מכונות הכביסה המודרניות, על שלל התוכניות שלהן, יוצרות את האשליה שאין פריט שאי אפשר לכבס בהן ואין סוג בד שאין עבורו תכנית ברזולוציה מדויקת. כן, זה הכי מפתה לזרוק כל דבר שמצא דרכו לסל הכביסה לתוך המכונה ולהפעיל באוטומט, אבל עדיין נדרש רגע של מחשבה לפני כי גם פריטים שמסומנים בתווית ככאלה שעוברים מכונה עלולים להיהרס. הנה כמה דברים שממש כדאי להרחיק ממכונת הכביסה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> בית השמחות: 126 מ"ר של צבעוניות כיפית בשומרון

>> ראש העין: הדירה של קווין רובין ודניאלה קריסטיה מלאה רוח שטות

כל מה שמכוסה בשיער של חיות מחמד

מכונת הכביסה תהיה יעילה מספיק כדי להסיר את השיער של חיות המחמד מהבגדים, אבל אז תדביק אותו לתוף של המכונה כך שיישאר לסיבוב הכביסה הבא, או גרוע יותר – יהפוך לגוש שיסתום את ניקוז הכביסה. הכי טוב לעשות סיבוב לבגדים עם רולר דביק כדי להסיר מהם את השיער לפני הכביסה.

אישה לובשת מכנסיים שחורים מכוסים שיער של בעלי חיים, שערות של חיות (צילום: Lenar Nigmatullin, SHUTTERSTOCK)
קחו רולר ותעשו ויש | צילום: Lenar Nigmatullin, SHUTTERSTOCK

כל דבר עם גומי

חום במכונת הכביסה, מים ותסיסה של חומרי ניקוי עלולים לגרום לפריטי גומי - כמו שטיחים קטנים או מגפיים - להתפרק. מה שקורה זה שהמכונה ממיסה דבק שמחזיק פריטי גומי ובד יחד ואז חתיכות של גומי סותמות מסננים וכך נוצר נזק גם למכונה וגם לפריט.

כל דבר עם כתמים דליקים

פריטים שהוכתמו בחומרים דליקים, כמו גז וסולר, ממיסים שונים, שמן בישול וכו', מייצרים אדים שעלולים להישרף ולפי חלק מיצרני מכונות הכביסה - אפילו להתפוצץ. הסירו את הכתם לפני שאתם מכניסים את הפריט למכונה.

נעליים

חלק מיצרני הנעליים טוענים שהן ניתנות לכביסה במכונה ויש אפילו ז'אנר שלם של טיפים לכביסת סניקרס לבנות, שחלקם גם ניסינו, ובכל זאת – כדאי להיות זהירים גם עם הנעליים "הבטוחות" ולשים אותן בשקית רשת לצד פריטים גדולים ועבים כמו מגבות, כדי למנוע נזק לתוף של מכונת הכביסה. מה לא ישרוד סיבוב במכונה? נעלי עור, זמש, ויניל, קטיפה או גומי, וגם נעליים עם סוליות שעם או עם קישוטים מחוברים אליהן כמו חרוזים, גדילים, שרשראות ועוד.

נעליים במכונת כביסה (צילום: shutterstock By New Africa)
שימו בתוך שקית רשת, מה יש לכם להפסיד | צילום: shutterstock By New Africa

לא רק נעליים, גם פריטים אחרים שעשויים עור או זמש – למשל תיקים וארנקים - לעולם לא יהיו זהים לאחר כביסה במכונה. הם עלולים להתעוות ואתם הרוכסנים שלהם, וקישוטים עלולים להיקרע. עור וזמש צריכים לעבור ניקוי יבש, כמו משי ופשתן. ומה לגבי פריטי צמר? גם בגדי צמר וקשמיר שהנחיות הכביסה שלהם מאפשרות מכונת כביסה עלולים להתכווץ או להפוך לגוש גולגולים אם לא מטפלים בהם כראוי. קראו בעיון את התוויות לפני השטיפה ואם יש ספק, לכו על אופציה של שטיפה ידנית או ניקוי יבש.

אישה מכניסה סוודר לבן למכונת כביסה, כביסה צמר (צילום: Damian Lugowski, SHUTTERSTOCK)
אם הסוודר יקר ללבכם, אל תעשו את זה | צילום: Damian Lugowski, SHUTTERSTOCK

כריות קצף זיכרון

את כריות השינה הרגילות, אלה שמצהיבות ונהיות שטוחות עם הזמן, אפשר לכבס במכונה ואפילו מומלץ. שימו לב שאתם לא מבלבלים אותן עם הכריות המודרניות יותר, שעשויות ויסקו ש"זוכר" את מה שהונח עליו –מחזור הסחיטה במכונה יגרום לכריות קצף זיכרון לאבד את כל המבנה שלהן והן כבר לא יחזרו לצורתן המקורית, ובכך יהפכו לחסרות תועלת.

כל דבר עם תוספות מודבקות או תפורות

מה שממיס דבק בנעליים, סביר להניח שיזיק גם לכל פריט שמודבקים או תפורים אליו עיטורים. דבק משחרר חום ומים, כדורים מסתבכים בבגדים אחרים, והבגד דופק בדפנות תוף ונפגע. ואם משהו מתנתק מהפריט הוא עלול להגיע לצינורות ולגרום לסתימות ולנזקים.

מתכת

השילוב הגרוע ביותר הוא כנראה של פריטי מתכת ומכונות כביסה. הסכנה לנזק קיימת בחזיות עם תמיכת חוטי מתכת שעלולים להינזק ובעיקר להישלף החוצה ואז לפגוע בבגדים אחרים ובתוף (מעבר לנזק שייגרם לחזייה עצמה כמובן); רוכסנים שיכולים להיתפס בבגדים אחרים ולשרוט את התוף או הזכוכית של הדלת; מטבעות ומפתחות שמכים בתוף ובדלת בעוצמה רבה.

ז'קט ג'ינס מקושט, ג'קט צבעוני, קישוטי מתכת (צילום: andersphoto, SHUTTERSTOCK)
תמצאו דרך אחרת לנקות את הבגדים המושקעים שלכם | צילום: andersphoto, SHUTTERSTOCK
 

עוד טעויות שלא כדאי לעשות במהלך הכביסה

שימוש ביותר מדי סבון כביסה: רוב האנשים משתמשים בכמות כפולה של חומרי כביסה מזו שמומלצת. יותר מדי סבון גורם לבזבוז כסף וגם עלול לגרום להצטברות משקעים ואלו עלולים לשמש מצע לצמיחת עובש, להאריך את מחזור השטיפה של המכונה, ואפילו לגרום לפריחה או לגירוי העור. השתמשו בכמות המינימלית המומלצת על גבי האריזה.

למלא את המכונה יותר מדי: כן, אתם אתם ממש ממהרים, חייבים לכבס את המצעים ואת כל הטישרט'ס המיוזעות, וגם כל מגבות המטבח כבר אזלו. כולנו היינו שם, אבל עומס יתר עלול להכביד על המכונה ולהפעיל לחץ על הרכיבים שלה, ובמקרים חמורים אפילו לשבור אותה, והחיכוך המוגבר של הפריטים עלול לשחוק אותם. עומסים גדולים גורמים לבלאי מופרז של חגורות, גלגלי שיניים וגלילים ולאורך חיים קצר יותר של מכונת הכביסה. אם צריך לסגור את הדלת של המכונה בכוח, כנראה שהגזמתם ועדיף לשמור את הסדין הזה לכביסה הבאה.

מכונת כביסה עמוסה (צילום: Travis182, SHUTTERSTOCK)
כדאי להשאיר כמה פריטים לסיבוב הבא | צילום: Travis182, SHUTTERSTOCK

להשאיר בגדים רטובים: בגדים לחים או רטובים שהושארו במכונה לתקופות ארוכות לאחר סיום הכביסה עלולים לגרום לצמיחת עובש במכונה ובבגדים. רוב האנשים זורקים בגדים רטובים למכונת הכביסה - מגבות, בגדי ים, סמרטוטים וכו' - באופן קבוע. הבגדים עלולים להריח כל כך רע עד שתצטרכו לכבס אותם שוב, אל תיתנו להם לשבת לתקופות ממושכות לפני שתתחילו את מכונת הכביסה.

שימוש במרכך כביסה: "אני לא משתמש במרכך כביסה - זה בזבוז כסף", אומר ריץ' הנדל, מומחה למכונות כביסה של ארגון הצרכנים האמריקאי Consumer Reports, "לא רק שהוא עלול לגרות עור רגיש, הוא גם עשוי להשאיר שכבה של משקעים על הבגדים ולפגוע ביכולת הספיגה של המגבות". מרכך הכביסה גם עלול להשאיר משקעים במכונת הכביסה עצמה ואלו ישמשו מצע לצמיחת עובש, ולאורך זמן הוא עלול להפוך את המצעים והבגדים לדליקים יותר. דפים למייבש עדיפים במעט על המרכך, אבל גם הם עלולים להשאיר משקעים שמפחיתים את היעילות של חיישן הלחות במייבש, ויש מומחים שממליצים לוותר גם עליהם. טיפ מאתנו – להוסיף חומץ טבעי או סינתטי בתא המיועד למרכך.

@consumerreports CR test engineer Rich Handel says it's time to free yourself from the grips of fabric softener . Learn more at cr.org/laundry5things #laundrytok #cleantok #5thingsiwouldneverdo ♬ original sound - Consumer Reports

לעשות לכביסה סטריפינג: שיטת הסטריפינג (laundry stripping) הפכה לוויראלית לפני כמה שנים ווכיכבה ברשתות החברתיות: לוקחים כביסה אחרי שכובסה במכונת הכביסה, משרים אותה בתמיסת סבון ומציגים לעולם כמה לכלוך יוצא מכביסה שאמורה להיות נקייה. אנחנו ניסינו את השיטה ולא התרשמנו, גם הנדל ממליץ לא לנסות. "אפשר לקבל את אותן תוצאות באמצעות מכונת הכביסה, בהרבה פחות עבודה ובלגן", הוא אומר. אם אתם חשים שהכביסה לא נקייה מספיק אחרי שהמכונה סיימה, הנדל ממליץ להפעיל את המכונה פעם נוספת ללא חומר ניקוי (תוכנית שטיפה או שטיפה וסחיטה). הוא גם ממליץ לא להשרות את הבגדים לפני הכביסה, מכיוון שהשרייה עלולה לפגוע בבדים מסוימים ולגרום לדהיית הצבע. אם הבגדים מלוכלכים במיוחד, כבסו אותם ללא חומר ניקוי (תוכנית שטיפה או שטיפה וסחיטה) לפני הכביסה הרגילה.