אנחנו נוטים לחשוב על חדר הרחצה כאל המקום הכי מלוכלך בבית שלנו, וטוב שכך – ההנחה הזאת גורמת לנו לנקות אותו בתדירות גבוהה ולשמור על תחזוקה קבועה. לעומת זאת, במטבח שלנו יש לא פחות פעילות יומיומית של כל בני הבית, ואורחיהם, וזה הופך אותו לחלל לא פחות מזוהם, ואולי אפילו גדוש יותר בחיידקים מאשר האסלה והמקלחת. האם גם אותו אתם מנקים כראוי?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> איזה נחת: מתבגר עשה מהפך ל"חצר הדיכאון" של אמו
>> ת"א: גם גרמו לדירת 110 מ"ר להיראות הרבה יותר גדולה
באתר huffingtonpost בדקו עם מומחי ניקיון מהן הדרכים הנכונות להתמודד עם החלקים המלוכלכים ביותר במטבח, כי "מטבח נקי משפר את מצב הרוח כיוון שלעתים קרובות הוא הלב של הבית", כפי שהגדירה היטב וונדי סלאדיגה, מומחית לכתמים בחברת פרסיל. מחקר שנערך לאחרונה בחברה שלה מראה שה"לב" הזה יכול להיות מאוד מלוכלך, מהר מאוד. על פי המחקר, רוב המבוגרים מודים בהתנהלות מרושלת למדי במטבח, שכוללת התעלמות או ניקוי שטחי של תבלינים או רטבים שטפטפו, אוכל שנפל על הרצפה ומשקאות שנשפכו (רק אל תשתמשו בלימון לניקוי השיש).
"בכיור המטבח יש בדרך כלל יותר חיידקים מאסלה", אמרה בקי רפינצ'וק, מומחית לניקיון הידועה בכינוי Clean Mama, והוסיפה שרוב המטבחים שבהם נתקלה אינם מנוקים היטב. הנה ההמלצות של המומחים לשגרת ניקיון נכונה.
לא לנסות לנקות הכול בבת אחת, הגדירו פרויקטים
המוטו הוא "תפשת מרובה לא תפשת" – לנקות יסודי את כל המטבח באופן שוטף זה אתגר רציני בשגרת החיים שלנו, אפשר בהחלט לבחור כמה "משימות עומק" בכל שבוע, ובמקביל להקפיד על ניקיון קבוע של משטחי העבודה והאכילה של הכיור. "את המשטחים יש לנגב לפני ואחרי כל שימוש, ולנקות היטב פעם בשבוע", אמרה מומחית הניקיון קייטי ברי מ-HousewifeHowTos.com. "זה מרחיק את הפתוגנים המזיקים ומונע מחלות הנישאות במזון. כדאי גם לנגב ידיות ומתגים לפחות פעם בשבוע ולנקות מהרצפה דברים שנשפכים עליה. השלבים האלה מונעים מהלכלוך להצטבר". ברי מסבירה שאין צורך במוצרי ניקיון יקרים: "פתרונות פשוטים כמו מים חמימים וסבון, סודה לשתייה וחומץ יכולים להיות יעילים מאוד".
הפרויקט: המקרר
במכשיר גדול כמו מקרר, העיתוי של הניקוי משמעותי. קל ונוח יותר לנקות אותו כשהוא יחסית ריק מפריטים, נניח לפני שעושים קניות. מלבד תחזוקה בסיסית של סילוק מוצרים פגי תוקף, ניגוב המדפים והמשטחים, המקרר זקוק גם לניקוי עמוק פעמיים בשנה. ג'יל באואר, מומחית בענייני בית וסגנון חיים בתוכנית "היום" מפרטת: "אני בדרך כלל עושה את הניקויים האלה בסתיו ואז שוב באביב. אני מוציאה הכול מהמקרר ומנגבת את כל הצנצנות והבקבוקים עם מטלית מיקרופייבר, שהיא פחות בזבזנית מהשימוש במגבות נייר והסיבים שלה הם כמו מקרצפים קטנים שמשחררים דברים. אני מתחילה לנקות את פנים המקרר מלמעלה למטה. יש לי קערה קטנה של מים חמימים עם מעט סבון כלים להסרת השומן ואני מפזרת סודה לשתייה ישירות על כתמים קשים ואז מייבשת הכול עם מטלית יבשה".
באואר מזכירה לא לשכוח לנקות גם את החלק החיצוני של המקרר. אם זה משטח נירוסטה, היא מציעה לנגב בכיוון של "הגרגירים" שיש על פני השטח, שהוא אנכי או אופקי (וזה מזכיר לנו את הפאדיחה של הבעל שרצה להפתיע את אשתו ולנקות את המקרר שלהם).
המלצה נוספת של באואר היא לנקות גם את סלילי המקרר: "עם הזמן, אבק ופסולת יכולים להצטבר שם, ולגרום למקרר שלכם לעבוד קשה יותר ולצרוך יותר אנרגיה. לפחות פעם בשנה נתקו את המקרר מהחשמל, אתרו את הסלילים – הם נמצאים בדרך כלל בחלק האחורי או התחתון של היחידה, והשתמשו במברשת סליל כדי להסיר מהם לכלוך ופסולת. זה צעד פשוט שיכול לעזור לשפר את היעילות של המקרר ולחסוך לכם כסף בחשבון החשמל בטווח הארוך." לסיכום, היא ממליצה על שגרת ניקיונות שבועית: "הניחו מגבות ניר על המדפים ובתוך המגירות ותמיד נגבו את תחתית הפריטים שאתם מכניסים למקרר".
טיפ נוסף מאתנו – שימו לב שדלת המקרר סגורה כראוי, כדי לא לפגוע בטמפרטורה וכתוצאה מכך במזון ובהגיינה.
הפרויקט: המיקרוגל
סקר שנערך בבריטניה לפני כ-3 שנים גילה שאחד המכשירים המלוכלכים ביותר במטבח הוא המיקרו. בסקר השתתפו 1,613 משיבים ו-8 מתוך עשרה מהם הודו שמעולם לא ניקו את המיקרוגל שלהם באופן יסודי. זה נשמע מלחיץ וכדאי לאמץ את ההמלצה של באואר לניקוי שבועי של המכשיר: "אני ממלאת ספל במים וסוחטת פנימה מיץ מחצי לימון, מכניסה את הספל למיקרוגל ומפעילה למשך חמש דקות. אל תפתחו את הדלת בסיום, תנו למים הרותחים לשבת עוד חמש דקות. אדים יצטברו וישחררו את כל החלל הפנימי, ואז כל מה שנותר לעשות זה לנגב את כולו. כך הוא לא יהיה רק נקי, אלא גם יריח רענן יותר".
שיטות נוספות: שפכו לקערה מתאימה לשימוש במיקרו שתי כוסות מים ושתי כפות חומץ לבן. הכניסו למיקרוגל והפעילו על חום גבוה כשלוש דקות. כשהמכשיר מסיים, השאירו אותו סגור חמש דקות נוספות. עכשיו פתחו את הדלת, הוציאו את הקערה (בזהירות! הנוזל חם) ונגבו את פנים המיקרוגל בסמרטוט או בנייר מגבת.
ואפשר לעשות את זה גם עם נוזל כלים: שפכו כוס מים וכף נוזל כלים לכלי שמתאים לשימוש במיקרוגל, ערבבו, הכניסו למכשיר והפעילו למשך 4 דקות. המתינו 4 דקות נוספות, הוציאו את הכלי החם בזהירות, ונגבו את המכשיר באמצעות סמרטוט נקי.
הפרויקט: תנור האפייה
קייטי ברי מציעה להכין משחה סמיכה מסודה לשתייה ומים ולמרוח אותה על דפנות ורצפת התנור – אבל להימנע מגוף החימום. ברי: "תנו לזה להתייבש, ואז מלאו בקבוק ספריי בחומץ לבן ורססו את פנים התנור. זה הולך לתסוס, וזה מסיר לכלוך. ברגע שהתסיסה נפסקת נגבו עם סמרטוט חם ספוג סבון ואז עברו על זה עם סמרטוט נקי ולח".
בסרטון שפרסמה בטיקטוק הבלוגרית הבריטיתWashy_Wash , וצבר 5.6 מיליון כניסות בעשרה ימים, היא מכניסה קערה ובה לימון חתוך ומים לתנור שחיממה ל-200 מעלות, למשך 30-20 דקות כך שאדי הנוזל מרככים את הלכלוך. לאחר מכן היא טובלת מטלית בקערת המים החמים ומנגבת את פנים התנור. כמובן שצריך להשתמש בקערה המתאימה לשימוש בתנור, ולהיזהר מכוויות.
@washy_wash #foryou #lifehack #yum ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath
הפרויקט: מדיח הכלים
קל לשכוח לנקות שגם המכשירים שמנקים עבורנו זקוקים לניקוי, בעיקר מדיח הכלים או יותר נכון- המסנן שלו, שנמצא בדרך כלל בתחתית. באואר מציעה להוציא את המסנן ממקומו אחת לחודש ולשטוף אותו מתחת למים זורמים חמים". כדי לנקות את הפנים, היא הציעה את הטיפ הזה: "הכניסו למדף העליון כוס פיירקס עם תערובת מים וחומץ, והפעילו מחזור אחד של המדיח". ואנחנו מזכירים לא לשכוח לנקות מדי פעם גם את גומי האיטום וזרועות ההתזה.
הפרויקט: מכונת הקפה
"הפעלת המכונה עם מיכל מלא בחצי חומץ וחצי מים תסיר בקלות אבנית ממכונת הקפה", המליצה ברי. "המשיכו בהפעלה נוספת, הפעם רק עם מים רגילים במיכל, ואז נתקו את המכונה ותנו לה להתקרר. את החלקים שאינם ניתנים להסרה נגבו עם סמרטוט ספוג מים חמים וסבון ואז עברו עליהם שוב עם מטלית נקייה ולחה. את החלקים הנשלפים שטפו בכיור או במדיח כלים. היפטרו מכל הצטברות משקעים של קפה על ידי פיזור שכבה עבה של מלח מבפנים ואז קרצפו את זה עם הצד החתוך של חצי לימון. השילוב ישחרר את הקפה השרוף ויוציא גם את הריח".