כמו שקורה עם רוב מכשירי החשמל החיוניים בבית, גם סביב הטיפול במדיח הכלים יש רשימה ארוכה של נהלי "עשו ואל תעשו" – איזה חומר עובד הכי טוב לכלים, איך לנקות את המדיח עצמו, מה אפשר להכניס אליו ובעיקר מה לא. גם בסוגיה מה הדרך הנכונה להעמיס את המדיח מתנהלים דיונים מתמשכים, ואחת השאלות הנצחיות בהם היא: מה השיטה הכי טובה לסדר בו את הסכו"ם? מסתבר שיש תשובה נכונה, והיא לא בהכרח מה שאתם חושבים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רופא עור: "אין מצב שהייתי משתמש בדבר הזה במקלחת"

>> ב-4 מיליון שקל: זה שבט הצופים הכי יפה בארץ

באתר thespruce פנו לשתי נשות מקצוע שמבינות בנושא ושאלו לדעתן ושתיהן הסכימו: כשמסדרים סכו"ם בסלסילה הייעודית במדיח, הכלים צריכים לפנות כלפי מטה. המומחית לארגון הבית ג'יין סטולר הסבירה שפריטים חדים עלולים לגרום לפציעות ותאונות בפינוי המדיח, לכן עדיף למקם אותם כשהידית למעלה. הסכנה בסכינים חדות שפונות מעלה ברורה, אבל השפית האמריקאית המפורסמת מרסלה ויאדוליד ממליצה למקם בסלסילה גם מזלגות דוקרניים כשהידית כלפי מעלה, במיוחד כשיש ילדים והם עוזרים במטלות הבית, למשל לפנות את הכלים במדיח.

ילדה מסדרת סכום במדיח כלים, מדיח (צילום: Yekatseryna Netuk, SHUTTERSTOCK)
זהירות, גם מזלג יכול לפצוע | צילום: Yekatseryna Netuk, SHUTTERSTOCK

אבל יש עוד סיבות למיקום הפוך של הסכו"ם, מעבר לסכנת פציעה. ויאדוליד אמרה שהיא מעדיפה לסדר את כל הסכו"ם שלה כלפי מטה כי זה יותר היגייני במהלך תהליך פינוי הכלים הנקיים והחזרתם למקום: "אתם לא רוצים להרים את הכלי באצבעות לא נקיות מהקצה שאתם אוכלים ממנו, זה יכול להרוס את כל העבודה הטובה שכרגע עשה המדיח שלכם". בנוסף, שטח הפנים שתופס החלק של הסכו"ם שמשמש לאכילה גדול יותר מזה שתופסות הידיות, ולכן זה גם משחרר עומס יתר במדיח (שזו טעות נפוצה שרובנו עושים).

להוציא את הסכינים מהמדיח

ויש מי שחושב שמקומם של הסכינים הוא בכלל לא במדיח. לפי אתר simplyrecipes, לא רק סכיני שף מקצועיות עדיף לשטוף ידנית, אלא גם את סכיני החיתוך הביתיים, ולא רק בגלל סכנת פציעה. פלוריאן רוטונדי, סגן ראש ניהול איכות במותג הסכינים הגרמני הידוע ווסטהוף, הסביר את השפעת המדיח על להב הסכין: "קודם כל החום, חומרי הניקוי והמלחים האגרסיביים פוגעים בסכינים. הלהבים הופכים קהים ורגישים יותר לחלודה. המקום הגרוע ביותר עבורם הוא סלסילת הסכו"ם, כי שם הלהבים ימשיכו 'להיפגש' ולהכות זה בזה לאורך כל הפעולה של המדיח, השחיקה המתמשכת תפגע בלהבים ותקהה אותם". רוטונדי דואג גם לידית של הסכין:  הלחות – שממנה יש בשפע במדיח, יכולה לחדור אפילו לסדקים הקטנים ביותר בידיות הסכינים, וכשמדובר בידיות עץ הן עלולות להתנפח ולהיות שבירות. וסכין עם ידית שברירית שעלולה להתפרק לכם ביד באמצע הארוחה, זה משהו שאתם בהחלט לא רוצים. ההמלצה היא לשטוף את הסכין במים חמימים וסבון, לייבש אותה מיד כדי למנוע כתמים וקורוזיה, ואז לשים אותה במקום בטוח – למשל בלוק עץ ייעודי או פס מגנטי. "אתם לא רוצים לאחסן את הסכינים במגירה עם שלל כלים אחרים, כי בכל פעם שתפתחו את המגירה כל הכלים יזוזו ויתנגשו וזה יקהה את הלהב".

יד מכניסה סכין למדיח עמוס,  מדיח כלים (צילום: maicasaa, SHUTTERSTOCK)
צילום: maicasaa, SHUTTERSTOCK

ומה לגבי כפיות וכפות, שלא תמיד אפשר לשים הפוך בסלסילה? השפית ואלאדוליד ממליצה למקם אותן פונות מעלה אם אין אופציה אחרת, אבל להקפיד שהן לא יפנו לאותו כיוון – ובמילים אחרות, לא ישנות כפיות. "זה יגרום להן להיצמד זו לזו ואז כמעט בלתי אפשרי עבור המים וחומרי הניקוי להגיע לכל מקום שנדרש", היא אמרה.

לא חייבים לדחוס לסלסילה

הגולשת אנג'לה טיילור פרסמה בטיקטוק סרטון, שצבר כבר יותר מ-5 מיליון צפיות, שמגלה את האופציה לפתוח ולשטח את סלסילת הסכו"ם של המדיח ולסדר את הכלים בפנים כשהם מופרדים זה מזה. כן, סידור כזה לוקח יותר זמן, צורך זמן, אבל היתרון שלו הוא שהכלים לא נצמדים זה לזה וכך השטיפה שלהם יסודית יותר. אגב, בדיוק לשם כך משמשת גם מגירת הסכו"ם העליונה שיש בחלק מהמדיחים.

@blondebutterfly2 Who else just learned this #todayyearsold #kitchenhacks #dishwasherhack #fyp #wtf #repost ♬ original sound - Grace