רוחות של סתיו מנשבות באוויר, ואתם יודעים מה זה אומר: עונת החשופיות החלה. אם יש מישהו שאוהב את הבתים והגינות שלנו כמעט כמו שאנחנו אוהבים אותם, הרי שאלו החשופיות, שמקפידות להגיע בכל פעם שמזג האוויר מתחיל להתקרר.
הרכיכות, שאוהבות מקומות לחים ורטובים, אוהבות במיוחד לזלול את השתילים שכה עמלנו לשתול בגינה. אז מה עושים, ואיך מתמודדים איתן? עוז ריטנר, מנהל אוסף הרכיכות והפרפראים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, מזכיר כי החשופיות, כמו רוב הרכיכות, מוגנות על פי חוק בישראל.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> גרים בכיף: זוג פלוס חמישה ילדים בדירת 110 מ"ר בת"א
>> לא רק עקיצות: אלה הסימנים שיש פשפשים במיטה
"הן מגיעות בתחילת החורף, עם בוא הלחות והגשם", מסביר ריטנר. "בקיץ הן שומרות על עצמן מהחום, שלא יתייבשו, ומתחבאות מתחת לאבנים, עולות לגובה או מסתתרות בחורי סלעים. הן לא רוצות לאבד נוזלים. עם בוא הגשם, הכל מתחיל ללבלב ואז יוצאות החשופיות ממחבואן ומגיעות לגינות לאכול עלים, פרחים וטחב". לדברי ריטנר החשופיות עלולות להזיק בעיקר לגינות ולחקלאות – כך שלנו אין באמת חשש ממחלות או עקיצות.
ולמרות זאת, צריך פתרון לסילוקן של החשופיות שעלולות להשאיר אחריהן שובל ריר ולאכול את צמחינו. לא קל להתמודד איתן, ובכל זאת, כדי להיפטר מהן הדבר החשוב הראשון הוא למצוא את מקום מושבן. "יש שובלים של ריר ועלים מכורסמים שיעידו על הימצאותן של חשופיות בגינה", מסביר ד"ר איציק לביא, המוביל מחקר ופיתוח של הרחקת מזיקים באמצעות ריח ומרצה בתחום רתימת ניחוחות.
לדברי ריטנר ולביא, אין חומר הדברה מוכח ויעיל נגד חשופיות. השיטה היעילה ביותר להיפטר מהן היא ללכוד אותן, ולהרחיק פיזית אחת אחת. אם שמעתם על מיגור דרך פיזור מלח, שמייבש את החשופית - דעו שמדובר בדרך מוות אכזרית במיוחד. "החשופיות צורכות את המלח שמייבש אותן בהדרגה והן מתות בייסורים קשים", מודה לביא.
"אפשר לבנות לבד או לרכוש בעלי אקספרס מלכודות ללכידת חשופיות", הוא ממשיך. "הן גם אוהבות את האוכל היבש של הכלבים והחתולים שלנו, וזו דרך טובה לאתר את מקומן". אך גם כאן יש חשש להביא את החשופית למוות אכזרי: "לעיתים החשופית תאכל הרבה מאוד אוכל יבש של כלבים וחתולים עד להאבסה עצמית ומוות".
כפיר טובי ואופיר ארבל, בעלי חברת OK הדברת מזיקים, מזהירים גם הם ממי שמבטיחים כי ניתן להשתמש בהדברה נגד החשופיות. "בכל מקרה, אל תזמינו מדביר כשיש לכם חשופיות בגינה או בבית, זה פשוט בזבוז כסף. מי שמבטיח שהוא ידביר לכם חשופיות – לרוב גוזל את כספכם".
הם מסבירים שחשופיות נמצאות בכל מקום שבו מצטברת לחות, ולכן הם ממליצים לשמור על שטחים יבשים בבית ובסביבת הבית. דרך אחת להבטיח זאת היא לא להשקות את הגינה בשעות החשכה, אלא במהלך שעות השמש. הם גם מזכירים כי פיזור רעל נגד חשופיות עלול להזיק לחיות המחמד וכדאי להימנע מכך.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אם ברצונכם להכין מלכודת חשופיות טבעית שאינה מזיקה, גורי גור מאתר tevalu מציע שני פתרונות. הראשונה היא מלכודת חשופיות באמצעות לוחות עץ: הרטיבו לוח עץ והשעינו אותו באלכסון בקרבת מקום הפעילות של החשופיות. הרכיכות ימשכו לקרש, ולאחר כמה ימים תוכלו להפוך אותו ולגלות שהן נדבקו עליו. את הקרש הרחיקו מהגינה וכבר צמצמתם בזריזות את כמות המזיקים.
הדרך השנייה היא צמר. חשופיות לא אוהבות לטפס על המרקם הגס של הצמר, ולכן אפשר פשוט להקיף את הצמחים בגינה בצמר, וכך למנוע מהחשופיות להתקרב אליהם. ברשת ניתן למצוא טיפים נוספים למלכודות, בין היתר לפזר עציצים ריקים קטנים ובהם חצאי תפוזים או אשכוליות, שאליהם יזחלו החשופיות וכך יהיה קל יותר לאתר אותן ולסלקן.