מקום של כבוד שמור במטבח (ובלב שלנו) למדיח הכלים, שמאפשר לנו להשתמש בנדיבות בכלים לבישול ולאירוח בלי להתבאס מהשטיפה של אחרי, ובזכותו אנחנו יכולים גם להעלים מהעין בזריזות כל עדות לבלגן שנערם בכיור. אבל יש כמה כלי אוכל שממש לא כדאי להכניס למדיח מהביל, כמו כלי עץ שיסבלו יותר מדי מהחום, כלי קריסטל עדינים מדי, קופסאות שוות של משלוח טייק-אווי שחבל לזרוק, וגם סכינים מסתבר.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> החדר הסודי שכוכבת "חברים" ניסתה להסתיר בבית
>> ת"א: דופלקס בצבעוניות כל כך מוגזמת, שהיא פשוט מושלמת
שפים מקצועיים, וגם אלה שלא, נוהגים להסתובב עם מארז אישי של סכיני חיתוך שעליהן הם שומרים בקפידה וכמובן מפנקים בשטיפה ידנית זהירה, אבל זה נדרש גם עבור הסכינים הרגילות בבית? לפי אתר simplyrecipes, התשובה היא בהחלט כן. אם עד עכשיו חשבנו שהסכנה היחידה שטמונה בסכין בסלסילת הסכו"ם במדיח היא לאצבעות שלנו, וחשבנו שנפתור את הבעיה אם נשים אותן עם החוד פונה כלפי מטה, המומחים של מותג הסכינים הגרמני הידוע ווסטהוף ((Wüsthof ושל מכון ice האמריקאי לחינוך קולינרי מסבירים למה המדיח מזיק בעיקר לסכין עצמה.
להב רגיש
פלוריאן רוטונדי, סגן ראש ניהול איכות ב-Wüsthof, הסביר את השפעת המדיח על להב הסכין: "קודם כל, החום, חומרי הניקוי והמלחים האגרסיביים פוגעים בסכינים. הלהבים הופכים קהים ורגישים יותר לחלודה. המקום הגרוע ביותר הוא סלסילת הסכו"ם, כי שם הסכו"ם והלהבים ימשיכו 'להיפגש' ולהכות זה בזה לאורך כל הפעולה של המדיח, השחיקה המתמשכת תפגע בלהבים ותקהה אותם". שון מטייביץ', השף הראשי של תפעול אומנויות קולינריות מקוונות ואוכל במכון לחינוך קולינרי, מחזק את הטענה שחומרי ניקוי, חום, לחות וחיכוך יזיקו לסכינים ומוסיף, "רוב הזמן הנזק הזה ללהב לא נראה מכיוון שקצה הסכין הוא מיקרוסקופי". כלומר, גם אם הסכינים שלכם נראים בסדר גמור אחרי המדיח, סביר להניח שהן פגומות.
ידית שברירית
מלבד החשש ללהב הסכין, רוטונדי דואג גם לידית שלה. הלחות – שממנה יש בשפע במדיח, יכולה לחדור אפילו לסדקים הקטנים ביותר בידיות הסכינים, וכשמדובר בידיות עץ הן עלולות להתנפח ולהיות שבירות. וסכין עם ידית שברירית שעלולה להתפרק לכם ביד באמצע הארוחה, זה משהו שאתם בהחלט לא רוצים. מטייביץ' הציע לשטוף את הסכין במים חמימים וסבון אחרי שמסיימים להשתמש בה, לייבש אותה מיד כדי למנוע כתמים וקורוזיה, ואז לשים אותה במקום בטוח – למשל בלוק עץ ייעודי או פס מגנטי. "אתם לא רוצים לאחסן את הסכינים במגירה עם שלל כלים אחרים, כי בכל פעם שתפתחו את המגירה כל הכלים יזוזו ויתנגשו וזה יקהה את הלהב".
איך נכון לשטוף את הכלים שנערמו בכיור?
ד"ר גידי ציפורי, מנכ"ל המכון הישראלי לאיכות ובטיחות מזון, הסביר בתוכנית "פאולה וליאון" שבכיור יש חיידקים רבים בגלל שאריות האוכל, ושאריות של ביצים או בשר, למשל, עלולות להכיל חיידקי סלמונלה או קולי. הלחות בכיור יוצרת תנאים אידאליים להתרבות החיידקים, בעיקר במזג אוויר חם כמו הקיץ הישראלי. כך, למשל, אם משאירים את הכלים המלוכלכים בכיור במשך 6 שעות, כמות החיידקים תכפיל את עצמה פי 400 או 600, וככל שיש יותר חיידקים גדלה גם הסכנה להתפתחות חיידקים מסוכנים. הטיפים שלו לשטיפת כלים:
- הסירו את שאריות הלכלוך לפח הזבל.
- בדקו את אחוז החומר הפעיל בסבון הכלים, ובחרו סבון עם אחוז גבוה של חומר פעיל.
- אם הכלים נשארו מלוכלכים במשך שעות ארוכות - הכניסו אותם למדיח והפעילו על הרתחה (מ-65 מעלות).
- אחרי שטיפת הכלים יש להסיר את מסננת מפתח הכיור ולנקות מכל שאריות המזון.
- הניחו לכלים להתייבש באוויר, ובכל מקרה לא לייבש אותם במגבת כי היא סופגת את הלחות ושאריות של לכלוך ואז מורחת אותן הלאה. אפשר להשתמש בנייר מגבת חד פעמי ולזרוק לפח.