עליזה ביג'ו, תושבת אופקים, יושבת במטבח ביתה הפרטי עם חבילת מגבונים לחים, כשלפניה תבנית ביצים מקרטון. אחת אחת היא מוציאה את הביצים, מעבירה עליהן ניגוב עדין עם מגבון, לא שוכחת אף ביצה סוררת, ואחר כך מניחה אותן בקופסת הביצים השקופה של המקרר. כך עוד אחת ועוד אחת, עד לניגוב כל הביצים והעברתן לקופסה, רגע לפני שהן עושות דרכן למקרר. "כשאני פותחת את קופסת הביצים ורואה קקי של תרנגולות או שאריות של נוצות, זה מגעיל אותי ולא אכניס דבר כזה למקרר, לכן אני מנקה אותן עם מגבון לניקוי כללי שיש בו חומץ. גם הנכדים אומרים לי 'סבתא תראי את הקקי'. אולי ניקיון עם סמרטוט ומים יותר טוב. בכל מקרה, המגבונים נגישים לי בשולחן, הם לידי, ולכן אני משתמשת בהם בספונטניות", היא מספרת.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> בלי שקית בתיק: השיטה הגאונית לאחסון נעלי העקב במשרד

>> הטיפ הזה יציל את הצמחים שלכם כשאתם בחופשה

 

בתה של עליזה, מור ביג'ו, צילמה את אמה בזמן ניגוב הביצים, שיתפה בקבוצת נשים בפייסבוק וזכתה ליותר מ-1,500 לייקים ותגובות, החל מ"את עושה טעות רצינית" ועד "שאלוהים ייתן לי את הזמן הפנוי שיש לה". עליזה לא הבינה על מה המהומה. "היא אמרה לי שאין עוד אחת כמוני שעושה את זה. לא ידעתי שזה לא טוב ויכול להכניס חיידקים", היא מספרת. עצם העובדה שיש במגבונים חומץ הניחה את דעתה, כי היא יודעת שחומץ משמש לריכוך של מגבות במכונת כביסה, תכשיטים ואפילו מבריק את מכונת הכביסה. פעם בחודש היא נוהגת להפעיל את מכונת הכביסה על ריק ב-60 מעלות, כשהיא מכניסה לתא האבקה תמהיל של 2 כפות סודה לשתייה וקמצוץ חומץ. "כל החלקים של המכונה יוצאים מבריקים. אחרי זה אני מפעילה את המכונה כרגיל עם בגדים".

עליזה ביג'ו מנגבת ביצים במגבון (צילום: מור ביג'ו)
המגבונים נגישים לה, אז היא משתמשת בהם. עליזה ביג'ו | צילום: מור ביג'ו
 

ומה אומרים המומחים על הנוהל הזה?

"שטיפה עלולה לפגוע בקליפת הביצה ולגרום לחדירת חיידק הסלמונלה, שנפוץ במעי העופות ובצואה שלהן, לתוך הביצה", אומרת מעין ברנע זהר, ד"ר לביוכימיה מדעי המזון והתזונה ממכון דוידסון לחינוך מדעי, ומוסרת כי נושא הניגוב לא נבדק אבל לא מומלץ לקחת סיכון. החיידק גורם לבני אדם למחלת הסלמונלוזיס, שמתבטאת בשלשולים, כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, חום גבוה, כאבי ראש, בחילות והקאות. ברנע זהר מציינת כי המחלה נגרמת מהתפתחות החיידקים במעי, ולכן התפתחות המחלה איטית בהשוואה למחלות שמקורן ברעלנים של חיידקים. היא אורכת בין 36-12 שעות מרגע החשיפה למזון המזוהם. "להבדיל מקליפה של פרי, קליפה של ביצה היא מבנה הרבה יותר עדין וחדיר שמאפשר גדילה של האפרוח בפנים. אם יש לכלוך גס, אפשר לגרד בעדינות בעזרת סכין. או לשטוף ממש לפני הבישול, ברוב המקרים חיידקים לא יספיקו לשגשג בפנים בפרק הזמן שבין השבירה של הביצה לשימוש בה". 

איך מתרחש הזיהום?

"קיימות שתי דרכים. או שהחיידק התפתח במערכת הרבייה של התרנגולת ומזהם את תוכן הביצה עוד לפני שהיא מוטל, או שהביצה מזדהמת חיצונית בלול לאחר הטלתה, והחיידק נמצא על הקליפה אם היא לא נוקתה או חוטאה. משרד החקלאות מנחה לא לשטוף את הביצים מחשש לפגיעה בקליפה ולחדירת הסלמנולה".

שטיפת ביצים במים בכיור (צילום: DG FotoStock, SHUTTERSTOCK)
אפשר לשטוף במים קרים ממש לפני הבישול | צילום: DG FotoStock, SHUTTERSTOCK
 

כך נכון לאחסן את הביצים בבית

משרד הבריאות מעוניין כמובן לעודד צריכה של ביצים, שהן מזון עשיר ובריא, וכדי להמשיך לאכול אותן תוך שמירה על הבריאות, מומלץ לקנות ביצים רק ברשתות שיווק או בחנויות ממוזגות, ארוזות באריזה חד-פעמית סגורה. בבית יש להוציא אותן מהקרטון, להשליך אותו לפח ולאחסן את הביצים בכלי ייעודי במקרר. בכל מקרה אל תשתמשו בקרטון שימוש חוזר, מחשש לזיהום מזונות אחרים. ביצה אוכלים רק לאחר טיגון או בישול במים רותחים, כדי שגם החלבון וגם החלמון ייקרשו. אין להכין מאכלים כגון מיונז ומוס מביצים טריות או מבושלות למחצה. 

לאחר הטיפול בביצים או באריזתן, יש לשטוף היטב את הידיים במים ובסבון ולנקות היטב כלים ומשטחים שבאו במגע עם הביצים הגולמיות, כדי למנוע העברת חיידקים למזונות אחרים או לביצים המבושלות. "במקרה שרוצים להכניס את הביצה יחד עם הקליפה לבישול ממושך, כמו בחמין, ניתן לשטוף את הביצה מיד לפני השימוש, וכך לא יהיה מספיק זמן להתפתחות החיידקים", נכתב באתר משרד הבריאות. 

מה הסימנים המחשידים בביצים?

לפי משרד החקלאות, לא מומלץ לקנות ביצים בשווקים פתוחים וחנויות לא ממוזגות. לא לקנות ביצים ללא סימון, ביצים סדוקות או שבורות או שקליפתן אינה נקייה וכמובן, לא לרכוש ביצים שהתאריך האחרון לשיווקן חלף.

נייר כסף, תבנית ביצים ריקה (צילום: Ingram Publishing, Thinkstock)
את הקרטון הריק משליכים בפח, לא ממחזרים | צילום: Ingram Publishing, Thinkstock