לפי נתוני מרכז הבנייה הישראלי, שיפוץ נעשה בממוצע אחת ל- 8 שנים והוא עולה כ-50 אלף ש"ח לפרויקט קטן וכ-350 אלף ש"ח לפרויקט גדול, הכולל בתוכו את כל חדרי הבית. למרבה הצער, רוב המשפצים בישראל משקיעים מאוד בכל האלמנטים של שיפוץ הדירה או הבית אך דוחים או אפילו מדלגים על בדיקת המערכת החשובה ביותר בבית - מערכת החשמל.
במקרים רבים, תשתית החשמל הקיימת בבית או בדירה מיושנת מאד– מה שמוביל לכך שהיא אינה מתאימה לאורח החיים המודרני בכלל ולדפוסי השימוש של הדיירים בפרט. ולכן, יש חשיבות עליונה לבחינת מערכת החשמל על ידי חשמלאי בודק מוסמך, בייחוד בטרם שיפוץ, כדי ליהנות מחשמל איכותי ובטיחותי בבית החדש או המחודש שלכם.
כדי לוודא זאת, חשוב להבין איך עובדת מערכת החשמל הביתית, תוך הכרת המושגים הרלוונטיים בנושא. משה שי, חשמלאי ראשי, מציג 7 מושגים חשמליים שכל משפץ חייב להכיר:
ממסר פחת
"סביב מערכת החשמל הביתית יש הרבה אמצעי בטיחות", אומר שי, "אחד מהם נקרא 'ממסר פחת', או 'מפסק מגן נגד התחשמלות הפועל בזרם דלף', ותפקידו למנוע התחשמלות. כדי לעשות זאת, ממסר הפחת אחראי על ניתוק אוטומטי של הזנת החשמל, ברגע שבו הוא מזהה תקלה".
מערכת ההארקה
גם מערכת ההארקה נחשבת לאמצעי בטיחות חשוב המגן על מערכת החשמל הביתית. למעשה, מערכת הארקה תקינה מגנה מפני התחשמלות, עקב העברת זרם החשמל לאדמה. ועל כן, מדגיש שי, יש לבדוק את מערכת ההארקה בכל דירה ולוודא את קיומם של אמצעי הגנה בפני חשמול.
ארון חשמל
ארון חשמל הוא כלי מרכזי להגנה על מערכת החשמל בבית ולשמירה על הדיירים שבו מפני התחשמלות, שריפה וכו'. לפיכך, חשוב לוודא את תקינותו של ארון החשמל, בעיקר בזמן השיפוץ. "בדיקת ארון החשמל הראשי היא א'-ב' של כל שיפוץ", מבהיר שי. "מדובר בהזדמנות מצוינת לבדוק היטב את ארון החשמל, ולתקן או להחליף אותו במידת הצורך".
"קודם כל, צריך לבדוק את מצבו הנוכחי של ארון החשמל ולראות אם יש צורך להגדיל או להחליף חוטים", הוא מוסיף, "לאחר מכן, רצוי לשפר את תשתית החשמל: להעביר חלק לתוך הבית, להוסיף נקודות חשמל וכדומה. זמן השיפוץ הוא גם הזדמנות טובה לבדוק את כלל המעגלים במערכת החשמלית בבית ואת תקינותם".
יחידות המדידה: וולט, אמפר ווואט
כדי להבין איך עובדת מערכת החשמל בבית, חשוב להתייחס לשלושה מאפיינים חשובים: מתח, זרם והספק. את האלמנטים האלו, מתארות יחידות המדידה, כך שוולט מתאר את המתח, אמפר מתאר את הזרם ווואט מתאר את ההספק.
חד פאזי ותלת פאזי
פאזה או בעברית מופע היא למעשה זינת החשמל שמסופקת על ידי חברת החשמל לבית או לדירה, והיא מתבצעת בשני אופנים: אספקה חד פאזית או אספקה תלת פאזית. אספקה חד פאזית בעלת שני מוליכי זינה (פאזה ואפס) ואילו אספקה תלת פאזית בעלת ארבעה מוליכי זינה (3 פאזות ואפס).
מערכת תלת מופעית מאפשרת הלכה למעשה להשתמש בו זמנית במכשירים רבים יותר. לדוגמא, חיבור חשמל חד פאזי בגודל 40 אמפר מאפשר להפעיל בו זמנית מכשירים בהספק של כ- 9,000 ואט. לחילופין, חיבור תלת פאזי בגודל 3*25 אמפר מאפשר להפעיל בו זמנית מכשירים בהספק של כ- 16,000 ואט וחיבור תלת פאזי בגודל 3*40 אמפר מאפשר להפעיל בו זמנית מכשירים בהספק של כ- 26,000 ואט. יתרה מכך, ישנם מכשירים שזקוקים לצורך הפעלתם לחיבור תלת פאזי (כגון מזגנים גדולים, מרבית הכיריים החשמליות ועוד).
הגדלת חיבור חשמל
הגדלת חיבור היא למעשה מעבר להספק חשמל גדול יותר והיא מתבצעת על ידי שינוי זרם החשמל הביתי או דרך התקנת חיבור תלת פאזי.
"כאמור, סגנון החיים השתנה וכך גם מוצרי החשמל, שהפכו למתקדמים יותר ויותר ועל כן מצריכים חיבור חשמל מתאים או הגדלה שלו. שדרוג מערכת החשמל הביתית בהתאם לצרכים, תאפשר אספקת חשמל רציפה ותקינה לאחר השיפוץ מבלי לדאוג לעומס או לקריסה של החשמל הביתי", אומר שי.
בדיקת מתקן
הגדלת חיבור או העתקה של מיקום המונה במהלך השיפוץ, אומר שי, יחייבו אתכם להזמין בדיקת תקינות של מערכת החשמל הפרטית, או בקיצור 'בדיקת מתקן'. את הבדיקה מתאמים מול חשמלאי מוסמך והיא מתבצעת בפועל על ידי בודקי חברת חשמל.
קראתם ואתם חושבים שאתם צריכים לשדרג את מערכת החשמל הביתית שלכם? מהיום ניתן להזמין חיבורים חדשים, להגדיל חיבורים קיימים ולהזמין בדיקת מתקן און ליין באמצעות מערכת ההזמנות הדיגיטלית החדשה של חברת החשמל. להזמנה לחצו כאן>