כאשר מדברים על חשמלאים, הדבר הראשון שחשוב לדעת הוא שישנן מספר רמות הסמכה, כאשר כל רמה מאפשרת לחשמלאי לבצע בדיקות ותיקונים מסוימים במערכת החשמל ובמתח חשמלי בעוצמה אחרת.
אחת מהרמות המקצועיות מכונה "חשמלאי מוסמך" ועל כן, כאשר מדובר על מושג זה, הכוונה היא לרמה מקצועית של החשמלאי, אשר מקנה לו אפשרות לבצע עבודות מסוימות, עליהן נרחיב בפסקה הבאה.
איזה עבודות רשאי לבצע חשמלאי מוסמך?
חשמלאי מוסמך יכול למעשה לבצע מגוון עבודות חשמל, עד מתח של 80x30 אמפר. בפועל המשמעות היא שהוא יוכל לסייע לכם לבצע את מרבית העבודות הסטנדרטיות הנדרשות בבתים פרטיים או דירות, באופן עצמאי וללא ליווי או השגחה של חשמלאי אחר.
בנוסף חשמלאי מוסמך יכול לתכנן מערכות חשמל ביתיות, כולל ביצוע עבודות נדרשות בתשתית החשמל, הקשורות למעבר ממערכת חשמל חד פאזית למערכת תלת פאזית-החלפה של החיווט החשמלי והפיוזים, ביצוע בדיקת הארקה ועוד.
איך יודעים אם החשמלאי באמת מוסמך?
כל חשמלאי שעבר את ההכשרות הנדרשות, יחזיק בתעודת רישיון. בחלקה העליון של תעודה זו, יופיע הכיתוב "רישיון לעסוק בביצוע עבודות חשמל" ובגוף התעודה, תוכלו לקבל מידע חשוב על סוג הרישיון, תאריך ההוצאה והתוקף של התעודה.
בנוסף, ניתן לקבל מידע על ההיתרים וההגבלות אשר מפרט על עוצמת הזרם החשמלי שבה רשאי החשמלאי לעבוד. הקפידו לבדוק כי התעודה חתומה על ידי המנהל למתן רישיונות לעבודות חשמל וכי ישנה תמונה של בעל המקצוע, מאחר וכך תוכלו לזהות שזה האדם שהגיע אליכם לבצע את העבודה.
לכן, אם הזמנתם חשמלאי לביצוע עבודות בבית, תוכלו לבדוק אם מדובר בחשמלאי מוסמך על ידי בדיקת תעודת הרישיון שלו שעל גביה צריך להופיע בסעיף של סוג הרישיון, ניחשתם נכון, חשמלאי מוסמך.
תוכלו לבצע את הבדיקה ביום הביקור עצמו או להקדים תרופה למכה, לבקש מהחשמלאי שישלח לכם צילום של התעודה שלו ולאחר מכן להיכנס לאתר התמ"ת שם תוכלו לבדוק את מספר הרישיון או את מספר תעודת הזהות וזאת על מנת לוודא שהוא אכן מופיע במאגר.
סוגי רישיונות החשמל הקיימים
לפני שנפרט בהרחבה על כל אחת מהרמות, חשוב שתדעו כי כל רמת הסמכה, כוללת למעשה את כל תחומי העיסוק והסמכויות של הרמה שקדמה לה ולמעשה "משדרגת" אותה ומעניקה לה סמכויות נוספות.
להלן הדרגות ורמות ההסמכה הקיימות:
חשמלאי עוזר: רמה זו מאפשרת לחשמלאי לבצע עבודות חשמל במתח נמוך, תוך פיקוח של חשמלאי בכיר יותר ממנו, כלומר חשמלאי מעשי או כל דרגה גבוהה יותר.
חשמלאי מעשי: ביצוע עבודות חשמל בעוצמת זרם של 1X40 אמפר, לרבות ביצוע של בדיקות תקינות, התקנת מתקני חשמל ואיתור תקלות.
חשמלאי מוסמך: כפי שציינו קודם לכן, חשמלאי מוסמך מבצע מגוון עבודות חשמל, עד מתח של 80x30 אמפר.
חשמלאי ראשי: חשמלאי בדרגה זו רשאי לבצע התקנות חשמל במערכות ביתיות ותעשייתיות וגם לערוך תוכניות חשמל עד עוצמת זרם של 3X250. בשביל להפוך לחשמלאי ראשי, נדרש וותק של שנה כחשמלאי מוסמך.
חשמלאי טכנאי: יכול לתכנן מתקנים ולבצע עבודות חשמל במתח נמוך עד 3X400 אמפר.
חשמלאי הנדסאי: חשמלאי אשר מחזיר ברישיון זה, יכול לבצע עבודות חשמל ותכנון מתקנים במתח של עד 3X630 אמפר.
חשמלאי מהנדס: בדרגה זו, ניתן לבצע תוכניות חשמל מכל סוג וגם לבצע את כל עבודות החשמל השונות.
חשמלאי בודק: נזמין חשמלאי בודק במקרים בהם נזדקק לאישור תקינות של מערכת החשמל בבית או בעסק וזה כולל אישור לרישוי העסק, לטופס 4, אישור לרשויות מקומיות וכדומה. חשוב להכיר כי יש שלוש רמות שונות של חשמלאי בודק:
- בודק סוג 1 - לעבודות בזרם של עד 3X80 אמפר.
- בודק סוג 2 – ביצוע בדיקות בזרם של עד 3X250 אמפר.
- בודק סוג 3 – רשאי לעסוק בביצוע בדיקות בעבור כל מתקן חשמלי.
למשך כמה זמן תקף רישיון החשמלאי?
הרישיון תקף למשך תקופה של 3 שנים. לאחר שהסתיימה תקופה זו, על החשמלאי לבצע תשלום של האגרה ולהגיש בקשה חדשה לחידוש רישיונו. זאת בדיוק הסיבה שחשוב לבדוק גם את תוקף הרישיון של התעודה ולא רק את שמו של בעל המקצוע את את תחומי אחריותו.
טיפים לבחירת חשמלאי מוסמך בתל אביב
פרט לטיפ המרכזי שלנו אליכם – בדיקת תעודת רישיון החשמלאי, יש לנו בשבילכם טיפים נוספים לבחירת חשמלאים מוסמכים בתל אביב והסביבה:
- חפשו המלצות: יש מספר רב של חשמלאים מוסמכים בתל אביב, מה שמצד אחד מעיד על מגוון רחב והיצע גדול אך מן הצד השני גורם לנו ללכת לאיבוד ולעיתים מקשה על הבחירה בחשמלאי הנכון. לכן, הטיפ שלכם אליכם הוא לקרוא ביקורות והמלצות על החשמלאי ברחבי הרשת, כולל אתרי אינטרנט שונים ופורטלים, רשתות חברתיות וכדומה. ההמלצות יספקו לנו מידע על מקצועיותו של החשמלאי אך גם על אופי השירות, האמינות שלו וכדומה.
- זמינות החשמלאי: במקרים רבים, ישנה תקלה דחופה אשר מאלצת אותנו להזמין חשמלאי בתל אביב מהיום למחר או אפילו מהיום להיום. לכן, כדאי לבדוק כבר בשיחה הטלפונית עם החשמלאי, מה המועד שבו הוא זמין להגיע על מנת לתקן את התקלה.
- ניסיון קודם: כמו בכל תחום אחר, גם בענף החשמל, ניסיון הוא דבר חשוב למדי. בדקו כמה זמן החשמלאי כבר נמצא בתחום והאם יצא לו לבצע את העבודה הספציפית הנדרשת לכם.
- עלות העבודה: לכל עבודת חשמל יש תמחור אחר, כאשר רוב העבודות הסטנדרטיות כמו החלפת מפסק או שקע, תיקון מגעים בלוח החשמל, התקנת מאוורר תקרה או גוף תאורה - מסתכמות בעלות של כמה מאות שקלים. יחד עם זאת, קיימים לא מעט פערים בהצעות המחיר בין החשמלאים השונים, מה שכמובן מחייב אותנו לבדוק מספר הצעות ולהכיר את מחירי השוק. ניתן לבצע בדיקה של העלויות על ידי חיפוש מחירונים לעבודות חשמל או בדיקה ממש של הצעות אמיתיות מחשמלאים שונים.
- ציוד וכלי עבודה: אז נכון, אין לנו באמת מושג האם החשמלאי מחזיק בציוד הדרוש לו לצורך ביצוע העבודה או לחילופין מה רמת הציוד שברשותו. יחד עם זאת, כדאי לשאול את החשמלאי האם הוא מביא איתו את כל הציוד או שמא עליכם לספק לו סולם, מברג או כל כלי עבודה אחר על מנת שיבצע את המלאכה.
לסיכום, חשמלאי מוסמך זו למעשה רמת הסמכה מקצועית בענף החשמלאים, אשר מקנה לחשמלאי את האפשרות לבצע את רוב העבודות במערכת החשמל הביתית. כאשר בוחרים חשמלאי מוסמך, יש לבדוק את תעודת הרישיון שלו מבעוד מועד וגם כמובן לוודא שהיא בתוקף. בנוסף כדאי לבחון האם יש לו ניסיון קודם בעבודה הנדרשת לנו, האם הוא זמין לביצוע העבודה ומה המחיר שהוא דורש בעבור השירות.