עם כל האהבה למטבחים בצבעים שונים (לפי נתוני החיפושים בפינטרסט ב-2021 מטבחים שחורים פופולריים במיוחד), הצבע הלבן כנראה תמיד יהיה הבחירה הקלאסית למטבח - ולא רק לקירות ולארונות אלא גם מכשירי החשמל, מטוסטר אובן ומיקסר ועד מתקן המים והמקרר. לבן יוצר תחושה של ניקיון, משתלב בכל סגנון ולא מכביד בחללים קטנים. אבל הבעיה היא שבמשך הזמן האביזרים הלבנים והצחים שקנינו משנים את צבעים ומקבלים גוון צהבהב מיושן. למה זה קורה ומה אפשר לעשות? התייעצנו עם מומחים.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> כזו עוד לא ראינו: הווילה המטריפה של בעלי סנדלי שורש
>> מכורים לאיקאה? יש לנו חדשות טובות בשבילכם
"האשמים המרכזיים הם השמש, קרינת UV וברום שמוסיפים כמעכבי בעירה", מסביר ניצן מזרחי, מהנדס חומרים ממכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. "הפלסטיק המשמש למוצרי בית וצעצועים לרוב הוא פולימר תרמו-פלסטי. כלומר הוא מורכב משרשראות ארוכות מאוד של פחמן ומימן שמחוברות יחד ביניהן במעט קשרים חזקים, וזה נותן לפלסטיק את הגמישות יחד עם החוזק המכני שלו. השמש - וקרינת UV בפרט - מפרקת את הקשרים בשרשראות וביניהן, וכשקשר נפרם שני הקצוות שלו הופכים לרדיקלים חופשיים שמתחברים לחמצן באוויר וזה נותן להם את הצבע הצהוב".
מלבד העניין האסתטי, התהליך גם מלווה לרוב בירידה באיכותו של המכשיר. "הפלסטיק נהיה יותר שביר ופריך במקרים קיצוניים ממש מתפורר", מוסיף מזרחי.
גם הברום תורם לשינוי הצבע של המכשירים. "פלסטיק לבדו הוא חומר מאוד דליק, לכן בצעצועים ומכשירי בית נוספים מוסיפים לפלסטיק חומרים מעכבי בערה ובפרט ברום", מסביר מזרחי. "במהלך הזמן גם הברום מגיב עם החמצן באוויר ויוצר תחמוצות וברום דו-חמצני בפרט, לו צבע צהוב-כתום".
האם זה הפיך?
"התשובה כן ולא. כן, ניתן לשקם מבחינה אסתטית ולהחזיר את הגוון הלבן לפלסטיק, אך הדגרדציה המכנית והמבנית אינה הפיכה, שרשראות שהתפרקו לא יתחברו מחדש".
מזרחי מסביר שברוב השיטות לשיפוץ צעצועים ומכשירי פלסטיק ישנים "משתמשים במי חמצן כדי להחליף את החמצן שהתחבר לרדיקלים החופשיים (הקשרים שנשברו) במימן, וכך מחזירים לו את הצבע הלבן. הפעולה הזו לא מחברת מחדש את הקשרים שנשברו, אלא סוגרת את הקצוות כך שהם 'מפסיקים' לחפש להתחבר למשהו אחר (כלומר הם כבר לא רדיקלים חופשיים)".
כמו במקרים רבים, גם כאן עדיף למנוע את הבעיה מאשר לנסות לטפל בה, ומזרחי ממליץ לא להציב מכשירי חשמל לבנים במקומות חשופים לשמש.
גם תבלינים עזי צבע יכולים להכתים מכשירים לבנים, ורבים גילו אחרי טחינת מרק, למשל, שבלנדר המוט שינה את צבעו. זה מה שקרה לדביר קמינסקי, ובקבוצת הפייסבוק "מכורי כביסה וגם ניקיון זה אנחנו" הציעו פתרונות שונים: להשאיר את בלנדר המוט בשמש ישירה במשך כמה שעות; להשרות במים מהולים בחומץ או במים עם אבקת סודה לשתייה; לשפשף בחצי לימון את החלק שהצהיב, ולנקות באלכוג'ל. רבים, אגב, התלהבו מהעיצוב החדש. בכל מקרה חשוב לזכור: לא משתמשים באקונומיקה לניקוי מכשירים שבאים במגע עם האוכל שלנו.
איך לצבוע מכשירי חשמל?
בשנתיים האחרונות תחום ה-DIY פורח, וברשתות החברתיות אפשר למצוא קבוצות ופוסטים רבים המציגים מהפכים שנעשים בעיקר בעזרת צבע, גם למכשירי חשמל. איתי ליפשיץ, מנהל קבוצת הפייסבוק "שאבי שיק", מזכיר להפעיל שיקול דעת, וממליץ לא לצבוע מכשירים מתחממים ולא לצבוע חלקים שבאים במגע ישיר עם מים. בנוסף, אין לצבוע חלקים שבאים במגע ישיר עם מזון.
שחר מועלם, הבעלים של "אפרים צבעים", ממליץ להשתמש בצבעים נטולי עופרת, המותאמים למגע עם ילדים וגם לצביעה של צעצועים, ומוסיף שיש צבעים מיוחדים לפלסטיק, על בסיס מים, כמו דקוגריפ וצבע וינטג' של חברת RIO VERDE.
איך לצבוע? ליפשיץ ממליץ לרסס את הצבע ממרחק של 20-30 ס"מ ולא להתמקד במקום אחד אלא לרסס מצד לצד. השכבה הראשונה, הוא מסביר, לא תכסה את כל הפלסטיק ויישארו סימני משיחה. יש להמתין 4-3 שעות לייבוש ואז לצבוע בשכבה נוספת באותו אופן, והיא כבר תיצור כיסוי מלא לפלסטיק.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
ולא מדובר רק בפריטים מפלסטיק. מרינה פולישוק מראשון לציון קיבלה מהוריה את המקרר שלהם והחליטה לשפץ אותו ולהתאים אותו למכשירי חשמל נוספים במטבח (הכיריים, התנור וקולט האדים), שכולם שחורים עם ברונזה או זהב. חזית המקרר עשויה מתכת, ופולישוק השתמשה בצבע מתאים והחליפה ידיות סך הכל עלו החומרים 350 שקל (התהליך המלא כאן).