רדיד אלומיניום (נייר כסף) הוא אחד הפריטים השימושיים במטבח ובבית בכלל. אפשר לרפד בו תבנית אפייה, לנקות סירים שרופים, ואפילו כדאי ליצור ממנו כדור ולהכניס למדיח הכלים ולמייבש הכביסה. אבל תהיתם פעם למה לרדיד האלומיניום יש שני צדדים – אחד מבריק והשני עמום? ואיך בעצם צריך להשתמש בו – כשהצד המבריק פונה כלפי המזון או החוצה? התשובה אולי תפתיע אתכם.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> נתניה: שיפצו דירה בת 3 ב-650 אלף שקל
>> אחת ולתמיד: צריך לשטוף את הכלים לפני המדיח?
באתר Culinary Lore מסבירים שההבדל בין הצדדים הוא תוצאה של תהליך הייצור. ייצור רדיד אלומיניום דומה להכנת פסטה בבית: גוש אלומיניום מרודד כמה פעמים דרך מערוכי פלדה ענקיים מספר פעמים תוך כדי חימום, כדי לשטח ולהאריך אותו. בכל מעבר דרך המערוכים, העובי מצטמצם, עד שהיריעה מגיעה לעובי הרצוי. בתהליך יש להקפיד שהאלומיניום לא יתחמם יותר מדי כדי שלא יידבק למערוכים.
כשהיריעה מגיעה לעובי 5 מ"מ מעבירים אותה בין מערוכים קרים. בשלב זה היריעה כל כך דקה שהיא עלולה להיקרע, ולכן מעבירים שתי יריעות וכך נוצרים שני הצדדים: הצד שבא במגע עם מערוכי הפלדה נעשה מלוטש ומבריק יותר, והצד השני – שבא במגע עם היריעה הנוספת – נראה עמום.
במילים אחרות: שני הצדדים עשויים בדיוק באותה צורה ומאותו חומר. אבל האם יש הבדל בהעברת החום? התשובה היא לא. יש שלוש דרכים בסיסיות להעברת חום: הולכה, הסעה וקרינה. ההבדל בין משטחים מבריקים לעמומים מתבטא בקרינה – משטחים מבריקים משקפים יותר גלים הנושאים אנרגיית חום ממשטח אחד למשנהו. עם זאת, כשמבשלים מזון בתנור, המקור העיקרי לחום הוא הסעה – האוויר החם מעביר חום למזון המתבשל – ומבחינה זו אין הבדל בין משטחים מבריקים למשטחים עמומים, ואפשר להשתמש בכל צד של רדיד האלומיניום.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
האם רדיד אלומיניום מסוכן לבריאות?
מדי פעם מופצות ברשתות החברתיות אזהרות מפני שימוש ברדיד אלומיניום. באתר של מכון דוידסון מסבירה ד"ר מעין ברנע-זהר שאלומיניום הוא המתכת הנפוצה ביותר בכדור הארץ. לדבריה, אמנם לא נמצאו ראיות מחקריות שאלומיניום נחוץ לגוף, אבל גם לא נמצאו תופעות לוואי חמורות, אפילו בצריכה של 30 מ"ג אלומיניום לק"ג משקל גוף. לכן אפשר להמשיך להשתמש בו באופן מחושב ומושכל בהתאם לנסיבות ולצרכים.
ומה לגבי אחסון מזון?
רדיד אלומיניום לא יכול לאטום את המזון, ולכן כדאי להשתמש בו לאחסון מזון רק כפתרון זמני. חיידקים, כולל חיידקים הגורמים להרעלת מזון, זקוקים לאוויר כדי להתרבות. כיסוי ברדיד אלומיניום לא אוטם את המזון ומשאיר אותו חשוף לאוויר. "האוויר מאפשר לחיידקים לגדול מהר יותר, לכן עדיף להשתמש במכלים מתאימים ולארוז מזון כיאות, כדי שיחזיק מעמד", הסבירה לינדסי מלון, תזונאית במרכז הרפואי קליבלנד, לאתר Reader’s Digest.
בעיקר לא כדאי להשתמש בו למזונות חומציים: אינטראקציה עם מזונות חומציים (כמו עגבניות, רוטב עגבניות ופירות חמוצים) עלולה לשחוק את נייר הכסף ולגרום לשחיקתו ולהתפוררותו.
עוד טעויות שכולם עושים עם רדיד אלומיניום
אל תכניסו למיקרוגל: זו כנראה הטעות הידועה ביותר, אבל תזכורת קטנה לא יכולה להזיק - לעולם אל תפעילו את המיקרוגל כשיש בתוכו נייר כסף. בניגוד לנייר או זכוכית, גלים אלקטרומגנטיים אינם יכולים לעבור דרך מתכת, ולכן הם ניתזים בחזרה, מה שעלול לגרום לניצוצות ולהבות שעלולים לפגוע בתנור ואף להצית שריפה.
אל תרפדו בו תבנית לאפיית עוגיות: ריפוד התבנית בנייר כסף עלול לגרום לכך שתחתיות העוגיות ייאפו מהר יותר, והאפייה לא תהיה אחידה. השתמשו בנייר אפייה, במחצלת אפייה מסיליקון או בתרסיס שימון טוב.
אל תרפדו בו את תחתית תנור האפייה: ציפוי תחתית התנור בנייר כסף כאמצעי הגנה מנזילות וטפטופים אולי נשמע רעיון טוב, אבל זה לא כך. נייר האלומיניום עלול לגרום לנזקי חום לתנור.
אל תזרקו את נייר הכסף אחרי שימוש אחד: אפשר לעשות שימוש חוזר בנייר אלומיניום אם הוא מספיק נקי ולא מקומט מדי. אפשר לשטוף אותו ביד או לשים אותו במדיח הכלים על המדף העליון. למה לא להוציא קצת קילומטראז' נוסף מהחומר?