אנחנו אולי לא ששים לשתות אותם, אבל אין לנו שום בעיה להשתמש במי ברז להשקיה של הגינה והצמחים שלנו. על פניו השקיית הגינה נראית כמו פעולה פשוטה וברורה, אבל השקיה נכונה היא אתגר לכל גנן – מקצועי או חובב. כדי לדייק אותה צריך לקחת בחשבון את המינון שלה, סוג האדמה, הצרכים הספציפיים לכל צמח, האקלים וגם סוג המים, כך מסתבר.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> פאואר קאפל: הצצה לדירה התל אביבית של יפתח וסהר מהמירוץ למיליון

>> אחרי שאיש הנדל"ן החיפאי שיפץ את הדירה המוזנחת, היא נחטפה ברגע

מומחית הגינון הקנדית אשלי אסקן שיתפה עם העוקבים שלה באינסטגרם את הסיבה לכך שהיא מעדיפה להשקות את הצמחים שלה במי גשמים על פני מי ברז. וזה לא בגלל שהיא נגד מים מהברז או חושבת שהם מלאים בכימיקלים מזיקים; מבחינתה מי גשם הם פשוט ממש טובים למשימה. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ashley Esakin (@gardeningincanada)

 אסקן מונה שני יתרונות משמעותיים למי גשם:

  1. טמפרטורה מושלמת: מי ברז הם לרוב קרים מדי לצמחים וזה קצת מטלטל אותם, בעוד שמי גשמים שנאגרים בחוץ הם בטמפרטורה זהה לזו של הצמחים.
  2. מי הגשמים מכילים כמות גדולה של חנקה, המוכרת גם כניטראט (תרכובת כימית של חומצה חנקתית ובסיס כלשהו), וזה – לדברי אסקן - תזונה מעולה לצמיחה ובהחלט מרכיב שתרצו בדשן שלכם.

התגובות לסרטון היו אוהדות ותומכות, וכמה מגיבים אישרו שהשקיה במי גשמים התגלתה כיעילה יותר אצלם. "אני קורא לזה 'זהב נוזלי' - זה פשוט נהדר לגינה שלי", כתב אחד מהם. 

השקיה של גינה, מי גשמים (צילום: gardeningincanada, instagram)
צילום: gardeningincanada, instagram

איך זה עובד?

לפי אתר thecooldown, שימוש במי גשמים להשקיית הגינה חוסך מים וחוסך כסף באמצעות חשבון חשמל נמוך יותר. את מי הגשמים ניתן לאסוף בגינה באמצעות חביות פתוחות או דרך מערכת ניקוז גגות. לפי ה-EPA, הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה, כ-50 אחוזים מהמים שבהם אנחנו משתמשים בחוץ מבוזבזים בגלל שיטות השקיה ומערכות לא יעילות. ניצול הגשם זה דרך טבעית ודלת תחזוקה לשפר את הגינה ולמנוע בזבוז מים נוסף.

ומה קורה כשמשקים צמחים עם חלב?

חלב מכיל סידן, חלבון, ויטמינים וסוכרים, וכל אלה, מתברר, יכולים להועיל מאוד לצמחים שלנו. הוא משמש כדשן ייחודי שגם מתקן בעיות רבות בגינה, כולל מחסור בסידן, ריקבון, וירוסים וטחב. זה לא אומר כמובן שהחלב יכול להחליף את המים, ויותר מדי ממנו עלול ליצור גם בעיות כמו צמיחת עובש בגלל תכולת הסוכר שלו, או ריח רע כשהוא מתפרק. יש לראות את השימוש בו כדשן ותוסף. איך עושים את זה? על פי ההנחיות באתר House Digest  מדללים אותו עם מים בכמויות שוות. ליטר יכסה בצורה טובה גינה בגודל כ-6 מ"ר, ואילו 5 ליטרים יכולים להספיק לדונם שלם. שימו לב, ברגע שהחלב בתערובת, עדיף להרחיק את הדשנים הכימיים וחומרי ההדברה - הם "מרגיזים" את החיידקים המועילים בחלב. ואם עולה באפכם ריח לא הכי נעים אחרי שהשקיתם בחלב, אל דאגה, זה זמני.

חלב לצמחים, גינון, גינה, דשן (צילום: La Huertina De Toni, SHUTTERSTOCK)
תחשבו עליו כעל דשן | צילום: La Huertina De Toni, SHUTTERSTOCK

אם יש לכם רק כמה צמחים קטנים, השתמשו בבקבוק ריסוס כדי למנוע השקיית יתר. רססו על האדמה לפי הצורך ולאחר מכן על העלים. ודאו שהתמיסה נספגה כראוי לאחר זמן סביר. אם לא, נגבו את העלה והסירו אותו משום שזה עלול להוביל לפטריות בצמחים מסוימים. והימנעו משימוש בחלב דל שומן – הוא עלול לגרום לריקבון ולהכתים את העלים.