה הקפידו לא לתת לה להתייבש לחלוטין.
מתי הופכים הזרעים לשתילים?
לאחר כחמישה שבועות אתם אמורים להבחין בזרעי הרימון שלכם נובטים. המשיכו לספק להם את תנאי האור, הטמפרטורה והלחות האופטימליים עד שיגיעו לגובה של 6-4 ס"מ, ואז – על פי סונס, אפשר להוציא אותם מהמגש ולשתול אותם, ישירות באדמה או בעציצים, תלוי בזן ובגודל.
אם בחרתם לשתול אותם באדמה, הקפידו לבחור מקום שיש בו הרבה שמש אך הוא מוגן מרוחות חזקות. ולריה: "הקפידו על אור שמש ואוורור נאותים. הרימון הוא אכן עץ עמיד לבצורת, אבל הוא מעריך השריה יסודית מדי כמה זמן". וסונס ממליצה: "השקו את הרימון היטב בשנה הראשונה כדי לעודד צמיחת שורשים. לאחר מכן אפשר לעבור להשקיה כל 10-14 ימים בערך".
כך גוזמים עץ או שיח רימון
גידול רימון מזרעים דורש קצת סבלנות, כי מדובר בעצים שצריכים להתבסס כמה שנים לפני שהם מביאים פרי. כדי לשמור על העץ החדש בריא ופרודוקטיבי, המלצת המומחים היא לגזום אותו פעמיים בשנה, באמצעות כלי גינה נפוצים. על הכלי להיות נקי וחד - זה יקל על תהליך הגיזום, יפחית את הנזק לצמח, וגם ימנע הפצת מחלות שעלולות להיות מזיקות. שימו לב שלרימונים יש קוצים על הענפים, אז הקפידו על משקפי בטיחות, שרוולים ארוכים וזוג כפפות גינון עבה בעת הגיזום.
ויקי פופאט, המייסדת המשותפת של PlantOGram, מציעה לחשוב על גיזום "כמו לתת לעץ שלכם תספורת בריאה ומסוגננת", וממליצה על גיזום עצי רימון בסוף החורף או בתחילת האביב, עם שלושה כללים:
- לפנות את העומס: חתכו את הענפים המתים, חולים או פגומים, זה כמו לעשות ריסטרט לעץ.
- לאוורר את השטח: הכניסו אור על ידי דילול אזורים של ענפים צפופים מדי.
- לשמור על איזון: גזמו ענפים ארוכים כדי לשמור על סדר ובאלאנס ולעודד צמיחה עבותה.