בערב ראש השנה נשרפה דירתו של מנשה ששון מבת ים. צוותי הכיבוי אמנם כיבו את הלהבות, אבל ששון בן ה-73 נותר עם בית הרוס ומכוסה פיח. לעזרתו של ששון התגייסה קבוצת צעירים שהתגבשה בחודשים האחרונים ונקראת "סיירת השיפוצים".
"בעקבות משבר הקורונה לרבים מאיתנו התפנה זמן רב, ובמקביל הרשת הוצפה בסיפורי מחוות וערבות הדדית. בשיחה עם חברים תהינו כיצד נוכל לתעל את הזמן הפנוי לפעילות מועילה", מספר ניר פולדי, קבלן וממייסדי המיזם. "ראינו פוסט על אישה בצפון שמתגוררת בתנאים נוראיים. וכך התחלנו לגבש את הרעיון". חברי הקבוצה החלו לאתר קשישים וניצולי שואה המתגוררים בבתים שאינם ראויים למגורים, ולסייע בשיפוץ וחידוש הבתים.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> לוהטת: בטריפלקס המשגע של פנינה רוזנבלום בת"א
>> משתמשים באקונומיקה? כדאי שתדעו את זה
מיד אחרי שחברי הקבוצה שמעו על דירתו של ששון הם ביקרו בדירה. "המראה היה קשה מאוד. בבית נותרו רק הריסות, פיח וריח נורא", מספרת חן אשכנזי. חברי הקבוצה יצרו קשר עם צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים, והוא סייע במציאת דיור חליפי לששון לימי השיפוץ. באותו ערב החלו המתנדבים בפינוי הריסות הדירה.
"פרויקט כזה עולה המון כסף. יצרנו קשר עם מגוון חברות מסחריות וביקשנו ציוד, ולא מעט חברות נענו לבקשתנו ותרמו לנו כמעט את כל הציוד הדרוש", מספר רותם ללוש. "כ-90 אחוז מחומרי הבנייה הגיעו מנירלט, כנען סנטר וחברת אייס, שגם תרמה לנו את הריהוט לבית. רב בריח העניקו לנו דלת ותורמים רבים סייעו לנו להשלים את הציוד הנוסף".
השיפוץ נערך בהשתתפות עשרות מתנדבים ממרכז הצעירים של בת ים. במסגרת השיפוץ תוקנו הקירות, הוחלפו תשתית החשמל והאינסטלציה, וכן החלונות, הדלתות והמטבח, והבית רוהט מחדש. לפני כשבוע חזר ששון לדירתו המשופצת, ובירך את המתנדבים בהתרגשות רבה.
את סיירת השיפוצים הקימו פולדי, אשכנזי, ענבר יטיב, רותם ללוש וקובי בן גלים, ובקבוצה משתתפים היום עשרות מתנדבים ממקומות שונים בארץ. מטרת הקבוצה היא לסייע לקשישים וניצולי שואה החיים בדירות שאינן ראויות למגורים.
כיום משפצת הקבוצה ארבע דירות, בהן דירה של אישה בת 70 בלוד "האישה חיה בדירה שפשוט מסוכן לגור בה", מספר רותם. "לא היו זגוגיות על החלונות, לא מיזוג או אוורור, והמטבח היה שבור לגמרי ומסוכן לשימוש. במקרר לא היה שום דבר מלבד בקבוק מים".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"אנחנו נתקלים במקרים עצובים ומזעזעים של קשישים מעוטי יכולת שחיים בתנאים קשים", מספר פולדי. "דירות מתפוררות, מלאות בעובש ופטריות, ודירות בלי תשתיות חשמל וסניטריה בסיסיות. הקורונה שמחייבת אותנו להסתגר בבתים, הופכת את המציאות הזאת לבלתי נסבלת אפילו יותר".
כדי לסייע לפעילות הקבוצה ולאפשר למתנדבים לשפץ בתים נוספים פתחו חברי הקבוצה פרויקט מימון המון. התרומות יאפשרו להם לשפץ ולחדש בתים נוספים וליצור לדיירים בית חם, נעים ובטוח.