בלי לשים לב וברוך השם אנחנו מתקרבים לסוף העשור השני של המילניום. אם נשים את הקורונה בצד לרגע, אפשר לסכם את מהפכת עשרים השנים האחרונות בשתי מילים מתחרזות: אייפון ודייסון.
זוכרים את החוט של שואב האבק של פעם? זה שנתקע ברגליים של הכיסאות, בשולחן, בילד הזוחל, בחוט של הטלפון במסדרון - חוט החשמל המעצבן הזה שתמיד היה קצר מדי ודרש שקע בכל מטר וחצי. נשמע הזוי, בערך כמו חוגה, לא?
אבל בשנים האחרונות הדינוזאורים הכבדים מפנים את מקומם לטובת שואבי אבק עם גוף דק ועוצמה חזקה - עוצמתיים אך מינימליסטיים, אלחוטיים, דקי גוף ותמירים המופעלים על ידי סוללות נטענות. שוק האלחוטיים מוצף בדגמים של חברות ידועות, חלקם פופולריים יותר וחלקם פחות, אם כי רובם סובלים מאותה מחלה: מבחן הזמן. בתוך שנה עוצמת שאיבתם הולכת ופוחתת וכדי לפצות על כך ולספק פתרון להתמכרות השאיבה העולמית, משיקות החברות דגמים חדשים בקצב מסחרר (הדגם החדש ביותר דייסון הוא V11, ושל אפל הוא האייפון 11. מקריות? אני לא בטוחה...)
כדי להבין האם הדגמים החדשים מתמודדים עם הבלאי בעוצמת השאיבה, התנסינו בשני מוצרים של חברות ידועות ופופולריות במשך חודשיים רצוף, חלקם בסגר, חלקם בבידוד שנכפה עלינו. במצב לחוץ זה, שואבי האבק היו נחמה אמיתית, והם שאבו מאיתנו גם קצת עצבים.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> הצצה ראשונה לחדר של התינוקת של ג'יג'י חדיד
>> 670 שקלים - המהפך המדהים למטבח הכהה בדירת הזוג
אלו הממצאים שלנו:
דייסון V11 – חברו הטוב של האדם
כל אם ואב יודעים, דייסון הוא חבר. הוא שם בשבילך, מוכן לעבוד בכל שעה ביום. שואב אבק שיודע למלא משימות ביעילות ולא מפסיק להתחדש. אין ספק, מדובר במכשיר חשמלי שממציאיו פיצחו את השיטה – שואב אבק עם נוכחות ובעיצוב אלגנטי. הוא מתהדר במוט מסיבי בצבע כחול מטאלי בגזרה דקה, יש לו מנוע צקלון עוצמתי (125 אלף סיבובים בדקה) שאיבה חזקה ומערכת סינון אוויר משוכללת. יש לו מכל ריקון בגדול הנכון והוא סופר ידידותי למשתמש. בגרסה המשופרת שלו יש כמה חידושים מרעננים, למשל התרעה על תקלה באחד מחלקי המכשיר או עדכון לגבי מצב ההפעלה.
כמה עובדות שאספנו וכמה שגילינו תוך כדי תנועה: במצב שאיבה רגיל הוא יכול לעבוד כ-60 דקות רצוף, במצב של שאיבה עוצמתית (בוסט) המיועדת לשאיבת לכלוך קשה, שטיח שעיר או או מזרן הוא יעבוד כ-10 דקות ברציפות בלבד. כמעט בכל הפעמים ששאבנו את רצפת דירת 100 המ"ר שלנו, לא נגמרה לנו הסוללה באמצע הפעולה.
האמת שבעבר לא חשבתי על זה יותר מדי אבל עם שלושה ילדים סגורים בבית, כדאי לדעת: כששואבים את הבית נשאבים חלקיקי אבק ולכלוך למכל, וחשוב מאוד שהם יישארו שם ולא יתפזרו חזרה בחלל הבית. בשואבי האבק של דייסון מותקנת מערכת לסינון אוויר, שדואגת לסנן את חלקיקי האבק הנשאבים למכל ולפלוט אוויר נקי למרחב. לטענת מהנדסי החברה, בדייסון משתמש בשש שכבות סינון בכדי ללכוד 99.97 אחוז מהחלקיקים הקטנים הפזורים ברחבי הבית, כולל וירוסים, חיידקים ועובש, והוא מוציא אוויר נקי בלבד.
ריקון מכל האבק: פשוט ונוח מאוד, כל מה שצריך לעשות הוא לפרק את המכל מגוף המכשיר, לכוון את פתח הוואקום לפח וללחוץ מטה. רצוי לעשות זאת במרפסת או במקום מאוורר כדי להשאיר את עננת האבק מחוץ לבית ולנחיריים. כדאי לרוקן את המכל בתוך שקית אשפה גדולה, ובכך למנוע את פיזור האבק לגמרי.
בנוסף למכשיר ולמתקן ההטענה מתלווים לדייסון חמישה שחקני חיזוק: מברשות לניקוי שטיחים, מברשות לרהיטים עדינים ולפינות חשוכות, מברשת לניקוי תריסים ולמושבים במכונית. לא יודעת מה איתכם, אבל כשזה מגיע למוצרי חשמל אני מעדיפה כמה שפחות חלקים נלווים שיתפזרו במרחב הביתי בתום השימוש, אבל יש כאלה שמחבבים את נבחרת הגאדג'טים. על מתקן ההטענה יש מקום לתלות מברשת אחת, את שאר האביזרים מיקמנו על בסיס המטען.
View this post on Instagram
לדגם החדש נוסף פיצ'ר מועיל: מסך LCD שמתריע על תקלות שונות, כמו מכל שמתחנן לריקון או לכלוך שנתקע במברשת. הצג אף מראה באיזו תוכנית שאיבה משתמשים בכל רגע. כמו כן, במהלך השאיבה יודע הדייסון לזהות מעברים בין משטחים – למשל, בין רצפה לשטיח – ולשנות את עוצמת השאיבה בהתאם למשטח.
אין ספק שהדייסון הוא אחד משואבי האבק החזקים והעמידים שיצא לנו לנסות, והיתרון המשמעותי שלו מעבר למערכת הסינון האוויר המתקדמת, היא שעוצמת השאיבה שלו לא פוחתת גם אחרי חודשי עבודה עמוסים.
כמה הצעות ייעול: הוא אמנם שוקל רק שלושה קילו (פחות מתינוק שרק נולד) אבל מצאנו את המוט קצת כבד לאחיזה ממושכת, במיוחד כשיש צורך ללחוץ על כפתור ההפעלה כל זמן השאיבה. תוסיפו לכך את העובדה שאי אפשר להעמיד אותו אם במהלך השאיבה תרצו רגע לעשות הפסקה, ותיאלצו להחזירו למתקן ההטענה או להשעינו בזהירות על רהיט.
לסיום, וזו לא בעיה שאופיינית רק לדייסון, אבל מהרולס רויס של השואבים אנחנו מצפים לבשורה: הרעש שהוא יוצר בזמן השאיבה הוא משמעותי, כזה שמפריע לצפייה בטלוויזיה או יעיר בשעת בוקר מוקדמת את הישנים בבית.
כמה טיפים חשובים לניקוי ותחזוקה: כדי שהמכשיר לא יאבד מעוצמתו ויסבול מסתימות, ממליצים בדייסון לשטוף היטב את כל המסננים אחת לחודש. ניתן לפרק אותם מהמכשיר ולשטוף במי ברז וסבון כלים תוך עיסוי קל של המסנן.
ומה המחיר? בהתאם. הדגם החדש יקר ביחס לשואבים אלחוטיים אחרים בשוק ועולה 2,990 שקל, סכום לא מבוטל אבל קחו בחשבון שמדובר במכשיר שכבר הוכיח את עצמו במבחן הזמן ושומר על עוצמתו למשך שנים. השואב מגיע עם אחריות לשנתיים. להשיג ברשתות השיווק המורשות.
שארק: קטן אבל ממזר
שואב האבק השני והחזק בקטגוריית השואבים האלחוטיים הוא מבית שארק Shark Rocket Pet Pro Wireless. הוא קומפקטי ובעל עיצוב מינימליסטי עם מוט בצבע סגול מטאלי, ומיד בפתיחה חשוב לומר שהוא הפגין ביצועים לא פחות מרשימים מהדייסון.
כמה עובודת שאספנו על הדרך: לשארק אין תחנת עגינה והוא מגיע עם שתי סוללות ליתיום נטענות ומטען טעינה כפול, כך שאם אחת מתרוקנת תמיד יש אחת חליפית מלאה (אם לא שכחתם להטעין אותה). יש לו מנוע חזק (25 אלף סיבובים בדקה, נמוך משמעותית מהדייסון), והוא בעל שני כפתורי הפעלה - אחד לשאיבת רצפות והשני לשאיבת שטיחים. זמן העבודה של השארק הוא עד 40 דקות כשהסוללה מלאה, ובמצב של שאיבת טורבו, להסרה של לכלוך מרובה או קשה, עד 12 דקות רצוף. במצב טורבו יש להחזיק את האצבע על כפתור הטורבו, לעומת זאת במצבי שאיבה רגילים אין צורך לעייף את היד בלחיצה ממושכת.
השואב החדש של שארק מציג טכנולוגיה הדוגלת באפס תחזוקה (ZERO M), כזו שלדברי המהנדסים מונעת הסתבכות של שיער או פרווה של בעל חיים על גבי גלגלת המברשת. השורה התחתונה: אין צורך בתחזוקה שוטפת של המברשת, היא יודעת לנקות את עצמה. האמת, שיצא לי לשטוף חלקי שואב ב-40 שנותיי אבל מעולם לא שטפתי את המברשת, מקסימום הוצאתי בגועל שיערות סוררות, אבל אולי זו רק אני שפספסתי כל השנים. בנוסף לשואב האבק ולמברשת המרכזית, יש גם ראש חובט לשאיבת לכלוך מעומק השטיח, מברשת נוספת ללכידת אבק ואביזר לניקוי קרניזים, תריסים של המזגן ועוד מקומות שלא עלה בדעתכם לשאוב בהם אי פעם.
גם בשואב של שארק מותקנת מערכת סינון אוויר המונעת מחלקיקי אבק להסתנן חזרה לאוויר החדר ומבטיחה אוויר נקי. בזמן השאיבה ישנו מדחס שדוחף את הלכלוך לתחתית המכל ומונע מאוויר מאובק להתעופף חזרה. סיימתם לשאוב? בשארק ממליצים לרוקן את המכל לאחר כל שאיבה. כמו בדייסון, גם המכל של שארק גדול יחסית, פעולת הריקון נוחה וכוללת פירוק של המכל ופתיחתו באמצעות כפתור.
כמה פיצ'רים שאהבנו: למרות שהוא כבד מהדייסון (השארק שוקל 4 קילו), ההרגשה היא שהמכשיר קל ומאוזן ביד ונוח לתמרון ברחבי הבית. המוט גמיש ומתקפל ומאפשר שאיבה נוחה בלי להתכופף מתחת לרהיטים. גם את מנוע שואב האבק ניתן לכוון לפי הצורך – למקם אותו על גבי המוט בהתאם למצב השאיבה, דבר המונע לחץ וכובד על הזרוע. אם בא לכם לעצור רגע כדי לענות לטלפון, אפשר פשוט להעמיד אותו.
תאורת לד על גבי המברשת מאירה על הרצפה ומסמנת את הג'יפה הקרובה. מתברר שהרצפה שלנו רוב הזמן ממש מאובקת, אנחנו פשוט לא רואים, ואולי עדיף כך. בחלק הקדמי של שואב האבק יש מגן סיליקון למניעת פגיעות ברהיטים. בסיום השאיבה ניתן לקפל את מוט השואב לשניים ולהקטין מחצית מהנפח שהוא תופס, דבר המקל על האחסון שלו ברחבי הבית, ולכן מצאנו אותו אידיאלי לדירות קטנות דלות במקומות אחסון.
לסיום, במצב שאיבה רגיל, הוא רועש פחות מהדייסון, ולראייה - הנחרן המצוי לא התעורר כשהפעלנו את השארק לשאיבת דגני בוקר שהילד השאיר על הרצפה.
תחזוק: את הפילטרים יש לשטוף אחת לחודש היטב ולחכות לייבוש מוחלט.
כמה הצעות ייעול: אם כבר חשבתם על שואב קומפקטי, מן הראוי שתחשבו על אחסון הולם של כל האבזור הדרוש. ולסיום בקשה קטנה: פליז שהשואב יהיה בריא ויעבוד באותה עוצמה גם עוד שנה מהיום.
שואב האבק בסדרת ZERO M עולה 1,990 שקל, עם שנת אחריות מלאה (כולל סוללה). להשיג ברשתות השיווק המורשות.