בכל מה שקשור לניקיון, לרובנו יש איזה הרגל או שניים שאנחנו מתקשים לוותר עליהם, למרות שאנחנו כבר יודעים היטב שהם מזיקים לבריאות שלנו או לסביבה הקרובה והרחוקה. לאחרונה הצית מחדש רופא מיוטה את הוויכוח הוותיק על השימוש בספוג לכלים בכיור המטבח, כשקרא להפסיק לחלוטין את השימוש בו.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> כדאי לשים ארגונית מסמכים במקרר, והסיבה גאונית
>> "3 אסלות ל-4 נפשות זה מיותר". זה מה שהם עשו במקום
ד"ר דניאל פומפה הפציר בעוקביו בטיקטוק להפסיק להשתמש בפריט הנפוץ בטענה שהוא "מפזר החיידקים הגדול ביותר במטבח שלכם", אחראי להפצת חיידקים הגורמים למחלות ובעיות בטן. לדבריו, הבעיה נעוצה בעיקר ב"פינות" של הספוג, שמגנות על החיידקים ומאפשרות להם לשגשג. בסרטון הוא ומסביר: "בכל פעם שאתם מרימים כוס ומנגבים אותה עם ספוג, אתם מפיצים חיידקים. וככל שהספוגים 'מתבגרים', כך הם נעשים גרועים יותר. אם תחליפו אותם כל יומיים, זה יהיה סיפור אחר. אבל זה לא מה שאנחנו עושים, נכון?" הוא ממשיך ומסביר שאין טעם לנקות את הספוג במדיח הכלים, כיוון שלעולם לא יהיה ניתן לנקות את החורים שלו כראוי.
View this post on Instagram
אם לא ספוג, אז מה בעצם הפתרון של הרופא לשטיפת הכלים? התשובה היא מקרצף כלים עשוי סיליקון, שיש לו זיפים ולא חורים ולכן ניתן לנקות אותו היטב הרבה יותר בקלות. האזהרה של ד"ר פומפה עוררה התנגדות רבה, עם תגובות שהאשימו אותו בהפצת מידע כוזב ובתגובה מוגזמת ללא צורך. "הוא כנראה המציא את מקרצף הסיליקון וזו הסיבה שהוא רוצה שתקנה אותם!", כתב אחד הגולשים והוסיף, "השתמשתי בספוגים כל חיי ואני אף פעם לא חולה". אחרת כתבה: "בדיוק בשביל זה נועדו סבון הכלים או חומרי ניקוי, להרוג חיידקים. הבטן שלנו חזקה". מגיב שלישי ציין שלא בטוח שמקרצף הסיליקון הוא אכן אלטרנטיבה בטוחה, כי הוא עלול להצמיח עובש אם הוא לא יתייבש כראוי, כפי שיודע כל מי שמחזיק צעצועי אמבטיה מסיליקון לילדים".
אז העצה של ד"ר פומפה לא התקבלה טוב בקרב הגולשים, אבל קשה להתווכח עם העובדות שמציגים מחקרים שנעשו בנושא. במחקר שפורסם ב-2017 גילו החוקרים לא פחות מ-362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות מחרידה של 45 מיליארד בסמ"ר. יותר מזה, במחקר משנת 2022 שפורסם על ידי הספרייה הלאומית לרפואה, נמצא כי ספוגים משומשים מכילים הרבה יותר חיידקים מאשר מברשות קרצוף, כאשר המחקר מציין במפורש כי השימוש במברשות היה במידה רבה יותר היגייני מהשימוש בספוגים. מומחים מאוניברסיטת מישיגן סטייט הזהירו שבתוך כל ספוג או בד שמפתחים סוג של ריח מסתתרים כנראה חיידקים, והמליצו להחליף את הספוגים פעם בשבוע ולא לחכות עד שהם יסריחו או יתפרקו. "הספוגים מספקים סביבה אידיאלית להתרבות פתוגנים ומציעים חום, לחות והרבה 'מזון'. ספוג יכול להכיל את כל סוגי החיידקים, כולל קמפילובקטר, סלמונלה, סטפילוקוקוס, אי קולי וליסטריה. כל החיידקים הללו עלולים לגרום לדלקות מעיים ועור קלות עד קשות".
אז מה אפשר לעשות?
או שעוברים למברשות סיליקון ופלסטיק כמו שהציע הרופא, או שמקפידים לנקות את הספוג היטב אחרי כל שימוש. תוכלו גם להשרות את הספוג בחומץ למשך 5 דקות לפני שטיפה יסודית במים חמים. ב- Good Housekeeping ערכו לפני כמה שנים בדיקות מעבדה כדי לגלות את השיטה הטובה ביותר לניקוי הספוג ובסופן המליצו לערבב 3/4 כוס אקונומיקה ו-16 כוסות מים (3.75 ליטר), להשרות בזה את ספוג הכלים למשך חמש דקות ולשטוף. הבדיקות הראו שהתמיסה חיסלה 99.9 אחוז משלושת זני החיידקים בספוגים, ועמדה בדרישות החיטוי למשטחים שאינם באים במגע עם אוכל של הסוכנות להגנת הסביבה בארצות הברית. באתר ממליצים לחטא את הספוג כל שבוע, ולמרות התוצאות המרשימות – להחליף ספוג כל שבועיים-שלושה . ועדיין יש הטוענים שכל חיטוי יהיה חלקי כך שהחיידקים העמידים ביותר נשארים – ומתרבים. ובמיוחד הם מזהירים מחיטוי במיקרוגל שעלול להצית שריפה.