אנחנו כל כך אוהבים דלתות יפות עד שאנחנו הופכים אותן כבר לרהיט בפני עצמו. כישראלים מלאי תשוקה לגלות עולם, שמטיילים המון בחו"ל, אנחנו נחשפים לפתחים (דלתות וחלונות) היפהפיים המעוצבים הקיימים, ובגאווה רבה מתהדרים בדלתות ה"יפואיות" וה"ירושלמיות" שאנחנו מוצאים לפעמים. המשקיעים בעיצוב ובעלי היכולת מעצבים לעצמם פתחים מרהיבים בסגנונות קלאסיים בהשראת העולם. ואפילו קיימת היום תופעה של רכישת דלתות אותנטיות עתיקות מרחבי העולם (מהודו עד בית לחם) ושילובן בבנייה ובעיצוב מקומי.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- הצצה לבתי בלוגריות עיצוב נבחרות
- בהשראת ארמון ורסאי: הבית הכי יקר בארצות הברית
- מוח מאגוז: סדרת האיורים שתגרום לכם לחייך
הבשורה: צבע
אבל בסופו של יום רובנו חוזרים הביתה לפלדלת הסטנדרטית, שתודו, היא קצת משמימה. גם בווילות ובבתים הפרטיים אנו נתקלים בתופעת ה"סטנדרט". גל דלתות עץ על גווניו שטף את הארץ ב-20 השנים האחרונות, ועכשיו שומעים יותר ויותר את ההגדרות "עמוס", "מציק בעיניים", "לא יכולה לראות יותר את החום", וכמובן פלאי הכלב, השמש והגשם. בדיוק לכאן נביא את "הבשורה" – צבע!
המגמה החשובה שמתעוררת, שאני כמובן מברכת עליה, היא הצורך הגובר ליצירת ייחודיות, אם בטקסטורה או בצבעוניות. צבע הוא תדר, גל של אור או כמות של אור, ובכל מקרה הוא משפיע עלינו ברמה העמוקה ביותר, על אחת כמה וכמה ברגע הכניסה החשוב כל כך למרחב הפרטי שלנו - הבית.
האם נתתם את דעתכם ל"אור" או ל"תדר" שאתם חווים כשאתם נכנסים הביתה? על השפעתו עליכם ועל האורחים שמגיעים לביתכם? בכל מקרה צבע הוא העניין, מלבד היכולת לבחור בדיוק את מה שמתאים לכם, יש בטיפול בצבע מעשה אקולוגי נכון. בהזמנת צביעה אומנותית איכותית תוכלו לייצר דלת יוקרתית כאילו יצאה עכשיו מהנגרייה הכי איכותית במראה אישי ומרגש רק בזכות הצביעה. ואם יש לכם ידיים טובות, אז הצביעה העצמית יכולה להיות גם מעשה חסכוני ויצירתי.
אז מה אפשר לעשות?
בצבע אפשר לייצר ריגוש, עיצוב ייחודי וטקסטורה מעניינת. אם חשקתם בדלת מיושנת עם אופי, דעו שדלת עץ חדשה יכולה להפוך בעזרת טכניקות אומנותיות למיושנת (בהשראת דלתות מפירוק). אפילו דלת העשויה פח מגולוון יכולה לקבל מראה של דלת עץ מלא צבועה בעזרת הצביעה האומנותית.
עיצוב לפלדלת
אבל השוס הכי מפתיע הוא מה שאפשר לעשות מהפלדלת. ובעצם לשם כך התכנסנו - לתת לכם את מלוא הכלים לייצר מהפלדלת שלכם דלת מעוצבת וכניסה משודרגת.
ברוב הדלתות המעוצבות משולבים קישוטי קרניזים, מסגרות ומילואות, חלקן בעלות חלונות זכוכית שמעדנות את מבנה הדלת. הזכוכיות יכולות להיות מסוגננות בדוגמאות שונות, זכוכית סבתא או זכוכית חלבית. באירופה מאחורי זכוכית שקופה משלבים בדרך כלל בד תחרה או וילון.
יש דלתות ללא זכוכית אך עם מסגרות שבתוכן חרוץ העץ בטקסטורה מסוימת. כל אלו תפקידם לאוורר את מאסת החומריות של הדלת ולייצר תחושה קלילה ומעודנת של פתח. בפלדלת כמובן אי אפשר לייצר חלון זכוכית או טקסטורה חרוטה, אבל גם לזה יש פתרון צבעוני.
איך משדרגים פלדלת צעד אחר צעד
- מורידים את הגומיות הצמודות לקצות הדלת (בסיום נחזיר אותן למקומן).
- מפרידים בעזרת מסקינטייפ לבן את הדלת והמשקוף מסביבתם – מהקיר/החיפוי.
- כמו כן מגנים על האלמנטים שלא רוצים שייצבעו, כמו עינית וידית.
- לצורך יצירת חספוס והסרת שומנים או לכלוך, משייפים את המשטח בנייר שיוף גס.
- מנגבים את האבק בעזרת סמרטוט לח.
- לצורך חיבור הצבע לטפט הדלת, מורחים שתי שכבות של "פריימר 123" בעזרת רולר.
- ממתינים שעת ייבוש עד למריחת שכבה שנייה ו-24 שעות לייבוש מלא. הפריימר על בסיס מים וידידותי לסביבה ולמשתמש. מנקים את הרולר במים.
מסגרת קרניז
לצורך תכנון מסגרות קרניז, מומלץ להשתמש במסקנטייפ לבן דק שמדמה את הקרניז, ובעזרתו לתכנן את מיקום המסגרות על הדלת. מניסיון, אפילו שהדלתות האלו נראות לנו אותו דבר, יש הבדל ביניהן, במיקום שלהן ובצד הפנימי והחיצוני. לכן כדאי לארגן את הפרופורציות לפני חיתוך הקרניזים. לפעמים מתאימה חלוקה של שתי מסגרות, לפעמים שלוש, לפעמים המרחק מהמשקוף בשני הצדדים אינו זהה. כדאי לנסות קודם בעין.
משבחרתם את מיקומי הקרניזים, ערכו מדידה מדויקת ויישרו את הקווים. ניתן להדביק כל סוג של קרניז, עץ, פוליאוריטן מוקצף בציפוי גבס ועוד. אני מוצאת את פרופילי הקלקר מאוד פשוטים וביתיים לשימוש. הם הכי זולים, ניתנים לחיתוך בסכין יפנית פשוטה ללא צורך במסור ומאוד ידידותיים למשתמש. צביעתם בשכבות הצבע מקשה אותם והם נהיים עמידים יותר. אבל אם המקום המיועד פגיע מאוד, כדאי להשתמש בסוגים הקשיחים יותר.
את פרופילי הקלקר אפשר להשיג בחנויות קבלנים לצבע או בחברות שמתעסקות עם פרופילים.
לצורך יצירת הזוויות של המסגרות מומלץ להשתמש בתבנית למסור מסוג "גרונג" (25-30 שקל בחנויות קבלנים).
ההדבקה מתבצעת בעזרת דבק אקרילי ואקדח סיליקון. ניתן גם להשתמש בדבק E6000 לצורך תיקון וחיבור יפה של הזוויות. לאחר ההדבקה ניתן להשתמש בשפכטל עץ ולמלא את החריצים, אם נוצרו.
לאחר המתנה לייבוש מלא (מומלץ לחכות אפילו יממה) נצבע את הדלת בשתי שכבות פוליאור על בסיס מים בגוון הרצוי (צבע רחיץ, קל לשימוש, על בסיס מים).
שלב היצירתיות
כל שנותר הוא להשתעשע בכל תוכנית צבעונית עיצובית שתחפצו. ניתן לשלב שבלונות עם מילים או משפטים, נקודות, דוגמאות, לייצר פסים בתוך המסגרות, צביעה אמנותית מסוגננת וכל העולה בדעתכם. את הידית אפשר לחדש קצת עם צבע שמן שחור או ספריי שחור (אם היא שחורה), כך גם אם תשתפשף או תישרט זה לא ייראה. אני השתמשתי בספרי מט לפלסטיק של יעקובי ויצא נהדר.
אז אספו קצת אמביציה, ידיים טובות ויצירתיות, את המתכון כבר יש לכם. שיהיה בהצלחה ובשמחת יצירה!
הגר יואלי, מומחית לשדרוג הבית בצבע, בעלת עסק בוטיק לצביעה אומנותית ידנית על מטבחים, רהיטים, דלתות ועוד מעבירה הדרכות וסדנאות לצביעה ושדרוג רהיטים. לדף הפייסבוק של הגר