מבין מבחר המזיקים שמסתובבים בבית ובחצר שלנו, חלקם ממש קלים לזיהוי (אף אחד לא יטעה בין ג'וק ישראלי מצוי לחרק אחר) ואת חלקם ייקח לנו רגע לזהות (כן, זה אכן יתוש העש מהאמבטיה), אבל כשמדובר בחרקים קטנים מאוד וכהים, במבט מרחוק כולם נראים אותו הדבר וקשה להבחין בין הסוגים השונים. וכשקשה לזהות אותם, קשה לדעת איך להיפטר מהם.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ת"א: הגרוש רצה שיפוץ למגורים זמניים, ואז הוא התאהב

>> פעם שלישית וונדרלנד: התערוכה שכולם חיכו לה הקיץ נפתחה

 

מזיקים נמשכים לבתים שלנו בזמן שהם מחפשים מזון, מים או מחסה, והמיקום שלהם וסוג המזון שהם מחפשים יכולים להיות רמז לזהותם. אלן בוסל, מומחה מחברת ההדברה BBE  מפלורידה, הסביר באתר bobvila על כמה מינים של חרקים ביתיים נפוצים. 

קרצייה (ticks)

קרציה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בעלי הכלבים והחתולים מכירים היטב את הטפילים השחורים או החומים הזעירים שנראים כמו זרעים שטוחים של פרג, במיוחד לפני שהם אוכלים (במבט ראשון הם יכולים להיראות כמו פשפשים בגלל הגודל והצורה שלהם). לקרצייה יש שמונה רגליים והיא נפוצה באזורים מיוערים או מרובי עשבים, בהם היא נצמדת לעלווה ומשם עוברת לכל מארח חולף בעל דם חם – חיה או אדם. הקרצייה עלולה להעביר מחלות, כמו מחלת ליים, בעקיצה שלה ולכן כדאי להתמגן נגדה. ביגוד מגן במהלך פעילות חיצונית יכול להפחית באופן משמעותי את הסיכון לעקיצות, שמירה על חצר גזומה ונקייה מפסולת עלים ובכלל גם תפחית את הסבירות להימצאות קרציות על הרכוש ותמנע את כניסתן לבית. בדרך כלל מוצאים אותן בבית לאחר שהייה בחוץ, לכן קריטי לבדוק היטב את הבגדים של בני הבית ואת הפרווה של חיות המחמד כדי לאתר ולהיפטר מהן מהר ככל האפשר. 

פשפש המיטה (Bed bugs)

פשפש מיטה (צילום: Dmitry Bezrukov, SHUTTERSTOCK)
צילום: Dmitry Bezrukov, SHUTTERSTOCK

גם פשפשי המיטה הם טפילים ובמבט ראשון דומים קצת לקרציות - הם קטנים, שטוחים וצבעם חום-אדמדם, ולאחר ארוחה (של דם), גופם מתנפח והופך עגול יותר בצורתו. לדברי בוסל, "פשפשי המיטה עשויים להיות המדאיגים ביותר מבין המזיקים הללו מכיוון שהם יכולים להסתתר בסדקים ובסדקים מסביב למיטה שלכם, לאכול מהדם שלכם ולהשאיר סימני נשיכה מגעילים". אם אתם רואים פשפש אחד, סביר להניח שיש עוד הרבה. הסימנים להימצאותם כוללים כתמים בצבע חלודה של פשפשים כתושים או גללים שלהם; עורות קטנים, צהובים-בהירים, וכתמים זעירים וכהים של דם. לרוב הם נמצאים בתוך קמטים של מזרנים או בקפיצים ובמסגרות מיטה, כיוון שהם נמשכים לפחמן הדו חמצני ולחום שבני אדם פולטים. טיפול בבעיה בהקדם האפשרי הוא המפתח למניעת זיהום נרחב, והדרך לעשות זאת היא באמצעות מדביר מקצועי, שידאג להיפטר גם מהביצים שלהם. 

חיפושית השטיח (carpet beetles)

חיפושית השטיח (צילום: Wirestock Creators, SHUTTERSTOCK)
צילום: Wirestock Creators, SHUTTERSTOCK

הן כהות, בצורת אליפסה ונמצאות בעיקר על טקסטיל, לכן חיפושיות השטיח עלולות לגרום נזק משמעותי לבגדים, לרהיטים ולשטיחים שלנו. חיפושית השטיח הבוגרת היא בד"כ חרק אליפטי באורך של פחות מס"מ אחד. צבעה משתנה מחום לשחור, או בעלי שילוב מנומר של שזוף, לבן ושחור. "הן נמשכות במיוחד לסיבים טבעיים, אז אם אתם מוצאים אותן בדקו את השטיחים, הבגדים והרהיטים שלכם", מייעץ בוסל. המקומות שכדאי לבדוק הם שטחים חשוכים ומבודדים כגון ארונות, מגירות ומתחת לרהיטים, היכן שעלולים להצטבר פרוות חיות מחמד וקשקשים. סימנים אפשריים להדבקה הם חלקיקי עור וצואה זעירים, כתמים חשופים או חורים לא סדירים בטקסטיל. כדי להיפטר מחיפושיות השטיח ניתן להשתמש בחומרים טבעיים כמו חומץ או אדמה דיאטומית, אך אם הבעיה נמשכת כדאי להזמין מדביר מקצועי. 

כנימה שחורה (Black aphids)

כנימה שחורה, כנימות שחורות, Black aphid (צילום: Tomasz Klejdysz, SHUTTERSTOCK)
צילום: Tomasz Klejdysz, SHUTTERSTOCK

הכנימות השחורות נמצאות פחות בתוך הבית ויותר בגינה ובחצר, וידועות לשמצה כפוגעות ביבולים ובצמחים. מרחוק הן נראות כמו זרעים קטנים כהים, אורכן בד"כ פחות מחצי ס"מ וצבען נע בין ירוק כהה לשחור. למרות הגודל הזעיר של גופן הרך בצורת האגס, אפשר לזהות אותן יחסית בקלות כי הן אוהבות להתאסף בקבוצות ואשכולות בחלק התחתון של העלים והגבעולים. הן מפרישות נוזל דביק הקרוי "טל-דבש", שמהווה קרקע להיווצרות פטריות שחורות (פייחת), המופיעות בדמות נקודות שחורות על העלים. לא רק שהעובש הזה לא נראה יפה, אלא שהוא יכול להפריע לפוטוסינתזה ולפגוע בבריאות הכללית של הצמח. ריסוס של מי סבון או סודה לשתייה יעיל נגד מחלות בצמחים ויכול לעזור לחסל את הכנימות, או לפחות לצמצם את ההתרבות שלהן. ואפשר גם לשתול בין הערוגות והשיחים שיבא, שמהווה צמח מלכודת לכנימות וחרקים. 

פרעוש (Fleas)

פרעוש, פרעושים (צילום: Tomasz Klejdysz, SHUTTERSTOCK)
צילום: Tomasz Klejdysz, SHUTTERSTOCK

חרק נוסף שחלקנו מכיר היטב בזכות חיית המחמד בבית הוא הפרעוש, חרק זעיר במיוחד (גודל הפרעוש הבוגר הוא 1–5 מ"מ) שגופו שטוח, יש לו 6 רגליים ארוכות וקופצניות, וצבעו שחור, אפור או חום-אדמדם. בוסל: "פרעושים ידועים לשמצה בטרמפים שהם לוקחים על חיות מחמד, אז אם יש לכם אחת, בדקו היטב את המצע שעליו היא ישנה". מי שימצא את החרקים האלה בבית כנראה יבחין גם בבליטות אדומות זעירות ומגרדות על גופו, מקובצות בצברים או בקווים, לעתים קרובות ברגליים וסביב הקרסוליים. גם התגרדות מוגזמת של חיית המחמד יכולה להיות סימן לפרעושים, או כתמים שחורים קטנים שנמצאים בסביבת השינה או הרביצה שלה. הפרעושים עלולים לשאת גם מחלות שמזיקות לבני אדם וגם לחיות מחמד וקשה להשמיד אותם באופן יסודי לבד, לכן מומלץ לקרוא למדביר. 

חיפושית הפרעוש (Flea beetles)

חיפושיות פרעושים, חיפושית הפרעוש, flea beetles (צילום: S.O.E, SHUTTERSTOCK)
צילום: S.O.E, SHUTTERSTOCK

השם אולי דומה, אבל אל תטעו בינן לפרעושים. חיפושיות הפרעוש הן חרקים קופצניים קטנים שמשאירים חורים בצמחי גינה. הן קטנטנות (בגודל כרבע ס"מ), בצבע שחור או מתכתי, וידועות ביכולתן לזנק הודות לרגליים האחוריות הגדולות שלהן. את נוכחותן של החיפושיות הזעירות אפשר לזהות לרוב לפי החורים הקטנים העגולים שהן משאירות בצמחי גן בתחילת עונת הגידול. לא רק שהנזק מכוער, הוא גם יכול להשפיע באופן משמעותי על בריאותם של צמחים צעירים, ולהוביל לצמיחה מופחתת ולאובדן יבול פוטנציאלי.