מדובר בפתרון יפה למדי, בטיחותי מאוד ויקר להפליא. בבריכות הנעלמות מותקנת מערכת הידראולית המאפשרת סגירה של הבריכה באמצעות הרמה של הרצפה שלה עד לגובה של רצפת החצר הסובבת אותה, כך שמתקבל קו אסתטי ואחיד מכל חומר שהוא. הריצוף יורד ועולה בלחיצת כפתור ומאפשר לבעלי הבית לשלוט גם בעומק המים: אפשר להוריד את הרצפה עד למטה בשביל מצב שחייה, אפשר להשאיר מים רדודים בלבד לשכשוך לפעוטות, ואפשר גם לסגור לגמרי.
"הבית שלנו הוא מהראשונים בישראל שעשו בהם בריכה כזו, לפני 15 שנה", מספרת הדס מתל אביב, שמחזיקה בריכה עם רצפת עץ הידראולית. "כל השטח של הבריכה נסגר ככה שאני יכולה לנצל את החלל לארח אירוע או לשים שם מתקנים לילדים. השטח לא מתבזבז לי גם בחורף, כשהבריכה לא בשימוש, וזה מושלם, אבל כמובן יקר. רק שמבחינתי אין שום מחיר בעולם לידיעה שאני יכולה לישון בשקט כשהבריכה סגורה, ואף ילד לא יכול להחליט שהוא פותח את השער ונכנס".
הבטיחות היא אולי היתרון המשמעותי ביותר בבריכה כזו כשמדובר במשפחה עם ילדים צעירים. "ברירת המחדל אצלנו היא שהבריכה סגורה, ואנחנו פותחים אותה רק לשימוש. כשיוצאים מהמים מרימים את הרצפה ונועלים את הארון עם הכפתור במפתח", אומרת הדס. "החיסרון היחיד, לפחות בעיניי, הוא שרצפת העץ מכוערת. הבריכה לא נראית כחולה ויפה, כזו שעושה חשק להיכנס אליה. חברה שלי התקינה עכשיו בריכה עם רצפה לבנה בהירה, בדיוק בצבע של אבן החוץ של המרפסת שלה – כשהבריכה סגורה אי אפשר בכלל לדעת שיש שם בריכה, וכשהיא פתוחה הצבע שלה נורא יפה. זה נראה כמו המלדיביים".
בעולם לא פועלות חברות רבות המתמחות בפתרון הרצפה ההידראולית, והשוק החזק בתחום הוא דווקא זה הצרפתי, ולא האמריקאי כמו שאפשר היה אולי לתאר. "הרצפה המתרוממת הופכת לסטנדרט בעולם העיצוב היוקרתי וחווה זינוק משמעותי בעולם ובארץ", אומר איתן עתיר, מנכ"ל אגור הנדסה המייצרת במות הידראוליות הפועלות על טכנולוגיה של זרועות. לדבריו, למרות שהמוצר קיים מעל עשור – בחמש השנים האחרונות הוא רואה גידול משמעותי בהזמנות.
"כל עוד זה היה ידוע למתי מעט, הייתה פחות מודעות לפתרון הזה. ככל שיותר אנשים נחשפים לבריכות הנעלמות, יש להן יותר ביקוש", מסביר עתיר. "בנוסף, אם בעבר עלות הקמת בריכה הייתה גבוהה ורק מיליונרים יכלו לעמוד בה, היום היא זולה משמעותית. היות ומחיר הבריכות ירד, יותר אנשים יכולים להרשות לעצמם להתקין בנוסף לבריכה גם במה הידראולית". אל תמהרו לפתוח את הארנקים – עדיין מדובר במוצר יקר מאוד, שהתקנתו מתחילה בכ-400 אלף שקלים מעבר למחיר התקנת הבריכה עצמה.
הרצפה ההידראולית מתאימה לווילות ולפנטהאוזים, והיא מותקנת אפילו על מגה-יאכטות שבהן ניצול השטח הוא קריטי. לדברי עתיר, במה כזו יכולה לשאת משקל של 250 ק"ג למ"ר. "זה עומד בתקן של רצפה בקומת קרקע, ובעולם הפאן והיוקרה זה מתורגם לאירוח של אפילו 80 איש. ההרגשה היא כמו ללכת על רצפה רגילה". החיסרון המרכזי הוא התחזוקה התובענית: גם במידה ואין תקלות, בריכה כזו דורשת ביקור קצר של אנשי מקצוע בין שלוש לארבע פעמים בשנה.
"כדי לרכוש רצפה הידראולית יש לתכנן אותה עוד בשלב טרום הבנייה עם האדריכל והמפקח, להחליט על גודלה ולקבל היתר מול העירייה", מסביר קובי בן ג'ויה, מנהל המכירות של ספרטה ספא, המייבאת פתרונות לבריכות ולספא ביתי. "בשלב הבא מתאמים מול קבלן השלד כיצד לצקת את הבריכה כדי שתתאים למנגנון, וחוזרים לקראת סוף הבנייה והקמת חדר המכונות כדי להתקין אותו". הבמה לא מגבילה עיצוב מיוחד של הבריכה, וניתן להוסיף לה מדרגות, ספסל או משטחי רביצה בגבהים שונים, הנפתחים עם ירידת הרצפה ונאספים בעלייתה. "כשצורת הבריכה מלבנית ויש לה שלוחות או צורת רי"ש, ניתן להשתמש באותו מנגנון או בשניים שונים", מסביר בן ג'ויה.
הבריכה הנעלמת של הדס ישנה, אבל היא מספרת שהיא מזהה את המגמה כשרבים מחבריה בוחרים גם הם בפתרון הזה. "זו שאלה של תקציב ושל שטח. מי שיש לו שטח קטן שהוא לא רוצה לבזבז, למשל משפחות עם חצי דונם, ישקיעו במערכת כזו כדי שהבריכה לא תתפוס להם את כל הגינה. אבל משפחות שיש להן דונם או שניים או יותר – לא צריכות את זה".
במצב שבו הבריכה כבר קיימת, בן ג'ויה מציע פתרון של במה שנעה הצידה או מתקפלת. "אם הבריכה היא, למשל, בגודל 8X3 מטר, מייצרים לה במה מעט יותר גדולה עם מסילות. במה כזו מצריכה מקום לנוע אליו בגודל הבמה. היא מוגבהת בגובה מדרגה של 30-25 ס"מ, וניתן להניח עליה פינות ישיבה, מיטות שיזוף ועוד". מי שאין לו מספיק שטח יכול להשתמש בבמה מתקפלת, הניצבת ב-90 מעלות כנגד חומה או קיר. העלות: החל מ-100 אלף יורו, תלוי בגודל.
בבית ששופץ בקיסריה, לדוגמה, הייתה בריכה קיימת ושטח חצר קטן מדי להתקנת במה על מסילה. בעלת הבית רצתה לנצל את השטח למסיבות ואירוח ילדים, ובחרה באופציית כיסוי בריכה עם הזזה. "לרצפה שעולה ויורדת בבריכה צריך עומק, ומאחר שלא היה לנו אותו, בחרנו ברצפה חיצונית שנעה על חשמל וגם ידנית", מספרת האדריכלית פלביה גרסיה בן זאב. "הדק מסביב חודש והרצפה הותאמה לו, וכך ילדי הבית יכולים לרוץ עליו ולשחק. חיישן עם מצלמה עוקב אחר היקף הבריכה ומתריע על התקרבות". העלות לקונסטרוקציה ולמנגון, לא כולל הדק: 400 אלף שקלים.
גם בבית בהוד השרון שבו השטח היה מצומצם יחסית הותקנה רצפה הידראולית. המדרגות נפתחות עם ירידת הרצפה ומילוי המים, ונאספות כשהרצפה מתרוממת. המשטח המרוצף שלה משתלב עם הריצוף הכללי באזור החוץ. "הרצפה בנויה על קונסטרוקציה של רגליים ולא כבלים, ומתאפשר בה שיפוע שיוצר עומקים שונים", מסביר אביחי אביטבול מלביא יזמות בנייה. עלות הרצפה, קונסטרוקציה בלבד: כחצי מיליון שקלים.
ומה הדבר הבא? עתיר מספר שבעולם כבר עוברים הלאה, לטרנד החדש. "עשירי העולם מתקינים בבריכות זרם מים נגדי, שמאפשר לשחות נגד הזרם ולמעשה מייצר תחושה של שחייה אינסופית בבריכה קטנת מידות וזה אימון ספורט מעולה. יש שימוש בסוגי מים שונים: אנשים ממלאים את הבריכה הפרטית שלהם במים מלוחים שמדמים מי ים, או במים מתוקים שמדמים מי נחלים מהטבע".