מכשירים חשמליים גדולים הם חלק בלתי נפרד מהבית, ולכל אחד מהם מקום ייעודי משלו – את המקרר חובקים ארונות המטבח, ומכונות הכביסה והמייבש נמצאים בדרך כלל בנישה משלהם בחדר הרחצה או בחדר הכביסה. אפשר להניח אותם זה לצד זה, וכשאין מקום בחלל הם מונחים זה מעל זה. כששלי מוראד מבאר שבע בחרה להניח את המייבש שלה על מכונת הכביסה, היא לא תיארה לעצמה שתמצא אותו קורס אל הרצפה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הגרביים הלבנים השחירו? נסו את הטיפ של הסבתא
>> היסטרי: לא תאמינו מה מסתתר בתוך ארון ספרי הקודש
"הפעלתי את המכונה כרגיל, עם כמות סבירה של בגדים, וכשהיא התחילה לסחוט וכנראה רעדה, שמעתי בום כאילו התפוצץ משהו בתוך הבית", מספרת מוראד, עובדת בתחום הכספים והרכש. היא מיהרה לחדר הפנימי, המיועד לכביסה, בחדר הרחצה ומצאה את המייבש על הרצפה. הוא נפל על מעמד המתכת של אמבטיית התינוק וחלק ממנו קיבל מכה, אבל זה גם מה שעצר אותו מהתרסקות ישירות על הרצפה.
מכונת הכביסה של מוראד יושבת באופן קבוע על מעמד עם גלגלים נעולים, וכשהיא רוצה לשטוף את הרצפה, היא מזיזה אותה יחד עם המייבש שמונח ישירות עליה, ללא שום הפרדה. "כל הפעלה לא קורה שום דבר. לפעמים המייבש זז קצת ואני מחזירה אותו", היא מציינת. בעקבות המקרה היא הניחה פלטת עץ רחבה יותר ממכונת הכביסה ועליה הונח המייבש, כדי שגם אם יזוז, עדיין יישאר עליה. "חשבנו על ארון מנגר לפי מידות, אבל המחירים בשמיים. על ארון קטן עם מקום למכונות וצד שני עם שני מדפים ודלת ביקשו ממני 9,000 שקל".
מוראד שיתפה את המקרה בפוסט בקבוצת הנשים מאמאצחיק, תחת הכותרת "לעולם אל תשימו מייבש על המכונה, ואל תשאלו איך אני יודעת". הפוסט זכה לאלפי תגובות, ביניהן גם זו של נוי דהן, מנהלת תוכנית עירונית בקרן רש"י מנתיבות, שחוותה נפילה דומה, אבל של מכונת הכביסה. "המכונה שלי החליטה להשתחוות למגירות", היא כתבה, "עברנו לבית חדש והכנסנו את מכונת הכביסה לארון נגרות חדש, בלי דלתות, כשהיא מונחת על הגבהה בתוך הארון. הפעלתי אותה, וזו הפעם הראשונה שהיא ברחה מהמקום וצנחה על הרצפה. אי אפשר היה להוציא אותה בלי להרים את כולה. כנראה התוף רועד ולא מאוזן. בבית הקודם היא הייתה על הרצפה, ואם הייתה רוקדת, עדיין נשארה במרחב שלה". הנגרות הקדמית נהרסה, והמכונה קיבלה מכה בדלת אבל עדיין עובדת. אחרי הנפילה היא הוחזרה למקום וקובעה עם קרש בצד כדי שלא תזוז.
"המכונה שלי נשמעת כמו כטב"מ", שיתפה מישהי בתגובות לפוסט, ואחרת כתבה "קרה לי, נשבעת שחשבתי שנפל טיל בחדר הכביסה". מגיבה אחרת סיפרה שמצאה את המכונה באמצע החצר, ושיא הנזק נרשם בתגובה ששיתפה כי המייבש נפל על ברז האמבטיה, עקרה אותו מהמקום ויצרה "מיני ממדיון" בחדר האמבטיה.
לייצר הפרדה בין המכונה למייבש
"כשהמייבש נופל הדבר מעיד על בולמי זעזועים לא תקינים במכונת הכביסה, ויש להחליף אותם", מסביר ברוך עידן, טכנאי מוסמך ובעלים של אתר fix parts. "כשהמכונה סוחטת, היא משתוללת חזק והמייבש עף קדימה. לרוב, לפני שזה קורה יישמעו בומים חזקים מהבולמים בזמן הסחיטה. התוף קופץ, פוגע בדפנות המכונה, משתולל ויכול להעיף את המייבש. לדבריו, אין הבדל בין מכונות ישנות למכונות חדשות, וזה יכול לקרות בשתיהן.
מה עושים?
"יש מקרים שבהם מראש המייבש לא מונח כמו שצריך, ורק שתי רגליים שלו ממוקמות על המכונה במקום כל הארבע. כשהמכונה רועדת, המייבש קופץ. כדי שמייבש יישב טוב יותר על המכונה ויהיה יציב, מניחים בינו ובין המכונה מדף הפרדה או מדף נוחות עם מקום לכביסה. לא קרטון, שעלול להתחמם מהמייבש".
לדבריו של עידן, גם כשמכבסים "כביסה לא מאוזנת" - כמו כריות או מצעים שנכנסים אליהם בגדים והופכים למעין משקולת שמזיזה את התוף, המכונה תקפוץ ותעיף את המייבש. "הכול מתחיל ממכונת הכביסה. גם כשהמייבש מופעל אין לו מספיק כוח ליפול". הוא מציע להוסיף בארון קאנט קדמי כדי שימנע את התקדמותה של המכונה וכך ימנע את הנפילה. במקרה שהמכונה יושבת על הרצפה, חובה לייצב את ארבע הרגליות שלה כדי שלא תזוז אפילו מעט.
איך אפשר לדעת מה מצבם של בולמי הזעזועים?
"הבדיקה פשוטה: מכניסים יד לתוף ומנסים לדחוף אותו בכוח למטה. תוף אמור להיות חזק. אם הוא יורד ועולה בקלות רבה מדי, הבולמים לא תקינים וישמעו את זה בסחיטות בבומים חזקים".